Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 15 aprilie 2008
Stirile TVA aici
  • Chiar daca beneficiaza de subventii - Angajatorii se feresc de persoanele cu handicap

Persoanele cu handicap beneficiaza de drepturi dupa legeAsociatia Handicapatilor Neuromotor din Romania (AHNR),  Filiala  Arad a demarat la inceputul lunii martie proiectul "Monitorizarea aplicarii Legii 448/2006" la nivelul judetului Arad.
In cadrul proiectului, s-au concretizat trei scopuri: accesibilizarea drumurilor din judetul Arad, informarea persoanelor cu handicap despre prevederile legii si angajarea cator mai multe persoane cu handicap neuromotor in cadrul mai multor institutii si intreprinderi.
La acest capitol, trebuie sa precizam ca orice intreprindere sau angajator este obligat prin lege ca la un numar de peste 50 de angajati, minim 4% dintre acestia sa fie persoane cu handicap.
Insa angajatorii, institutiile si intreprinderile pot alege sa plateasca la stat un anumit impozit sau sa achizitioneze produse fabricate de persoanele cu handicap si astfel sa fie scutite de la obligativitatea angajarii persoanelor cu handicap.
Litera legii pare sa nu fie respec-tata nici de cele mai importante institutii ale statului, acestea preferand sa plateasca impozitul decat sa dea un exemplu altor companii sau institutii.
Stefan Rus, director adjunct al AHNR, cu filiala in Arad, declara: "Primaria Arad ne sprijina cu baza de date, dar la cei aproximativ 800 de angajati, acum trei luni, nu aveau nici un angajat cu handicap. La fel este si Protectia Copilului (locul unde se adreseaza persoanele pentru eliberarea certificatului de handicapat), la cele 2.000 de persoane angajate, ar trebui sa aiba 80 de persoane cu handicap angajate si au maxim 10 persoane. Cel mai bine sta Gospodarirea Comunala care a fost receptiva."
Legea absurditatii
La nivelul judetului Arad, circa 4% din populatie sufera de o forma de handicap.
Daca ajutorul de la stat imbraca o forma strigatoare la cer, fiind de multe ori in jur de 200 RON pentru cei care au handicap accentuat si sever, tot statul este cel ce le garanteaza niste drepturi.
Daca nu descriptive, macar normative. Locurile destinate petrecerii timpului liber, cum ar fi: cinematografele, teatrul, filarmonica, muzeul, biblioteca sunt imposibil de vizitat pentru persoanele aflate in carucior, datorita lipsei rampelor de acces, cu toate ca persoanele cu handicap beneficiaza de gratuitate a biletelor.
Constructiile invechite, fara rampa sau accesibilizate partial impiedica persoanele care au handicap sa poata profita de putinele momente de relaxare, destindere sau distractie.
Accesibilizarea in institutiile publice este o problema delicata, a carei nerespectare a dus la sanctiuni.
Stefan Rus ne mai spune: "Acum un an de zile, Autoritatea Nationala pentru Persoanele cu Handicap a amendat mai multe institutii si locuri de distractie datorita lipsei accesibilizarii dupa standarde. Se pare ca sunt mai multe companii private care nu au rampe construite dupa standarde. Ideea este ca institutiile sa nu fie amendate, ci sa construiasca rampa dupa standarde."
Drepturi necunoscute
Proiectul va fi finalizat in luna octombrie a.c. iar cu acesta ocazie va fi publicat si un ghid al accesibilitatii, ce va cuprinde o harta a locurilor accesibilizate din oras, pe unde persoanele cu handicap nu vor intampina greutati de trecere.
Minoritate a tarii noastre, persoanele cu handicap se confrunta cu o problema mult mai sensibila decat cea a accesibilizarii: informarea.
Multe persoane cu handicap nu cunosc preverile legii, nu cunosc faptul ca au drepturi, ca pot munci, sau ca pot beneficia de protezare gratuita: "Sunt bani, cererile de protezare se aproba, ei pot beneficia si de carucioare gratuite, doar sa stie ca au anumite drepturi si pot gasi ajutor", a conchis Stefan Rus.

Andrea Dorotovics - Glasul Aradului

  • Targul de Pasti reuneste peste 100 de expozanti

O noua editie a Targului de PastiIncepand de miercuri, 16 aprilie, Complexul Expo Arad International va fi, timp de cinci zile, gazda Targului de Pasti si a celui Estival.
Cele doua targuri vor reuni un numar de 115 firme care vor expune pe o suprafata interioara de 160 mp., in ambele pavilioane ale complexului.
La Targul de Pasti – targ de bunuri generale cu vanzare puteti gasi o serie de articole precum confectii copii, femei si barbati, lenjerie intima, incaltaminte adulti si copii, sticlarie – vaze, boluri, fructiere, marochinarie – posete, portmonee, curele, haine din piele, cosmetice, parfumuri, jucarii din plus, tehnica foto, obiecte de uz casnic, produse feng shui, vinuri, produse de patiserie.
In cadrul Targului Estival aflat la a VI- a editie, vizitatorii vor intalni o gama variata de produse si servicii – agentii de turism, tour operator, excursii externe in diferite destinatii turistice, zboruri, tabere pentru tineri si sejururi la Marea Neagra, Adriatica sau Egee, oferte de la agentii de turism din Ungaria, turism intern si international, rezervari in tara la hoteluri si vile din toate statiunile teritoriale, montane si balneoclimaterice din Romania, circuite turistice si pelerinaje in diferite zone ale tarii, statiuni termale.
Pe langa produsele expuse, in cele cinci zile de targ vizitatorii pot asista la o serie de programe artistice, in ton cu sarbatoarea Invierii Domnului.
Special pentru copii se va amenaja un parc de distractii cu tobogane gomflabile, trambuline si labirint, ce vor putea fi folosite gratuit.
Se vor organiza prezentari de moda, Miss Iepuras, dansuri populare, vor fi prezentate obiceiuri si traditii de Pasti – vopsit si incondeiat de oua, serbari ale copiilor prescolari si scolari.
Targurile pot fi vizitate de miercuri pana sambata intre orele 11.00 si 20.00 iar duminica de la 10.00 la 16.00.
Biletul de intrare este de 2 lei, iar transportul este asigurat de Expo Arad pe ruta Podgoria – Gara CFR – UTA – Fortuna – Expo si retur, cu autobuze din ora in ora.

Simina Roz - Observator

  • Tragedie pe DN73

Accidentul in care si-au pierdut viata doua persoaneDoua persoane si-au pierdut viata, iar circulatia intre Arad si Timisoara a fost blocata, in aceasta dimineata, aproape o ora din cauza unui grav accident rutier.
Accidentul s-a produs in jurul orei 05.30, intre localitatile aradene Sagu si Vinga, pe DN69, intre Arad si Timisoara.
Un autoturism Dacia, care venea spre Arad, a intrat pe contrasens si a ajuns direct sub rotile unui TIR.
In masina se aflau doi barbati, care nu au mai avut nicio sansa.
Soferul TIR-ului spune ca nu a avut cum sa evite impactul.
"Au intrat in mine pur si simplu, nu am mai avut ce sa fac. Nu sunt nici urme de franare, probabil au adormit la volan", spune el.
La fata locului au sosit de urgenta doua ambulante si un echipaj de la descarcerare.
Medicii nu au mai avut ce sa faca pentru ca cei doi barbati din Dacie au murit pe loc, la impact.
Echipajul de la descarcerare, din cadrul ISU Arad, a ajutat la scoaterea trupurilor zdrobite din masina.
"A fost o interventie dificila pentru ca masina era zdrobita", spun cei de la descarcerare.
Politistii au demarat cercetarile pentru a stabili cauza exacta a accidentului.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • O sansa pentru romi - intrarea in legalitate

Se doreste intrarea in legalitate a comunitatilor de rromiDirectia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara a lansat ieri proiectul "Parteneriat in vederea imbunatatirii accesului la servicii si pe piata muncii", proiect finantat prin programul Phare UE cu suma de 50.000 de euro.
La eveniment au luat parte partenerii DDAC in implementarea proiectului, viceprimarul Levente Bognar si reprezentantul Partidei Romilor Arad.
Obiectivul general vizeaza cresterea gradului de integrare socio-profesionala a unui numar cat mai mare de romi ca cetateni cu drepturi si obligatii egale cu cele ale membrilor comunitatilor locale carora le apartin.
"Asiguram gestionarea tuturor activitatilor pentru realizarea obiectivelor acestuia, respectiv pentru sprijinirea obtinerii actelor de identitate si de stare civila de catre cetatenii de etnie roma, precum si consiliere   in vederea obtinerii actelor de proprietate", a mentionat Etelca Nagy, director executiv al DDAC.
Asistenta si consultanta pentru romi
Grupurile tinta in realizarea acestui proiect sunt comunitatile compacte de romi, in randul carora, in prima etapa vor fi diseminate informatii care sa constientizeze necesitatea de a poseda acte de identitate si de stare civila.
Iar in etapa urmatoare, persoanele apartinand grupurilor tinta vor beneficia de asistenta si consultanta pentru dobandirea respectivelor acte pentru a avea acces mai usor la accesarea locurilor de munca, precum si la beneficii sociale.
Levente Bognar, viceprimarul orasului a adaugat faptul ca, "excluziunea sociala a persoanelor este si una dintre axele pe care institutia noastra se bazeaza in ceea ce priveste integrarea sociala. Avem si noi comunitati de romi cum ar fi cea din Sega si Sanicolaul Mic pentru care trebuie sa cream un habitat prielnic traiului si sa ii sprijinim in vederea legalizarii situatiei juridice a imobilelor aflate in folosinta si pentru dobandirea actelor de identitate si stare civila."
Partenerii DDAC in derularea acestui proiect sunt Asociatia PAEM (asigura o parte din echipa de implementare si poseda expertiza in furnizarea de servicii de informare si consiliere), Serviciul Public Comunitar de Evidenta a Persoanelor (asigura emiterea actelor de identitate si de stare civila) si Asociatia NEEMIA (asigura voluntari pentru diseminarea proiectului, faciliteaza relatia cu comunitatile vizate si participa la organizarea si derularea intalnirilor informative).

Corina Timpa - Glasul Aradului

  • Nocturna de pe UTA prinde contur

Nocturna de la UTA incepe sa prinda conturChiar daca UTA ne-a produs multa dezamagire in aceasta primavara, fiind cvasi-retrogradata in liga a doua, lucrarile de modernizare la stadionul Municipal continua dupa un plan bine stabilit.
Dupa montarea tabelei electronice, a venit si randul nocturnei.
Astazi, la orele amiezii, o macara de 120 tone, a ridicat primul stalp  - inalt de 42,5 m - al instalatiei de nocturna, sub privirile coordonatorului lucrarii, Romulus Pavian, director sistem iluminat Elba.
Echipat, fiecare stalp are o greutate de 18 tone, fiind prevazut cu 52 de proiectoare de mare putere.
De altfel, cele 52 de proiectoare ale instalatiei de nocturna vor asigura cei 1 400 lucsi, conform nivelului de iluminare impus de UEFA, pentru un joc oficial.
Lucrarea, a carei costuri de executie se ridica la 916 000 Euro + TVA, va fi finalizata in jurul datei de 1 mai.

D.S.- Adevarul


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]