Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 17 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Caloriferele ne ard la buzunar

Vicepresedintele ULALA - Vasile Arion e nemultumit de relatiile cu PrimariaMembrii ULALA estimeaza ca ultimele scumpiri vor duce la o crestere cu 30% a intretinerii.
Scumpirea energiei termice, cumulata cu cresterea preturilor la apa calda si la gaze, ii fac pe membrii ULALA sa sustina ca anul acesta pretul intretinerii va creste cu aproximativ 30%.
"Daca pana in momentul de fata, o persoana care locuia intr- o garsoniera platea 128 de lei, estimam ca va avea de platit 192 de lei. Pentru un apartament cu doua camere, locuit de o persoana, costul intretinerii va creste de la 158 la 261 de lei, iar pentru doua persoane va creste de la 211 la 320 de lei. O familie de trei persoane ce locuieste intr- un apartament de trei camere nu va mai plati 286 de lei, ci 430 de lei, iar o familie de patru persoane cu un apartament de patru camere va trebui sa plateasca 520 de lei in loc de 362 de lei", a declarat Vasile Arion, vicepresedintele Uniunii Locale a Asociatiilor Locative Arad (ULALA).
Presedintele Dorina Lupse a tinut insa sa precizeze ca aceste cresteri nu vor fi simtite la fel de toti aradenii. 
"Cei care au apartamentele contorizate vor avea posibilitatea sa- si regleze repartitoarele, astfel incat sa reduca consumul", sustine Dorina Lupse.
Colaborare proasta
Trebuie insa spus ca responsabilii ULALA sunt de- a dreptul revoltati de modul in care Primaria Arad colaboreaza cu ei. 
"Cu ocazia unei intalniri cu administratorii de bloc, pe care Primaria a organizat- o pe 14 noiembrie, domnul primar ne- a promis ca scumpirile vor aparea doar dupa luna martie. Or, la nicio luna de la aceasta intrunire s- a cerut deja avizul ANRSC pentru majorarea pretului la energia termica. Aceasta majorare va genera o serie de scumpiri in lant", mai spune Arion.
Conducerea ULALA urmeaza sa solicite de la Primarie raportul de documentare in baza caruia ANRSC- ul a avizat scumpirea energiei termice pentru a se vedea ce procent din majorare va merge in salariile angajatilor CET. 
"In functie de ceea ce vom constata vom lua o decizie. Avem optiunea sa cerem o ajustare de pret sau chiar sa sesizam Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului. Pe de alta parte, vreau sa mentionez ca relatia pe care o avem cu Primaria nu este una foarte buna. Daca la Timisoara autoritatile locale nu fac un pas fara sa consulte reprezentantii asociatiilor de proprietari, la Arad nici nu ne baga in seama", mai spune Vasile Arion.
Aradenii sunt revoltati
Majorarile care se anunta nu sunt vazute cu ochi buni nici de aradeni. 
Fie ca sunt pensionari sau persoane active, locuitorii municipiului nu vad o justificare pentru scumpirile anuntate. 
"E mult sa platim cu 30% in plus la intretinere. Sunt pensionara si primesc cu ceva mai mult de 500 de lei in fiecare luna. Sunt asa de putini bani. Daca nu m- ar ajuta copiii nu stiu cum m- as descurca", spune Margareta Bogdan. 
"Pe noi ne va afecta mai mult pretul la gaz. Oricum e mult. Nici nu mai am cuvinte sa ma exprim", afirma Petru Hergath. 
"Cand euro e in scadere nimeni nu scade preturile, dar cand moneda europeana urca, se scumpesc toate. Guvernantii nu au grija de popor", sustine si Eva Hergath.
Caseta:
Scumpirile, la primavara
Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei, sustine ca proiectul de hotarare prin care se propune majorarea pretului la energia termica nu va ajunge prea curand pe masa CLM. 
"Conform legii, proiectul trebuie sa stea la transparenta 30 de zile. Oricum, noile preturi nu vor intra in vigoare mai devreme de luna martie", a tinut sa precizeze Corina Draghici.
Fotocitat: "Cand euro e in scadere nimeni nu micsoreaza preturile", Eva Hergath

L.S. - Adevarul

  • Exceptia care bate regula

Directoarea Scolii Generale Nr. 5 - Maria Pascalau arata realizarile facute din bani guvernamentali"Pasi mari spre o scoala europeana pe meleaguri aradene. Omagiu, respect, pretuire!" 
Acesta este gandul si cuvintele potrivite pentru toti cei care, timp de 40 de ani de cand dateaza Scoala Generala Nr. 5 din Arad, au cladit o scoala prin competenta, profesionalism si entuziasm. 
I-au faurit un nume si, lucrul cel mai important, au educat si instruit atatea zeci de mii de mladite tinere care paseau sovaitoare spre dascali. 
Au absolvit increzatoare in fortele lor, gata sa-si ia zborul spre idealul de viata. 
Si au reusit, purtand in inimile lor o parte din sufletul dascalilor.
Mediatizata stire cum ca banii destinati scolilor au luat drumul inapoi spre bugetul de stat, din motive ca acestia nu au putut fi cheltuiti, as dori sa subliniez faptul ca Scoala Generala Nr. 5 din Arad, este, poate singura, exceptia care bate regula. 
In interviul avut ieri cu doamna director Maria Pascalau, am aflat ca s-au facut investitii mari din banii guvernamentali, cheltuindu-se 9 miliarde de lei vechi "pana la ultimul banut", cum a declarat doamna Pascalau, renovandu-se  salile de clase, toaletele elevilor, schimbandu-se toate usile din scoala, aducandu-se dotari laboratoarelor de fizica, biologie, chimie si informatica. 
Pe langa toate acestea, din luna mai, anul trecut, pana in luna septembrie, s-a construit o cladire noua, cu sali de clase moderne, grupuri sanitare si o sala de conferinte inca neterminata, prioritatea fiind copiii, ca sa-si poata desfasura activitatea zilnica intr-un spatiu adecvat derularii unor ore moderne. 
Lucrarile la sala de conferinte se vor relua de saptamana viitoare, dupa cum a declarat doamna Pascalau.
Banii pentru renovarea scolii provin, cum am mai spus, din fonduri guvernamentale, pe langa acestia alaturandu-se si bani de la Ministerul Invatamantului prin Inspectoratul Scolar din Arad, alti bani alocati de Primarie si bani din sponsorizari, dupa cum a declarat doamna director, la aceste renovari si-au adus contributia si unii parinti, care au vazut ca banii sunt coordonati bine si in interesul copiilor.
Privita azi, imaginea scolii dobandeste un contur definit prin responsabilitate, initiativa, creativitate, parteneriat, eficienta sociala si dinamism. 
Toate acestea sunt posibile intrucat elevii au la dispozitie 20 de sali de clasa, 3 laboratoare (fizica, chimie, biologie), cabinet de informatica, cabinet consiliere, asistenta psihopedagogica si logopedie, dotate cu mobilier si echipamente noi, teren si sala de sport, biblioteca cu un numar insemnat de volume, cabinet medical si stomatologic. 
Resursele materiale sunt puse in valoare de un colectiv de cadre didactice care este preocupat de realizarea unui invatamant de calitate, autentic ancorat in lumea contemporana.
De la cei ce i-au deschis portile pentru prima data, pana la cei de azi care vegheaza spre a fi mereu deschise, toti au ramas demni in fata faptelor lor, iar Scoala Generala Nr. 5 este scoala de referinta pentru invatamantul aradean. 
Aici trecutul si prezentul convietuiesc intr-o formula perfecta, ideala, iar celor ce vor urma le revine sarcina de a prelua aceasta formula pentru a-i adauga ceea ce este necesar spre continua perfectiune, spre o scoala europeana.

Ramona Ciuchendea - Informatia Aradului

  • Ryanair crede ca poate fura clientii Tarom

Ryanair va introduce din aprilie o noua cursa low cost de pe aeroportul din AradRyanair, cea mai mare companie low cost din Europa, va incepe sa efectueze zboruri Constanta - Pisa si Arad - Milano din 18 aprile, respectiv 1 aprilie
Pretul biletelor va incepe de la 12,99 de euro pentru cursele cu plecare din Arad si de la 17,99 de euro pentru cele din Constanta. 
"Am ales aeroporturile din Arad si Constanta pentru ca au cele mai mici taxe si astfel putem oferi pasagerilor nostri cele mai bune preturi", a afirmat directorul de vanzari al companiei in Europa Centrala, Tomasz Kulakowski. 
Planurile Ryanair sunt mai mult decat optimiste: in circa cinci ani sa detina o cota de 50% din piata aeriana din Romania. 
Reprezentantii operatorului nu fac insa comparatii intre conditiile oferite de ei si alti operatori low cost, ci sustin ca vor sa atace clientii companiei Tarom.
"Nu folositi companii scumpe cum e Tarom, care au preturi mari si servicii proaste. Ii uram azi calatorie placuta Taromului si tuturor companiilor care jupuiesc consumatorii romani prin tarife mari si servicii slabe", a mai spus Tomasz Kulakowski, chiar daca au recunoscut ca nu au ales sa opereze de pe Otopeni sau Baneasa tocmai pentru ca preturile biletelor ar fi fost mai mari. 
Ryanair a transportat in 2007 peste 50 de milioane de pasageri in toata Europa.

Mihaela Dinca - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Vanzatorul de... sanatate

Culegatorul Nicolae Teaca ofera vindecare cu ajutorul plantelor medicinale"Natura este izvor de sanatate" spune o vorba din popor. 
Acelasi popor care inca din trecut a invatat sa foloseasca puterea miraculoasa a plantelor si care azi a uitat sa aprecieze la adevarata valoare ceea ce ne inconjoara. 
Medicina evolueaza, se gasesc tratamentele pentru unele boli incurabile pana acum, insa o alternativa a acestora au fost si vor ramane plantele medicinale.
Desi cunoscuta de cand lumea, medicina naturista a luat amploare in ultimii ani, dezvoltandu-se o intreaga industrie. 
Oamenii au tot mai multa incredere in puterea de vindecare a plantelor si apeleaza din ce in ce mai des la farmaciile naturiste sau la asa zisi "culegatori", cei care se ocupa cu procurarea si prepararea unor astfel de leacuri.
O asemenea persoana este Nicolae Teaca, vanzator de plante medicinale in Piata "Catedralei". 
Are 74 de ani si se ocupa de plante inca din copilarie. Desi absolvent a doua scoli sanitare,nu a urmat o cariera medicala, insa toata viata si-a cultivat pasiunea pentru plantele medicinale, pasiune transmisa din generatie in generatie. 
Nicolae Teaca spune despre ocupatia sa ca "este o pasiune, un hobby, nu o afacere pentru ca nu se castiga mai nimic. Sunt "culegator" de vreo 60 de ani, ma trag dintr-o astfel de familie, tot neamul meu a avut aceasta indeletnicire. M-am nascut in Barlad, am avut parte de munti si paduri, am invatat de mic tainele naturii. De 20 de ani stau in Arad, dar nu am renuntat la pasiunea mea. Eu am lucrat la CFR, dar in paralel m-am ocupat si de plantele medicinale. Am avut noroc cu o astfel de meserie pentru ca de cate ori plecam pe undeva nu exista sa nu-mi fac plinul de plante. Acum am mai mult timp pentru asta. Am acasa o gramada de carti despre plante, cand, unde se cultiva, la ce sunt bune si mai ales cum se prepara amestecuri din ele. Unele dintre retetare sunt tare vechi de la parintii si bunicii mei, trebuie sa am mare grija ca ce strica o planta nu mai repara zece. Merg peste tot prin tara sa culeg plante, sunt unele care cresc doar in anumite locuri cum ar fi Ciubotica Cucului, Napraznicul, Ventrilica, care cresc in padurea Barnova de langa Iasi. Am permis gratuit pe tren asa ca plec, ajung la destinatie, imi culeg plantele si cu urmatorul tren ma intorc acasa, asta daca nu fac cateva opriri pentru a le vinde. Cateva plante de baza au mai disparut sau se gasesc mai rar cum ar fi Nalba, Napraznicul, Trei Frati Patati Coacazul Negru si altele. Am clienti de peste tot din tara, Galati, Suceava, Braila care vin sa-mi cumpere amestecurile, si chiar din strainatate. Citesc mult despre amestecurile pe care le fac, am carti in italiana, franceza, limbi pe care le cunosc pentru ca am fost sef de tren international. Ca sa faci un astfel de lucru trebuie sa iubesti plantele. Din pacate copiii mei nu au mostenit aceasta indeletnicire, toti au plecat in strainatate, as vrea sa gasesc pe cineva sa transmit tot ce stiu mai departe, dar nu prea cred. Sunt putini acei care se mai ocupa cu culesul plantelor, majoritate sunt din zona Bihorului. Nici eu nu o sa mai vand mult aici, pentru ca mi s-a propus sa fac amestecuri pentru niste farmacii."
Maria Pantea este una dintre persoanele care de cativa ani se trateaza cu amestecurile lui Nicolae, ea ne-a spus ca "folosesc plante de la domnul de vreo 4-5 ani. Am avut ulcer si ma tratez cu sunatoare, prefer asta decat antibioticele. Am incredere in el si in preparatele lui, pentru ca mi-au facut bine. In amestecurile astea nu se gasesc substante care vindeca intr-o parte si fac rau in alta parte." 
Ioan Corchis este o alta persoana care a apelat la plantele miraculoase a le lui Nicolae. El s-a prezentat la acesta direct cu reteta de la medic, pentru a inlocui medicamentele prescrise cu tratamentul naturist : "omul incearca sa-si salveze viata cum poate si cu farmaciile si cu plantele, am incredere in domnul ca altfel nu i-ar fi dat nimeni autorizatie sa vanda amestecurile."
Plantele au un pret accesibil intre 3 si 4 lei pachetelul, si chiar mai ieftine cum ar fi macesele si paducelul, cunoscute pentru tratarea bolilor cardiovasculare, care se vand la un leu paharul. 
Cele mai solicitate amestecuri ale lui Nicolae sunt cele pentru bolile gastrointestinale, cele de plamani, si pentru infectiile urinare.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Gradinita si cartier de locuinte la Curtici

Primarul Curticiului - Nicolae Anitei poarta discutie cu ziaristulOrasul Curtici este situat in partea de vest a Romaniei, in imediata apropiere a frontierei cu Ungaria, la o distanta de 17 km nord de municipiul Arad.
Orasul se invecineaza la nord cu Ungaria si comuna Macea, la est cu satul Andrei Saguna, la sud cu Sanpaul si Sofronea, iar la vest cu Dorobantiul.
Asezat in cuprinsul Campiei de Vest, teritoriul Curticiului este in general plan, cu mici denivelari ce nu depasesc 2 m. Altitudinea medie a campiei este de 110 m.
Clima este continental-temperata cu o nuanta submediteraneeana, cu ierni blande si veri ceva mai calde. Temperatura medie anuala este de 10,8°C. 
In perioada interbelica a purtat temporar denumirea "Decebal", data de autoritatile romane. 
In randurile de mai jos vom purta o discutie cu edilul-sef al orasului, Nicolae A. Anitei, despre ceea ce inseamna orasul pe care-l conduce dupa un an de cand face parte din Uniunea Europeana.    
- Cum se vede Curticiul la un an de la intrarea in Uniunea Europeana? 
- Cred ca intrebarea dumneavoastra se leaga de ceea ce eu consider a fi cea mai mare realizare a mea de cand conduc destinele orasului. Constiinta cetateanului s-a trezit, curticenii simt ca fac parte din Uniunea Europeana. Au ambitia de a se apropia cat mai mult de nivelul european. De altfel, ei au fost in permanenta bine informati vizavi de ceea ce inseamna acest lucru. Inca inainte de 1 ianuarie 2007 (data la care Romania a devenit membra a Uniunii Europene) locuitorii Curticiului au circulat destul de mult in Ungaria si au vazut ce inseamna civilizatia europeana. 
 - Ce ati realizat important pentru Curtici in acesti trei ani si jumatate de cand ati preluat mandatul de primar? 
- Pot spune ca nu am lasat niciun segment neatins. Am incercat sa directionez proiectele in asa fel incat sa ating cat mai multe directii de dezvoltare ulterioara pentru oras. Ne-am ocupat de iluminatul stradal, unde au montat becuri economice si am si extins reteaua, asa incat toate strazile din oras su lumina pe timp de noapte. Am reabilitat trotuarele, am intretinut strazile. Nici unitatile de invatamant nu au fost uitate, astfel ca la scoli si gradinite s-au facut lucrari importante, iar grupurile sociale sunt in interiorul cladirilor, asa cum prevad normele in vigoare. Din acest punct de vedere nu avem probleme cu obtinerea autorizatiilor pentru scoli si gradinite. Tot la scoli am inlocuit mobilerul. 
- In ce stadiu de lucrari se afla noua gradinita din oras?  
- Inainte de toate vreau sa precizez faptul ca una dintre cladirile in care cei mici merg la gradinita a fost revendicata, asa incat ne-am vazut pusi in situatia de a ridica o noua gradinita. In momentul de fata va pot spune ca este turnata fundatia, iar gradinita va avea program prelungit. De asemenea trebuie mentionat faptul ca lucrarea se face din fondurile proprii al primariei, iar costurile se ridica la 25 de miliarde de lei vechi. 
- Care este stadiul cartierului de locuinte pe care doriti sa-l ridicati?  
- Sunt 300 de locuri de case, locuri ce au fost scoase la licitatie. Pretul de vanzare a fost unul foarte bun, cei ce au achizitionat teren aici au platit 4 euro pe metrul patrat. Am pus la dispozitia tinerilor din oras un numar de 75 de locuri pentru a-si ridica case de locuit. In momentul de fata, zece case au fost ridicate. Deci carteirul exista si lucrurile merg inainte din acest punct de vedere. 
- Ce proiecte de viitor aveti pentru curticeni? 
- Ca proiecte imediate  avem in plan terminarea gradinitei si construirea pietei agro-alimentare. Aceasta zona a fost revendicata, iar noi avem in momentul de fata bani pentru a rascumpara acea suprafata. Le-am mentionat pe cele mai importante si totodata stringente pentru locuitori.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]