Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 19 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Ambasadoarea Slovaciei la prima vizita in Arad

Ambasadoarea Slovaciei a petrecut doua zile in AradNumarul redus al investitiilor slovace din judetul nostru, raportat la potentialul economic al zonei, a constituit scopul principal al vizitei la Arad  a Excelentei Sale, Dagmar Rebcekova, ambasadoarea Slovaciei la Bucuresti.
Domnia-sa a ales ca prima deplasare in teritoriu judetul nostru, considerand ca este nevoie de proiecte concrete care sa contribuie la imbunatatirea relatiilor economice si nu numai, dintre cele doua tari membre ale Uniunii Europene.
Doua zile in Arad
Reprezentantii Consiliului Judetean si cei ai Prefecturii au insotit, timp de doua zile, delegatia Slovaciei in judet. 
Punctul de maxim interes pentru viitoarele schimburi comerciale este Nadlacul. 
Prezent la dezbateri, primarul orasului, Vasile Ciceac, a aratat ca, desi jumatate din nadlacani, mai exact 47,46%, sunt slovaci, exista in localitate o singura investitie din Slovacia. 
Totalul firmelor slovace care au investit in Romania este de 257, dintre care doar 26 au venit la Arad.
"Este o provocare pentru noi sa si facem ceva, nu numai sa venim si sa plecam. E nevoie de proiecte concrete pe durata medie pentru  ca suntem interesati sa sprijinim venirea investitorilor slovaci in Arad. Schimburile comerciale dintre cele doua tari au crescut fata de 2007 cu 135%, respectiv cu 2 milioane de coroane, iar suma investitiilor reciproce se ridica la 300 de mii de dolari", a aratat ambasadoarea.
Onorat de inalta vizita, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula si-a manifestat disponibilitatea ca, pe langa proiectele comune aflate deja in derulare, Aradul sa furnizeze partii slovace o prezentare de ansamblu a situatiei economice a judetului dar si a strategiilor de dezvoltare. 
De asemenea, partea romana va pune la dispozitie domeniile principalelor proiecte ale Aradului in materie de infrastructura, apa-canal, reciclare a deseurilor si obiectivele turistice ale judetului.
Sperante la Nadlac
Daca, in anii precedenti, forta de munca din Nadlac  era concentrata la punctul de frontiera, odata cu aparitia Zonei Industriale  localnicii s-au reorientat.
Primarul Vasile Ciceac spune ca exista deja certitudinea venirii unui nou investitor la Nadlac. 
Acesta va asigura nadlacanilor circa 300 de noi locuri de munca. 
Primarul crede ca venirea investitorilor slovaci la Nadlac este oportuna si pentru ca toti localnicii sunt vorbitori ai limbii slovace.
Interesul pentru parteneriatele viitoare dintre cele doua tari se poate extinde si pe latura culturala, cu sprijinul Camerelor de Comert.
Invitatie in Slovacia
Excelenta Sa si-a manifestat disponibilitatea  de a invita grupuri de specialisti aradeni in Slovacia pentru a invata din experientele lor in materie de accesare a fondurilor structurale PHARE. 
Slovacia este parte a unor programe multinationale alaturi de Ungaria, Romania   si Ucraina. 
Schimbul de experienta poate sa conduca la multiplicarea posibilitatilor de cooperare intre Bratislava si Bucuresti si pe proiecte de infrastructura sau turism.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • Prea multe masini pe cap de locuitor

Autoritatile atentioneaza ca in Arad este aglomeratie de masiniAutoritatile din Arad cauta solutii pentru a-i incuraja pe locuitori sa foloseasca transportul in comun. 
"Statistica arata ca zilnic, in Arad si pe centurile orasului, trec 120.000 de masini la 174.000 de locuitori, o cifra impresionanta. Dupa finalizarea infrastructurii de tramvai, vom continua cu cumpararea de tramvaie noi, moderne, rapide, confortabile, pentru a fi o solutie la concurenta cu mijloacele auto",
a declarat primarul Gheorghe Falca. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Lumina de 130 de miliarde

Se extinde reteaua de becuri Elba in orasExtinderea sistemului, curentul consumat pe strazi, nocuturna de la UTA etc. fac gaura in buget. Compania Elba din Timisoara si Enel se vor alege cu nu mai putin de 13.000.000 RON (adica 130 de miliarde de lei vechi) din bugetul Primariei Arad.
Banii vor merge, ca de obicei, pe iluminatul stradal, pe lumina consumata la sediile administratiei locale, dar si pe iluminatul de sarbatori, pe nocturna de la UTA si pe extinderea retelelor de iluminat public.
Mai exact, pentru plata taxelor de racordare a instalatiei de nocturna de la stadionul UTA si pentru extinderea de retele noi, Primaria Arad are de gand sa aloce 700.000 RON, in timp ce Elba va obtine in acest an, in baza contractului de iluminat public semnat in 2004, 4,7 milioane RON (47 de miliarde de lei vechi).
2,1 milioane RON vor fi platite doar pentru lucrarile de intretinere a sistemului de iluminat public, in timp ce pentru iluminatul festiv se vor plati, tot firmei Elba, peste 300.000 lei.
Curent consumat
La banii ce vor lua drumul timisorenilor se mai adauga si obligatiile ce cad in sarcina Primariei Arad: plata catre Enel a energiei electrice consumate pentru iluminatul public (suma fiind estimata la 4,8 milioane RON), consumul de curent la instalatiile electrice din Parcul Reconcilierii si Parcul Copiilor (in jur de 5.000 RON), consumul de energie electrica la toate sediile administratiei locale (aproape 200.000 RON), consumul de curent la fantanile arteziene si la statiile de pompare ape pluviale etc. 
Toate sumele au fost calculate la o devalorizare a monedei nationale de 7%.
Per total,  Primaria Arad are de gand sa aloce pentru lucrari de investitii in iluminatul public 5,4 milioane RON, alte 7,3 milioane urmand sa mearga pe plata curentului si a serviciilor de intretinere a sistemului.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Bilete tratament

Biletele la complexul Codru Moma din Moneasa sunt solicitate de pensionariBiletele de tratament pentru pensionari sunt asteptate si la Arad! 
Licitatia la nivel national va avea loc abia la finele lunii dupa care biletele vor fi trimise in toate judetele. 
Inscrierile pentru biletele de tratament din acest an au inceput deja in decembrie si se vor incheia pe 1 martie. 
Peste  8.000 de pensionari si salariati au plecat in concediu anul trecut cu bilete de tratament din partea Casei judetene de pensii. 
Dintre acestea 650 au fost trimise inapoi deoarece erau din serii putin solicitate din perioada sarbatorilor. 
Pentru acest an inscrierile au inceput,iar zeci de pensionari se inscriu zilnic pentru a primi un bilet de tratament. 
Pentru inscrierea pe lista pentru biletele de tratament pensionarii au nevoie de cuponul de pensie, copie dupa buletin si recomandare medicala, iar salariatii in loc de cupon adeverinta de venit.
Biletele de tratament sunt asteptate, la Arad  in primele zile ale lunii martie.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Silindia va avea o piata unica in judet

Primaria din Silindia doreste sa deschida cea mai moderna piata din judetSilindia este o comuna de care apartin patru sate: Satu Mic, Luguzau, Camna si Iercoseni
Desi are multe sate aceasta comuna este una relativ mica. 
Insa primarul Cornel Scrob este optimist in ceea ce priveste viitorul si dezvoltarea localitatii.
Retrocedarile de teren sunt in grafic
Silindia este cunoscuta si prin plantatiile de vie de pe raza comunei. 
Dupa spusele primarului Cornel Scrob in Satu Mic se afla cea mai buna plantatie a podgoriei Minis, cu struguri de calitate foarte buna. 
In urma legii retrocedarilor, 39 de persoane care si-au cerut drepturile au primit de la primarie terenurile pe care se afla plantatii de vita de vie. 
"Mai avem doar 3,5 hectare de vie de retrocedat la Legea 249. In rest, toata lumea si-a primit proprietatile." a precizat primarul comunei. 
Pentru a crea locuri de casa pentru tinerii casatoriti s-a inceput o campanie de identificare a locurilor de gradini goale, gradini pe care primarul spune ca le va transforma in terenuri pentru constructii de locuinte. 
In satul Camna a fost data in concesiune o cladire care a fost inainte o scoala. 
"Aceasta cladire am concesionat-o Liceului German din Arad. Este o constructie intr-o stare avansata de degradare, insa conducerea liceului o va renova si o va transforma intr-un fel de casa de vacanta" a spus primarul Cornel Scrob.
Piata in constructie la Silindia
In anul care a trecut comuna Silindia a dus la indeplinire mai multe proiecte pe care si le-a propus. 
A fost amenajata si renovata Gradinita, precum si Scoala Generala din comuna. 
"Mai avem de lucrat doar la grupurile sanitare la scoala, lucrare care se va incheia in curand" a declarat primarul comunei. 
Totodata s-a primit un mi-liard si jumatate de lei vechi pentru pietruirea drumului dintre Silindia si Satu Mic, bani pe care primarul i-a primit cu ajutorul presedintelui Consiliului Judetean Arad, Iosif Matula. 
Anul acesta se va construi la Silindia un parc in centrul civic al localitatii, dar se vrea si constructia unei fantani arteziene pe locul fostei cismele din apropierea primariei. 
Insa proiectul de suflet al primarului Cornel Scrob este piata care acum se afla in stadiul de constructie. 
Aceasta piata este ridicata in urma unui contract cu o firma de constructii, astfel ca respectiva constructie nu trebuie platita cu banii jos, ci dupa deschiderea targului, din banii de taxa. 
Cu aceasta ocazie primarul Vasile Scrob a facut o declaratie spunand "Astept conducerea organizatiei judetene a PSD sa vina sa faca propaganda politica in piata noastra. Nu am primit niciun ajutor de la ei, desi sunt membru al acestui partid. Sa vedem daca o sa ma caute cand o sa aiba nevoie..." 
Respectiva piata va fi deschisa martea si sambata pentru ca toti cei care vor sa vanda sau sa cumpere sa poata ajunge. 
Cu ocazia deschiderii pietei primaria din Silindia va face o oferta celor care vor dori sa vanda marfa aici, si anume, in prima luna de la deschiderea targului, toti cei care vor dori sa inchirieze spatiu in noua constructie, vor beneficia de 50 la suta reducere. 
"Sunt foarte mandru de aceasta piata. Nu pot sa spun ca am avut probleme in adoptarea proiectului. Totusi, pe aceasta cale, vreau sa le multumesc consilierilor care au votat sa facem piata si le multumesc si celor trei consilieri care nu au fost de acord cu acest proiect." a mai spus primarul Cornel Scrob. 
Un lucru unic in judet va fi targul pentru masini, tractoare si utilaje agricole pe care primarul Silindiei vrea sa il gazduiasca in localitatea lui. 
Acest targ va avea loc duminica si edilul comunei crede ca va fi un mare succes. 
"Spuneti-mi voi cate piete de tractoare sunt in judetul nostru? Eu nu stiu vreuna. Astfel, odata cu deschiderea acestei piete, si cei care vor dori sa cumpere un automobil nu vor mai trebui sa se deplaseze pana la Arad sau in judetul Bihor. Vor putea achizitiona din Silindia automobile, tractoare sau alte utilaje." ne-a informat primarul comunei Silindia. 
In alta ordine de idei, un alt proiect care va incepe anul acesta este pietruirea drumurilor din comuna, lucrare pentru care au fost alocate 500 de milioane de lei vechi.
Acest copac pe care ni-l prezinta Cornel Scrob, primarul comunei Silindia, are o poveste foarte interesanta. 
A fost plantat in momentul in care a fost montat monumentul eroilor din primul razboi mondial. 
La baza acestui copac, in momentul plantarii, a fost pusa o sticla de... tuica, care, dupa spusele primarului, se afla si acum acolo, intre radacinile pomului.

Alin Gherasim - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]