Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 20 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Catedrala Ortodoxa veche – Nestemata vie a istoriei ortodoxe a Aradului, sfant lacas iubit de toate generatiile de credinciosi

Catedrala Ortodoxa veche - reper al patrimoniului cultural aradeanAr fi interesant de discutat, evident, sincer, despre impactul pe care-l are astazi, Biserica, asupra vremurilor, asupra omului de azi, despre modul in care a rezistat orice sfant lacas vitregiilor timpului. 
Suntem consecventi in a continua serialul nostru legat de bisericile din Arad, indiferent de cultul pe care-l slujesc. 
Biserica ortodoxa veche a trasat linia spiritualitatii ortodoxe aradene, ramanand, in timp, o stanca a moralitatii crestine in acest oras.
Nasterea primei catedrale ortodoxe aradene
"In arhitectura aradeana, un loc deosebit de important il ocupa cladirea actualei Catedrale Ortodoxe Romane cu hramul "Nasterea Sf. Ioan Botezatorul". Biserica a fost construita intre anii 1862 - 1865, in stil baroc. Lucrarile, conduse de arhitectul Antoniu Czigler, au inceput in anul 1861 pe un teren mlastinos, nu tocmai prielnic pentru o zidire monumentala, fapt ce a necesitat construirea bisericii pe pilote. In scurt timp, dupa darea ei in folosinta, datorita structurii terenului, au aparut crapaturi in zidire, ce necesitau reparatii urgente.
Abisida altarului, in interior, este semicirculara, cu o nisa pentru tronul episcopal. La exterior, absida altarului este poligonala, prezentand cinci laturi. Altarul este despartit de naos printr-un splendid iconostas, sculptat de Lazar Mihail Ianici, in timp ce pictura apartine pictorului Nicolae Alexici. Intrarea in biserica se face pe laturile de nord, sud si vest. Pe fatada de vest se afla intrarea principala, asezata central, avand o usa cu doua canaturi. Intrarea este dreptunghiulara si are ancadrament din piatra, fiind flancat de nise dreptunghiulare. Sfintirea bisericii s-a facut in 17.09.1865. Cele doua turnuri clopotnita, suprainaltate in 1904, au un aspect maiestuos, avand sectiunea patrata, cu cate un orologiu pe fiecare latura. In 1905-1906 se efectueaza prima mare restaurare a exteriorului si o serie de lucrari in interior. Aticul, cu fereastra rotunda dintre cele doua turnuri clopotnita, a fost adaugat in aceasta perioada. Intre anii 1957-1959 se picteaza interiorul bisericii, in fresca - de catre Anastasie Demian. In 1966, pe fatada principala, au fost pictate in fresca. nisele. La ridicarea bisericii, in secolul trecut, principalii donatori au fost familia Mocioni si bancherul George Sina, de la Viena, care au facut donatii deosebite pentru ridicarea lacasului de cult, pentru aradenii care in acel moment istoric nu aveau o biserica catedrala. Cu trecerea timpului, pentru comunitatea ortodoxa, biserica a devenit de dimensiuni modeste, necesitand constructia unei noi catedrale, care va incununa visele tuturor credinciosilor aradeni".

Restaurari importante
In locul vechii catedrale episcopale (pe locul actualului Liceu "Moise Nicoara") a inceput constructia noii catedrale ortodoxe cu hramul
"Nasterea Sf. Ioan Botezatorul". 
Episcopul ctitor al bisericii, Procopie Ivascovici, fiind acel care a supravegheat lucrarile dupa planurile arhitectului Tziegler, in final realizandu-se o constructie solida, impunatoare, care a intrat pe veci in sufletele tuturor generatiilor de credinciosi. 
Dintre restaurarile cele mai importante amintim cea din anii 1905-1906, apoi in 1912-1921, 1956-1958, 1978-1980. 
Dupa revolutie s-au executat ample lucrari privind montarea icoanelor de moziac in locul celor pictate (1991), lucrare realizata de maestrul Gheorghe Raducanu din Bucuresti. 
Catedrala veche este deschisa toata ziua pentru credinciosi Totodata, s-a restaurat pictura interioara si s-a vopsit mobilierul; chiar de Craciun, in 1992 s-a oficiat slujba de binecuvantare a lucrarilor din interiorul bisericii de catre PS Episcop Timotei Seviciu. 
Intre 2002-2003 s-au executat lucrari de renovarea exteriorului bisericii, inlocuirea eternitului de pe acoperisul sfantului lacas cu tabla zincata. 
Tot intr-o zi de Craciun s-a oficiat slujba de binecuvantare a lucrarilor din exteriorul bisericii, de catre PS Episcop Timotei Seviciu. 
"Sfantul lacas are un dublu caracter, acela de catedrala ortodoxa veche a Aradului, dar si de sfant lacas al parohiei Arad-Centru. Biserica este catedrala episcopala si totodata, biserica parohiei Arad- Centru" – subliniaza preotul Ioan Tulcan.
Preotii slujitori ai Catedralei Ortodoxe vechi
Ne-am bucurat sufletele, unii, poate chiar ni le-am mantuit, ascultand sfintele si frumoasele slujbe ortodoxe, oficiate cu mult har de slujitorii sfantului lacas, multi dintre ei plecati spre odihna cea intru Domnul. 
Ii pomenim cu multa recunostinta pentru tot ceea ce au facut in viata lor pamanteasca pe taramul credintei: protopop Traian Vatianu (in functie pana in anul 1938), preotii Florea Codreanu (1925-1960), Viorel Mihutiu (1930-1961), preot prof. Dr. Ilarion V. Felea (1939-1958), Demian Tudor (1943-1958), Petru Bogdan (1940-1952), Petru Dehelean (1958-1978), Simeon Siclovan (1959-1974), Petru Petrila (1962-1985), Ioan Nadaban (1968-1977), Octavian Macovei (1960-1977), Gheorghe Cavasdan (1974-1990), Ioan Popa (1975-), Petru Salagean (1975-1978), Flor Teodorescu (1978-), Teodor Greuceanu (1979-1997), preot prof. dr. Ioan Tulcan (1988-), Ioan Micoroi (1990-).
Episcopii care au condus spiritualitatea ortodoxa aradeana
Primul episcop este firesc si ctitorul Catedralei Ortodoxe vechi, Procopie Ivascovici, urmat de Ioan Metianu, Miron Romul, Iosif Goldis, Ioan Ignatie Pap, Grigorie Comsa, Andrei Magieru, Visarion Astileanu, Nicolae Corneanu, actualmente mitropolit al Banatului, Teoctist Arapasu, fost patriarh al Romaniei, si episcopul actual, Timotei Seviciu.
***
Catedrala Ortodoxa veche va ramane in istorie si in constiinta tuturor celor care au intrat in ea; generatii intregi, de la copiii ce au primit, in sfantul lacas, taina botezului sau aceia care au invatat sa-si faca, intaia oara, cruce, la tinerii innobilati cu taina cununiei, la sfinte hirotoniri, impartasanii, spovedanii, sfinte slujbe si liturghii solemne, personalitati importante care au calcat in acest spatiu sfant si sfintit – la bucuria resemnata a batranilor impietriti cuminte in rugaciuni adanci, ridicandu-si fata senina spre icoanele iubite, cu gandul la cer. 
Personal, am crescut spiritual in aceasta sfanta biserica, biserica mea de suflet, ce si-a castigat, prin vrednicie si statornicie, un loc maret in ceruri si un preaplin de dragoste in sufletul credinciosilor ei.

Felicia R. Gheorghe - Observator

  • "Interesul national si stabilitatea regionala trebuie sa primeze" - sustine Dorin Stoichescu, vicepresedinte al Departamentului de Relatii Externe al PSD

Dorin Stoichescu - vicepresedinte al Departamentului de Relatii Externe al PSDDimitrie Dorin Stoichescu  este aradean, are 33 ani, casatorit si tata al unui baietel.
Din februarie 2006 a devenit membru P.S.D., iar din luna aprilie 2007, a devenit presedinte al organizatiei locale nr. 27 a P.S.D. Arad. 
Din luna mai a anului trecut a devenit vicepresedinte a organizatiei municipale a P.S.D. Arad, iar din februarie 2008 este vicepresedinte al Departamentului  de Relatii Extene al P.S.D.
- In contextul numirii dumneavoastra in functia de vicepresedinte al departamentului de  relatii externe al PSD, cum apreciati situatia Kosovo? Cum vedeti  votul Parlamentului Romaniei de a nu recunoaste declararea unilaterala a independentei Kosovo? Care este atitudinea pe care Romania ar trebui sa o adopte intr-un astfel de moment, din punctul dumneavoastra de vedere?
- Din punct de vedere formal, Romania prin vocile abilitate constitutional sa deseneze politica externa (respectiv Presedintia si Guvernul) a adoptat o pozitie de nerecunoastere a independentei declarate unilateral de provincia Kosovo. In momentul de fata, rezolutia  nr. 1244 din 1999 a Consiliului de Securitate al ONU ce stabileste statutul provinciei este inca in vigoare si poate fi un argument pentru adoptarea unui anume tip de pozitie. Din punct de vedere al dreptului international, ne aflam intr-o zona gri. Solutia comunitatii internationale trasata de planul lui Martti Ahtissaari stabileste in primul rand o serie de parametri ce vor asigura stabilitatea si respectarea drepturilor omului in regiunea amintita, dar nu si pasii pe care organismele internationale ar trebui sa-i adopte pentru implementarea acestui proiect. Parlamentul, forul suprem al republicii noastre, a  reiterat o pozitie pe care Romania a luat-o prin vocea Presedintelui, Premierului si a Ministrului de Externe. Din punctul meu de vedere, Romania are obligatia sa-si respecte angajamentele luate fata de partenerii nostri strategici, cu mentiunea ca interesul national si stabilitatea regionala trebuie sa primeze si sa intre in calculul oricarei decizii formale.
- Cum apreciati revenirea in prim-planul scenei PSD-ului a lui Adrian Nastase, respectiv a lui Miron Mitrea, care ieri si-au depus candidaturile pentru Consiliul National al partidului? Puteti face un prognostic in aceasta directie, privind rezultatele de vineri, zi in care vor avea loc alegerile?
- In acest an electoral, Partidul Social Democrat are nevoie de experienta tuturor membrilor sai. Atat domnul Miron Mitrea cat si domnul Adrian Nastase sunt personalitati ale PSD si orice sprijin oferit de acestia consider ca este binevenit si poate asigura succesul nostru la alegerile locale si parlamentare. Statutul PSD, legea de functionare interna a partidului, prevede modul in care se pot depune candidaturile pentru presedintia Consiliului National cat si instrumentele democratice de validare ale acestora. Singurul tip de evaluare pe care vi-l pot oferi va fi cel dat de votul colegilor mei.
- Cum apreciati alianta PSD-PC? Care sunt principalele obiective urmarite in cadrul acestei unificari de forte?
- In acest moment, din cate cunosc, nu exista un acord sau protocol scris validat de o instanta judecatoreasca intre cele doua partide. Desigur, Partidul Social Democrat coopereaza la nivel parlamentar cu toate partidele pe proiecte legislative punctuale.
- Dupa cum aminteam, ati fost numit recent vicepresedinte al Departamentului de Relatii Externe . Ce reprezinta pentru dumneavoastra noua numire in functie si ce obiective v-ati propus pentru perioada imediat urmatoare?
- Aceasta numire in functie reprezinta pentru mine in primul rand o noua etapa in activitatea mea politica. Sper sa ma ridic la nivelul asteptarilor celor care m-au acreditat si sa dovedesc capacitatea de a performa. In perioada imediat urmatoare ma voi familiariza cu activitatea specifica departamentului, dar voi stabili si o serie de contacte internationale, in viitorul apropiat.

Madiana Mican - Glasul Aradului

  • Pregatiri de alegeri

UDMR se pregateste pentru alegeriMaghiarii din Arad se pregatesc de alegeri. 
Pana la alegerile locale UDMR, candidatii vor fi desemnati doar pe baza alegerilor interne. 
Si asta pentru ca viitorii alesi sa fie reprezentativi pentru comunitati dar si pentru a fi sustinuti de cat mai multi oameni. 
Nici pentru actualii consilieri nu vin vremuri usoare. 
Ei trebuie sa isi prezinte un bilant al mandatului iar daca nu s-a implicat suficient pentru rezolvarea problemelor, nu va mai candida la viitoarele alegeri.
Pentru a avea candidatii cei mai sustinuti de comunitatea locala, UDMR Arad va organiza alegeri interne in fiecare localitate. 
In doua dintre localitati, alegerile se fac dupa model america, adica cu urne la sediul filialelor. 
Conducerea uniunii vrea ca in acest fel sa desemneze cei mai buni candidati pentru poturile de consilieri si primari, care au o larga sustinere din partea comunitatii maghiare. 
Fiecare candidat al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania va fi selectat de un consiliu format de aproximativ 80 de persoane. 
In fata consiliului, candidatii pentru posturile de consilieri judeteni si muncipali vor prezenta un program electoral. 
Numele candidatilor pentru alegerile locale vor fi cunoscute dupa data de 29 februarie. 
Tot atunci va fi anuntat si numele candidatului pentru  functia de primar a municipiului Arad.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Abandon cu recidiva - Si-a parasit fetita in spital

Pentru micuta Denisa a inceput o noua viata fericitaO fetita de numai un an si jumatate a fost abandonata de parinti in spital. 
Acestia, dupa ce au neglijat-o si au adus-o la spital cu arsuri grave pe spate si fese, au plecat pur si simplu acasa fara ea. 
Acum cei care o ingrijesc sunt cadrele medicale de la sectia de Terapie Intensiva.
Se pare insa ca nu numai micuta de un an si ceva a fost lasata pe drumuri de parintii fara inima. 
Inca opt frati ai ei au ajuns in aceeasi situatie. 
Mama copiilor traieste impreuna cu un alt barbat decat sotul ei intr-o casa care i-a fost pusa la dispozitie de catre primarul din Curtici. 
Femeia si-a neglijat copilul in asa masura incat atunci cand micuta a ajuns la spital era aproape salbatica, nu vorbea, nu manca, tremura si suferea de numeroase afectiuni.
Denisa, micuta jucausa si frumoasa, le-a intrat in suflet celor de la terapie intensiva si spun ca le-ar fi greu sa renunte la ea. 
Acestia s-au atasat atat de tare de ea incat atunci cand au vazut ca fetita nu este botezata si-au luat aceasta responsabilitate si au botezat-o la biserica din curtea Spitalului Clinic Judetean Arad.
Dar nici micuta nu a ramas rece la atentia si dragostea cu care a fost inconjurata de personalul medical si s-a obisnuit cu spitalul pe care il considera casa ei.
Coridorul sectiei este locul ei de joaca si, din fetita tremuranda a ajuns un copil vesel si prietenos. 
Uneia dintre asistente i-a dat prin gand chiar sa o adopte insa acest lucru ar dura foarte mult si reprezinta un proces destul de greu pentru ca, desi mama micutei nu mai vrea sa auda de ea, nici nu ar semna actele de adoptie. 
Iar fara aceasta semnatura nu este posibila adoptia.
Mama Denisei a dat nastere la 10 copii insa doar unul a mai "pastrat" pe langa ea alaturi de cei doi ai concubinului. De ceilalti s-a descotorosit. 
Oricum, conditiile in care traieste sunt inumane iar bebelusul de numai doua luni al familiei doarme intr-o camera fara caldura.
Soarta celor doi copilasi se va decide astazi. 
Pana atunci, sugarul a ramas in grija celor doi "frati" minori. 
Denisa insa va avea o soarta mai buna, ea va fi incredintata unui asistent maternal care va fi parintele ei, de acum incolo.

Corina Neagu - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Manifestari multiple

Flautistul Constantin TalmaciuLuni, 11.02, corul si orchestra Filarmonicii, aflate sub bagheta dirijorului Dorin Frandes au repetat programul de coruri din opere sustinut cu vreo zece zile in urma, zice-se la cererea publicului, fara numerele  solistice,  dar imbogatit cu o uvertura, de data aceasta la Teatrul "Ioan Slavici".
Intr-adevar, numarul spectatorilor a fost mare, spectatori care au aplaudat cu caldura aceasta reeditare.
Trist este insa ca un mic grup de auditori au comentat exhibitiile unui tenor "inalt si carunt", "extrema dreapta a tenorilor" – "ba, nu, pentru noi e stanga", zicea altul, care mergea pana la a-si lasa singuri confratii ca el sa ia aer in vederea unui fortiassimo, mai mult sau mai putin acut, dupa care "radea satisfacut", completa al treilea, gimbuslucuri care nu sunt o noutate pentru comentatorii ce si-au spus pasul cu naduf.
Concluzia indignatilor era ca ar fi vremea ca cineva "de acolo de sus" sa-l puna la punct pe "rebelul cu prea putina scoala ca sa fie adevarat artist"….cu o acuta "lipsa a celor sapte ani de acasa"!...., mai ales ca in calitatea lui de activ dirijor amator este "tiranic si cat se poate de sarcastic cu supusii lui".
Revoltator este faptul ca asemenea actiuni se rasfrang  negative asupra corului in ansamblul sau, asupra institutiei.
Noi, la randul nostru,  care am esentializat discutia, cu citatele de rigoare, indulcindu-i termenii, subliniem ca intr-o formatie fiecare membru este important, putand contribui la ridicarea nivelului artistic sau, dimpotriva, el singur reusind sa darame munca celorlalti.
Candlelight Soiree
Sub acest titlul, s-a desfasurat in 13.02, in Sala mica a Filarmonicii, un program de Ziua indragostitilor.
Cu sensibilitate si mult sarm, actorii Carmen Butariu si Zoltan Lovas au talmacit versuri semnate de Eminescu, Grigore Vieru, Octavian Paler, inspirate de nobilul sentiment de iubire.
Momentele de "poezie roamntica" au fost incadrate de muzica interpretata de harfista Bernadette Sara si flautistul Constantin Talmaciu.
Spectatorii au fost purtati pe aripile muzicii mai vechi sau mai noi, incepand cu Variatiunile cantecului "Greensleaves", melodie creata cu veacuri in urma de un anonim aflat sub vraja iubirii, trecand la un alt gen de iubire consemnata de Bach si Gounod in "Ave Maria".
De la ratiunea sensibila la visare romantica ne-au transportat interpretii cu "Meditatie din Thais" de Jules Massenet, "Pe aripile cantecului" de Felix Mendelssohn-Bartholdy si "Lebada" lui Camille Saint-Saens.
Ne-am improspatat repertoriul auditiv cu "Siciliana" MarieiTheresia von Paradis, "Vals trist" al lui Franz von Vecsay.
O incantare a fost cunoscuta "Love Story" semnata Francis Lai.
Nici numele celebre, reprezentand emblema a iubirii pure, cele ale lui Romeo si al Julietei, nu au fost omise, B. Sara si C. Talmaciu interpretand muzica lui Nino Rota, luminadu-ne sufletele aflate sub imperiul semiobscuritaii celor 50 de lumanari, care voiau sa ne tranporte in vremuri ce azi ne par romantice.
Din nou acasa
In 14.02, obisnuitul concert de joi s-a tinut din nou in Sala mare a Filarmonicii. Muzica aleasa a fost selelectionata chiar din perioada romantica.
Laszlo Fenyo din Germania ne-a oferit "Concertul pentru violoncel si orchestra in la minor op.129" al lui Robert Schumann, lucrare pe care aradenii nu au mai ascultat-o demult.
Solistul, avandu-i drept parteneri pe membrii orchestrei aradene condusa de Dorin Frandes, a relevat sensibilitatea emotionala a lucrarii, in limitele unei sobrietati prescrise de compozitorul aflat spre finele vietii, subordomand virtuozitatea instrumentala bogatei expresivitati, ridicand astfel manifestarea la rangul de eveniment.
Formula noastra poate fi socotita stereotipa, seaca, dar aceasta este soarta cronicarului, sa nu poata ridicata forta cuvantului la inaltimile marii muzici.
Cine vrea expresia cuvantului sa citeasca poezie, dar sa vina si in sala de concerte a Filarmonicii, ce acum pare a fi sala de dans pentru multa vreme, pentru a avea trairi pe care numai marea muzica le poate oferi.
Dansurile slave ale lui Antonin Dvorak, oferite de orchestra lui Dorin Frandes, au avut darul de a atrage auditorii prin jocul nuantelor (sonoritati massive, intercaland pe cele delicate), exploatarea coloritului timbral, este vorba de Dumka ucraineana si cunoscutul Furiant, strajuind suavul Kolo, inspirit de muzica sarbeasca.
Incheierea s-a facut cu o selectie (1,5,6,7) a "Dansurilor ungare" ale lui Johannes Brahms, in versiune orchestrala, in care mobilitatea agogica, exploatata in limitele firescului si eficientei, a adus un plus de expresivitate, subliniind un dinamism antrenant de bun gust, ce a insufletit asistenta.

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

***
Concertul din 21.02.08 va cuprinde:
Frederic Chopin - Concertul nr. 2 in fa minor pentru pian si orchestra
Cesar Frank - Simfonia in re minor
Dirijor: Radu Popa, solista: Dana Borsan


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]