Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 17 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Monumentul Revolutiei va fi mutat!

Monumentul Revolutiei ar putea fi mutat din fata Palatului AdministrativIncepand cu anul viitor, comemorarea eroilor Revolutiei din decembrie 1989 s-ar putea sa nu se mai produca in fata Palatului Administrativ, la Monumentul Revolutiei ridicat de catre doua asociatii ale revolutionarilor aradeni. Cotidianul „Observator Aradean” detine informatii confirmate privind intentia membrilor Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri de a schimba amplasamentul monumentului revolutionarilor, pentru a lasa loc liber monumentului ce evoca Marea Unire de la 1918. O parte dintre revolutionarii aradeni se arata revoltati de aceasta intentie, pe cand alta parte a contribuit direct la materializarea intentiei de a muta monumentul revolutionarilor.
Monumentul Revolutiei din decembrie 1989 a fost ridicat in anul 1999, din contributiile banesti apartinand exclusiv membrilor a doua asociatii ale revolutionarilor aradeni: Fundatia Revolutiei din Decembrie 1989 si Asociatia Ranitilor si Urmasilor celor decedati. Pentru revolutionari, platoul din fata Palatului Administrativ are o semnificatie deosebita, deoarece in acel loc s-au strans zecile de mii de oameni care au iesit sa protesteze impotriva regimului comunist. Atila Duka, secretarul Fundatiei Revolutiei din Decembrie 1989, subliniaza: „nu este intamplatoare amplasarea monumentului, deoarece acolo au iesit in strada aradenii din oras si judet. Acolo s-au strans peste 100.000 de cetateni, iar cine se gandeste sa mute acel monument nu mai are nimic sfant si nu m-as mira ca intr-o zi sa se implice in mutarea Mormantului Sfant de la Ierusalim in fasia Gaza”.
Gheorghe Garbovan, presedintele Asociatiei Culturale „Vatra Romaneasca”, membru al Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri, crede ca „monumentul revolutionarilor nu va ramane oricum acolo dupa ce generatiile se vor schimba. Cel mai bine ar fi ca monumentul revolutionarilor sa fie amplsat undeva langa o Biserica, deoarece din 1989 s-au schimbat radical raporturile dintre stat si religie”. Aceasta este singura pozitie oficiala pe care am putut sa o obtinem din partea sustinatorilor monumentului Marii Uniri.

„A fost sau n-a fost?” Revolutie in fata Primariei?
Gheorghe Curta, presedintele Fundatiei Revolutiei din Decembrie 1989, spune ca a semnat, „in vara, dupa consulatarea membrilor asociatiei”, un act prin care si-a dat acordul ca monumentul revolutionarilor, la constructia caruia a contribuit, sa fie reamplasat in Piata Podgoria, in fata noii Catedrale Ortodoxe. „De 90 de ani ne straduim sa ridicam un monument al Marii Uniri. Cu strangere de inima mi-am dat acordul ca monumentul nostru sa fie amplsat la Podgoria. Operatiunea se va realiza pe cheltuiala Ministerului Culturii, monumentul urmand a fi terminat. Singurul loc unde poate fi ridicat monumentul Marii Uniri, in concordanta cu insemnatatea lui, este in fata primariei. Proiectul monumentului Marii Uniri va fi unul grandios, deosebit si nu puteam sa impiedicam acest lucru.”
Presedintele Asociatiei pentru Ridicarea Monumentului Marii Uniri este rectorul Universitatii „Vasile Goldis”, Aurel Ardelean. Acesta nu a putut fi contactat, avand telefonul inchis. Vicepresedintele asociatiei este prefectul Gavril Popescu, cel care nu comenteaza subiectul deoarece „pozitia mea in aceasta asociatie este una pur onorifica, dobandita pe cand am fost vicepresedinte al Consiliului Judetean Arad. Nu stiam de treaba aceasta, demersurile le-a facut probabil rectorul”. Ridicatul din umeri al autoritatilor locale continua si cu Primaria, care nu are cunostinta despre existenta unei cereri de amplsare a Monumentului Marii Uniri in locul celui al revolutionarilor. Purtatorul de cuvant al primariei, Corina Draghici, ne-a spus ca exista o hotarare a Consiliului Local, prin care se decide ca Monumentul Unirii sa fie amplsat in parcul de la Padurice. In fapt, exista o hotarare CLM din 2 iunie 2006, prin care „se aproba amplasarea Monumentului Marii Uniri de la 1918 in unul din urmatoarele amplasamente: piata Avram Iancu, piata Primariei, piata Drapelului (Podgoria), Cetatea Aradului sau zona Lac-Padurice”. Cea mai recenta varianta de amplasament ar fi totusi Lacul Padurice, loc considerat a fi insa „prea retras” de catre sustinatorii monumentului Marii Uniri.

Revolutionari si unionisti
Secrtarul Fundatiei Revolutiei din Decembrie 1989, Atila Duka, nu avea cunostinta de gestul colegului sau, Gheorghe Curta, de a semna respectivul act. Oricum, il considera „un gest de inalta tradare, de mare lasitate, indiferent cine l-a facut va da socoteala in fata lui Dumenezeu”. Duka afirma ca decizia lui Curta de-a semna nu este statutara, acesta neavand mandat din partea membrilor asociatiei, chiar daca afirma ca a „discutat cu membrii, majoritatea fiind de-acord.” In rest, Atila Duka doreste sa sublinieze ca respecta istoria Romaniei si simbolurile acestora, revolutionarii avand chiar o initiativa de a strange semnaturi pentru ridicarea monumentului Marii Uniri. Insa, „la ora actuala, sa darmami un monument ca sa pui altul in loc este o blasfemie, o marsavie si un lucru deosebit de urat”, noul monument fiind permant „umbrit de spiritul celui care a fost acolo inainte”. Batalia pentru locurile de amplasament a diferitelor monumente urmeaza sa cunoasca noi episoade in zilele urmatoare, pe masura ce partile implicate vor tine sa-si precizeze mai clar pozitia.

Lucian Cozma - Observator

  • Conducerea CET doreste un pret mai bun pentru gaze

CET-ul plateste gazul la acelasi pret ca si consumatorii casniciNoua conducere a CET-ului este nemultumita de faptul ca trebuie sa plateasca tarife foarte mari la gazele pentru alimentarea societatii.
CET-ul, desi este un consumator industrial trebuie sa plateasca pretul la gaz la fel ca un consumator casnic, desi consuma o cantitate mult mai mare.
„Situatia este ambigua. Nu se aplica tarifele la gaze cum ar trebui. Suntem considerati consumatori industriali, dar platim acelasi pret ca si consumatorii casnici. Noi avem un consum mare de gaz si anume 2.800 mc/h. Nu mi se pare normal ca o institutie care produce energie termica si electrica sa fie considerata ca si cum ar fi un consumator casnic. Normal ar fi ca tariful la gaz sa fie un tarif de transport, nu unul de distributie, care este aproape cu 20-30 % mai mare decat cel de transport. Speram ca acum cu aceste schimbari sa se reglementeze si aceasta problema cu care se confrunta toate CET-urile din Romania. Costurile mari la gaze duc de cele mai multe ori la scumpirea gigacaloriei”, afirma Cornel Secianschi, director CET.
Doar in Romania se intampla ca o societate care consuma cantitati industriale sa plateasca acelasi pret ca si consumatorii casnici. In celelalte tari ale Uniunii Europene exista reglementari, iar pretul este mult mai mic ca la noi, chiar la jumatate.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Pietarii vor plati chirii mult mai scumpe la TOP

Tarifele percepute de TOP vor cresteSe anunta scumpiri ale tarifelor percepute de S.C. Targuri Oboare Piete S.A. (TOP), asa cum reiese din proiectul care se afla de ieri la transparenta decizionala in cadrul primariei. In expunerea de motive a proiectului se arata ca aceasta modificare este efectul cresterii salariului de baza al angajatilor (cu 10%, conform prevederilor contractului colectiv de munca), cresterea pretului la energia electrica (cu 9%), cresterea pretului la apa (cu 12,5%), precum si indexarea costurilor la materiale, combustibil, servicii (inflatia anuala, estimata la 13%). Majorarile se incadreaza intre 4 si 50% fata de taxele platite in momentul de fata.
Cu exceptia pietelor Miorita, C.A. Vlaicu, Alfa si Gradiste, pentru ocuparea meselor de legume, fructe, flori, producatorii individuali vor plati 11 lei pe zi (tarif vechi 9 lei), iar persoanele autorizate 14 lei (pret vechi 12 lei), asadar pentru prima categorie se majoreaza tariful cu 22%, iar pentru ceilalti cu doar 17%. Ocuparea meselor de flori cu trepte va costa 24 de lei pentru o zi (fata de 20 de lei). Cine comercializeaza produse de panificatie, avicole, apicole, va plati 18 lei, nu 15, pentru carne de miel - 2,3 lei/kg (fata de 1,9 lei), brazi de Craciun - 2,4 lei/ bucata (nu 2 lei ). Cine vrea sa vanda din camion, va plati, cu 19% mai mult, adica 43 de lei/bucata/zi, iar din caruta cu 17% mai mult - 14 lei. Cine vrea sa inchirieze un cantar va plati cu un leu mai mult, adica 5 lei. Daca inainte nu costa nimic, acum chiria grupului social va costa 130 de lei plus TVA. Acum si utilizarea toaletei se plateste, fiind propus pretul de 1 leu.
Taxa de rezervare a unei mese pentru legume, flori, fructe va costa 74 de lei pentru producatori (pret actual 61 de lei), iar 140 de lei pentru ceilalti (de la 117 lei); mesele speciale pentru flori vor costa lunar 190 de lei pentru producatori, la fel ca si pentru societatile comerciale (de la 170 de lei, respectiv 117 lei); masa pentru paine, oua va costa 90 de lei, respectiv 140 de lei (de la 75 si 117 lei). Pentru un metru patrat din piata Obor se va plati un tarif de 11 lei pe luna (inainte nu era taxat acest lucru)
Pentru pietele Miorita, A. Vlaicu, Alfa si Gradiste au fost propuse urmatoarele tarife: ocuparea meselor de legume, fructe, flori - 8 lei (acum costa 6,5 lei), inchirierea unui cantar - 4 lei
( de la 3,5 lei); Pentru miere si produse apicole se va plati 46 de lei pe luna/masa (cu 10% mai mult), iar societatile comerciale 55 de lei. Majorarile sunt cuprinse in cazul acestor piete intre 7 si 33%.
Toate aceste majorari vor duce foarte probabil la scumpirea produselor comercializate in aceste piete.

Dana Mirea - Observator

  • Protest cu oua la Nadlac

Fermierii din mai multe judete ale tarii au protestat in Vama Nadlac impotriva importurilor de lapte din UngariaFermierii din mai multe judete au participat la un miting impotriva laptelui unguresc.
Aproximativ 140 de crescatori de animale din judetele Alba, Olt, Bacau, Vrancea, Harghita, Covasna si Galati au protestat astazi, in fata vamii de la Nadlac, impotriva importurilor de lapte din Ungaria.
In conditiile in care reprezentantii Politiei de Frontiera nu le-au permis fermierilor sa blocheze vama, actiunea de protest s-a derulat intr-o parcare care apartine Primariei. Inarmati cu talangi, fluiere si portavoce, fermierii au strigat lozinci antiguvernamentale si impotriva importurilor din Ungaria.
Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca Romania importa zilnic peste 350 de tone de lapte din tari unde subventiile pentru zootehnie sunt de patru ori mai mari, iar TVA-ul este mult mai mic.
„Anul trecut am fost afectati de seceta, iar anul acesta ne confruntam cu preturile de dumping ale importatorilor. Nu ne mai ramane decat sa ne taiem vacile, iar atunci ungurii vor putea sa vanda si ei mult mai scump. Atunci cand vindem laptele la procesator ni se ofera 30 de bani pe litru, iar pe noi ne costa 1,25 lei, iar in magazine, laptele nostru se vinde cu mai mult de 3 lei”, ne-a declarat Gavrila Turchilus, vicepresedintele Asociatiei Crescatorilor de Vaci din Moldova.
La randul sau, Moise Otvos, presedintele Asociatiei Crescatorilor de Taurine din Covasna, si el nemultumit de importurile din Ungaria, spune ca „laptele romanesc este cel mai bun din lume, pentru ca vacile nu mananca atatea concentrate si atata faina de os”.

Amenintari si oua
De asemenea, oamenii se intreaba daca autoritatile din Romania controleaza laptele de import asa cum controleaza produsele autohtone si sunt nemultumiti ca sistemul de cote le afecteaza afacerea.
„Pe unguri ii verifica cineva daca au sala de muls pentru cateva vaci, asa cum ne verifica pe noi? Mie imi expira cota pe 3-4 ianuarie, iar alta cota nu mai primesc pana in aprilie, ca nu a venit extinderea. Laptele nostru nu ni-l mai cumpara, pentru ca nu avem cota, dar de importat se importa”, spune si Violeta Hapenciuc.
La randul sau, George Patrascu, vicepresedintele Sindicatului Crescatorilor de Bovine din Romania sustine ca foarte multi crescatori de animale au facut investitii de sute de mii de euro, statul contribuind cu jumatate din bani. „Daca dam noi faliment, pierde si statul”, a conchis Patrascu.
Daca liderii protestului i-au indemnat pe oameni sa fie pasnici, sunt si fermieri care ameninta ca vor bloca pur si simplu accesul cisternelor cu lapte unguresc in Romania. De asemenea, mai multi protestatari au aruncat cu oua in camioanele frigorifice care treceau prin vama, dar dupa ce au fost avertizati de politisti, mitingul a continuat pasnic.

Liniste la Varsand
Desi Sindicatul Crescatorilor de Taurine din Romania anunta ca vor organiza si pichetarea vamii Varsand, astazi a fost liniste acolo. Autoritatile locale sustin ca protestul a fost autorizat la iesirea din sat, inspre Pilu, fapt care se pare ca i-a facut pe fermieri sa renunte la actiune.

L. S. - Jurnal aradean

  • Reparatie morala pentru Duckadam

Helmut Duckadam a primit dupa 22 de ani placheta conferita de Gazeta SporturilorCel mai vechi ziar de sport din Romania inca in viata a tinut sa repare o greseala comisa acum 22 de ani. In 1986, dupa ce Helmut Duckadam aparase cele patru penalty-uri ce au adus trofeul Ligii Campionilor in vitrina Stelei, Gazeta Sporturilor i-a conferit aradeanului titlul de cel mai bun jucator al celui mai important an din istoria fotbalului romanesc. Placheta nu a mai ajuns in mana valorosului portar, iar apreciatul cotidian central s-a gandit ca niciodata nu e prea tarziu. „Nu aveti idee cat de mult ma bucur! Si nu pentru premiul in sine, ci fiindca, dupa atatia ani, se face o reparatie de suflet! E ceva ce vroiam sa las copiilor si nepotilor mei”, a declarat „eroul de la Sevilla” cu ocazia ridicarii trofeului. Unul dintre marile regrete ale lui Helmut Duckadam ramane vanzarea pentru doar 3.000 de dolari a manusilor cu care a aparat loviturile de la 11 metri din finala disputata cu FC Barcelona. „Le-as lua inapoi, dar tipul din SUA le-a primit printr-o cunostinta comuna din Arad, care intre timp a murit. Imi pare si acum rau ca nu s-au gindit cei de la Steaua sa le cumpere! Multi mi-au spus sa mai caut un tricou verde, sa iau alte manusi, sa le pun la inmuiat si sa le las in soare, ca sa le mai vind o data. Nu cred ca mi-ar iesi figura”, a declarat cu umor celebrul goalkeeper pentru Gazeta Sporturilor.

Calin Mnerie - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]