Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 17 mai 2008
Stirile TVA aici
  • Centrului istoric i se reabiliteaza strazile, iar cladirile sunt demolate

Vechiul centru istoric urmeaza sa fie reabilitatIn anul 1827, pe actuala strada Heim Domokos,  la numarul 1, era construita una dintre cele mai vechi case ale Aradului de azi. 
In imediata apropiere se afla si cea care a fost declarata "cea mai veche casa din Arad", la numarul  5. 
Cei sapte platani seculari si un tei, pe care ii gasim in mica piata, sunt martorii acelor vremuri, alaturi de cladirile ramase in picioare.
Balcon stilizat, cu lira, stil baroc cu decor clasic specific anilor 1800. 
Structura interioara, cu diferente de nivel si bolti diverse, denota etape diferite de constructie. 
Dan Demse, fost muzeograf, profesor de istorie, spune ca e posibil ca in aceasta casa sa fi locuit un muzician german sau ceh. 
Fierul forjat si nu turnat dezvaluie perioada timpurie in care a fost proiectat.
Primaria insa, care se lauda cu reabilitarea centrului vechi, aproba demolarea uneia dintre cele mai vechi case din Arad, pentru ca aceasta este intentia actualului proprietar. 
Nu este monument istoric, in schimb se afla in aria protejata, pentu ca aceasta casa face parte din vatra orasului.
De ce nu ar trebui demolata casa aceasta? 
"Pentru ca apartine arhitecturii specifice orasului Arad din prima jumatate a secolului al XIX-lea", este raspunsul lui Dan Demse. 
Si este argumentul cel mai puternic. 
"Stilistic, este un baroc de provincie cu elemente decorative de feronerie. Reda  culoarea epocii in ochii unui turist strain”, completeaza acesta, „pentru ca turistul nu vine sa vada blocuri, de care avem deja destule".
In completarea acestui material atasam un comunicat de presa in care Asociatia "Pro Urbe", prin presedintele sau, Bujor Buda, isi exprima pozitia si fata de situatia prezentata in randurile de mai sus:
"... In zona municipala definita ca - CENTRUL ISTORIC - , zona protejata de legi si hotarari ale CLM, in ultima vreme au loc disparitii de cladiri emblematice, importante, fiind demolate fara aprobarile necesare si fara reactie din partea celor ce ar trebui sa le apere. Ultimul caz de demolare avand loc pe str. Episcopiei nr.10. In calitatea noastra de reprezentanti ai societatii civile si in conformitate cu statutul Asociatiei, cerem CLM sa salveze de la demolare cladirea situata in centrul istoric, in Piata Heim Domokos nr.1 (Piata Veche), peste drum de Casa cu Lacat, aflata intr-un proces de degradare, cu ornamentele din fier forjat disparute, dar care, din punctul de vedere al structurii, este deocamdata utilizabila. (...) Mentionam ca Asociatia PRO URBE ARAD poate acorda asistenta de specialitate pentru gasirea unei destinatii potrivite acestei cladiri, valorificandu-se zona, fatada originala si toate avantajele ce decurg din aceste considerente. (...)". Asociatia PRO URBE ARAD.

Dana Mirea - Observator

  • De astazi, cu trenuletul prin oras

De astazi trenuletul va circula din nou prin orasCompania de Transport Public Arad repune azi  in circulatie, de la pranz, trenuletul de agrement. Acesta este destinat atat copiilor cat si adultilor.
Anul trecut trenuletul turistic a atras, inca din prima zi de functionare, sute de localnici, dar si turisti romani si straini.
Reprezentantii CTP afirma ca au stabilit ca program de functionare a acestui mijloc de transport, doar zilele de sambata si duminica, deoarece in timpul saptamanii, traficul este prea intens si nu se doreste blocarea circulatiei. 
Punctul de plecare al trenuletului este Piata Avram Iancu, iar orele de pornire  sunt:12:00, 13:00, 14:00, 15:00, 16:00, 17:00,18:00.  
Pretul biletului pentru turul orasului este neschimbat fata de cel de anul trecut, adica un leu pentru copii si elevi, respectiv doi lei pentru adulti. 
Trenuletul care va fi si in acest an bucuria celor mici a fost adus din Monaco-Franta, fiind achizitionat, cu pretul de 75.000 euro. 
Are 72 de locuri, dispuse in trei vagoane si ruleaza prin oras cu o viteza maxima de 35 de kilometri pe ora.

Claudia Untaru - Glasul aradului

  • Situatie fara precedent

CET-ul se afla intr-o situatie dificilaCET Arad este intr-o situatie fara precedent. 
Cel putin asa spun reprezentantii sindicatelor, dupa ce o partea a angajatilor au fost trimisi acasa in statut de asteptare. 
Datoriile de peste 600 de miliarde de lei acumulate in ultimii 3 ani dar si faptul ca centrala vinde energia termica sub pretul de cost sunt principalele cauze pentru care CET Arad risca sa intre in faliment.
Sindicatele ameninta din nou cu masuri de protest iar saptamana viitoare vor picheta Primaria din Arad. 
Liderii sindicatului din cadrul Centralei Electrice de Termoficare sustin ca datoriile de 600 de miliarde de lei au fost acumulate deoarece societatea a fost obligata de Primarie sa vanda energia termica sub pretul de productie. 
Asa se face ca societatea nu si-a putut plati nici macar carbunele pentru iarna care tocmai s-a incheiat iar de aprovizionarea pentru iarna viitoare nici nu poate fi vorba. 
In aceste conditii aproape toti angajatii au statut de asteptare. 
Sindicalistii arata cu degetul spre Consliul de Administratie al societatii dar si spre Adunarea Generala a actionarilor. 
Cele doua foruri sunt formate din consilieri locali sau reprezentanti numiti de Primarie, care potrivit sindicatelor nu au facut nimic pentru redresarea financiara a CET Arad.  
Pentru a trage un nou semnal de alarma fata de un faliment iminent al CET, sindicatele vor picheta saptamana viitoare Primaria din Arad. 
Ei cer recorelarea preturilor de vanzare a energiei termice cu pretul de productie dar si implicarea Primariei in salvarea de la faliment a societatii.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Noapte alba cu dacii liberi

Dacii liberi - in versiune actualaRegii Rubobostes si Scorilo, zeita Ziais si romanul Marcus Aurelius din legiunea a 13-a sunt "invitatii de onoare" ai evenimentului organizat de muzeul din Arad sambata seara, pentru a marca "Noaptea muzeelor".
Participantii vor putea vedea lumea lui Burebista si a lui Decebal.
"Vizitatorii vor putea retrai momente din viata cotidiana din viata de zi cu zi, religioase, pe tot parcursul serii vor rula filme despre civilizatia daco-romane, vor putea sa probeze hainele militarilor romani si daci si vor putea sa participe la luptele simulate", spune purtatorul de cuvant al Muzeului Arad, Adelina Stoenescu.
Aici mai poate fi vazuta si expozitia speciala cu tezaurele de monede daco-romane din judet.
Evenimentul, organizat in colaborare cu Asociatia Terra Dacica Aeterna din Cluj-Napoca, incepe la ora 20.00 si tine pana la miezul noptii.
Intrarea e gratuita.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Intrecere intre postasi

Marsul postasilor prin Padurea CealaZeci de factori postali s-au adunat, astazi, in Padurea Ceala pentru a lua parte la cea de-a 32- a editie a "Marsului Factorilor Postali". 
Competitia a fost organizata de Compania Nationala Posta Romana, prin Directia Regionala de Posta Timisoara, Oficiul Judetean de Posta Arad si Sindicatul Judetean de Posta Arad.
La finalul intrecerii, la proba feminina, pe podium au urcat: Liliana Talmaciu -O.P.R.M. Arad, Iovanca Savici -O.P.D.C. Arad si Sorina Rus -O.P.D.C. Arad, iar la barbati castigatorii au fost: Cristian Zancescu O.F. P. Ghioroc, Vasile Scrofan -O.F. Sebis si Nicolae Ardelean -O.P.R.M. Sebis.
Intrecerea postasilor aradeni a fost sprijinita de sponsorii: Inform Media SRL ("Jurnal Aradean"), Omniasig S.A., ABN Ambro Bank, B.R.D. G.S.G. Timisoara, Banca Transilvania, Bodimar, Coraura, Agromec Arad, McDonald's, Agromec Comlaus, Fortuma Exim, Ager LPDF Santana, Birou Executor Judecatoresc Ineu, Raiodina Galsa, Valentin Bot -primar Siria, Plant Go Galsa, A.F. Pavel Ilonie Masca, Brutaria Dragan Masca, Trei negrii mititei Galsa, Liviu COM, Viaduct Sebis, Ilca Prod Sebis, Corado Comercial Sebis, Lia&Paul Prod Com Sebis, Amicii Exim Ineu, Anidora Ineu, Fior si latte, Primapan Ineu, Judasic Trad 2004 Ineu, Calin Abrudan -Ineu, Dom Curtici, Vidut Curtici, Almo Curtici, Guylas.

Adriana Barbu - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]