Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 20 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Fundatia Crestina RCE "Speranta Copiilor" mana de ajutor intinsa spre zeci de copii cu probleme

Angajatii Fundatiei Crestine "RCE Speranta Copiilor" sunt alaturi de copii cu probleme"Copiii sunt speranta lumii" si de aceea Fundatia Crestina "RCE Speranta Copiilor" din Arad este alaturi faptic de copiii cu dizabilitati atat din casele de tip familial cat si de cei din comunitate, aflati in familii. 
Aceasta fundatie este o organizatie non-profit neconditionata religios si politic, care are ca scop principal protectia copilului aflat in dificultate.
"Adauga speranta vietii!"
Fundatia s-a infiintat in anul 2001 cand doua asociatii "Speranta copiilor" si Asociatia Crestina RCE, prima ocupandu-se de plasamente si adoptii iar cea de a doua de actiunile de binefacere, au fuzionat ambele avand acelasi sponsor din Statele Unite. 
Insa ajutorarea copiilor a inceput cu mult inainte, atunci cand, dupa cum povesteste Ovidiu Martin, directorul fundatiei : " in 93 o familie de americani, misionari, a vrut sa ajute copiii din Romania. Am inceput cu ajutorarea copiilor din orfelinatele de stat creandu-le facilitati interioare sau ajutandu-i cu personal voluntar. In 1997 am infiintat un nou departament de caritate, prin care am vrut sa prevenim abandonul, mergand pe ideea ca un copil trebuie sa traiasca in familie. In acest sens am deschis la Curtici "Casa Sperantei" casa de tip familial de unde copiii erau dati in adoptie sau in plasament tocmai pe principiul ca un copil trebuie sa creasca in familie."
"Sa-i facem o casa lui Darius!"
Pentru ca orice lucru bun inceput este binecuvantat, activitatile au luat amploare. 
Ovidiu povesteste ca "in acel centru erau 12 copii dintre care unul cu probleme mai mari, suferind de sindromul Down. Din cauza acestor probleme avea sanse minime sa fie adoptat sau luat in plasament, iar una dintre angajate a lansat intrebarea "ce se va intampla cu Darius" ? Atunci ne-am hotarat sa-i facem o casa lui Darius si am infiintat prima casa de tip familial pentru copiii cu dizabilitati, care poarta numele baiatului si in care au gasit alinare inca opt copii aflati in situatii similare. In momentul de fata, Darius este alaturi de bunica sa care s-a hotarat sa-l ia acasa uimita fiind de progresele facute de baiat." 
Pentru ca totul sa fie ca la carte, iar copiii din centru sa beneficieze de ingrijirea speciala de care au nevoie, personalul de aici a fost instruit de o echipa de specialisti din Statele Unite ale Americii, tocmai in vederea ameliorarii pe cat posibil a afectiunilor. 
Astfel centrul a beneficiat de un personal calificat care sa sa dea randament in implinirea obiectivelor propuse, personal care sa inteleaga nevoile copiilor si sa-i ajute sa faca progrese sperand la o integrare macar partiala a lor in societate.
"Raza de soare" – un pas inainte spre vindecare a copiilor cu dizabilitati din centre si din comunitate
Pentru ca acesti copii aflati in centrul familial sa faca progrese, sa duca o viata normala s-a incercat integrarea lor in gradinite si scoli ale comunitatii, insa s-a constatat un regres a acestora si atunci s-a hotarat infiintarea unei scoli care sa raspunda nevoilor speciale a acestor copii, astfel in cat rezultatele sa fie pozitive.
"Raza de soare" este alaturi copiii cu dizabilitati Ovidiu spune ca "In 2003 s-a infiintat centrul educational "Raza de Soare", la inceput avand 9 copii care proveneau din Casa Darius. I-am impartit pe doua clase de gradinita, dar pentru ca nivelul lor mental era diferit i-am impartit in trei clase. Dupa un timp am inceput sa acceptam copii cu probleme si din comunitate. Pentru ca numarul copiilor a crescut progresiv am zis sa construim o scoala. In prezent avem 45 de copii cu retard mental, sindromul Down, autism sau dizabilitati fizice, intre 3 ti 13 ani, impartiti pe 7 clase in functie de varsta lor mentala." 
Fiecare clasa are un psihopedagog si un asistent social. 
Scoala functioneza in regim de program prelungit de la 8:00 la 16:00, unde pe langa programele educationale copiii primesc pranzul si o gustare. 
Pentru ca aproximativ 65 % dintre copii provin din comunitate, fundatia asigura transportul gratuit al copiilor.
"Avem trei microbuze pentru transportul copiilor din cartierele Alfa, centru, Vlaicu, Graditte ti Micalaca. Pe langa acetti copii avem o lista lunga de asteptare. Noi acceptam copii pe tot parcursul anului in caz ca avem locuri. Inscrierea se face pe baza unui certificat de la medicul specialist, a unui interviu si a unei evaluari a copilului in urma caruia se decide nivelul clasei in care va fi integrat. Aici fiecare copil face progrese, este adevarat ca nu toti vor ajunge la normalitate, dar important este ca progreseaza."
...pentru a nu-i condamna la o lume tacuta
In prezent Fundatia Crestina "RCE Speranta copiilor" are in subordine 3 centre familiale si un centru educational. Aici copiii au parte de cele mai bune conditii si de atentia celor peste 80 de persoane a caror obiectiv principal este ajutorarea copiilor. Pe langa programele speciale de logopedie, chineoterapie, fizioterapie si alte activitati similare de care acesti copii au nevoie, ei au parte si de programe de reintegrare in societate. 
In acest sens, saptamanal participa la programe de socializare in cadrul carora iau contact cu lumea din jur, merg la teatru, la plimbare in imprejurimi, in magazine, organizeaza tabere etc., sau chiar participa la activitati gospodaresti. 
In curand micutii iti vor incepe activitatea in micul solar pe care l-au construit anul trecut. 
Carmen Bolot este psiholog in cadrul acestei fundatii si spune ca "am lucrat ca psiholog intr-o scoala si m-am indreptat spre fundatie pentru a lucra cu copiii care au mare nevoie de afectiune. A introduce copiii in familie a fost pentru mine o implinire care m-a facut sa-mi dau seama ca am facut alegerea cea mai buna. Handicapul psihomotor sau mental sever duce cu sine la incapacitatea sau slaba capacitate a acestor copii de a se integra in societate. Faptul ca sunt privati de iubirea unei familii aduce cu sine probleme de afectiune si atasament  de aceea noi incercam sa gasim familii care sa-i iubeasca ti sa-i creasca pentru ceea ce sunt. Avem copii frumosi si diferiti de aceea incercam sa lucram cu ei individual, facand ceea ce le place. Ii cunoastem si incercam sa-i stimulam si sa-i facem sa comunice sa interactioneze cu lumea din jur pentru a nu-i lasa izolati intr-o lume tacuta. Acesti copii au nevoie de un mediu normal si de o societate care sa-i primeasca. Un copil nu are ce cauta intr-o institutie pentru ca efectele institutionalizarii sunt vizibile."
"Ajuta-ti aproapele!"
De ceva timp insa situatia financiara a acestei fundatii nu este chiar roz. 
Chiar daca, dupa cum spune Carmen, "societatea nu e atat de bolnava pe cum credem, sunt foarte multe inimi deschise spre a ajuta, ne sustin in proiecte si ne ajuta constant sau ocazional cu donatii si sponsorizari", din pacate aceste forme de ajutor nu sunt suficiente pentru intretinerea si crearea de facilitati in scopul recuperarii acestor copii cu grave probleme.
Nici sumele modice oferite de unii dintre parinti sau firme nu reusesc s-a acopere cheltuielile lunare. 
" In 2007 am initiat o campanie de cooptare a unor oameni de afaceri care sa ne ajute in desfaurarea noastra. Pana in prezent am incheiat contracte cu 18 firme care ne livreaza lunar sume cuprinse intre 200 – 1000 de lei." 
Deviza Fundatiei este una pe cat de simpla pe atat de plina de insemnatate, "Ajuta-ti aproapele"
Avem si noi posibilitatea sa-i ajutam pe acesti oameni care daruiesc zilnic un strop din sufletul lor copiilor cu probleme care acum au nevoie si de contributia noastra. Un mod de ai ajuta in misiunea lor este directionarea procentului de 2% din impozitul anual, potrivit ar. 7, alin. 4, Legea nr. 571/2003 catre Fundatia Crestina "RCE Speranta Copiilor"- entitate non-profit.
Cont de identificare fiscala 13767030, cont (Iban) : Ro 09 BPOS 02002595060.
Fundatia Crestina "RCE Speranta Copiilor"- mana de ajutor intinsa spre zeci de copii cu probleme
Angajatii fundatiei le ofera acestor copii ingrijirea si toata afectinea de care au nevoie.
Pentru a nu fi condamnati sa traiasca intr-o lume a lor, copiii cu probleme au parte zilnic de programe speciale care sa-i ajute sa progreseze 

Ana Maria Cantea - Observator

  • Miscari politice

Adrian Caba este dispus sa cedeze candidatura lui Dekany daca va avea voturi mai putineIncep miscarile pe scena politica aradeana.
Dupa ce a lansat un candidat de primar si a prezentat chiar o lista de candidati pentru Consliul Local Municipal dar si cel Judetean, Actiunea Populara ar putea fuziona cu Partidul National Liberal.
Fuziunea ar putea avea loc chiar inaintea alegerilor locale, astfel ca membrii actiunii populare emit si pretentii pe listele de candidati ale liberalilor.
Liderii locali ai Partidului Actiunea Populara spun ca sunt dispusi sa negocieze cu liberalii o eventuala fuziune.
Asta chiar daca si-au facut propria strategie pentru campania electorala si au desemnat deja cadidatii pentru consiliul local municipal si judetean.
In acest conditii, Actiunea Populara este dispusa sa renunte la candidatura pentru Primaria Arad doar daca in urma unui sondaj, candidatul PNL Tiberiu Dekany va avea mai multe procente decat Samuel Caba din partea Actiunii Populare.
Pentru Consiliul Local Muncipal, Actiunea Populara vrea cel putin pozitia 5 pe lista de candidati, astfel ca reprezentantul lor sa aibe sanse sa fie ales.
Deciziile vor fi luate abia la sfarsitul saptamanii, cand Partidul Actiunea Populara are programata Conferinta Nationala la Bucuresti.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Turism in conace boieresti

Se va organiza turism in conace boierestiInvestitorii straini le-au achizitionat, le-au reconditionat si acum le-au scos la vanzare
Specialistii in piata imobiliara sustin ca ofertele constand in conace boieresti se adreseaza oamenilor cu bani, atat din Romania, cat si din strainatate si se preteaza sa fie transformate in pensiuni sau destinatii turistice.
"Avem la vanzare doua conace boieresti care dateaza din anii 1800, sunt situate la 50 de kilometri distanta de municipiu, in zone linistite, cu posibilitati de cultivare a vitei de vie dar si cu reale posibilitati de a porni o afacere in turism. Conacele au functionat pana in decembrie ’89 ca vile de protocol, dupa care au fost vandute din cauza datoriilor mari acumulate.Ele au fost achizitionate un cetatean german si unul italian care au achitat datoriile catre Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului, au investit in modernizarea lor si acum le-au scos la vanzare", ne-a declarat Marius Salajan, expert imobiliar.
750.000 de euro
Unul dintre conace se afla intr-o localitate situata la 55 km de Arad.
(Din cauza contractului de confidentialitate dintre proprietar si agentia imobiliara, nu putem divulga numele localitatii.)
Imobilul a fost reconditionat in totalitate de cetateanul german.
Conacul dispune de o suparafata de 2.000 mp si un demisol tip crama pe o suprafata de 1.000 mp.
Acestora li se mai adauga 20 hectare padure.
Datoriile achitate de investitor se ridicau la 100.000 de marci germane, iar investitia necesara modernizarii spatiului a fost de 200.000 de euro.
Reconditionarea s-a facut cu respectarea arhitecturii astfel ca farmecul anilor '80 mai dainuie in aceasta cladire.
Investitorul a amenajat aici o o sala de forta, una de fitness, un teren de tenis o sala de biliard.
Conacul este racordat la reteaua de apa a localitatii, iar in curte s-a pastrat o capela de rugaciune, pe care proprietarul nu a daramat-o si a lasat la latitudinea viitorului cumparator sa o amenajeze in functie de confesiunea din care face parte.
Conacele boieresti sunt pregatite sa devina pensiuni Pretul pe care proprietarul spera sa-l obtina pe acest conac este de 750.000 de euro.
Pregatit sa devina pensiune
La 8 kilometri distanta de acest conac se afla altul, de asemenea, scos la vanzare dupa ce a fost reconditionat.
Acest conac dateaza din 1878, a fost reconditionat recent de proprietarul de origine italiana si este compus din 16 camere, 7 bai, dotate cu dusuri cu hidromasaj, o sala de mese, o sala de conferinte si terase.
In subsolul conacului se afla o crama pe o suprafata de 800 mp utili.
"Proprietatea mai este compusa din 20.000 mp teren intravilan (curtea cu gradina), o cabana de vara, gard refacut cu piatra de rau, teren de tenis de camp cu nocturna. Proprietarul mai detine in apropierea conacului 60 hectare de livada cu pomi fructiferi. Interioarele au fost pastrate, nu s-a demolat nici un perete, usile din lemn de cires si stejar au fost reconditionate, de asemenea si parchetul. Poarta a fost dotata cu sistem electric de inchidere-deschidere, manevrabil cu telecomanda", ne-a mai declarat Marius Salajan.
De asemenea, in mansarda acestui imobil s-a pastrat o sala cu 200 de locuri unde se pot organiza nunti, banchete, sau alte evenimente festive.
Conacul este racordat la reteaua de apa, dotat cu instalatie de curent trifazic, si instalatie de incalzire centrala.
Accesul pana la conac se face pe drum pietruit.
"Este pretabil sa fie transformat in camin pentru varstnici, pensiune, sanatoriu/clinica. Proprietarul doreste sa obtina un pret de 900.000 euro", a mai adaugat Marius Salajan.
Reprezentantul agentiei care intermediaza vanzarea conacelor ne-a declarat ca un cetatean australian s-a aratat interesat de unul dintre conace, in ideea demararii unei afaceri in turism in zona.
Locatii domeniale
Specialistii Complexului Muzeal Arad au declarat ca din informatiile existente in arhiva institutiei, cele doua conace, cunoscute si sub denumirea de locatii domeniale, dateaza din anul 1748 si au apartinut unor familii nobiliare maghiare.
Acestea sunt de tip feudal, au ziduri masive din caramida si piatra si terasele au coloane masive.
Exista si unele ipoteze conform carora imparatul austriac Iosif al doilea ar fi innoptat intr-unul dintre cele doua conace, in timpul unor partide de vanatoare sau cu ocazia unor manevre militare.
Conacele nu figureaza pe lista Monumentelor istorice.

P.B.- Adevarul

  • Masuri speciale la frontiera de vest

Pentru evitarea blocajelor in vama se vor lua masuri specialeTIR-urile vor fi controlate la iesirea din tara spre Ungaria atat in weekend, cat si luni - desi in aceasta perioada au interdictie de a intra pe teritoriul tarii vecine -, dar soferii sunt obligati apoi sa opreasca masinile in parcarile special amenajate din apropierea punctelor de trecere a frontierei pana la ridicarea interdictiei.
Asa au anuntat, ieri, politistii de frontiera care au luat masuri speciale pentru evitarea aglomeratiei ce s-ar putea crea in aceste zile, in special in vamile cele mai tranzitate (Nadlac, judetul Arad, unde traficul TIR-urilor a crescut cu peste 150% fata de perioada similara a anului trecut, si Bors, judetul Bihor).
De altfel, pentru a evita blocajele, oamenii legii fac apel la transportatori sa foloseasca toate punctele de trecere de pe frontiera de vest.

Evenimentul Zilei

  • Barzava - Peste un miliard, la scoala

Scoala din Barzava are o infatisare nouaDe mai bine de doua luni, scoala din zona centrala a Barzavei, cu predare pentru clasele I – VIII, are o infatisare noua.
Sumei de un miliard de lei vechi, atribuita prin hotarare de Guvern, de catre executiv i s-a alaturat si cea de 300 de milioane de lei vechi pentru termopane.
Aceasta suma a fost atribuita de catre primaria locala.
"Investitiile in scoli reprezinta o prioritate pentru administratia pe care o conduc. Este important ca cei ce se formeaza in aceste institutii de invatamant sa beneficieze de conditii cat mai bune. Exista o preocupare permanenta din partea noastra pentru acest aspect" – ne spune Nicolae Jimon primarul comunei Barzava.
In afara schimbarii usilor si geamurilor termopan au fost betonate aleile, iar grupurile sanitare, modernizate.
A fost pusa gresie si faianta, iar obiectele de uz sanitar inlocuite cu unele noi.
"Acest corp de cladire ce a fost refacut este vechi de aproape o suta de ani, asa ca lucrarile de reparatii se impuneau. Aici invata aproximativ 170 de elevi, iar acestia au acum conditii mult mai bune pentru studiu. Elevii isi petrec  cateva ore in fiecare zi la scoala, iar in aceasta perioada trebuie sa beneficieze de conditii optime. Sunt in perioada de acumulare a unor informatii", ne spune directorul scolii, Egerau Trifu.
Petru Leric, responsabil de imaginea scolii, ne precizeaza: "Am fost ajutati si de catre fundatia germana THV,  care ne sprijina cu diferite ocazii. De fiecare data, in ultimii sapte ani, au adus pentru copii dulciuri – in perioada sarbatorilor de iarna".
Tot la capitolul invatamant sa mai spunem ca se are in vedere construirea unei cladiri pentru gradinita.
Cladirea in care cei mai mici dintre invatacei isi petrec cateva ore zilnic, este solicitata pentru retrocedare.
In acest sens a fost alocata suma de 1,8 miliarde lei vechi, dar mai sunt necesare inca doua miliarde lei vechi pentru ca proiectul sa se finalizeze, iar gradinita sa-si poata continua activitatea in casa noua.
In acest moment proiectul tehnic este terminat.

Razvan Cretu - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]