Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 15 mai 2008
Stirile TVA aici
  • "Ma intereseaza sa dialoghez competent cu autoritatile pontificale"

Fostul director CCJ Arad - Marius Lazurca da interviu ziarului "Glasul aradului"In data de 8 mai 2008, la biserica "Sf. Anastasie" din localitatea Lucca (Italia), a avut loc ceremonia instalarii PS Siluan, primul Episcop al Episcopiei Ortodoxe Romane a Italiei. Sfanta Liturghie a fost oficiata de catre IPS Iosif, Mitropolitul Europei Occidentale si Meridionale. 
Prezent la ceremonie, Marius Lazurca, ambasadorul Romaniei pe langa Sfantul Scaun a acceptat sa ne acorde un interviu pe aceasta tema.
- Ce implicatii are inscaunarea episcopului roman in Italia pentru comunitatea ortodoxa romana de acolo?
- La prima vedere, instalarea Prea-Sfintitului Siluan pe scaunul episcopal al Diocezei Ortodoxe Romane din Italia nu schimba in mod fundamental datele referitoare la diaspora noastra italiana. Sfintia-Sa pastoreste comunitatea ortodoxa peninsulara de mai bine de trei ani, a instalat mai mult de jumatate dintre actualii parohi, a inaugurat lacasuri de cult, a functionat ca un interlocutor activ al autoritatilor catolice si laice italiene, e neindoios una dintre personalitatile cele mai marcante ale comunitatii noastre in general. De dragul preciziei si al detaliului trebuie totusi adaugat faptul ca Prea-Sfintitul Siluan a fost "doar" Episcop-vicar, asadar inlocuitorul pentru Italia al Mitropolitului nostru pentru Europa Occidentala si Meridionala - Inalt Prea-Sfintitul Iosif. Competentele sale pastorale si administrative erau, prin urmare, definite restrictiv de acest statut. Din acest punct de vedere, ceea ce Episcopia Ortodoxa Romana a castigat prin inscaunarea recenta a fost un grad mare de autonomie in raport cu structura administrativa suprapusa, Mitropolia. Pentru mine e limpede ca cele consemnate pana acum, de la venirea Prea-Sfintitului Siluan in Italia, vor continua cu mai mare intensitate si la o scara mai mare. Ma astept, asadar, la infiintarea accelerata a unor parohii, la stabilizarea si autonomizarea lor, la sporirea competentelor parohilor nostri, a caror vocatie naturala este aceea de a fi adevarati lideri comunitari, responsabili nu doar de pastorirea "turmei celei cuvintatoare", ci si de perpetuarea patrimoniului identitar national. Sunt de asemenea convins ca dialogul cu inaltul cler al Bisericii Catolice, de a carui generoasa bunavointa depinde soarta majoritatii parohiilor noastre, va dobandi in viitor fluenta si dinamism. Am, in fine, incredintarea ca Prea-Sfintia Sa va sti sa sensibilizeze mai mult autoritatile seculare italiene cu privire la rolul decisiv al parohiilor noastre - nu doar ortodoxe – in stimularea unei bune insertii sociale a romanilor in societatea italiana. Din punctul meu de vedere, Romania si Italia au interesul comun de a valorifica potentialul acelor instrumente care contribuie la pacea sociala - si e indubitabil cazul comunitatilor noastre religioase.
- Comunitatea de romani din Italia este una dintre cele mai mari din diaspora, o comunitate care a sporit vertiginos in ultimii ani. Care este motivul pentru care s-a amanat atat de mult infiintarea unui scaun episcopal in aceasta tara?
- In Biserica, evenimentele se supun unei coaceri diferite de ritmul cu care trepidanta viata comuna ne-a obisnuit. Asta in primul rand. In al doilea rand, v-as reaminti ca Biserica noastra a trecut printr-o succesiune patriarhala, prin aprobarea noului "Statut general al Bisericii Ortodoxe Romane" si prin redactarea statutelor eparhiilor noastre din diaspora. Adaug la aceasta procesul necesarmente laborios de consultare a mirenilor si clericilor cu privire la alegerea Episcopului pentru Italia precum si momentul final al alegerilor desfasurate la nivelul Sfantului Sinod. Se cuvenea, asadar, ca toate aceste etape sa fie parcurse cu intelepciune si negraba fiindca mizele erau cu adevarat importante. Pe de alta parte, cum va spuneam adineaori, eparhia italiana nu a ramas nici o clipa nepastorita, inca un motiv pentru ca procedurile evocate mai sus sa fie parcurse cu rabdare.
Ambasadorul Marius Lazurca citind mesajul presedintelui Basescucu cu ocazia inscaunarii PS Siluan - Cum se prezinta situatia parohiilor ortodoxe din Italia?
- Ceea ce mi se pare cel mai frapant este imensul potential al acestor parohii. Deja in numar de aproape 100, parohiile ortodoxe ar putea deveni in scurt timp mult mai numeroase. In paranteza fie spus: procesul multiplicarii lor a fost in buna masura moderat chiar de Prea-Sfintitul Siluan, care – intelept - si-a dorit o crestere "organica" a propriei eparhii. Al doilea lucru important este gama de functii pe care, in mod firesc, le-a preluat o parohie ortodoxa tipica, care e, pe rand, spatiu de cult, loc de perpetuare a unei universale traditii spirituale, centru social, punct de asistenta comunitara, teritoriu al unor initiative cultural-educative foarte diverse, bursa a informatiilor utile, instrument de reprezentare comunitara, zona de structurare a unui util civism comunitar si altele. O spun in cunostinta de cauza si in calitate oficiala: parohiile noastre - ortodoxe, greco-catolice, latine – reprezinta cele mai importante puncte de contact intre autoritatile romanesti si cele italiene, pe de o parte, si realitatea inca insuficient structurata a diasporei noastre, pe de alta parte. Rolul lor este, pe cale de consecinta, extrem de important si sper ca el va fi adecvat pus in valoare. Ma astept ca, dupa concluzionarea procedurii in curs de recunoastere de catre Guvernul italian a cultului ortodox roman, si dupa ce parohiile noastre vor fi dobandit drepturile fiscale si juridice corespunzatoare, acest rol complex sa fie inca mai evident si mai bine valorizat.
- Care este rolul dumneavoastra in viata comunitatii romanesti din Italia avand in vedere ca prin specificul functiei nu detineti atributii consulare?
- Rolul meu este restrictionat de mandatul diplomatic pe langa Sfantul Scaun, insa se intemeiaza pe o realitate relevanta. Este vorba despre faptul ca majoritatea parohiilor noastre din diaspora functioneaza in spatii puse la dispozitie de episcopi si parohi romano-catolici si ca, prin urmare, buna lor existenta depinde si de autoritatile Sfantului Scaun. Avand in vedere acestea, ma intereseaza in mod fundamental doua lucruri: sa cunosc cu de-amanuntul situatia parohiilor noastre si sa dialoghez competent pe aceasta tema cu autoritatile pontificale. As adauga faptul ca parohiile noastre, cele mai multe foarte recente, inaugureaza un capitol nou si, oarecum, surprinzator in relatiile diplomatice, oricum complexe, dintre Romania si Sfantul Scaun.
- De curand a avut loc inca un miting de protest impotriva construirii blocului de 75 de metri in apropierea Catedralei Sfantului Iosif din Bucuresti. Care este parerea dumneavoastra in legatura cu aceasta situatie si cum vedeti rezolvarea ei.
- Situatia la care faceti referinta face obiectul mai multor litigii in curs de desfasurare in Romania. De altfel, potrivit unei hotarari judecatoresti relativ recente, constructiile au fost pentru moment inghetate. Asa stand lucrurile, nu imi este ingaduit sa comentez prea detaliat conflictul dintre antreprenorul imobiliar si Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti. Ce stiu cu certitudine este ca dosarul Catedralei Sfantul Iosif constituie, inca, o piatra de poticneala in dialogul diplomatic bilateral. Pozitia noastra a fost mereu aceea de a explica succint "biografia" chestiunii, de la acordul initial al partilor, pina la litigiile actuale, precum si de a demonstra intreaga disponibilitate a autoritatilor noastre de a promova, in limitele stricte ale competentelor respective, o solutie justa. In momentul de fata aceasta solutie apartine in exclusivitate justitiei, care trebuie investita cu intreaga noastra incredere. Va marturisesc faptul ca, eu personal, nu am incetat sa cred intr-o eventuala revenire a partilor la masa negocierilor, mai ales ca e o ipostaza care nu le e straina, fiindca au frecventat-o chiar in aceasta speta inainte ca piatra de temelie a imobilului sa fi fost pusa.
- Domnule Ambasador, va multumesc.
- A fost o placere pentru care va raman indatorat.  Imi iau de asemenea libertatea de a ura succes excelentului cotidian pe care il reprezentati.

Mirela Grecu - Glasul aradului

  • Aradul, un oras plin de praf

Se preconizeaza ca pe timpul verii Aradul va fi  mai poluatSpecialistii se asteapta ca in perioada verii limita maxima admisa de pulberi sa fie depasita.
Aparatele de monitorizare a aerului amplasate in Arad vin sa confirme faptul ca aerul din municipiu este plin de praf. 
Desi, de la inceputul anului, de cand a inceput sa se masoare calitatea aerului, nu a fost depasita niciodata cantitatea admisa de pulberi suspensibile (praf), specialistii spun ca ne aflam aproape de limita.
Mai mult, previziunile pentru perioada verii sunt destul de sumbre, aerul Aradului avand toate sansele sa depaseasca concentratia de 0,05 mg/mc admisa de lege.
"Concentratia de pulberi suspensibile este aproape de limita peste care se considera ca sanatatea umana este in pericol. Cele mai mari valori au fost inregistrate in perioada uscata din februarie, cand au fost 0,04 mg/mc. Asta si din cauza incalzirii reziduale cu lemne. In zona Micalaca, pe unde trec zilnic peste 28.000 de masini, valori ridicate sunt intre orele 4 si 8 dimineata, cand acestea ating 0,021 mg/mc si la ora 12.00, cand se ajunge la 0,3 mg/mc.", sustine Daniela Carlugea, consilier monitoring in cadrul APM Arad.
Specialistii de mediu mai spun ca, daca vom avea o vara secetoasa va creste simtitor si cantitatea de praf din aer, mai ales ca in municipiu au fost deschise foarte multe santiere. 
Cu toate acestea, ei spun ca Aradul sta destul de bine in ceea ce priveste calitatea aerului, in comparatie cu alte orase, cum ar fi Timisoara sau Deva.
Panouri pentru cetateni
Agentia pentru Protectia Mediului (APM) monitorizeaza calitatea aerului in doua puncte din municipiu, la piciorul podului din Micalaca, pentru trafic si industrie si la Colegiul Tehnic pentru Protectia Mediului din Vlaicu, pentru zonele de locuinte.
Desi anul trecut au inceput sa se faca primele masuratori, de abia de la inceputul anului acesta activitatea decurge in conditii normale, iar valorile inregistrate pot fi luate in considerare.
Toate datele colectate de pe teren sunt transmise la sediul APM si pe un panou exterior, situat in spatele noii Catedrale, urmand ca pe viitor si in holul Primariei sa fie instalat un panou interior pentru ca aradenii sa aiba acces la informatiile privind calitatea aerului.

L.S. - Jurnal aradean

  • Intre pensie si Petre Roman, pensionarii au ales banii

Petre Roman la o noua intalnire cu pensionarii aradeniLa mitingul pentru lansarea candidatilor aradeni ai Uniunii Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale (UPSS) din Arad, care a avut loc in aceasta dimineata pe platoul din fata Palatului Administrativ, au venit doar aproximativ 50 de pensionari, majoritatea femei.
Si asta cu toate ca vedeta mitingului era fostul premier al Romaniei, liderul UPSS, Petre Roman, iar Liga Judeteana a Pensionarilor Arad a chemat sute de membrii.
"Este perioada in care postasul aduce pensiile, iar oamenii sunt acasa si asteapta sa primeasca banii. Trebuiau sa faca mintingul cu doua zile mai devreme sau peste cateva zile", explica unul dintre participanti.
Chiar si pensionarii carcoteau in legatura cu numarul mic de participanti, amintindu-si ca, de exemplu, la cea mai recenta petrecere organizata de primarie pentru persoanele de varsta a treia, au fost sute de persoane. Numarul fortelor de ordine a fost aproape egal cu cel al pensionarilor participanti la miting, politistii si jandarmii privind evenimentul de pe margine, iar un om al legii in civil a filmat tot mitingul.
"Ce mai incolo-incoace. Nu mai e nici el (Petre Roman - n.r.) ce-a fost odata. E si el batran acuma", suspina de pe margine, o pensionara.
"Daca asa uniti suntem, asta vom si obtine.... adica nimic!", spunea unul dintre participanti. Si liderul Uniunii Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale a avut o explicatie. 
"Cred ca, in general, cei care au venit reprezinta ceea ce numim noi «nucleul dur», pe care contam in orice imprejurare. Insa sa nu uitam ca pensionarii, poate ca, nu se deplaseaza intotdeauna ca sa-si sustina cauza, dar votul e in mana lor", spune Petre Roman, care in final a dat autografe si s-a fotografiat cu pensionarele.
Roman: "Pensionarii uniti ar putea sa schimbe totul in tara asta"
La calculele facute pe hartie, Uniunii Pensionarilor si a Solidaritatii Sociale sta bine, vorbitori la miting amintind ca pensionarii sunt votantii care merg cel mai mult la vot.
"Pensionarii uniti ar putea sa schimbe totul in tara asta. Ne punem sperante ca pensionarii si muncitorii vor intelege si ii vor vota pe reprezentantii lor", sustine Petre Roman.
La cateva megafoane instalate langa camionul folosit ca scena, se auzea muzica populara si indemnuri electorale de... propaganda, cum le numeau pensionarii. 
Pornirea microfoanelor i-a speriat pe varstnici, din cauza volumului foarte ridicat, astfel ca pana si Petre Roman a fost nevoit sa-si astupe urechile.
"Chemati-va toate cunostintele sa voteze cu noi!" ii indemnau liderii pensionarilor pe participanti la miting sau pe trecatori. 
Candidatul UPSS pentru functia de primar al Aradului este Ioan Dolha, fost membru PRM, partid din care a demisionat anul acesta.
Lupta pentru PD
"Forta Democrata se angajeaza in campania electorala a UPSS. Intre timp, continuam actiunea din justitie pentru a obtine numele de «Partidul Democrat»", a precizat Petre Roman. 
El a subliniat ca fostii democrati au abandonat doctrina initiala, devenind democrat-liberali, asa ca, lupta pentru obtinerea numelui de "partidul democrat" continua.
"Noi avem convingerea ca, avand in vedere faptul ca denumirea de Partidul Democrat nu mai exista in Registrul Tribunalului municipiului Bucuresti, ea fiind libera, avem toate motivele sa credem ca Forta Democrata poate sa o preia", a declarat Petre Roman.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Certitudine

In cladirea actualului Spital Judetean vor functiona sectiile de Ginecologie si OncologieConstructia noului Spital Judetean este sigura. 
Asa spune prefectul Gavril Popescu, dupa ce a fost semnat la Bucuresti contractul de proiectare si construire a noii institutii sanitare. 
Dupa finalizarea lucrarilor, in actuala cladire a Spitalului Judetean ar putea fi mutate Sectia de Obstetrica si Ginecologie si cea de Oncologie. 
Potrivit contractului semnat de Ministerul Sanatatii Publice cu firma constructoare, noul Spital Judetean trebuie finalizat pana la jumatatea anului viitor. 
Spitalul va fi situat in zona Zadareni si va fi dotat cu aparatura medicala de ultima generatie. 
Autoritatile sustin ca spitalul este necesar mai ales din cauza crizei de spatii cu care se confrunta sistemul sanitar aradean.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Se inaugureaza instalatia de nocturna a UTA-ei

De astazi Stadionul "Francisc Neuman" va dispune de nocturnaDupa multe luni de incertitudini, astazi se va aprinde in mod oficial nocturna pe Stadionul "Francisc Neuman" din Arad. 
Cabinetul primarului Falca s-a ocupat de organizarea acestui eveniment, la el mai contribuind si managerul general de la CS Atletico, Alexandru Meszar, mandatat de Primarie sa organizeze evenimentul din aceasta seara. 
"Am inteles ca directorul executiv de la UTA s-a suparat ca nu a fost investit sa organizeze acest eveniment. Nu pe mine trebuie sa fie suparat, deoarece eu doar am fost mandatat de cabinetul primarului sa organizez niste partide cu ocazia inaugurarii instalatiei de nocturna", a declarat Alexandru Meszar. 
Astfel, incepand cu ora 19, instalatia de nocturna se va aprinde pentru prima data intr-un cadru oficial, odata cu meciul dintre Atletico 95 si UTA 95. 
In continuare vor urma partidele Atletico 96-UTA 96, Atletico 97-UTA 97, Atletico 98 - UTA 98, Atletico 99-UTA 99, Atletico 2000-UTA 2000, Atletico 2001-UTA 2001, iar la final vor avea loc partidele, care se vor desfasura pe tot terenul, intre Old-boys UTA - Oldboys Arad, iar la final Atletico republicani si UTA republicani. 
Sa mai spunem ca s-a dorit si organizarea cu acest prilej si a unui concert, insa in cele din urma s-a renuntat la aceasta idee, pentru a nu politiza evenimentul.
Cu toate acestea, cu siguranta se vor gasi partide politice care vor fi prezente pentru prima data la stadion pentru a-si face campanie pe spatele celui mai titrat club din provincie.

D. B. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]