Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 15 august 2008
Stirile TVA aici
  • Adormirea Maicii Domnului - Sarbatoarea tuturor romanilor

Adormirea Maicii Domnului - sarbatoare importanta pentru romani"Bucura-te ceea ce esti plina de har, Marie, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau"
De la  cuvintele Arhanghelului Gavriil, devenite apoi pentru crestinii de pretutindeni rugaciune, pana la ridicarea la ceruri alaturi de Fiul lui Dumnezeu, Maica Domnului a fost mereu prezenta in viata Mantuitorului. 
Printr-o femeie a venit pacatul in lume si tot printr-o femeie, izbavirea de pacat. 
Lemnul marului care ne-a adus moartea s-a transformat in lemnul Crucii care ne-a aratat Lumina. 
Iar Lumina mantuirii si-a ales drept pantec cel mai curat trup de pe pamant.
La 15 august praznuim Adormirea Maicii Domnului. Credinta in Hristos ne invata ca Mantuitorul a distrus moartea prin rastignirea Sa pe Cruce si prin Invierea Sa a treia zi dupa Scripturi. 
Tocmai de aceia credinciosii cred in "adormirea" Maicii Domnului si nu in moartea sa. 
"Acest praznic indeamna gandurile si inimile noastre catre Maica Domnului, a carui ascultare si iubire fata de Dumnezeu a fost in deplinatatea inimii sale", ne spune parintele Dan Nicolau, preot in cadrul Episcopiei Arad.
Bunavestirea
Cand ingerul Domnului, Arhanghelul Gavriil i-a adus vestea ca va naste pe Mesia, fiul lui Dumnezeu, desi se stia in puritatea fecioriei sale, a acceptat mesajul divin si a spus: "Iata roaba Domnului! Fie mie dupa cuvantul Tau". 
Parintele Nicolau continua: "Cu aceiasi cumintenie si evlavie a primit intreaga activitate a Fiului Sau, stand apoi la picioarele Crucii, acolo unde ascultarea Mantuitorului Iisus Hristos s-a impreunat cu ascultarea Sfintei Sale Maici"
In timpul sfintelor sale patimi a lasat-o pe Sfanta Sa Maica in grija ucenicului Sau iubit, Sfantul Ioan Evanghelistul. 
Acesta a luat-o apoi in casa sa, purtandu-i de grija dupa porunca Mantuitorului: "Fiule, iata mama ta!".
Mutarea la Cer
Icoana facatoare de minuni a fost scoasa la Manastirea BodrogIn timpul prigoanei iscate de regele Irod Agripa imparatul crestinilor din Ierusalim si Iudeea, Sfantul Ioan cu Sfanta Fecioara Maria  s-au retras in Efes. 
Aici au stat cativa ani, pana la moartea lui Irod. La staruinta Maicii Domnului, au revenit in Ierusalim, unde au stat pana la mutarea ei la Cer. 
Sfantul Dionisie-Ariopagitul spune ca Maica Domnului stiind despre plecarea ei la Fiul Sau, s-a pregatit si si-a sfarsit viata de aici ca o candela invaluita de lumina sub privirile Sfintilor Apostoli. 
Acestia fiind instiintati in chip minunat de Hristos, au venit cu totii la Ierusalim. 
Trupul ei neinsufletit a fost inmormantat pe Muntele Maslinilor, in Gradina Ghetsimani, alaturi de parintii sai, dreptii Ioachim si Ana. 
Apostolul Toma intarziind trei zile, nu a fost prezent la inmormantare. La staruinta lui, a fost data la o parte piatra de pe mormant, dar trupul Maicii Domnului nu era acolo. 
"Fiul sau i-a stramutat trupul in cerestile locasuri ca una care s-a facut vrednica a fi Nascatoare de Dumnezeu. Praznicul Adormirii Maicii Domnului este cea dintai sarbatoare instituita in cinstea si pomenirea Sfintei Fecioare Maria. Dintru inceput s-a praznuit in Ierusalim, de unde s-a raspandit in intreaga Biserica. Imparatul bizantin, Mauricius (582-602) a hotarat ca ziua de 15 august sa fie pentru toata Biserica crestina zi de preamarire a Sfintei Fecioare Maria, fiind ziua Adormirii ei intru Domnul", spune parintele Nicolau.
Si credinciosii catolici se indreapa in pelerinaj la Manastirea Maria RadnaRomania, Gradina Maicii Domnului
Desi in tari precum Italia, Germania, Austria, Spania sau Franta, sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului este o sarbatoare nationala foarte importanta, Statul roman a ramas repetent la cinstirea Maicii lor. In special ca Romania este una dintre tarile considerate "Gradina Maicii Domnului"
"Traditia  occidentala nu spune nimic de moartea Mariei. In contemplarea Mariei ridicata cu trupul si sufletul la cer, mintea noastra este orientata toata catre ultimul drum pe care Maria l-a urmat cu fidelitate, adica acela de a impartasi in intregime gloria lui Cristos, de a implini in totalitate vointa lui Dumnezeu in misiunea care i-a fost incredintata, de a fi Mama lui Mesia", spune preotul greco-catolic Coriolan C. Muresan. Preotul catolic Reinholz de la Bazilica papala Maria Radna ne spune despre aceasta importanta sarbatoare: "Este o incununare a vietii Ei pamantesti si mutarea la Cer alaturi de Fiul Ei. Pentru noi, credinciosii, sarbatoarea este un simbol al invierii fiecarui om".
Respectul neoprotestantilor
Pastorul adventist, Narcis Ardelean, ne explica conceptia neoprotestanta fata de Maica Domnului: 
"Biserica Adventista, asemenea celorlalte biserici neoprotestante, nu are un cult al sfintilor, in aceste conditii neexistand vreun ritual de inchinare legat de fecioara Maria. Adventistii de ziua a saptea cred ca Maria a fost o persoana deosebita, cu un caracter curat, cu credinta puternica, pregatita in mod special de Duhul lui Dumnezeu pentru a fi unealta prin care Fiul lui Dumnezeu, Isus Hristos, sa vina in aceasta lume beneficiind de dragoste si grija precum si indrumare. In acest sens o privim pe Maria cu respect si admiratie".
Maica Domnului, in legatura permanenta cu Fiul omului
"Icoana Maicii Domnului cu Pruncul Hristos in brate semnifica Cerul si pamantul! Cerul este Hristos, Cel mai presus de ceruri; Ziditorul cerului si al pamantului; si Maica Domnului reprezinta pamantul, adica toate popoarele de pe fata pamantului, ca ea este din neamul nostru. Este din semintie imparateasca si arhiereasca. Bratele Maicii Domnului sunt mult mai puternice decat umerii heruvimilor si ale preafericitelor tronuri. Deci pe cine tine Fecioara Maria in brate? Voi stiti pe cine tine? Pe Cel ce a facut cerul si pamantul si toate cele vazute si nevazute", spune parintele Cleopa.
Prin cuvintele parintelui Nicolau aflam ca pentru noi crestinii, aceasta zi este incarcata de bucurie sfanta, "intarindu-ne mereu credinta si nadejdea in bunatatea si rugaciunea ei permanenta. La fiecare rugaciune, un imn de lauda inaltam din toata inima si acum de ziua ei: PreaSfanta Nascatoare de Dumnezeu, miluieste-ne pe noi".

Adrian Cotuna - Glasul aradului

  • Contraste: munca la minus 20 de grade vs. munca la plus 40

Cei din camere frigorifice lucreaza la minus 20 grade CelsiusCanicula s-a instalat deja in orasul nostru, iar urmarile sunt vizibile: terasele de pe centru sunt neincapatoare, strandul este tot mai cautat de aradeni, iar altii aleg statiunile de la munte pentru a se racori. 
Dar, in afara celor care se bucura de concedii, sunt oameni care lucreaza. 
Unii dintre acestia isi fac meseria sub soare, la temperaturi uriase, altii, mai norocosi sa zicem, lucreaza la temperaturi foarte scazute. 
Am vrut sa vedem avantajele si dezavantajele celor doua categorii si sa cunoastem persoanele care le practica.
Lucreaza in frigidere, la -20 de grade Celsius
Unul dintre supermarketurile din orasul nostru are uriase camere frigorifice, in care se pastreaza alimentele proaspete si congelate. 
Muncitorii de aici stau la temperaturi de -20 de grade Celsius, desi afara soarele parjoleste tot ce intalneste in cale. 
Inca de la intrarea in zona camerelor frigorifice, responsabilul de raion ne atentioneaza: "Vedeti ca ar trebui sa va luati si voi niste geci, fiindca e foarte frig inauntru"
La un moment dat, o usa mare de fier se deschide, iar in momentul urmator un val de aburi reci ne inunda. 
In incapere, Tibi, muncitor aici, sta infofolit intr-o geaca uriasa, pentru a nu simti frigul patrunzator. 
"E foarte placut sa lucrezi aici, cand afara sunt peste 40 de grade. Si nici nu am vreo problema cand ies, ma acomodez destul de repede cu temperatura exterioara" spune acesta. 
O alta persoana care lucreaza in camera frigorifica este Flavius, seful de raion. Acesta spune ca "la inceput m-am obisnuit mai greu. Nu suportam frigul deloc. Dar, dupa trei ani, m-am obisnuit si nu mai am nicio problema. Insa aceste schimbari de temperatura nu sunt benefice oamenilor care au probleme cu inima. De exemplu, am avut un coleg care a trebuit sa fie mutat pe alt raion din aceasta cauza. Variatiile mari de temperatura, de la -20 de grade la 40 de grade pot provoca afectiuni persoanelor cardiace"
Concluzia este ca munca la -20 de grade Celsius, cand afara sunt aproape 40, este foarte tentanta, chiar daca, uneori, frigul le face probleme celor neobisnuiti. "Oricum, nu stam incontinuu aici. Mai iesim si in magazin, iar daca ne este frig, ne revenim repede dupa ce parasim camerele frigorifice" spun muncitorii din "camera de gheata"
La iesirea din magazin, in comparatie cu temperatura din congelatoare, aerul era irespirabil si ne chinuiam sa nu ne sufocam din cauza temperaturii.
Munca grea sub soare
Si vatmanii conduc la peste 40 de grade CelsiusUnii dintre cei mai incercati si expusi muncitori in ceea ce priveste canicula sunt angajatii firmelor de constructii, care stau toata ziua in soare. "Este foarte greu sa lucrezi la asemenea temperaturi. Dar nu avem ce sa facem, nu poti sa lupti cu vremea sa se schimbe. Din fericire, nu am avut probleme de sanatate, lesinuri, insa este dificil sa lucrezi pe asfalt la 40 de grade, mai ales ca soseaua este mult mai calda" spune Petru Branza, muncitor la una dintre firmele care se ocupa de modernizarea orasului. 
Totusi, un lucru pe care societatea il respecta este acordarea portiei de apa minerala, dupa cum spunea legea. 
Constructorii sunt toti de acord ca apa ii ajuta sa treaca peste aceste temperaturi insuportabile.
"Totusi, din cand in cand, mai stam si noi la umbra cate cinci minute, pentru ca este imposibil sa lucrezi non-stop sub soare, ca te coci cu totul" mai spune Branza.
O alta meserie pe care caldura de afara o face foarte grea este a angajatilor de la Compania de Transport Public, aici fiind inclusi vatmanii, soferii de autobuze si persoanele care stau si schimba macazul pentru tramvaie. 
Dumitru Prunar este unul dintre cei care se ocupa de schimbarea macazurilor si el spune ca se descurca foarte greu. 
"Stau opt ore in soare. Este foarte greu pentru mine. Mai mult decat atat, nici nu primesc apa minerala de la companie, iar cand mananc, nu am unde sa ma spal pe maini sau o masa pe care sa pun mancarea. Caldurile astea sunt insuportabile, dar ce sa fac, trebuie sa lucrez". 

Nici vatmanii nu o duc mai bine. Temperatura din cabina acestora urca bine peste 40 de grade, iar apa, oricat ar fi de rece, se incalzeste imediat. 
"E viata grea in tramvaie. Cand le luam de pe platoul pe care sunt parcate vagoanele sunt incinse, cum stau sub soare. Le lasam sub podul de la Micalaca in jur de 10 minute, si de abia apoi pornim pe traseu. Altfel ne sufocam in ele"
spune un vatman. 
Unii dintre ei au norocul sa dispuna de ventilatoare in vagoane, insa cei care lucreaza pe tramvaiele vechi fierb. Din spusele unor angajati, cei care conduc vagoane Tatra sunt nevoiti sa suporte temperaturi care urca peste 50 de grade. Si soferii de autobuze sunt chinuiti de canicula. 
"Ne uscam la volan. Ne omoara caldura, dar trebuie sa suportam. Mai rau este ca nici nu avem voie sa venim in pantaloni scurti la lucru. Trebuie sa fim imbracati in pantaloni lungi si tricou sau camasa. Daca am fi lasati sa purtam haine mai lejere, am trece mai usor peste temperaturile astea. Dar asa, ne este foarte greu".

Alin Gherasim - Observator

  • Sase: vine din nou furtuna

Dupa caldurile toride se anunta atentionare de furtunaAutoritatile locale au decis ca, de aceasta data, ploaia torentiala nu le va mai lua prin surprindere.
Dupa canicula vine vremea rea, dar autoritatile aradene sustin ca au luat toate masurile pentru ca evenimentele de vinerea trecuta sa nu se mai repete. 
Cei de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Arad, care au intervenit prompt atunci, sunt si acum pregatiti. 
"Suntem pregatiti sa intervenim cu toate autospecialele si mijloacele de interventie, iar in conditiile in care amploarea fenomenelor va depasi capacitatea de interventie proprie, putem solicita sprijinul Primariei Arad pentru suplimentarea cu inca patru motopompe. Daca situatia o impune, ISU Arad poate mobiliza, in decurs de 90 de minute, inca 50 de subofiteri", sustine lt. col Dan Paicu.
Desi nu a fost dat inca cod galben de furtuna (vineri e cod galben si portocaliu de canicula, iar spre seara posibile innorari si averse de ploaie, sambata temperatura va scadea cu pana la 10 grade, fiind posibile descarcari electrice, averse si grindina), autoritatile au decis deja mobilizarea. 
Subprefectul Levente Horvath le- a transmis primarilor faptul ca astazi indicele de confort termic va fi depasit  si ca sambata se pot astepta la furtuna si le- a cerut sa fie operativi si sa asigure permamenta, sub amenintarea sanctiunilor. 
Directorului ANIF a fost pus ca la prima ploaie sa inchida pompele de pe Muresel, in timp ce Primaria Arad zice ca e pregatita, dar ca responsabilitatea e a celor de la Apa- Canal. 
Nu mai ramane decat sa vina furtuna. 

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Autocar rasturnat in Arad

Studenti polonezi raniti la BarzavaUn autocar cu 47 de studenti polonezi s-a rasturnat, noaptea trecuta, pe DN7, in judetul Arad.
La fata locului au ajuns mai multe echipaje de medici si politisti. 
27 de persoane au fost transportate de urgenta la sectia de primire urgente a spitalului judetean.
Pentru a face fata numarului mare de victime, la spital au fost chemati medici si asistente de-acasa.
Accidentul a avut loc in zona localitatii Barzava, la aproximativ 60 km de municipiul Arad. 
Autocarul, care transporta 47 de studenti polonezi se indrepta spre punctul de trecere a frontierei Nadlac, pentru a iesi din tara.
Studentii polonezi veneau din Albena, Bulgaria, unde participasera la o scoala de vara.
Intr-o curba usoara, autocarul, condus de un bulgar, s-a rasturnat pe drum, a cazut pe partea dreapta, intr-un sant, a rupt un stalp de curent si cazut pe gardul unei case.
Mai mult de jumatate dintre pasageri au ajuns la spital. 
Victimele nu au rani foarte grave, cele mai multe fiind fracturi deschise sau traumatisme craniene, si vor ramane in spital sub observatie medicala pana maine.
Pentru a scoate victimele din autocar, a fost nevoie de interventia pompierilor de la descarcerare. 
La fata loc au ajuns opt ambulante.
Cei doi soferi ai autocarului au fost si ei raniti, insa au refuzat sa mearga la spital.
Politistii spun ca pe langa viteza neadaptata la drum, si faptul ca soseaua nu era marcata corespunzator ar fi putut favoriza producerea accidentului.
Pasagerii care nu au fost raniti au fost preluati de un alt autocar si cazati la Arad.

Alex Negru  - Evenimentul Zilei

  • Doi politisti – suspecti ca au omorat in bataie un batran de 75 de ani!

Politistii din Sicula au omorat un batran* Un batran a murit dupa ce a fost bruscat de politisti.
* Cativa vecini ai victimei sustin ca au incercat sa ii tempereze pe politisti, dar fara succes.
* Ambulanta solicitata la locul faptei l-a dus pe batran la Spitalul de Psihiatrie de la Mocrea, in loc sa il duca la un spital de urgente, sa fie ingrijit.
* Victima a fost sedata cu haloperidol.
* A murit a doua zi, din cauza leziunilor interne. 
* La autopsie, legistii au stabilit ca avea toate coastele rupte  si un traumatism cranian.
Adjunctul sefului de post de la Sicula a fost sesizat de o femeie ca batranul Ioan Reghis, din Cherelus, i-a furat bicicleta. 
Politistul s-a deplasat la casa acestuia, insotit de un elev din anul II de la scoala de subofiteri de la Cluj Napoca, repartizat in practica la Sicula. 
Potrivit anchetatorilor, cei doi au intrat in curtea casei, sustinand ca au gasit poarta intredeschisa. 
Au recuperat bicicleta si au predat-o pagubitei. 
Din casa a iesit insa Ioan Reghis, care i-a admonestat, i-a injurat si le-a pus in vedere sa iasa imediat din curtea sa. 
A urmat o busculada, politistii culcandu-l la pamant. 
O vecina spune ca l-a vazut plin de sange, cand a fost scos pe strada. 
Oamenii sustin ca batranul a fost supus unui tratament inuman: i s-au pus catusele la spate, peste banca, apoi pe politist a inceput sa il doara mana cum ii tinea catusele si i le-a fixat cu piciorul. 
"Eu am vazut cum il loveau si am intervenit, le-am zis sa il lase in pace ca il omoara" - relateaza un vecin.
Martorii isi amintesc ca politistii i-au turnat victimei o galeata cu apa pe cap, sa il spele de sange. 
Au chemat apoi o salvare din Ineu, care l-a dus la spitalul din Mocrea.
Aici, surse judiciare ne declara ca a urmat un nou lant de nereguli. 
Barbatul, constient, a refuzat internarea la psihiatrie si a cerut zgomotos sa fie dus altundeva, fiindca nu este nebun. 
Fara sa fi fost consultat pentru a i se stabili leziunile interne, i s-a administrat un sedativ puternic, care l-a calmat. Definitiv...
A doua zi, cand starea sa s-a agravat, familia a fost chemata sa il duca acasa. 
Dupa doua ore, omul a murit. Sora batranului spune, plangand, ca era lovit peste tot.
Procurorii criminalisti si politia din Arad au fost sesizati abia sambata, cand batranul era in sicriu, gata de inmormantare. 
Medicul de familie a refuzat eliberarea unui certificat de deces, tocmai pentru ca moartea victimei a fost violenta. 
Familia batranului a fotografiat trupul plin de vanatai.Vor acum sa stie cine se face vinovat de moartea sa. 
Unul dintre nepoti sustine ca, pentru a intra in curte, politistii au spart niste usi, iar in casa era totul ravasit.
Cei doi politisti  suspectati ca l-au omorat pe batran in bataie, si-au luat ieri liber. 
Seful lor direct spune ca nu stie nimic despre acest caz, pentru ca a fost in concediu. 
La Parchetul Arad exista un dosar privind moartea suspecta a batranului. 
Cei doi politisti sunt cercetati pentru violare de domiciliu si lipsire de libertate, iar anchetatorii urmeaza sa stabileasca cine l-a batut pe barbat.
Politia nu vorbeste
Contactati, agentii de politie de la postul din Sicula, de care apartine  satul Cherelus, s-au eschivat cand au auzit intrebarile puse de noi. 
Cel care a raspuns la telefon a parut foarte amabil initial, dar, cand am adus vorba despre cazul politistilor din localitatea vecina, a spus ca "va rugam sa luati legatura cu purtatorul de cuvant al Politiei. Noi nu avem voie sa vorbim despre acest caz. Ni s-a interzis sa oferim informatii de orice fel despre incidentul de la Cherelus". 
Mai mult, nici Inspectoratul pentru Politie al Judetului Arad nu a luat nicio atitudine fata de cele intamplate. 
Purtatorul de cuvant al institutiei a declarat ca "deocamdata nu putem sa ne spunem niciun punct de vedere in legatura cu acest caz, deoarece afirmatiile noastre ar putea influenta cercetarile procurorului. In momentul in care ancheta va fi finalizata si procurorul isi va prezenta concluziile, vom veni si noi si vom lua pozitie fata de cele intamplate. Procuratura va decide care este soarta celor doi, urmand, apoi, sa aflati informatii si de la Inspectoratul de Politie al Judetului Arad".

Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]