Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 15 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Podgoria... la anul!

Deocamdata se lucreaza la trotuarul dinspre Catedrala pentru ca acesta sa fie gata pana de Sfantul NicolaeDesi in urma cu cateva luni, atunci cand au inceput sa lucreze la sensul giratoriu de la Podgoria, primaria a anuntat ca traseul se va redeschide circulatiei cu tramvaiul odata cu inceputul anului scolar, iata ca acest lucru nu s-a intamplat pana azi. Mai mult decat atat, conform spuselor purtatorului de cuvant al institutiei, urmatorul termen anuntat pentru finalizare la sinele de tramvai este anul viitor, pentru ca abia dupa sarbatorile de iarna se vor ocupa in continuare de ele. Deocamdata prioritara este latura dinspre Catedrala Ortodoxa, pentru ca de Sfantul Nicolae, atunci cand vine Patriarhul Romaniei, trebuie sa fie gata trotuarul.
Conform proiectului, sensul giratoriu va fi deplasat cativa metri catre centru. In dreptul Catedralei va fi latit trotuarul, iar statiile de tramvai vor suferi si ele cateva modificari.
Vor fi trei statii: una langa Catedrala, in dreptul lacului, una dinspre Micalaca si inca una spre centru, la 20 de metri distanta de intersectie. Pentru Gradiste va fi dispusa o statie in spatele Liceului CFR.

Dana Mirea - Observator

  • Criza financiara a ajuns la Arad

Si firmele de constructii din Arad sunt afectate de criza financiaraTot mai multi aradeni sunt disponibilizati, iar firmele au probleme din ce in ce mai mari
Cu o evolutie accelerata, criza financiara a reusit sa dea de furca mai multor intreprinderi aradene profitabile cu cifre de afaceri impresionante. Se intampla la nivel mondial, se intampla in tara si, din pacate, se intampla si in Arad.
Pentru a face fata mult analizatei si apropiatei crize finanicare, mai multe companii, cu puncte de lucru in Arad, au fost nevoite sa isi amane proiectele, sa reduca preturile produselor, sa prelungeasca termenele de plata si, cel mai grav, sa faca reduceri de personal acum in preajma sarbatorilor de iarna.
Vanzari scazute in nici doua luni
Domeniile in care criza economica si-a pus amprenta drastic sunt constructiile, agricultura, fabricarea autovehiculelor, sectorul metalurgic, dar si cel al industriei textile. Din pricina situatiei economice, unii dintre intreprinzatorii aradeni au fost pusi in situatia de a-si modifica strategia de dezvoltare, pentru a reduce riscurile operationale si financiare, canalizandu-si atentia doar catre proiectele finalizate, din care mai pot inregistra profit.
Cateva solutii de forta majora au fost puse in aplicare de administratorii unor societati aradene, astfel incat au fost concediati deja un numar mare de angajati. Criza economica a afectat si companii ce se situau in frunte, in clasamentul celor mai profitabile societati aradene, intr-un top realizat de Camera de Comert si Industrie Arad pe anul 2007. „Criza financiara a afectat deja vanzarile, chiar daca pana la momentul crizei intreprinderea noastra inregistra o cifra de afaceri ridicata. Vanzarile au scazut cu 30% din octombrie, continuand cu luna in curs, luna in care se pastreaza din pacate acelasi trend. Din pricina vanzarilor scazute am fost nevoiti sa prelungim termenele de plata, iar lantul de vanzare-cumparare pe care il mentinem cu prestigiosi importatori a trebuit restrans, deci am redus comenzile. Din pacate, avand in vedere ca situatia nationala si mondiala ne afecteaza, vom reduce din efectivul de personal de 60 de angajati, incepand cu luna ianuarie a anului viitor“, a declarat Cosmin Codrin, directorul societatii aradene Auto Group C.M.B.
Chiar si ICIM, una dintre cele mai renumite societati de constructii aradene, traverseaza o perioada dificila. Cei care au contractat lucrari cu societatea nu isi mai pot onora platile, iar din aceasta cauza, din pacate, au de suferit angajatii. Astfel, peste 140 de angajati ai societatii au primit preavize si vor fi disponibilizati. „Criza economica afecteaza fiecare intreprindere, deci si ICIM-ul este afectat. In ultima perioada incasam foarte greu si este nevoie de reducerea personalului, pentru a face fata acestei situatii“, a declarat Ioan Faur, patron ICIM.
O alta societate cu un efectiv mare de angajati, Takata, intampina dificultati mari. Reprezentantii institutiei nu au vrut sa stea de vorba cu noi, din motive greu de inteles, insa neoficial am aflat ca angajatilor li s-a interzis sa mai lucreze peste program, pentru a nu acumula ore suplimentare care sa le fie platite conform legii. De asemenea, conform surselor noastre, se pare ca nu se mai permit turele din zilele de sambata si duminica, extrem de vanate de angajati, acestea fiind platite bine.
Chiar daca, conducerile mai multor societati aradene despre a caror situatie ne-am interesat nu au vrut sa ne raspunda la intrebari, din motive lesne de inteles, situatia pare a fi aceeasi peste tot. Disponibilizari, reducerea orelor de munca, sporuri sau bonuri taiate din remuneratia lunara, deci criza in toata regula.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Campania de prevenire a violentei s-a lansat cu o statistica ingrijoratoare: mai bine de jumatate din elevi manifesta gesturi de agresivitate in scoala

Consiliul Local impreuna cu 5 licee din Arad a lansat un nou proiect de prevenire a violentei in scoala si in familieLansarea celui de-al patrulea proiect de prevenire a violentei in scoala si in familie a avut ca principal obiectiv realizarea unui plan de combatere a agresivitatii. Actiunea s-a desfasurat la Liceul Economic, unde membrii acestei campanii au dezbatut problema actelor de violenta si au stabilit un plan de combatere si de prevenire a acestora. ““Centrul pentru Agresori” a initiat un proiect numit “Educatie pentru non-violenta”, proiect finantat de catre Consiliul Local. Proiectul se deruleaza de la inceputul acestei luni si se va incheia la sfarsitul anului. Lucram in parteneriat cu cinci licee din Arad, si anume: Liceul Economic, Liceul Moise Nicoara, Liceul Francisc Neuman, Colegiul Tehnic de Protectia Mediului si Seminarul Liceului Teologic Ortodox.
Noi ne-am propus ca intr-un sistem pentru educatia intre egali sa formam un numar de 25 de elevi si 10 profesori din cele 5 licee de interventie, care sa fie promotorii unor mesaje non-violente si sa dezvolte o campanie de prevenire a violentei in scoala si in familie. Actiunea de formare a avut loc la Moneasa, iar acum in fiecare saptamana ne vom intalni intr-un liceu unde vom pune in practica informatiile, abilitatile si vom stabili o strategie de prevenire a violentei”
, ne-a declarat Alin Moanea, organizator proiect.
Elevii Colegiului Economic s-au mobilizat si au realizat in mai putin de patru zile colaje si materiale continand mesaje non-violente. Pe viitor se are in vedere realizarea de pliante, fluturasi, dar si tricouri si mape continand astfel de mesaje.
Ana-Maria Petrisor, eleva: “Am prezentat niste imagini care au fost facute la Colegiul Economic de catre elevii scolii noastre. Aceste imagini evidentiaza violenta in scoala savarsita prin acte de vandalism, mai exact este vorba despre niste fotografii facute in toaletele din scoala, care nu sunt ingrijite de elevi, holurile scolii cu pereti desenati sau geamuri sparte. Toate aceste aspecte ale scolii noastre, noi impreuna cu profesorii le vedem zilnic, din nefericire. Prin aceasta campanie am dori sa sensibilizam elevii sa nu mai savarseasca astfel de gesturi. Eu am prticipat mai mult la realizarea chestionarelor si la surprinderea catorva aspecte negative, care se petrec in scoala”.
Madalina Dumbra, eleva: „Ne propunem sa continuam aceste proiecte in acest sens si chiar sa marim echipa. Am participat la aceasta actiune din proprie initiativa si impreuna cu colegii mei am realizat colaje si afise cu tema „Stop violentei in scoli”. Speram ca prin aceasta campanie sa reusim sa combatem violenta, atat din scoli, dar si din familie, deoarece violeta din familie conduce la violenta in scoala”.
Cei 489 de elevi ai Liceului Economic au fost chestionati in ceea ce priveste violenta fizica, emotionala, sexuala si sociala in scoala si in familie. In urma acestui sondaj a reiesit ca 128 de elevi au intalnit violenta in familie, ceea ce inseamna un procent de 26,18%. La capitolul violenta din scoala, profesorii s-au clasat pe primul loc in ceea ce priveste agresivitatea fata de elevi, urmand colegii de clasa si alti elevi. De asemenea in cea mai mare masura, elevii exercita violenta in scoala si mai putin in afara acesteia.
Calin Cuzman, elev: „Participarea mea la acest proiect a fost realizarea unui chestionar, care a fost completat de toti elevii Colegiului Economic, in urma caruia rezultatele au fost destul de ingrijoratoare. Am reprezentat procentul de violenta fizica in cadrul familiei pe care elevii scolii noastre l-au intalnit. Astfel a reiesit ca violenta fizica a fost intalnita in procent de 6,95%, cea emotionala in proportie de 22,49%, cea sexuala de 1,02%, iar cea sociala de 1,43%. La realizarea acestor procente au colaborat toti membrii Colegiului Economic prin intocmirea chestionarului si evaluarea acestuia”.
Silvia Arpa: „Eu am avut sarcina de a prezenta actiunile pe care doamna profesoara de psihologie Florina Deaha le-a realizat in cadrul scolilor cu ajutorul elevilor. Este vorba despre panourile anti-violenta, care au fost realizate in mai putin de patru zile”.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Se bat pentru parcare

Prefectura a dat in judecata Primaria pentru ca nu mai are acces la parcarea din curtea Palatului AdministrativPrefectura a dat in judecata Primaria pentru ca nu mai are acces cu masinile in curtea Palatului Administrativ.
Prefectura Arad a decis sa caute dreptatea in instanta si sa cheme Primaria Arad la judecata in problema parcarii masinilor in curtea interioara a Palatului Administrativ.
Conflictul a inceput in urma cu mai bine de o luna, cand, potrivit mai marilor Prefecturii Arad, institutia a primit o adresa de la Primarie unde ''ni se spune ca nu mai avem voie sa parcam masinile institutiei in curtea interioara si ca acolo ar urma sa aiba loc vreo 20-30 de masini ale Primariei''.
Prefectul Gavril Popescu ne-a declarat faptul ca Primaria s-a miscat rapid imediat dupa si a schimbat codul la bariera, astfel ca nici o masina a institutiei pe care o conduce nu a mai avut acces in curtea interioara, desi Prefectura nu dispune de suficient loc de parcare pentru propriile masini si pana acum a parcat tot timpul in curtea destinata celor trei institutii din palat.
Istoria ulterioara a parcarii din curtea interioara ne-a fost relatata de subprefectul Carmen Ila, inalt functionar public care a luat la analizat hartiile primite de la executivul local.
Doua actiuni la Judecatorie
''Dupa adresa primita de la primarie, am revenit si noi cu o adresa in care am indicat un numar de sase, sapte masini ale institutiei, cu date de identificare, pentru ca acestea sa primeasca acces in curtea interioara. Nu e vorba de masinile personale ale angajatilor, caci acestia trebuie sa-si gaseasca singuri un loc de parcare, ci de masini care au clar un scop acolo. Acesta este cazul masinii care vine sa ridice placutele de inmatriculare care se fabrica aici la Prefectura, la subsol, si care trebuie duse la serviciul de inmatriculari. Acum suntem obligati sa le scoatem prin fata si sa strabatem cu ele o serie de coridoare. Primaria ne-a raspuns insa ca nu poate sa ne ofere aceste locuri'', ne-a declarat Carmen Ila.
In atare conditii, subprefectul a luat la studiat CF-urile si a analizat dreptul de folosinta al curtii pe partea de cladire care tine de Prefectura. ''Am constatat ca avem un drept de folosinta de 700 de metri patrati, adica un loc pentru 10 masini. Am facut, in atare conditii, o actiune in instanta, cu obligatia de a face, adica de a ne lasa sa utilizam curtea in baza dreptului de folosinta''.
Ca problema parcarii din curtea interioara sa se rezolve urgent, Prefectura a decis ca, pe langa actiunea de a face, sa ceara Judecatoriei Arad si o ordonanta presedintiala pe codul de procedura civila. Scopul acestei posibile ordonante ar fi ca Prefectura sa aiba acces la parcarea din curtea interioara pana la judecarea procesului pe obligatia de a face.
Proprietar peste curte
Primaria e dispusa sa mearga in instanta pentru a-si apara decizia luata, sustinand ca aceasta s-a bazat pe faptul ca institutia e proprietarul curtii. Motivele hotararii luate de Primarie au fost punctate de Corina Draghici astfel:
''Noi am luat masura in calitate de proprietari si pentru ca situatia devenise imposibila. In curte parcau o sumedenie de masini ale persoanelor private, care nu avea treaba cu institutia. Dumnealor (cei din Prefectura-n.r.) au suficient loc pentru a-si parca masinile in spatiul oferit in fata, langa intrarea in institutie. In curtea institutiei nu mai intra decat masinile Primariei, pentru ca altfel acolo nu mai ai loc din cauza privatilor. De aceea am si montat initial bariera acolo, pentru a nu lasa sa intre masinile private, dar unii se pare au dat codul de la bariera si la altii''.

A.B. - Jurnal aradean

  • Liceul de Arta „Sabin Dragoi” Arad - 50 de ani de existenta

Liceul de Arta "Sabin Dragoi" a implinit 50 de ani de existentaAnul aceasta, cand Filarmonica de Stat Arad implineste 60 de ani de existenta, inca o institutie importanta in viata muzicala si culturala aradeana este aniversata - Liceul de Arta „Sabin Dragoi”.
Creatia muzicala a secolului XVIII si XIX, cu referire la Haydn, Mozart, Beethoven impulsioneaza prezenta unei institutii specializate preocupate spre educatie si invatamant muzical. In majoritatea cazurilor, in Europa se constituie asociatii ale iubitorilor de muzica care vor infiinta conservatoare. Putem consemna infiintarea unei astfel de institutii la Paris in 1775, la Praga in 1811, la Bruxelles in 1813, la Viena 1817, la Londra in 1822, la Arad in 1833, la Budapesta in 1838, la Leipzig in 1843, la Bucuresti si Iasi 1864.
Initiativa novatoare aradeana se explica prin dezvoltarea economica, prin pozitia geografica si indiscutabil prin zestrea muzicala a zonei. Date despre cladire, materii predate, instrumente existente sustinere financiara se regasesc la Biblioteca Judeteana A.D.Xenopol. Ecourile infiintarii institutiei de invatamant muzicale aradene depasesc limitele de timp si geografice, ajungandu-se astazi la a putea prezenta trei directii contemporane derivate din activitatea profesorilor si elevilor conservatorului din Arad. Profesionalizand intentiile putem ajunge la Filarmonica de Stat Arad, si ca veriga intermediara intre aceste doua extreme la institutia de educatie muzicala - Liceul de Arta „Sabin Dragoi” Arad.
Pe parcursul anilor institutia a suferit diverse transformari
Pe parcursul anilor institutia a avut structurari diferite, pornind in 1958 cu clase de gimnaziu sub titulatura Scoala Generala de Muzica si Arte Plastice, castigand in 1969 si dreptul de a scolariza si in segmentul liceal sub denumirea Liceul de Muzica si Arte Plastice. In 1977, prin reorganizare, scoala va functiona ca sectie in cadrul Liceului Pedagogic, pentru ca mai tarziu, pana in 1989 sa poarte denumirea de Scoala Generala Nr. 19 Arad.
Fiecare perioada din cei aproape 50 de ani de existenta si-a avut problematica sa, solicitarile si sacrificiul ei, iar cei ce au avut raspunderea carmuirii scolii au fost, in ordine cronologica, sculptorul Ioan Tolan – fondatorul scolii, profesor Georgeta Tilicea, compozitor si dirijor Doru Serban – cel ce castiga aprobarea fiintarii claselor de liceu, profesor Ioan Zahu, profesor Gavrila Campan, profesor Ana Raita, profesor Lucia Parvanescu si profesor Silvia Demian.
Inceputurile, datate cu 15 octombrie 1958 - ordinul Ministerului Invatamantului si al Culturii poarta nr.1669/5 august - sunt localizate in sase sali de curs din incinta Scolii Populare de Arta din Bulevardul Revolutiei nr. 85. Dotarea minimala initiala a scolii cuprinde trei piane si un violoncel, dar finele anului insumeaza deja 133 de elevi la sectiile de pian, vioara, violoncel, arte plastice, teorie, instrumente de suflat. Alaturi de directorul Ioan Tolan, 11 profesori vor socoti ca menirea lor este educatia muzicala a tinerilor aradeni. Activitatea lor popularizata va duce la masuri de extraordinara eficienta cum ar fi prescolaritate obligatorie, sectii de profil in Pecica, Lipova si Curtici, „Ziua usilor deschise”. Din fonduri centralizate ale statului, biblioteca scolii se va dota cu carti in valoare de 7.000 lei. De asemenea, se vor cumpara viori si violoncele.
Scoala Generala de Muzica si Arte Plastice Arad se afirma pe plan national
Afirmarea institutiei de invatamant aradene pe plan national apare repede – in 1960 – scoala are deja doi laureati in Festivalul Republican al Institutelor si Scolilor de Arta cu Maria Zillich din clasa a V-a de pian, aflata sub indrumarea profesorilor Ecaterina Tulbure, Gheorghe Pinter si Maria Comsa. Pentru excelenta prezentare la aceasta manifestare nationala in 1962, Ministerul Invatamantului si Culturii confera diploma de onoare Scolii Generale de Muzica si Arte Plastice Arad. Doi ani mai tarziu, profesorul Anton Czilling conduce o orchestra de 60 elevi si o formatie corala de 120 elevi, cifra elevilor inscrisi fiind deja de 474.
Anul scolar 1965-1966 aduce la Scoala Generala de Muzica si Arte Plastice Arad doua noutati - un principiu de lucru prin care se opteaza pentru program integrat de arta, deci invatamantul de specialitate il include si pe cel de cultura generala precum si un local nou in Piata Vasile Roaita. Din acest local scoala se va muta pentru doi ani pe strada Savinesti, pentru ca apoi, vreme de peste 20 de ani sa fiinteze in cladirea Academiei Teologice, din strada Paroseni nr. 9. Localul actual – B-dul Revolutiei nr. 20 – este atribuit scolii in 1995.
Cursuri de cultura generala
Consecintele acestui concept echilibrat - specialitate integrata cursurilor de cultura generala se simt repede: mentionam premii I la concursuri nationale obtinute de Annelise Haraxim, Constanta Boroneant, Elisabeta Dobre, Emilia Bulzan, tinere plasticiene de la clasa profesoarei Lia Cott, colaborari extinse cu Filarmonica de Stat Arad prin concerte ale elevilor Victor Ardelean, Attila Honorits, Mariana Miscovici , Corina Resnig, Elisabeta Lingurar, María Bogdan, Cristian Alunaru.
Tinuta artistica a profesionistului a completat-o pe cea a pedagogului. Astfel, putem aminti performanta profesorului Ioan Tolan care in 1967 si 1968 este medaliat cu „Meritul cultural” clasa a II-a. La fel, profesorul Doru Serban castiga premiul II national pentru meritele Corului Sindicatului-Invatamant Arad pe care il conduce si, intr-o activitate complexa exceptionala, plasticienii Lia Cott si Nicolae Bigfalvi expun lucrari atat in tara cat, mai ales, peste hotare.
Profesori valorosi
Sporirea complexitatii vietii artistice a institutiei noastre aduce si mai multe afirmari nationale ale talentului si evolutiei valorice - orchestra de camera a liceului, condusda de dirijor Iosif Jung, obtine locul I in 1973 la festivalul liceelor de arta. Tot asa, Stoicu Petra, elev la clasa de sculptura Barbu Bocu obtine premiul I la Expozitia Nationala de Arta Plastica a Elevilor „Brancusi” in 1976. Toma Samica, elev la clasa de vioara a profesorului Radu Bloch obtine Premiul Special al ziarului „Scanteia Tineretului” la festivalul liceelor de arta din 1973, iar pianista Maria Repas de la clasa profesoarei Verona Eckstein obtine in acelasi an mentiune la concursul „Lira de aur” de la Suceava.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]