Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 18 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Primaria recunoaste cu jumatate de gura: Proiectul BERD in Vlaicu... un fiasco!

Primaria recunoaste ca lucrarile din Cartierul Vlaicu au fost efectuate de mantuialaPentru ca echipa din primarie care sustine intalnirile cetatenesti s-a aflat ieri in zona Aurel Vlaicu, discutiile s-au pliat automat pe proiectul BERD, reabilitarea caii de rulare a tramvaielor, respectiv a drumului si trotuarelor.
Nu numai cetatenii sunt nemultumiti de felul in care au fost finalizate aceste lucrari, ci si primaria, care recunoaste ca s-a facut lucru de mantuiala. De aceea trebuie refacuta o serie de etape: „Desi proiectul este realizat in proportie de 50%, s-a facut plata doar pentru 33%, pentru ca restul trebuie remediat” spune Razvan Popa, directorul tehnic din primarie. Ovidiu Marian, unul dintre viceprimari, marturiseste ca discutiile dintre constructor, beneficiar si consultant sunt dure.
In legatura cu statiile de tramvai, s-a realizat faptul ca sunt mult prea inguste, de aceea proiectul trebuie refacut. Acesta este motivul pentru care se intarzie si mobilarea statiilor cu banci, cosuri de gunoi, copertine, care va fi facuta printr-un contract de concesiune cu o firma privata.
In privinta asfaltului, acesta are denivelari foarte mari, unde se strange apa pe timp de ploaie in adevarate balti de netrecut. „Stratul de apa ajunge si la 30 de centimetri la trecerea de pietoni de la UTA. Sunt denivelari, iar scurgerea nu e bine gandita. De la Lebada la UTA sunt trei locuri unde apa balteste bine”, a atras atentia un locuitor al zonei. Reprezentantii primariei au recunoscut: sunt probleme de calitate in executie, iar acolo unde ele sunt identificate, nu se va face plata. Se va turna din nou o mixtura asfaltica pentru a se ajunge la o suprafata plana, sau se va topi asfaltul existent si se va renivela cu un cilindru. „Lucrarea nu e asa cum vrem noi, dar ne straduim...”, a ingaimat viceprimarul. Oricum, pana la sfarsitul mandatului, a amintit Marian, Aradul va avea 10 tramvaie nou-noute, a cate 2 milioane de euro vagonul.
Se lucreaza si la gasirea unei solutii pentru delimitarea unei piste pentru biciclisti din Vlaicu – Gara, cu ramificatie pe Calea Victoriei – Podgoria si retur. Acest proiect se afla la nivel de discutie cu Politia Rutiera si cu directia tehnica din primarie. Aceasta pista era insa inclusa in proiectul BERD, dar municipalitatea a decis sa renunte la ea.
In zona Colonia UTA drumurile interioare si trotuarele sunt sub orice critica, s-a plans un cetatean, caruia i s-au promis cateva dale daca au mai ramas de la alte lucrari. Acolo unde s-a lucrat la trotuare, in locul aleilor spre intrarea in bloc a fost turnat beton si nu asfalt, care se va decapa odata cu venirea inghetului.
La finalul intalnirii si-a facut aparitia si primarul, care a recunoscut ca are probleme de sanatate, insa nu a vrut ca cetatenii sa se supere pe el atunci cand il vor vedea la televizor, cateva ore mai tarziu.

D. M. - Observator

  • CET-ul s-ar putea privatiza

CET-ul s-ar putea privatizaCET-ul s-ar putea privatiza, mai exact este vorba despre CET-ul mare (pe lignit), iar orasul sa fie alimentat doar de la CET-ul mic (pe hidrocarburi). Despre posibilitatea privatizarii se va discuta in sedinta Adunarii Generale a Actionarilor de pe data de 25 noiembrie, cand se va decide si restructurarea de posturi. De asemenea, tot la sfarsitul lunii Consiliul de Administratie si AGA va decide schimbarea directorului, Lucian Barniciu, caruia ii expira mandatul la data de 1 decembrie, cu actualul lui consilier, Cornel Secianschi. Odata cu aceasta schimbare incepe si procedura de reorganizare, iar restructurarea va avea loc la inceputul anului viitor. Tot in sedinta respectiva se va decide si daca Lucian Barniciu va lua locul pe care il ocupa in momentul de fata Cornel Secianschi.
Evaluarea departamentelor
De la data de 1 decembrie, la CET va intra in vigoare si noua organigrama votata de factorii de decizie ai centralei, organigrama in care s-a aprobat reorganizarea societatii. Se vorbeste ca se vor schimba si sefii de departamente, iar cei noi pusi in functie vor demara imediat actiunea de evaluare a activitatii compartimentelor pentru a vedea stadiul de functionare.
Restructurare in ianuarie
Teoretic, aprobarea planului de restructurare ar fi trebuit sa aiba loc in data de 20 octombrie, insa totul s-a amanat pentru aceasta luna, deoarece se doreste terminarea studiului executat la CET de catre specialistii BERD. Insa, pentru ca intreg studiul nu va fi finalizat pana pe 25 noiembrie, restructurarea se va amana pentru luna ianuarie. Din informatiile primite se vor restructura peste 130 de posturi, insa dintre acestea 32 nu sunt ocupate. Membrii AGA declara ca aceasta reducere nu va avea impact social, deoarece pe majoritatea posturilor care se desfiinteaza lucreaza persoane care sunt in prag de pensionare si ca orice decizie se va lua va fi in favoarea cetatenilor si a centralei.
CET Arad a mai functionat inainte de anii 80 doar cu o singura centrala, CET-ul cunoscand o dezvoltare abia dupa acesti ani, cand s-a infiintat obiectivul CET Lignit Arad. In anul 2002, prin H.G. 105/2002, s-a decis desprinderea Sucursalei Electrocentrale Arad din cadrul S.C.Termoelectrica S.A. Bucuresti si trecerea sub autoritatea Consiliului Municipal Arad, iar la data de 1 Septembrie 2004, prin Hotararea CLM Arad, a avut loc fuziunea prin absorbtie CET-ARTERM, astfel incat CET Arad a preluat toata activitatea de producere, transport si distributie de agent termic si exploatarea punctelor termice si a retelelor secundare de agent termic din municipiul Arad.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Parcare cu plata pe strazile cartierelor aradene

Parcarile cu plata au fost introduse deja si in cartiereParcarile cu plata au fost introduse deja si in cartiere, sistemul cuprinzand 54 de strazi. Acest lucru i-a nemultumit pe multi dintre aradeni, care considera ca nu este normal sa plateasca pentru a-si lasa autoturismele in fata blocului.
„Nu consider ca introducerea parcarii cu plata si in cartiere este benefica, deoarece oricum se dau multi bani pentru RCA si in momentul in care nu exista parcari pazite este inutil a exista parcare cu plata. Eu locuiesc in centru si platesc un abonament pe luna pentru a-mi putea parca masina, dar daca ar trebui sa platesc in fiecare zi, parerea mea este ca ar fi mult prea scump”, a declarat Toderici.
Cu toate acestea exista si persoane care sunt de acord sa plateasca pentru parcare oriunde in oras sau altii care spun ca desi nu sunt de acord oricum nu au ce face decat sa plateasca. „E normal sa fie introdusa parcarea cu plata deoarece astfel traficul este fluidizat. Multi oameni au de asteptat ore in sir pentru a gasi un loc de parcare, iar astfel daca parcarile vor fi toate cu plata consider ca aceasta problema va fi rezolvata”, a spus Iosif Pop.
Cei de la serviciul de parcare cu plata, pentru a linisti oamenii spun ca tarifele nu sunt foarte mari si ca exista metode de plata economice. „Este important ca aradenii sa stie ca, cel mai rentabil mod de plata este abonamentul, care poate fi pe luna, pe semestru sau pe an si poate fi intocmit pentru o strada sau pentru toate strazile. Astfel pentru persoanele fizice rezidente, adica cele care locuiesc pe strada pentru care este intocmit un abonament, masina acestora fiind inregistrata pe numele lor, tarifele pentru un abonament pe luna sunt mai mici decat pentru ceilalti. Exista de asemenea si o diferenta intre zone, astfel incat in zona A abonamentele sunt mai scumpe decat in zona B”, a declarat Geta Mot, referent Serviciul de Parcare cu Plata Arad.
Programul de functionare al parcarilor este de luni pana vineri, in intervalul orar 8-18 si sambata in intervalul orar 8-14, in afara orelor de program si duminica parcarea fiind gratuita. Exista tarife pentru parcare timp de 15 si pana la 600 de minute, tarifele pornind de la 20 bani pentru 15 minute pana la 30 de lei pentru 600 de minute. Ceea ce este important de stiut este ca se acorda gratuitati pentru parcarea vehiculelor veteranilor de razboi si beneficiarilor Decretului-Lege nr.118/1990, persoanelor cu handicap, medicilor de familie, in imprejurari legate de asigurarea serviciilor medicale de urgenta, fundatiilor si asociatiilor cu activitate umanitara, care asigura transporturi in interesul persoanelor asistate si institutiilor de interes public conditia fiind ca, masinile sa apartina acestor institutii si nu personalului angajat.
In ceea ce priveste parerea politiei rutiere, cu privire la sistemul de parcare cu plata pe strazile din cartiere, Darau Gheorghe, comisar sef, a spus ca „Acesta poate fi un prim pas pentru ca pe viitor traficul din orasul nostru sa fie mai degajat. Dupa parerea mea este un lucru benefic pentru aradeni si cred ca va fi rezolvata problema traficului intr-o anumita masura”.
Pretul unui abonament pentru persoanele fizice rezidente pentru o singura strada
Durata
Abonament pentru zona A, Abonament pentru zona B
Luna 13,5 lei, 10 lei
Trimestru 32,4 lei, 24 lei
An 129,6 lei, 96 lei
Pretul unui abonament pentru persoanele fizice si juridice nerezidente pentru o singura strada
Durata
Abonament pentru zona A, Abonament pentru zona B
Luna 264 lei, 222 lei
Trimestru 712,8 lei, 599,4 lei
An 2.281 lei, 1.918 lei

Anca Oprea - Observator

  • Omorat pe trecerea de pietoni

Un batran a fost accidentat mortal in timp ce traversa strada pe trecerea de pietoniUn batran a murit iar o tanara a fost ranita grav dupa ce au fost loviti pe trecerea de pietoni.
Pietonii nu mai sunt in siguranta nici macar pe trecerile de pietoni marcate si semnalizate corespunzator. Doi soferi au lovit grav ieri, cu masinile pe care le conduceau doi oameni, in accidente diferite. Din pacate un batran de 70 de ani a decedat si o fata de 19 ani s-a ales cu rani grave dupa ce acestia au fost loviti de masini in timp ce traversau strada pe trecerea de pietoni.
Primul accident, cel in care un septuagenar a murit, a avut loc la intersectia strazii Padurii cu strada Dorobanti. Gheorghe C. se afla pe trecerea de pietoni semnalizata si corespunzator din intersectie cand a fost luat in plin de un Opel Vectra condus de Aurelian Dragos S. de 22 de ani din Arad. Cel care conducea masina venea din directia Alfa si se indrepta spre Confectii. Batranul a suferit rani foarte grave si a murit in ambulanta, in drum spre spital. Politistii rutieri care au efectuat cercetari la fata locului au stabilit ca soferul Opel-ului nu a acordat prioritate de trecere septuagenarului care traverasa strada regulamentar.
Cel de-al doilea accident a avut loc pe Calea Radnei, acolo unde un sofer de 64 de ani, aflat sub influenta bauturilor alcoolice a lovit grav o tanara de 19 ani. Alexa I. conducea un autoturism Hyunday dinspre Piata Drapelului spre Calea Lipovei. La trecerea de pietoni semnalizata si marcata corespunzator autoturismul condus de barbat a luat-o in plin pe Alexandra Carmen G. care se afla pe zebra. Si in acest caz rutieristii au stabilit ca soferul masinii nu a acordat prioritate de trecere fetei de 19 ani. La testarea cu aparatul etilotest rezultatul a iesit pozitiv astfel ca Alexa I. a fost dus la spital pentru a i se recolta probe biologice in vederea stabilirii alcoolemiei.

I.C. - Jurnal aradean

  • Mici actori pentru o zi - Sarbatoare inedita a Liceului Pedagogic

Elevii ciclului primar de la Liceul Pedagogic au avut parte de o petrecere cu ocazia sarbatorii a 196 de ani de la infiintarea unitatii de invatamantUnul dintre restaurantele Cartierului „Aurel Vlaicu” a fost, ieri, gazda micilor nazdravani, elevi ai Liceul Pedagogic „Dimitrie Tichindeal” din Arad. Acestia au avut parte, in cursul zilei de ieri, de o dimineata deosebita. Sarbatorirea a 196 de ani de la infiintarea unitatii de invatamant, cu totul inedit organizata de aceasta data, i-a adus pe elevii ciclului primar de pe bancile scolii la una din cele mai mari petreceri.
Incepand cu ora 08:00 a diminetii, piticii de la Liceul Pedagogic, insotiti de parintii si institutoarele lor, au avut parte de o surpriza de proportii, cand bancile scolii au fost inlocuite cu o atmosefera de sarbatoare, intretinuta de actorii Teatrului de Marionete. Motivul unui astfel de eveniment a fost sarbatorirea a 196 de ani de la infiintarea Liceului Pedagogic iar ideea de a organiza o petrecere „atipica” a apartinut, in totalitate, institutoarelor.
„Pana acum, zilele de sarbatoare se tineau in incinta scolii. Ideea de a organiza o altfel de sarbatoare a venit mai mult din dorinta ca toti elevii sa se cunoasca intre ei si sa socializeze, lucru aproape imposibil pentru ca sunt impartiti la cele doua sedii de pe strada «Lucian Blaga», respectiv «Dragalina». Insa cel mai mult ne-am dorit sa le oferim o altfel de sarbatoare, pentru a nu uita cand e aniversarea scolii la care invata si bineinteles modul in care evenimentul se desfasoara”, a precizat Mariana Crisan, una dintre initiatoare.
Concursuri si buna - dispozitie
Pentru ca elevii sa nu aiba nici macar un minut de plictiseala, organizatoarele evenimentului au pus la cale fel de fel de metode de distractie, pentru ca cei mici sa fie foarte entuziasmati si bucurosi ca invata la institutul respectiv si ca au parte de o distractie maxima, asa cum nu s-a intalnit la nici un alt liceu.
Astfel, s-au organizat concursuri, din cele mai diverse, la care cei mai curajosi sau indrazneti au participat. Probele principale au fost dansul (in cadrul careia s-au inscris in majoritate, inclusiv institutoarele), interpretare, unde s-au cantat felurite cantece si s-a organizat echipa invatatoarelor impotriva elevilor. De asemenea, copiii au mai avut prilejul de a participa la piese de teatru, sub stricta indrumare a invitatilor evenimentului, echipa de la Teatrul de Marionete. Doritorii s-au inscris si in cursele pentru titlul de „Cel mai bun prezentator” si „Cea mai puternica clasa”. Insa ce au savurat din plin micii elevi au fost probele de alergare in saci si modelaj de baloane.
„Fiind vorba de elevi mici, ne-am gandit ca se vor simti mult mai bine si nu vor uita Ziua Scolii daca am sarbatorit-o in felul acesta”, a mai spus Mariana Crisan. Initiatorul acestui eveniment a fost Edita Costea, iar cele care au pus planul in miscare au fost institutoarele Mariana Crisan, Daciana Olaru, Lavinia Farkas, Dana Pasca, Rodica Popa, Olivia Suciu, Petronela David si Carmen Avram.
Petrecerea micilor elevi s-a incheiat la ora 11:30, acestia reintorcandu-se la activitatile scolare, cu o parere mult mai buna si incantati pana peste poate de institutia de invatamant la care sunt inscrisi.

Roxana Rusu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]