Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 17 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Saptamana Patimilor la Romano-Catolici

Duminica Floriilor sarbatorita la Catedrala Catolica din AradCredinciosii catolici din Arad au sarbatorit ieri, prin traditionala slujba de Florii, intrarea Domnului Isus Hristos in Ierusalim si inceputul Saptamanii Patimilor.
Ei au venit, in numar mare la Catedrala Romano-Catolica purtand hramul Sfantului Anton de la Padova, care s-a dovedit a fi neincapatoare pe durata procesiunii religioase in limba maghiara si a celei in limba romana care a urmat.
Ramurile de maslin cu care evreii l-au intampinat pe Isus la intrarea lui, acum doua mii de ani, in Ierusalim, sunt inlocuite de ani de zile cu matisori.
Ramurile de maslin inlocuite de salcie
Mirosul de tamaie, acordurile de orga si cantecul corului sunt sufletul momentului.
Povestea suferintei si judecatii lui Isus este redata in cantecul cantorului dublat de corul bisericii.
Credinciosii spun ca, in vechime, intrebuintarile ramurilor de salcie sfintite de Florii erau multiple.
Ele puteau fi asezate langa icoanele din casa, puse pe straturile proaspat semanate, sa fie recolta buna, sau folosite ca leac impotriva durerilor de spate.
"Multe s-au schimbat de-a lungul anilor. Se pastreaza de multa vreme traditia cu matisorii, dar acum cam toata lumea ii cumpara din piata sau din fata bisericii, inainte sa intre la slujba. Mai demult, cand orasul nu era asa dezvoltat, nu prea era gradina in care sa nu gasesti matisori.", spune Francisc Roncov.

Semnificatii pentru matisori
O legenda datand din secolul al XIX-lea, spune ca, in drumul ei spre locul unde fiul  ii fusese rastignit, Maica Domnului roaga buruienile de pe malurile unei ape pe care trebuia sa o treaca, sa o ajute.
Singura care ajuta este salcia, iar Maica Domnului o binecuvanteaza sa fie dusa in biserica si sfintita de preoti, iar oamenii s-o foloseasca pe post de leac contra durerilor de spate.
O alta semnificatie pe care ramurile de salcie o poarta este aceea de simbol al vietii si al mortii, insa motivul pentru care credinciosii duc matisori la slujba de Florii este acela al renasterii naturii primavara.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Catedrala catolica, iluminata

Catedrala Catolica este iluminata arhitecturalCatedrala catolica din centrul municipiului Arad este, incepand de aseara, iluminata cu 110 becuri albe si galbene.
Investitia a fost facuta de Primaria Arad.
Catedrala a fost construita intre 1902 si 1904, in stil renascentist, dupa planurile arhitectului Emil Tabakovics.
In Arad mai sunt iluminate arhitectural primaria, teatrul si teii din centru.
Vor urma Biserica Rosie si Noua Catedrala Ortodoxa.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Si-au comemorat eroii

Comemorarea eroilor de la 1848 in Piata ReconcilieriiAtat Partidul Romania Mare Arad, cat si UDMR Arad au comemorat Revolutia de la 1848. 
Sambata dimineata Parcul Reconcilierii a fost locul de intalnire atat pentru membrii PRM Arad cat si pentru reprezentantii UDMR.
La ora 10,00 o parte din membrii PRM Arad, in frunte cu presedintele Organizatiei Judetene, Aurel Ardelean, au depus coroane la Arcul de Triumf.
Prof. univ. dr. Aurel Ardelean a declarat ca "Am depus florile recunostintei, la implinirea a 160 de ani de la Revoltia Pasoptista. Astazi (n.r. sambata) ne-am adus aminte de cei care au luptat pentru liberatatea poporului roman".
Din delegatia PRM Arad prezenta la comemorare au mai facut parte: presedintele Organizatiei Municipale, Marcel Grec, presedintele Organizatiei de Femei, Viorica Leordean si altii.
Si UDMR-ul a fost prezent sambata in Parcul Reconcilierii, manifestatiile incepand la ora 11,00.
La comemorare au participat oficilitati locale: primarul Gheorghe Falca, viceprimarul Levente Bognar, subprefectul Horvath Levente, dar si consulul maghiar de la Budapesta.
Depunerile de coroane la cele doua monumente, Arcul de Triump si Statuia Libertatii, au fost precedate de intonarea imnurilor celor doua tari: Romania si Ungaria.
Manifestarile au avut loc in prezenta a circa 150 de persoane, care au tinut sa marcheze astfel „Ziua maghiarilor de pretutindeni”.

A.P.- Adevarul

  • Control la supermarket-uri

Marketurile vor fi controlate din ordinul prefectuluiSupermarketurile si hipermarketurile din Arad vor fi controlate la ordinul prefectului.  
Reprezentantul Guvernului in teritoriu a hotarat demararea unei serii intregi de controale cu privire la preturile practicate de supermarketurile si hipermarketurile din judet, iar verificarile au scos deja la iveala mai multe nereguli legate de calitatea produselor scoase la vanzare.
La control participa o comisie formata din specialisti din cadrul Directiei sanitar-veterinare si pentru siguranta alimentelor, Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorilor si reprezentantii Garzii Financiare.
Un raport legat de problemele din supermarketuri va fi facut public de Prefectura la sfirsitul acestei saptamani.

Televiziunea Arad

  • Peste 700 de studenti isi continua studiile, ca sa dobandeasca titlul de profesor licentiat pentru invatamantul primar si prescolar

Interviu cu Anton Ilica. - decan la UAVInterviu cu prof. univ. dr. ANTON ILICA, decanul Facultatii de Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala, Universitatea "Aurel Vlaicu" Arad
- Domnule profesor, ati fost reales decan al facultatii. Ce responsabilitati atribuiti facultatii pe care o conduceti menita sa asigure pregatirea initiala si continua?
- La ora actuala in invatamantul prescolar si primar exista patru categorii profesionale: educatoare (absolvente de liceu pedagogic, adica avand pregatire medie), institutori I (absolventi de liceu pedagogic, plus licentiat la o facultate aproape indiferent de profil), institutori II (absolventi de colegii pedagogice, adica invatamant superior de scurta durata, actualmente desfiintat) si profesori pentru invatamantul prescolar (licentiati ai programului de studii, Pedagogia invatamantului primar si prescolar, ceea ce inseamna studii universitare de lunga durata). Am participat, ca profesor formator, la toate formele care asigura pregatirea de specialitate si metodica a cadrelor didactice pentru aceasta treapta a invatamantului. Cea mai eficienta a fost experienta liceului pedagogic, atent organizata in activitati obligatorii, cu practica pedagogica variata si extinsa la aproape 70 de ore.
- Ce solutie propuneti, in aceasta apreciere a Dvs.?
- Liceele pedagogice ar putea asigura, in continuare, pregatirea bazala si vocationala pentru o cariera didactica, orice fel de cariera didactica, inclusiv pentru cea de profesori de alta specialitate. Pe aceasta temelie, se pot inalta socluri de cunostinte, se pot forma cadre didactice cu competente metodice si emotionale in vederea unui exercitiu didactic eficient si eficace.
- Ce sanse au absolventii de liceu pedagogic, si institutorii II, absolventi de colegii pedagogice pentru a dobandi calitatea de licentiat
si profesor?
- Conform actualei legislaturi, adaptata Procesului european de la Bologna, de creare a spatiului invatamantului superior comun, un absolvent de liceu pedagogic, urmeaza facultatea integral, adica parcurge 3 ani un program de studii de specialitate. Absolventul de Colegiu universitar pedagogic are posibilitatea legala de a urma un singur an de studiu pentru a intra in examenul de licenta, recunoscandu-i-se examenele promovate in invatamantul superior de scurta durata.
- Dar un institutor I, adica absolvent de pedagogic si apoi licenta intr-o alta specialitate?
- Institutorii I trebuie sa urmeaza intregul Program de studii de licenta, adica trei ani, cu exceptia absolventilor de facultati apropiate domeniului stiintele educatiei, daca i se pot recunoaste peste 50% dintre disciplinele parcurse si promovate in programul de studiu specific licentei. Acestia pot fi primiti, pentru continuitate, in anul al II-lea.
- Ce inseamna examen de licenta pentru cei, daca nu ma insel, peste 700 de continuatori de studii, care vor sa dobandeasca titlul de profesor licentiat pentru invatamantul primar si prescolar?
- Ati retinut bine: este vorba de dubla specializare, adica dobandirea dreptului de a organiza invatarea deopotriva in invatamantul primar si in cel prescolar. Examenul de licenta consta, conform Planului de invatamant in vigoare si aprobat de Senatul Universitatii "Aurel Vlaicu", din doua probe: scrisa (cu trei subiecte, din domeniul pedagogiei, psihologiei si limbii romane) si orala (sustinerea unei lucrari metodico-stiintifice). Titlul obtinut este de Profesor pentru invatamantul primar si prescolar, dand absolventului dreptul de a urma cursuri de master, doctorat, precum si de a ocupa functii in invatamant asemeni oricarui profesor.
- Cum asigurati pregatirea continua a cadrelor didactice pentru invatamantul prescolar?
- Prin sistemul de grade didactice, adica gradul definitiv, gradul II si gradul I. Facultatea de Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala are abilitatea si acreditarea de a organiza si desfasura examene de grade. Inscrierea se realizeaza la Inspectoratele scolare, iar pe fisa de inscriere, candidatii opteaza pentru centrul universitar dorit. La Centrul nostru de perfectionare, se inscriu multe cadre didactice din Arad, din judetul Timis, Caras-Severin, Deva si Bihor. Totodata, Facultatea are abilitarea de a organiza gradele pentru specialitatea Limba si literatura slovaca, invatatori si educatoare. Pentru gradul didactic I, alegerea lucrarii metodico-stiintifice este la latitudinea institutorului, iar coordonatorii sunt cadre didactice universitare cu titlul de doctor, avand functia de lector, conferentiar sau profesor. La Facultatea noastra, intre acesti coordonatori se afla subsemnatul, pentru pedagogia invatamantului prescolar si educarea limbajului, prof. dr. Lizica Mihut, pentru Limba romana, prof. dr. Dorin Herlo, pentru stiinte ale educatiei si domeniul stiinte si cunoasterea mediului, prof. dr. Gheorghe Schwartz, pentru educatie civica si psihologia comportamentului, conf. dr. Olga Moldovan pentru psihologia copilului si a invatarii, conf. dr. Florica Bodistean, pentru literatura copiilor si literatura romana, conf. dr. Corneliu Padurean, pentru istorie, monografii de localitati, gradinite sau biserici, precum si educatie civica, lect. dr. Alina Roman, pentru consiliere psihopedagogica si alternative educationale etc. Pentru disciplinele de specialitate, Consiliul facultatii a aprobat includerea in categoria metodistilor cu drept de coordonare de lucrari metodico-stiintifice a lect. Petru Jurita, pentru muzica si educatie muzicala, lect. drd. Laurentiu Leucea, pentru educatia fizica si a activitatilor sportive, lect. drd. Bianca Miuta, pentru Limba romana si interdisciplinaritate, lect. Elena Cercel, pentru educatia plastica si educatie tehnologica, la care se adauga lect. drd. Tiberiu Dughi, pentru psihopedagogia speciala, lect. drd. Anca Petroi, pentru metodica limbii romane si a proiectelor timpurii, lect. drd. Mirela Ciolac, pentru probleme specifice psihopedagogiei speciale. Consiliul facultatii poate aproba si alti coordonatori, daca sunt solicitati de candidati si indeplinesc criteriile de competenta specifice (exemplu, pentru tematici in limba maghiara, slovaca ori sarba).

Andrei Ando - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]