Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 18 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Investitii ale Consiliului Judetean in 2008

Presedintele CJA - Iosif Matula prezinta lucrari aflate in derulareConsiliul Judetean a aprobat bugetul pentru anul in curs. Au fost incluse mai multe investitii majore, in special in infrastructura. 
Nu au fost uitate insa investitiile in spitale sau proiecte de apa-canal si reciclare a deseurilor.
Infrastructura este pe primul loc
Ne-au fost prezentate de catre presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, mai multe proiecte sau lucrari in derulare in materie de infrastructura. 
Prin fonduri europene va fi modernizat drumul Julita-Madrigesti, un proiect foarte important. 
Si asta pentru ca respectivul drum face legatura intre Valea Muresului si Valea Crisului, fiind totodata si legatura pentru statiunea Moneasa. 
Valoarea totala a acestui proiect este de peste 16 milioane de euro, din care exista finantare asigurata in valoare de 11 milioane de lei vechi.
Un alt drum care va fi construit din bani proveniti din fonduri europene este cel dintre Curtici si intersectia cu DN7. 
Valoarea acestui proiect este de doua milioane de euro, bani proveniti din fonduri PHARE. 
Tot din finantare de la Uniunea Europeana va fi modernizat si drumul dintre Paulis si Siria, cunoscut si sub numele de "drumul vinului"
Se vor continua lucrarile la Podul de la Bocsig, iar cel de la Savarsin este aproape terminat. 
Se va finaliza modernizarea drumului judetean 791, intre Santana si Zimandu Nou, dar si la alte drumuri cum ar fi Fantanele-Tisa Noua, Araneag-Casoaia (in speranta dezvoltarii turistice in aceasta zona, una dintre putinele zone turistice din judetul Arad), Iratos-Dorobanti, Ineu-Seleus. 
Modernizarea tuturor acestor drumuri a inceput in toamna anului 2007 si va fi terminata in primavara acestui an.
Apa-canal si deseuri – proiecte castigate
Tot anul acesta va demara proiectul "Reabilitare si modernizare sisteme cu apa si canalizare in judetul Arad"
Acesta va acoperi tot judetul in materie de alimentare cu apa si canalizare menajera. 
Valoarea lucrarilor se estimeaza la aproximativ 80-90 de milioane de euro, din care Consiliul Judetean va plati doar doi la suta. 
Durata lucrarilor are ca punct de finalizare anul 2013, insa Iosif Matula, presedintele CJA, a precizat ca lucrarile pot dura si mai mult. 
Cand proiectul va fi terminat toti locuitorii din judetul Arad vor beneficia de alimentare cu apa si canalizare la standarde europene. 
Aceeasi este povestea si cu deseurile. 
Consiliul Judetean se va implica in modernizarea pistei Aeroportului International Arad Proiectul are aceeasi valoare si acelasi termen de finalizare, insa mai intai vor trebui infiintate asociatii intercomunitare pentru ca Uniunea Europeana sa finanteze lucrarile. 
Astfel, toate localitatile din judet vor trebui sa fie incluse in aceasta asociatie pentru a beneficia de proiect. 
In legatura cu alimentarea cu apa, Iosif Matula ne-a mai spus ca in decursul acestui an vor fi terminate lucrarile de reabilitare si modernizare la retelele de apa si la statiile de tratare si epurare in sase orase din judet.
Sedii in modernizare
Unul dintre sediile care vor fi modernizate este cel al Consiliului Judetean. 
"Trebuia sa ne facem si noi un sediu pentru ca aici stam si platim chirie. Nu sunt adevarate zvonurile conform carora am investit in noul sediu 10 milioane de euro. Acestea sunt mici rautati ale presei. Anul acesta va fi gata renovarea cladirii de la Padurice." a declarat presedintele Consiliului Judetean. 
Un alt sediu care va fi terminat in curand este cel al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta din Chisineu-Cris. 
Cu aceasta ocazie Iosif Matula a precizat ca in urmatoarea luna trei sedii ale ISU vor fi inaugurate, si anume cel din Chisineu-Cris, cel din Barzava si cel din Sebis. 
Ramanand la ISU, am mai aflat ca, pe langa cele trei ambulante de tip SMURD pe care judetul Arad le are, vor mai veni inca opt de la Ministerul Sanatatii.
"Daca mai primim si cele opt ambulante SMURD putem spune ca in acest an vom atinge standardele europene in ceea ce inseamna SMURD, si anume trebuie sa se ajunga in maxim opt minute la deplasari in oras si maxim 13 minute la deplasari in zona rurala." a mai spus presedintele CJA.
Si la spitale au fost alocate sume de bani, mai exact 820.000 de lei. 
Din acesti bani o parte a intrat in contul Spitalului Judetean care va moderniza sectia de Obstetrica-Ginecologie si Spitalul din Mocrea, iar ceilalti bani vor merge la Spitalul Municipal. 
O alta investitie cu care Iosif Matula se mandreste este aeroportul din orasul nostru. 
Acesta va primi in continuare bani de la CJA, mai ales ca in ultimul timp si Aradul se afla pe harta aeropoartelor din Europa. 
"In anul 2004 aeroportul din Arad a avut 1700 de pasageri. In anul 2005 au plecat de pe aeroportul nostru 4700 de oameni. In prezent sunt aproximativ 7000 de calatori care decoleaza lunar din Arad. Putem spune ca numarul de oameni care circula cu avionul a crescut foarte mult fata de anii trecuti. Anul acesta, tinand cont ca a in-trat pe piata compania Ryanair, a treia ca marime din lume, speram sa atingem 100.000 de calatori care pleaca de pe aeroportul din Arad" a mai spus Iosif Matula, presedintele Consiliului Judetean Arad.

Alin Gherasim - Observator

  • "Petreceri de vis"- cu oferte de neuitat

"Petreceri de vis" prezentate la Expo AradCine vrea sa aiba parte de o nunta ca in povesti sau de o petrecere de neuitat care sa se incadreze in cele mai noi tendinte ale momentului, trebuie neaparat sa treaca pe la Targul -"Petreceri de vis"- dedicat celor care se afla in pragul nuntii sau al unui alt eveniment.
Expozitia si-a deschis portile pentru vizitatori vineri dimineata. 
Inca de la primele ore, tinerii care planuiesc sa faca nunta anul acesta si cei care doresc sa-si formeze o parere de felul in care trebuie sa fie organizata o petrecere de neuitat au luat cu asalt standurile firmelor de profil. 
In cadrul acestui targ sunt prezentate oferte foarte generoase si, ceea ce este mai important, accesibile tuturor buzunarelor. 
Cu aceasta ocazie, mai multe firme specializate, atat din Arad cat si din alte judete, si-au amenajat standuri care de care mai atragatoare pentru a atrage privirile participantilor si de ce nu, posibil ale viitorilor clienti.
Pe toate gusturile
Mesele festive sunt partea care atrage cele mai multe priviri din partea participantilor, deoarece atat in ziua nuntii cat si in cea a petrecerii, totul trebuie sa fie impecabil si conforme ultimelor cerinte. 
Dar, potrivit reprezentantei unei firme spacializate in decoratiuni "fiecare firma incearca sa satisfaca pe cat posibil gusturile tuturor clientilor. Astfel ca avem oferte de decoratiuni, de la cele mai terne si clasice culori pana la cele extravagante, cum ar fi movul, rosul, chiar si bleu marine sau alte culori de gen ". 
Expo nunti Firmele de decoratiuni tin sa precizeze ca, la o nunta de clasa, masa mirilor si a invitatilor trebuie neaparat sa fie decorata cu marturii din cele mai fanteziste.
De asemenea, in cadrul targului, doritorii pot gasi aici si o foarte variata oferta de sonorizari, filmari si fotografii. 
Firmele specializate isi prezinta oferta in standuri special amenajate, iar albumele de fotografii prezinta o adevarata atractie pentru cei prezenti.
Cel mai cautat si mai aparte loc al targului il reprezinta pentru majoritatea, dar mai ales pentru femei, cel dedicat rochiilor de mireasa. 
Firmele prezente isi prezinta in cel mai elegant mod noile creatii, rochiile fiind punctul principal de atractie. 
Nici mirii nu au fost uitati, in cadrul acestui targ fiind prezente si pentru ei modele de costume, de diferite culori.
Dar, nici partea de cofetarie – patiserie nu trebuie trecuta cu vederea, comerciantii prezentand oferte care de care mai dulci, cat si diferite feluri si forme de torturi si prajituri.
Fara griji
O mie de probleme intampina viitori miri sau chiar si tinerii care doresc o petrecere de vis. 
Dar in zilele noastre ele pot fi usor depasite prin firmele de cattering, gata pregatite sa preia orice fel de comanda.
Produsele si seriviciile oferite de catre firmele participante cuprind amenajari pentru nunta, rochii de mireasa, tinute pentru miri, tinute de seara, bijuterii, cosmetice, tehnica foto, petreceri de firma, cattering, patiserii si cofetarii, sonorizari, saloane de infrumusetare si oferte de la agentiile de turism pentru voiajul de nunta.

Nelu - Glasul Aradului

  • Proiect Millenium Center

Tineri voluntari din mai multe tari vor sta jumatate de an in Romania14 tineri cu varste cuprinse intre 18 si 30 de ani din 10 tari isi petrec urmatoarea jumatate de an in orase si sate din Romania.
Ei fac parte dintr-un numar de 52 de voluntari care sunt implicati intr-un proiect finantat de Comisia europeana realizat de asociatia Millenium Center. 
Tinerii se vor implica in campanii, actiuni de protectia mediului,in centre de tineret, gradinite si  vor incerca sa invete limba romana. 
Proeictul coordonat de o echipa a asociatiei Millenium Center in parteneriat cu asociatia OFENSIVA TINERILOR  cu sprijinul Comisiei europene se desfasoara pe parcurul a 2 ani. 
Cei 52 de tienri vor locui cate 6 luni in Arad, Covasant, Suplacu de Barcau din judetul Bihor si Abrud din judetul Alba. 
Voluntarii vor mai participa la un curs in parcul Lunca Muresului. 
Ei vor lua parte la ateliere de film si fotografie  si vor realiza documantare in localitatile in care vor trai jumatate de an.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Romanii se casatoresc mai ieftin in Ungaria

Romanii din zona de vest considera ca e mai ieftin sa faca nunta in UngariaLocuitorii din vestul tarii prefera sa faca o nunta mai ieftina peste granita, decat una traditionala acasa.
Aradenii care doresc sa isi organizeze nunta in locuri deosebite si sa faca economii fata de o nunta organizata in Arad, isi muta petrecerea din noaptea nuntii peste granita, in Ungaria. Ideea i-a venit unui organizator de evenimente din Arad, Luminita Catana. 
Ofertele au fost prezentate la cel mai mare targ de nunti din vestul tarii, organizat in weekend de Expo Arad International.
Plecarea peste granita va fi incurajata, pe langa serviciile de mult mai mare calitate si de faptul ca la Arad trebuie sa-ti inchiriezi sala cu multe luni inainte de organizarea nuntii. O nunta in Ungaria inseamna o economie de 1.000-2.000 de euro. Daca la noi ar costa o nunta cam 200 de milioane lei vechi, in Ungaria este cu 30-50 de milioane lei vechi mai ieftin. Din start s-ar economisi 1.000-1.500 de euro sau chiar mai mult.
O reteta promitatoare
"Am gasit un loc, o pensiune langa orasul maghiar Szeged. Este o suprafata destul de mare, cu un lac frumos, cu multa natura, cu pomi multi, cu bancute. Totul e foarte ingrijit. Este impecabil. Au inclusiv cai si trasura. Un meniu costa 600.000 lei vechi, un meniu cu cinci feluri de mancare, care la noi costa minimum 1.200.000 lei vechi", explica Luminita Catana. 
Reteta nuntii peste granita este cat se poate de simpla.
"Cununia de la primarie si cea de la biserica se fac la Arad, in zilele de marti sau joi. Apoi, peste cateva zile sau peste o saptamana, depinde cand cade weekendul fata de cand ai organizat casatoria civila si religioasa, inchiriezi un autocar modern, silentios si iti duci prietenii acolo. Ba chiar s-ar putea face si in aceeasi zi. Este un cadru foarte romantic, se pot organiza juramintele. E la doua ore si jumatate de mers cu masina. E ceva extrem de deosebit pentru nuntile in aer liber", spune Luminita Catana.
Mergem la strand, de ce nu si la nunta
Luminita are deja musterii. Lucian si Bianca, doi tineri aradeni, se vor casatori anul acesta, iar cand au aflat de posibilitatea nuntilor in Ungaria, au luat decizia de a se orienta spre tara vecina. 
"Mergem la cumparaturi sau la strand in Ungaria, de ce nu ne-am face nunta acolo? Vrem doar sa vedem mai multe imagini cu locul in aer liber sau chiar sa mergem acolo pentru a vedea cum arata zona. Suna tentant", spune Lucian. 
Printre localitatile din Ungaria care au deja mare cautare pentru petreceri private se numara cele din apropierea granitei cu Romania, printre care Oroshaza, Szeged, Gyula sau Mako.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Cel mai varstnic locuitor din Varfurile - Impresii la 102 ani

La 102 ani Petru Neag citeste fara ochelari ziarulCel mai in varsta locuitor al comunei Varfurile este Petru Neag, care peste cateva zile va implini 102 ani. Locuieste in satul apartinator, Avram Iancu, la numarul 53, impreuna cu fiul Onutu si nora Linuta.
- Care sunt secretele celor 102 ani?
- Dapu si io ma mir cum de am ajuns pana acum, ca nu am trait asa usor. Pe parcursul vietii am avut si greutati si bucurii, ca fiecare om, dar cu sanatatea am dus-o bine. Eu cred ca numai alimentatia si munca  m-au ajutat sa ajung anii astia. Am tinut cu sfintenie toate posturile de peste an, nu am consumat dulciuri, iar produsele lactate nu mi-au lipsit de pe masa. Sa stiti ca aerul proaspat si apa din izvorul din piatra mi-au lungit viata. Si acum, la aceasta varsta, merg in fiecare zi si beau apa rece din izvorul care e la 200 de metri de casa mea.
- Cum ati trecut razboiul?
- Am fost pe front in cel de al Doilea Razboi Mondial, sase ani si jumatate, am lucrat numa la calea ferata, la montat de linii, ajungand din Romania pana la Sevastopol, in Rusia, drum de 2.000 de kilometri. Am dus-o greu, dar dupa munca depusa am fost medaliat cu doua decoratii si acum primesc o pensie de veteran de 250 de lei noi.
- Cum a fost perioada de dupa razboi?
- Dupa ce m-am intors acasa am inceput sa ma ocup de cresterea animalelor, plantarea pomilor fructiferi si confectionarea in sezon a peste 300 de furci si greble pentru adunatul fanului. Am facut "stanjeni
" pentru boxele de carbuni, faceam lemne pentru foc pe care le duceam la tara cu caruta si le dadeam in schimb pentru cereale.
- Ati avut probleme de sanatate?
- Am avut probleme la un ochi, in anul 1998 mi s-a facut un implant de cristalin, iar acum ii multumesc lui Dumnezeu ca pot citi ziarul fara ochelari. In 2005 am trecut peste o alta incercare a vietii, suferind un infarct, dar am trecut cu bine si peste aceasta perioada.
- Care este viata de zi cu zi?
- Acum nu prea am ce sa lucru, ca e timp de iarna, dar de primavara pana toamna, duc animalele la pasuna, iar in timpul verii mai trag cu coasa cate o brazda prin iarba inrourata.

Sida Voicu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]