Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 16 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Rusaliile sau cincizecimea

De Rusalii credinciosii ortodocsi au umplut Catedrala NouaIeri, in a opta duminica dupa Pasti, Biserica sarbatoreste Pogorarea Sfantului Duh, Rusaliile sau Cincizecimea.
Aceasta pogorare fusese proorocita cu sute de ani inainte de venirea Mantuitorului in lume, mai intai de Dumnezeu Insusi, prin proorocul Ioil (2, 28- 38), apoi de Sfantul Ioan Botezatorul (Ev. Matei 3, 11) si, in sfarsit, de Insusi Domnul, in seara Cinei celei de Taina, cand prevenind pe Ucenici ca va fi dat mortii, ca va invia si ca se va inalta la Tatal, le fagaduieste trimiterea unui Mangaietor care va fi pururea cu ei (Ev. Ioan 14, 16- 18, 26).
Dumnezeiasca fagaduinta s- a implinit, intr- adevar, la 50 de zile dupa Pasti, cand Sfantul Duh - Mangaietorul s- a pogorat peste Sfintii Apostoli, in chip de limbi de foc (Cartea Faptele Apostolilor 2, 2- 4), intemeindu- se in chip vazut Biserica lui Hristos, cea dreptmaritoare.
Ea se va extinde in toata lumea, la inceput prin stradania celor de Duhul Sfant luminati Apostoli, iar mai apoi, prin lucrarea de pazire si transmitere a tezaurului de credinta, infaptuita de episcopii si preotii cei sfintiti, prin lucrarea Aceluiasi Duh, impreuna cu poporul lui Dumnezeu.
Dupa pogorarea Sa asupra Apostolilor, Sfantul Duh a ramas pentru totdeauna prezent, viu si activ in Biserica dreptmaritoare, plinind lucrarea rascumparatoare a Mantuitorului in lume, continuand- o in Biserica.
De aceea, Biserica nu este un asezamant omenesc, ci dumnezeiesc si omenesc.
Ea nu este o asociatie omeneasca, ci Trupul dumnezeiesc si omenesc al lui Hristos.
Obarsia bisericii este Dumnezeu Insusi.
Nu este o nascocire a omului, nu este roada si urmarea unei nevoi sociale a omului, ci singurul loc al mantuirii sale.
Prin Biserica, Duhul este vistieria bunatatilor, comoara darurilor celor bune pe care credinciosii le primesc de la Dumnezeu: viata, sanatatea, puterea de munca, sfintenia si virtutea.
Cu piosenie, crestinii de la Catedrala Noua participa la slujba religioasa Prin Duh ne nastem din nou, prin baia Sfantului Botez, pentru viata intru Hristos.
Duhul ne invata adevarul si ne calauzeste pasii si vointa spre tot ceea ce este bun si placut lui Dumnezeu.
Puterea Sfantului Duh se impartaseste, mai cu seama, prin harul special dat la hirotonie Arhiereilor, preotilor si diaconilor, si prin Sfintele Taine si Ierurgiile savarsite de acestia.
Astfel, Duhul este cel care sfinteste apa botezului, undelemnul mirungerii si darurile de paine si vin de la Sfanta Liturghie.
Toti crestinii primim darul Sfantului Duh indata dupa botez, prin Taina Mirungerii, caci Sfantul Duh este pecetea darurilor Sfantului Duh.
Prin aceasta noi devenim purtatori de Duh, iar trupul nostru devine - cum spunea Sfantul Pavel – templul Sfantului Duh (Epistola I catre Corinteni 6, 19).
Sfantul Duh n- a parasit Biserica, ci a ramas cu ea de- a pururi, Lucrarea Sa in lume s- a vadit si se vadeste necontenit prin Sfintii Ierarhi care au descris- o cu intelepciunea faptelor si scrierilor lor; pusnicii si sihastrii au aratat- o prin viata lor curata,  aparatorii credintei, prin curajul marturisirii lor; pictorii si zugravii, prin minunatele lor lucrari de arta; iar astazi, Sfantul Duh se pogoara la rugaciunea sfintitilor slujitori, din nou, in mijlocul credinciosilor adunati in biserici, ca odinioara Apostolii in foisorul Cinei de Taina.
Desigur, pentru ca aceasta putere nevazuta a Sfantului Duh, care se pogoara peste noi, sa incolteasca, sa creasca si sa dea roade in viata noastra spirituala, trebuie incalzita cu floarea credintei, udata cu lacrimile pocaintei si luminata cu razele cunostintei de Dumnezeu.

Pr. Filip Albu - Jurnalul Aradului

  • Cu ochii pe fazan, un vanator s-a impuscat in cap

Serviciul medico legal a constatat moartea vanatorului impuscatUn aradean si-a pierdut viata dupa ce s-a impuscat, accidental, in cap. 
Barbatul de 35 de ani plecase la vanatoare de fazani insa, din neatentie, arma pe care o manevra i s-a descarcat direct in frunte, omorandu-l pe loc.
Tragicul incident s-a petrecut sambata, pe un camp din localitatea Petris. 
Daniel Bogdan plecase la vanatoare impreuna cu socrul sau, nebanuind nici o clipa ca nu mai avea sa isi vada niciodata sotia si fetita de doar 10 ani.
Ajuns pe camp, barbatul a reusit sa impuste un fazan si, foarte fericit, si-a pus arma pe bancheta din spate si s-a dus dupa pasare. 
Insa, cand sa puna mana pe ea, prada ranita a incercat sa zboare, asa ca barbatul s-a grabit sa isi ia arma din masina. 
Din neatentie, a apucat-o cu teava indreptata spre el, arma s-a descarcat, iar glontul l-a nimerit chiar in frunte. Barbatul a murit pe loc.
"Se pare ca moartea victimei ar fi fost rezultatul declansarii accidentale a armei de vanatoare iar proiectilul i-ar fi patruns in cutia craniana" Cristian Lazar, procuror criminalist
Martor al negrului incident, socrul victimei, in stare de soc, a sunat la 112. 
Imediat mai multe echipaje de anchetatori au impanzit locul. 
Procurorii si politistii s-au apucat de lucru si au cercetat amanuntit intreaga scena.
Trupul barbatului a fost transportat la morga.
"Victima prezenta o plaga prin impuscare la nivelul capului. Bineinteles ca acum urmeaza a fi efectuata necropsia" subcomisar Adrian Simon, sef Serviciul Investigatii Criminale

Corina Neagu - Glasul aradului

  • Statuia Sfantului Nepomuk, cea mai veche din Arad

Un parculet de pe strada Episcopiei gazduieste Statuia Sfantului NepomukMica oaza de verdeata din coltul strazilor Episcopiei cu Desseanu pastreaza o importanta marturie istorica.
Este vorba despre Statuia Sfantului Nepomuk, a carei poveste probabil ca multa lume nu o cunoaste.
Ce spune "Monografia orasului Arad" din 1999
Stapanirea otomana nu a lasat nici o marturie artistica in Arad.
Primele decenii ale veacului al XVIII-lea, sub noua administratie austriaca, nu au fost nici ele favorabile aparitiei unor artisti si unei activitati creatoare in acest oras.
Cea mai veche opera de arta din acel timp este Statuia Sfantului Ioan Nepomuk, dar ea nu a fost realizata de un artist local.
In mod sigur a fost adusa din alta parte, poate chiar din capitala imperiului, acolo unde sculptorul Rauchmiller crease prototipul reprezentarii acestui sfant.
Conform acestui model, Sfantul Ioan Nepomuk de la Arad este prezentat intr-un usor contrapost, purtand vesminte clericale, asezat pe un soclu inalt ce evoca "bulbul" baroc.
Intreaga statuie este tratata in stilul baroc al epocii.
Compozitia este structurata pe un joc de contracurbe, oferite de miscarea spre dreapta a umerilor sfantului si de miscarea spre stanga a unui "putto" asezat pe soclu, langa piciorul drept al lui Ioan Nepomuk.
Drapajul vesmintelor accentueaza agitatia baroca a compozitiei monumentului.
Dupa un obicei al timpului, statuia a fost pictata.
Bareta de pe capul sfantului era neagra. Pelerina de pe umeri a avut o culoare rosie .
Rochettul de sub pelerina a fost pictat intr-un ocru-auriu, iar reverenda, lunga pana la soclu, avea culoarea neagra.
Soclul insusi era pictat. Chenarele erau rosii, iar suprafetele negre.
Intr-un cartus de pe soclu citim urmatoarea inscriptie: S./Ioanni Nepomuceno/Et Usque Honori/Aradienses Haec Signa/Statuunt
Adica "Aradenii au ridicat aceasta statuie sfantului Ioan Nepomuk si pentru eterna lui cinstire".
Asadar cei care au ridicat acest monument au fost cetatenii Aradului si anume cei catolici.
In mod firesc, ei au amplasat monumentul la intrarea dinspre nord in "orasul german" catolic pe locul unde se afla azi Primaria.
Monumentul a fost mutat la intersectia strazilor Episcopiei si Desseanu in 25 iunie 1870, avandu-se in vedere construirea noii Primarii.
De ce cetatenii de atunci ai Aradului l-au ales ca sfant protector al orasului lor pe Ioan Nepomuk?
Raspunsul este simplu: Ioan Nepomuk era un sfant "la moda".
Fusese canonizat de curand.
Cultul sau s-a extins imediat in intreg imperiul. In anul 1729, Nepomuk a fost adoptat ca patron al Banatului.
Artistul Mihai Takacs a creat o replica a Statuii Sfantului Nepomuk In acelasi an, aradenii ii ridica statuia in orasul lor. Insasi legenda sa a contribuit la alegerea lui ca sfant protector al Aradului.
Ioan Nepomuk (1340-1393), arhiepiscop de Praga, a suferit moarte de martir, fiind aruncat de pe podul Carol in apele Valtavei, la porunca regelui Venceslas.
Aradenii i-au asezat statuia chiar in apropierea unuia dintre bratele Muresului ce traversau orasul de atunci.
Calamitatile provocate de revarsarile acestui rau i-au determinat pe aradenii acelui timp sa se puna sub pavaza celui care a ajuns sfant dupa ce a fost inghitit de ape.
Marile calamitati au fost pastrate in amintirea  posteritatii prin monumente.
Originalul se afla in Catedrala Catolica
Se spune ca nasul si barba statuii care-l reprezinta pe Sfantul Ioan de Nepomuk au fost distruse la inceputul anilor 90 de un vandal.
Dupa un meci de fotbal intre reprezentantivele Romaniei si Ungariei o alta serie de vandali s-a razbunat pe piatra veche, lasand-o fara cap.
Capul care a fost odata desfigurat a fost luat de preotii Ordinului Minorit care, intre cele doua secole au mai protejat si alte monumente.
Cei care s-au ocupat de restaurarea statuii au ajuns la concluzia ca, dupa operatiune, va exista un monument cu totul si cu totul nou, care urmeaza sa fie amplasat in locul original, iar cel vechi va fi restaurat si pus intr-un loc sigur. Asa s-a si intamplat.
Restaurarea statuii a fost facuta de sculptorul Mihai Takacs, care a castigat licitatia de proiecte in defavoarea a doi colegi.
El a fost cunoscut  mai bine ca pictor amator.
Doua degete ale mainii drepte lipseau, iar mana stanga era intr-un stadiu avansat de degradare.
Nu a fost necesar un efort prea mare pentru a-i fi luat capul jos, pentru ca se mai tinea in cateva locuri.
Capul era prins de corp cu doua dibluri.
Doua bucati de piatra bruta au fost aduse dintr-o localitate de langa Cluj.
"Nu se va putea face diferenta intre original si copie. Cea noua va fi constituita din doua parti, iar originalul va avea trei parti componente. Partea de jos si corpul vor fi dintr-o singura bucata si vor fi montate pe postament", preciza sculptorul.
Din cand in cand arhitectul Milos Cristea il vizita si ii dadea  sfaturi folositoare.
Gheorghe Antonovici , care sta in casa de pe colt, chiar in spatele statuii, stie totul despre aceasta si poate oricand indeplini functia de ghid.
Stie de exemplu ca acesta copie, realizata de Takacs, a fost amplasata in locul celei vechi in anul 2006.
Originalul poate fi vazut in Catedrala Catolica la intrare pe partea stanga.
Aradeanul stie toata povestea: regele Boemiei  i-a cerut episcopului de atunci, Ioan Nepomuk, duhovnicul reginei, sa-i divulge taina spovedaniei acesteia, care ascundea un secret fata de sotul ei.
La refuzul categoric al duhovnicului, regele porunceste ca acesta sa fie aruncat in Valtava.
Statui ale sfantului ceh se afla in multe locuri din Europa, iar una dintre acestea, adusa de la Viena, se gaseste si in Timisoara.
Se spune ca e cea mai veche reprezentare a celui care a devenit patronul catolicilor din Banat si in acelasi timp cea mai veche sculptura baroca din Timisoara.
Aceasta a fost amplasata in curtea Bisericii Parohiale Romano-Catolice din cartierul Iosefin.

Dana Mirea - Observator

  • Probe la tramvaie pe Vlaicu

Timp de o saptamana se fac probe pe linia de tramvai din VlaicuTimp de o saptamana, tramvaiele vor circula intre Vlaicu si UTA, in probe, adica fara calatori.
Incep testele la liniile de tramvai montate in cadrul proiectului BERD, intre UTA si Vlaicu.
Tramvaiele vor reveni pe acest tronson, dupa luni bune de absenta, dar accesul calatorilor in mijloacele de transport pe portiunea UTA- Vlaicu va fi interzisa, pana cand probele vor demonstra ca circulatia pe liniile montate se va face in siguranta.
"De luni, incep probele la tramvaie pe acest tronson. Probele vor dura cateva zile, pentru ca trebuie facute o serie intreaga de verificari, la linii, la suduri, la macazuri. Trebuie sa verificam liniile pentru toate cele sase, sapte tipuri de tramvaie care se afla in parcul CTP", ne- a declarat Corina Draghici.
Purtatorul de cuvant al Primariei Arad a mai precizat si faptul ca, daca nu apar probleme in perioada verificarilor, circulatia tramvaielor pe portiunea UTA- Vlaicu va fi reluata pentru calatori, cel mai probabil, incepand de la finele saptamanii viitoare.
Luni, la momentul la care vor fi demarate probele la linii, la fata locului vor fi prezenti atat executantii lucrarilor, cat si reprezentantii Primariei si cei ai firmei de consultanta, care asigura consultanta pentru intreg proiectul BERD.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Tur linistit - Alegeri fara incidente majore

La Sicula s-a desfasurat turul al doilea la alegerile localeDesi se anunta un tur al doilea al alegerilor locale extrem de agitat, datorita mai ales ambitiilor imense puse in joc in multe dintre cele 32 de unitati administrativ-teritoriale unde s-a organizat acest tur, totusi ziua de ieri a trecut fara incidente majore.
Oamenii si-au vazut de problemele lor, candidatii s-au supravegheat reciproc, insa nu au mai fost consemnate probleme de genul celor care, in unele localitati, au fost in primul tur.
Prezenta la vot a fost si ea destul de buna, in unele localitati, in timp ce in altele alegatorii nu s-au aratat prea harnici.
Remarcam doar faptul ca, dupa trecerea pragului de ieri, ecuatia primarilor a fost rezolvata pentru toate localitatile din judetul Arad.
Prezenta slaba la vot la  Lipova
Lipova este unul din cele doua orase aradene in care primarii nu au fost alesi din primul tur.
In cursa au ramas Marius Jurca, de la PD-L si Petre Toma, de la PSD, acesta din urma sustinut de liberali, PNG si conservatori.
Ieri, la orele amiezii, prezenta la urne la Lipova abia trecea de 20 la suta, la sectiile de votare fiind liniste mare.
In raidul nostru am trecut pe la cateva sectii de vot de pe artera principala care strabate orasul, fara a constata vreo problema.
Au existat semnale ca se organizeaza, ca si acum doua saptamani, transportul organizat al alegatorilor spre sectiile de votare insa nu am reusit sa si observam acest fapt.
Bataie pentru Sicula
Sicula a prilejuit o batalie fara menajamente intre primarul in functie, Aurel Radita, de la PD-L, care lupta pentru un al treilea mandat si viceprimarul liberal Avram Ardelean.
Spre deosebire de alte localitati unde s-a organizat turul al doilea, la Sicula prezenta la vot a fost semnificativ mai buna.
La ora 16, se prezentasera la urne peste 65 la suta din alegatorii din satul lui Aurel Radita, Cherelus, peste 53 la suta din cei din resedinta de comuna, Sicula si peste 41 la suta la Gurba dar cifrele continuau sa creasca deoarece locuitorii se prezentau constant la sectiile de vot.
A surprins numarul mare de alegatori pentru care s-a solicitat urna mobila la Gurba, peste 30, dar traseul acesteia a fost atent monitorizat, mai ales ca urna a fost insotita de candidatul liberal la Primarie.
La Sicula au fost doua sectii de votare, ambele atent monitorizate de catre reprezentantii politiei.
Membrii sectiilor de votare au fost bine organizati. La intrare, era coada. Un reprezentant al sectiei avea grija sa se intre fara probleme.
Oamenii erau directionati spre buletinele de vot si sa stea cat mai putin la vot.
Cei care-si uitau acasa ochelarii, primeau imprumut ochelarii membrilor sectiei de votare.
Si urna cu buletinele a fost atent monitorizata. Practic, a fost greu ca cineva sa incerce sa fraudeze alegerile la Sicula.
Au fost totusi si momente mai vesele. Un barbat grabit a luat din greseala la plecare buletinul soacrei unui alt localnic.
Pentru a apara onoarea soacrei, ginerele a fugit sa faca schimb de buletine.
Batranul Constantin Caprar are 80 de ani. El a venit sa-si voteze primarul.
"Am lucrat 32 de ani la cazanul de tuica. Of, ce vremuri", isi aminteste mosul Caprar.
Intalnindu-si nepoatele pe drum, Constantin Caprar a tinut neaparat sa ni le prezinte.
Alegerile de la Sicula au fost atent monitorizate de catre reprezentantii PD-L.
Deputatul Constantin Igas, Nicolae Iotcu, primul presedinte de Consiliu judetean ales prin vot uninominal, consilieri judeteni au venit la Sicula sa vada cum decurg alegerile.
Liberalii contesta la Siclau
La Graniceri si-au masurat fortele Claudiu Batranut (PNL) si Marius Chis (PC).
PNL a depus o reclamatie la Biroul Electoral Judetean, deoarece au fost depuse 36 de solicitari de vot cu urna mobila.
Pana dupa-amiaza, la Siclau au votat aproximativ 300 de persoane, iar solicitarile de urne mobile insemnau mai mult de 10% din cei care au votat.

Sorin Trocan - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]