Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 18 august 2008
Stirile TVA aici
  • Incep "Zilele Aradului"!

Astazi incep "Zilele Aradului"Astazi seara, la ora 20, are loc deschiderea oficiala a "Zilelor Aradului 2008", marcata printr-un concert sustinut in Parcul "Eminescu" – "Aradenii canta pentru aradeni".
La concert va participa cunoscutul interpret Nicu Alifantis, dar si "crema" muzicii aradene.
Tot in aceasta seara aradenii pot urmari o parada a costumelor de epoca precum si un concert de muzica de fanfara.
Ziua orasului Arad s-a stabilit in 22 august deoarece in anul 1834 la aceeasi data Aradul a fost declarat oras Liber Regesc.
Ca o noutate pentru aceasta editie a evenimentului vor avea loc manifestatii sportive, culturale si pentru copii pe  toata durata saptamanii.
Concertele se vor desfasura in diferite cartiere, parcuri, piete, in incinta unor agenti economici si pe Strandul Neptun.
Spectacol de teatru sustinut in Parcul Eminescu
Marti 19 august programul va incepe la ora 10.00 in Sala Festiva a Primariei prin semnarea unui protocol de colaborare romano – galez, denumit "Participarea tinerilor la procesul decizional".
La aceeasi ora se va desfasura Vernisajul expozitiei foto "ARAD, ART NOUVEAU 1900", la Casa Universitarilor si Studentilor Universitatii de Vest "Vasile Goldis".
De la 12.00, la Centrul de ingrijire pentru persoane varstnice de pe Calea Bodrogului se va desfasura festivitatea de semnare a drapelului municipiului Arad pentru expedita "Aradul la inaltimi –HIMALAYA 2008".
Un alt vernisaj – expozitie artisti marocani – "Culori care Unesc" va putea fi vizitat la Sala CLIO, iar in Gai – Ruga Bisericii Sarbe.
O ora mai tarziu, la Galeria de Arta Delta se va lansa albumul Uniunea Artistilor Plastici "Arad Art – 50 de ani de arta vizuala la Arad".
Ziua de marti se va incheia cu un spectacol de teatru – "Decalogul" – piesa ce va fi interpretata in Parcul "Eminescu"
Miercuri primele evenimente se vor desfasura la Complexul comercial Armonia intre orele 17.00 – 20.00: street dance "Cupa Aradului", concurs de grafitti si concurs foto.
Un nou eveniment artistic va avea loc in Parcul "Eminescu" – si este vorba despre o expozitie de pictura a lui Dacian Giura.
In acelasi loc, in jurul orei 20.00, familiile care au implinit 50 de ani de casnicie vor primi "Diploma de aur", iar orchestra Filarmonicii din Arad va sustine un concert de muzica vieneza.
Aradenii se pot bucura de concerte in diferite cartiere
A patra zi a "Zilelor Aradului" va incepe cu un eveniment sportiv, la ora 17.00 la A.S. Motorul, Calea Timisorii, nr. 50 – Gala de box – "Centura Aradului".
Doua ore mai tarziu vor incepe concertele in diferite cartiere – in Parcul Bisericii Sarbesti din Gai, in Vlaicu – in Parcul Uta, in Parcul "23 August" din Micalaca, in Parcul de langa Biesrica Ortodoxa din Alfa si pe stadionul din Sanicolaul Mic.
Gulasul va atrage o multime de degustatori Vor concerta interpretii: Nicoleta Voica, Laza Cnejevici, Nicu Novac, Luca Novac, Daniela Dudas, Stefan Muntenas, Nelu Zadic, Lucian Zadic, Aurel Ungur, Viorel Leric, Ion Rogobete, Irina Iovescu.
In parcul "Eminescu" va concerta Lavinia Raducanu si Taraful "Rromak".
Vineri 22 august la Primarie se va desfasura simpozionul stiintific "Stefan Cicio Pop", de la ora 10.00. Consiliul Local Municipal Arad va decerna de la ora 14.00 o serie de titluri si distinctii, impartite pe sectiuni, unor personalitati aradene. 
La ora 16.00 va avea loc finala galei de box "Cupa Aradului", la A.S. "Motorul".
Si vineri vor avea loc concerte in cartiere de aceasta data in Bujac pe stadion, in Parcul UTA din Vlaicu, in Parcul "23 August" din Micalaca, in Parcul de langa Biserica Ortodoxa din Alfa si pe stadionul "Motorul" din Aradul Nou, unde vor fi prezenti aceeasi interpreti (ca si joi).
De vineri va incepe seria de concerte de pe Strandul Neptun, unde de la ora 19.00 vor canta pentru dumneavoastra Amadeus, Analia Selis, Simplu, olandezii de la 2 Unlimited, italienii Neri Per Caso si Holograf. 
Sambata, diferite personalitati din lumea fotbalului se vor intalni la ora 15.00 in Sala Festiva a Primariei pentru a-l omagia pe Iosif Petchovschi – "Remember Iosif Petchovschi".
De la ora 17.00, 25 de pictori vor participa la un atelier de pictura in aer liber, in Parcul "Eminescu"
Seara se va incheia tot pe strand in ritmurile muzicii unor interpreti precum: Puya, Andrei de la Megastar, Florin Chilian, Celia, Blaxy Girls, Bere Gratis si Damian@ Brothers.
Catlan de 3.500 de litri special pentru Festivalul Catlanelor
Ziua de duminica va incepe cu o serie de evenimente sportive: la ora 09.00 – turneul de fotbal "Ladislau Brosovszki", desfasurat la baza sportiva UTA, la 10.00 turneul de fotbal " Iosif Petchovschi" pe Stadionul UTA.
Pe strandul "Neptun" se va desfasura de la 10.00 indragitul festival al Catlanelor, unde vor participa mai multe echipe din Romania, Ungaria si Germania.
Festivalul se va desfasura pe Strandul Neptun.
Vor fi puse la dispozitia participantilor mai multe catlane cu o capacitate de 70-80 de litri dar si un catlan de 3.500 de litri.
Pentru realizarea gulasului se vor folosi peste doua tone de carne si tot atatia cartofi si ceapa.
O portie de gulas va costa 3 lei, iar organizatorii ne-au asigurat ca vor fi preparate peste 12.00 de portii.
Pe parcursul desfasurarii festivalului vor mai avea loc spectacole de marionete, demonstratii de arte martiale, demonstratii de gimnastica aerobica realizate de sportivii de la CSM Arad si de la CS "Urania", dar si concerte sustinute de Aurel Tamas, Oana Sarbu, Teodor Ciucur si Cristian Pomohaci.  
De asemenea, pe durata Zilelor Aradului vor avea loc expozitii, concursuri si diferite atractii.
Orele 09.00 – 22.00 – Expozitie foto "ARADUL IN IMAGINI", pe Platoul din fata Primariei, orele 10.00-16.00 – Expozitie foto  "ARAD, ART NOUVEAU 1900" - Casa Universitarilor si Studentilor Universitatii de Vest "Vasile Goldis", orele 10.00 – 20.00 – intreceri sportive, orele 10.00-22.00 – expozitie auto - Piata "AVRAM IANCU", orele 10.00-20-00 – Turul Primariei, orele 10.00-20.00 – plimbari cu ambarcatiuni pe Mures – de la pontonul C.S."Vointa", orele 12.00-18.00 – plimbari cu trenuletul turistic de agrement – plecari din ora in ora, din spatele Teatrului Clasic "Ioan Slavici", orele 11.00-13.00 – plimbari cu "Sageata Verde" pe ruta Micalaca – Vladimirescu plecare din statia Maximilian (cu minim 10 calatori), orele 10.00-20.00 distractii pentru cei mici –tobogane uriase, face-painting (pictura pe fata), muzica si alte atractii – Parcul Copiilor.

Simina Roz - Observator

  • Piata imobiliara asteapta clienti

Pretul noilor locuinte incepe sa scadaFie ca este vorba de inchiriere sau cumparare, piata imobiliara continua sa tina aradenii deoparte.
In timp ce intreaga piata imobiliara romaneasca a inregistrat, in ultimele luni, o scadere continua a pretului apartamentelor vechi, preturile chiriilor cresc din ce in ce mai mult, pe masura ce ne apropiem de sfarsitul verii.
Acest fapt vine ca urmare, printre altele, a deciziei Bancii Nationale a Romaniei (BNR) de a inaspri normele de creditare pentru populatie, precum si a specularii momentului reinceperii studiilor universitare.
Date fiind preconizarile analistilor, care spun ca, in lunile care urmeaza, se va putea observa cu adevarat scaderea pretului pe locuinta, agentii imobiliari recomanda "shopping-ul de toamna".
"Cred ca, intr-adevar, pentru cei care intentioneaza sa achizitioneze o locuinta, toamna aceasta este un moment mai potrivit, date fiind tendintele descendente din tara, care ar putea sa se resimta si la noi", ne-a spus Mihaela Hritcu, agent imobiliar.
Oferta mare, vanzari mici
Cat despre piata imobiliara aradeana, se pare ca lucrurile nu stau prea bine, vanzarile fiind, conform agentilor imobiliari, foarte slabe, o agentie imobiliara abia reusind sa efectueze o medie de cinci tranzactii pe luna.
"Aradenii care doresc sa se mute in casa noua se confrunta cu doua mari probleme: locuintele sunt scoase la vanzare la suprapret, iar posibilitatile lor materiale sunt, de cele mai multe ori, mult prea limitate pentru a-si permite un apartament, fie el si cu o camera", ne-a mai spus Mihaela Hritcu.
Se pare ca, in Arad, oferta este variata, indiferent de ce si-ar dori un potential cumparator.
Singura problema, una peste care nu se poate trece, dealtfel, este pretul.
Spre exemplu, exista case in Aradul Nou, al caror pret de vanzare este de 600.000 de euro, iar in comuna Vladimirescu, o casa fara utilitati poate sa coste 100.000 de euro.
Pe de alta parte, o locuinta scoasa la vanzare cu un pret mic se vinde in cateva zile.
Conform agentilor imobiliari, cele mai cautate sunt apartamentele de 2-3 camere, care sunt si cele mai avantajoase.
Evitam garsonierele
Spre deosebire de tendinta nationala de pe piata locuintelor, unde cele mai cautate, atat pentru achizitionare, cat si pentru inchiriere, sunt garsonierele, in Arad acestea sunt evitate.
De asemenea, aradenii par a se arata sceptici la durabilitatea apartamentelor din blocurile noi, construite in ultimii ani, ei orientandu-se cel mai adesea catre cele construite dupa 1990, dar inainte de, sa zicem, 2000.
Cautate sunt si apartamentele din centrul vechi al orasului, insa nu de romani, ci, in genere, de catre italieni sau alti investitori straini, care sunt dispusi sa dea bani grei pentru o astfel de locuinta, care, dupa o reconditionare totala, le poate aduce un profit foarte mare.
Cat despre terenuri, acestea se inscriu in centrul de interes al oamenilor de afaceri, multi dintre ei, straini, care au nevoie de spatiu pentru hale industriale.
In municipiu, cele mai cautate zone sunt Aradul Nou si zona Subcetate, unde se cauta terenuri pentru a construi o casa.
Mai exista, insa, o problema cu care se confrunta piata imobiliara din judetul nostru, si anume preturile mult mai mici la casele din Ungaria, din zona de langa granita, unde, cu aproximativ 30.000 euro, un aradean isi poate cumpara o casa frumoasa si spatioasa, fara a fi foarte departe de familie si prieteni.
Asadar, majorarea spectaculoasa a numarului de locuinte proaspat construite din ultima perioada a dus, paradoxal, la o crestere generala a preturilor, facand din visul multor tineri de a-si intemeia o familie intr- o casa care sa fie a lor unul mult prea departe de realitatea imobiliara.
Preturi medii pentru locuinte:
Garsoniera : 17.000 - 18.000 euro
Apartament 1-2 camere : 45.000 - 55.000 euro
Apartament 3-4 camere : 70.000 - 90.000 euro.

A.M. - Jurnal aradean

  • Raniti de un politist baut la volan

Accidentul produs de un politist beatUn politist aradean s-a ales cu dosar penal, dupa ce a urcat baut la volan si a provocat un grav accident rutier pe DN 7, la intrarea in municipiul Arad dinspre Vama Nadlac.
Potrivit martorilor, politistul - care conducea cu viteza excesiva - a depasit neregulamentar un autoturism si nu a mai putut reveni pe banda sa de mers.
Drept urmare, masina condusa de acesta a lovit frontal un autoturism in care se aflau doua persoane.
Politistul a scapat cu rani usoare, dar victimele sale au ajuns la spital cu fracturi multiple.
Alcooltestul a aratat apoi ca "omul legii" avea 0,76 miligrame/ litru alcool pur in aerul expirat (aproximativ 1,52 la mie alcool in sange).

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Praznicul de pita noua – trei zile dedicate traditiei si distractiei, la Pecica!

"Praznicul de pita noua" a inceput la PecicaIn week-end-ul care a trecut la Pecica a avut loc "Praznicul de pita noua", sarbatoare traditionala a orasului.
Primarul Iustin Cionca a dorit sa reaminteasca insemnatatea acestui eveniment: "Noi sarbatorim noua recolta si ii multumim lui Dumnezeu ca a avut grija de noi in decursul anului".
Si, intr-adevar, Dumnezeu a avut grija de ei, deoarece vineri administratia din Pecica a primit de la Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta o notificare in care se spunea ca sambata seara vor fi  furtuni si vant puternic in zona de vest a tarii.
"Sunt foarte fericit ca am reusit sa tinem praznicul, in ciuda avertismentelor primite".
"Se vede ca Dumnezeu a fost de partea noastra" a mai spus primarul.
Praznicul de pita noua de la Pecica este o manifestatie traditionala foarte veche, inca de pe vremea in care din orasul aradean painea era trimisa la Bucuresti, pentru familia Ceausescu.
"Am avut cea mai buna paine pe vatra din Romania. Din pacate, dupa Revolutie, s-a mai pierdut acest obicei, insa de cativa ani, au aparut trei brutarii care au reluat productia de paine coapta pe vatra”. Desi pana nu demult praznicul se tinea doar o zi, primarul spune ca s-a trecut la programul de trei zile din doua motive: „in primul rand, nu vrem sa uitam obiceiul care ne-a facut pe noi cunoscuti in toata tara, iar in al doilea rand, vrem sa le oferim cetatenilor posibilitatea de a se distra un week-end intreg, sa mai uite de problemele de zi cu zi, cu care se confrunta".

Alin Gherasim - Observator

  • Relaxare in sanul naturii la Casoaia

Focul de tabara lasa amintiri de neuitat din vacantaAsezata la poalele Muntilor Zarandului, intr-o falnica padure de fagi si stejari, la altitudinea de 222 metri, pe Valea Highisului, Tabara Casoaia ofera o oaza de liniste si agrement, iubitorilor de natura.
Ferita de prea multa urma de civilizatie, oferind imbratisarea naturii intr-un ambient rustic  si romantic, Tabara Casoaia  este o zona turistica mult vizitata de oameni.
Numele de Casoaia ii este atribuit de un grup de oameni, cu timp in urma, cand acestia au descoperit in padure, o casa mare, caruia i-au dat numele de "Casoaia".
Cabana Casoaia a fost construita in 1932, in totalitate din lemn, iar in decursul anilor a fost refacuta de mai multe ori.
In timp, taberele scolare au facut-o din ce in ce mai populara iar refacerea ei era datorata in mare parte acestor tabere.
In istoricul zonei este cunoscut si mineritul,  iar urmele minelor de aur si arama se vad la aproximativ doi kilometri de Casoaia, la "Minele batrane". Frumoasa tabara Casoaia a fost supusa  modificarilor, in timp ea beneficiind de curent electric si apa.
In prezent, Casoaia are conditii imbunatatite, oferind oamenilor un confort sporit, intr-un peisaj pitoresc.
Padurea,  atat de bogata si izolata, susurul paraului, aleile, drumurile prin luminis, linistea si aerul curat, sunt cele mai de pret valori ale zonei.
In privinta conditiilor oferite, Casoia ofera in prezent 116 locuri de  agrement, in cele 12 casute mari si sase mici de lemn.
Pretul cazarii este de 15 lei de persoana.
Casutele sunt rustice, modeste, insa primitoare si curate.
Daca in trecut Casoaia nu avea decat apa rece, lucrurile s-au schimbat, in prezent existand dusuri cu apa calda, toalete amenajate si trei masini de spalat, pentru cei ce petrec mai mult timp in zona.
Pe toata durata verii, in fiecare weekend, Casoaia este plina de turisti.
Tabara beneficiaza de teren de fotbal, de locuri de joaca pentru cei mici si de un bazin de inot.
De asemenea, iubitorii de plimbari pot face drumetii dar si plimbari sub clar de luna pe aleile din preajma casutelor.
"La fiecare sfarsit de saptamana e plina Casoaia. Vin si in tabere, vin si pensionari dar cei mai multi sunt tineri. Incing focuri de tabara, asculta muzica, fac adevarate petreceri in aer liber. Oamenii sunt multumiti de conditii mai ales ca acum avem si apa calda. La toamna, la sfarsit de sezon, Casoaia va primi fonduri de la stat si va fi renovata" spune administratorul taberei, Petru Cleuta.
Seara, tinerii joaca fotbal iar de la fiecare casuta se simte miros de gratar si mici.
La orele amurgului focuri de tabara se aprind iar voiosia cuprinde intreaga tabara.

Sandra Stoler - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]