Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 21 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradenii sunt nemultumiti de plata facturilor de curent

Aradenii sunt nemultumiti de noul sistem de plata al facturilor EnelNoul sistem de plata a facturilor de eneregie electrica implementat de Enel provoaca inca nemultumiri aradenilor. Serviciul Telecitire menit sa usureze sistemul de plata a facturilor si sa scurteze din timpul petrecut la casieriile Enel nu pare decat sa dea batai de cap consumatorilor care, petrec la fel de mult timp la cozi ca si pe timpul vechiului sistem de plata.
Consumatorii aflati inca de dimineata la coada, la casierii acuzau faptul ca Enel factureaza „arbitrar“ si ca dupa citirea contorului, facturile intarzie sa mai apara. Mai mult decat atat, unora dintre consumatori nu le ajung la timp scrisorile in care este trecuta perioada si codul unic, in baza caruia isi pot comunica indexul. „Vechiul sistem era mult mai simplu si mai avantajos din punct de vedere financiar. Acum intarzie si scrisoarea cu perioada in care putem plati ca apoi, dupa ce reusim sa ne introducem indexul si suntem pregatiti financiar sa platim, sa intarzie facturile“, afirma o pensionara aradeana.
Pensionarilor indeosebi, le este greu sa se adapteze noului sistem mai ales ca acesta nu pare sa ii scuteasca de statul la cozi. „Am ales noul sistem de facturare fiindca am inteles ca va fi mai facil de platit si ca noi pensionarii nu vom mai sta la coada sa platim curentul. Cu toate acestea, chiar daca cei de la Enel au crezut ca vor simplifica lucrurile le-au complicat si mai tare. Unii nu se descurca cu introducerea indexului iar de multe ori numarul la care trebuie sa sunam nu este disponibil“, spune Cornel Horgea, un pensionar satul sa-si astepte randul.
O alta nemultumire a consumatorilor aradeni este determinata de modalitatea de plata la doua luni deoarece suma pe care trebuie sa o achite este dubla. Pentru multi vechiul sistem de plata asigura un calcul exact al cheltuielilor lunare iar pensionarii ori cei cu venituri mai mici isi puteau chivernisi mai usor banii. „Am venit sa platesc si pentru o vecina si am comparat consumul ei cu al meu. Am fost uimita cand am vazut ca pentru consumul meu mai mic platesc o suma mai mare de bani decat ea care, la un consum ceva mai ridicat achita o suma mai mica. Am intrebat desigur si mi s-a spus ca din cauza regularizarii, insa mi se pare normal ca acest lucru sa fie specificat si pe factura. Cei de la Enel nu explica ci doar introduc noi modalitati...“ spune Maria Rares.
Cu toate nemultumirile si nedumeririle, aradenilor nu le ramane decat sa se adapteze si sa se resemneze cu noul sistem, daca acesta este cel pentru care au optat sau au fost distribuiti in mod automat.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • „Gadgeturi” pentru tramvaie

CTP Arad vrea sa monteze sisteme GPS pe tramvaieCTP vrea GPS-uri pe rutele circulate, televizoare in tramvai si dublarea vitezei de circulatie.
Modernizari la Compania de Transport Public (CTP) Arad, care a decis sa reia proiectul de dotare a tramvaielor cu module Global Positioning System (GPS). De acesta data, mai marii companiei au decis sa investeasca 300.000 de euro pentru aceasta modernizare, scopul investitiei fiind acela ca tramvaiele CTP sa transmita informatii despre locul unde se afla atat unui centru de comanda, cat si calatorilor care asteapta in statii.
Acesta este unul dintre primii pasi din programul de modernizare a sistemului de transport in comun. In statiile de tramvai vor fi montate panouri digitale care vor afisa informatii privind tramvaiele care circula si timpul de asteptare pana la sosirea lor in statii. CTP a decis ca astfel de module sa fie montate in primul rand pe tramvaiele care circula in zonele cele mai aglomerate, adica acolo unde exista un numar ridicat de calatori: Aradul Nou, Vlaicu, Micalaca si zona centrala.
TV-uri in tramvai
Aceasta nu este singura investitie din aceasta perioada. Societatea a montat deja, asa cum v-am informat, ecrane tv in doua tramvaie care circula prin oras (zona centrala si Micalaca), televizoarele difuzand anunturi informative, spoturi comerciale si imagini din oras. Pana la finalul anului, numarul tramvaielor dotate cu ecrane tv va ajunge la zece.
Potrivit conducerii CTP, televizoarele din tramvaie „transmit mesajele publicitare proprii ale companiei cu care suntem in parteneriat, ale Primariei si ale altor firme care sunt interesate de promovare prin acest sistem. Sistemul de ecrane se va extinde in viitorul apropiat la cinci tramvaie, urmand ca pana la sfarsitul anului sa ajungem la zece”. Pentru CTP afacerea e buna : calatorii au cu ce isi umple timpul, iar CTP castiga bani de pe urma difuzarii spoturilor.
Statii cu copertine
O alta investitie va fi vizibila la finele lucrarii BERD, atunci cand sistemul de unda verde pentru tramvaie va fi pus in functiune. Conform supuselor primarului Gheorghe Falca, acest sistem va face ca tramvaiele sa-si dubleze viteza de circulatie pe linii (adica sa-i transporte mai repede pe aradeni prin municipiu), in conditiile in care, data fiind investitia BERD, tramvaiele vor prinde intotdeauna culoarea verde la semafor. Statiile de tramvai aflate pe traseul proiectului BERD au avut parte si ele de modernizari si, daca ar fi sa ne luam dupa declaratiile din trecut ale edilului local, vor beneficia de refugii pentru calatori.
Si tramvaie noi?
Presa centrala scria si ea de curand ca doua municipii - Timisoara si Aradul - vor sa investeasca bani seriosi in cumpararea de tramvaie moderne de la compania Bombardier. Timisoara are deja un proiect extrem de scump pe masa consilierilor, insa la Arad afacerea pare a fi alta: Primaria Arad vrea sa lucreze cu Astra Vagoane Calatori, societate tot mai decisa sa intre pe piata si cu productia de tramvaie.
Compania de Transport Public Arad are un parc de 170 de autobuze si peste 210 tramvaie, iar reteaua de transport se intinde pe 284 km in zona urbana si 269 km in zona preurbana.

A.B. - Jurnal aradean

  • Interzis prin fata Catedralei Ortodoxe!

Incepand de ieri circulatia pe portiunea din fata Catedralei este inchisaIncepand de ieri in portiunea din fata Catedralei Ortodoxe s-a inchis traficul auto, datorita lucrarilor la carosabil. Ca urmare, circulatia autovehiculelor din Micalaca spre str. Corneliu Coposu (fosta Lacului) sau Bd. Revolutiei va fi deviata la dreapta, cu ocolirea Palatului CFR pe langa statia de carburanti. Lucrarile sunt programate sa dureze aproximativ 3 saptamani. Traficul din Bd. Revolutiei spre cartierele Micalaca si Gradiste, respectiv de la gara CFR spre centru, si dispre str. Corneliu Coposu (fosta Lacului) catre Micalaca si Gradiste, se desfasoara normal.
Pentru a evita blocajele la ore de varf in zona Piata „Caius Iacob” (statia de carburanti Petrom, coborarea de pe viaductul Gradiste), conducatorii auto care circula spre Gara-Vlaicu sunt sfatuiti sa urmeze traseul pe str. Bihorului (pe langa viaduct).

Observator

  • Garda a confiscat zeci de tone de motorina falsificata

Garda Financiara a gasit la benzinaria "Ti-Nu Oil" din Sambateni combustibil contrafacut vandut pe post de motorinaAdministratorii incearca sa scape de societate
33 de tone de combustibil lichid usor (CLU) au fost confiscate de catre comisarii Garzii Financiare Arad, de la societatea „Ti-Nu Oil“ din Sambateni, a caror administratori au facut tranzactii ilegale cu combustibil in repetate randuri. Patronii s-au prezentat cu un avocat, sustinand ca vor sa isi vanda societatea, insa comisarii Garzii Financiare se indoiesc ca persoanele carora le va fi predata activitatea sunt usor de depistat.
Produs falsificat vandut ca motorina
In urma unui control desfasurat de catre comisarii Garzii Financiare la benizinaria „Ti-Nu Oil“ din Sambateni, s-a constatat existenta unei cantitati de 33 de tone de combustibil lichid, intr-unul din rezervoarele statiei de alimentare, combustibil pe care administratorii societatii l-au declarat in acte ca fiind un ulei neaccizabil, utilizat in domeniul industrial. Patronii societatii au prezentat la control un proces verbal din care reiesea ca produsul este lasat in custodie de catre administratorii unei societati prahovene.
Avand unele suspiciuni cu privire la continutul rezervoarelor, datorita faptului ca combustibilul prezenta mai degraba caracteristici specifice motorinei, s-a procedat la prelevarea probelor de catre inspectorii Oficiului Judetean de Protectie a Consumatorului. In acest sens, s-au prelevat probe esantionate atat din bazinele care alimentau pompele de distributie cat si din rezervorul suspectat. A rezultat ca produsul din rezervor si cel declarat ca fiind ulei neaccizabil este de fapt acelasi, adica un combustibil lichid usor, lubrifiant, care poate fi folosit la ungerea masinilor de cusut, ori a altor instalatii si care duce la uzura rapida a motoarelor. „Nu cu mult timp in urma, societatii „Ti-Nu Oil“ i se mai aplicase o amenda contraventionala in valoare de 8.000 de lei. De asemenea, tot atunci pentru activitatea ilegala prestata, s-a dispus ca masura suspendarea activitatii acesteia pentru o perioada de trei luni si nu in ultimul rand, confiscarea unor sume de bani, provenite din vanzari. Pentru fapta de a detine produse accizabile in afara antrepozitului fiscal fara indeplinirea conditiilor legale, se va supune confiscarii intreaga cantitate de combustibil, circa 33 de tone de combustibil lichid usor. De asemenea, se va aplica o amenda contraventionala cuprinsa 20.000 si 100.000 lei si se va sista activitatea societatii pentru o perioada de trei luni. Pentru faptele de natura infractionala savarsite, prevazute in codul penal si legea de combatere a evaziunii fiscale, va fi sesizat organul abilitat sa faca cercetarile in acest sens“, a declarat Sorin Cirti, comisarul sef al Garzii Financiare Arad.
Administratorii societatii au recurs la violenta
Impacientati din cauza prezentei a patru comisari a Garzii Fianciare si a catorva jurnalisti, proprietarii societatii au apelat la „intariri“. In scurt timp la fata locului si-au facut aparitia cinci masini de interlopi cu numere inmatriculate in Bulgaria, Franta, Germania si Spania. Administratorii societatii ajutati de „trupele“ de interlopi au devenit violenti incerand la un moment dat sa blocheze chiar drumul. Unul dintre patroni a incercat chiar sa agreseze un jurnalist aruncand cu pietre dupa acesta. Astfel, in zona au fost chemate doua echipaje de politie timp in care, comisarii garzii au solicitat o cisterna in care au incarcat intreaga cantitate de produs dispus spre vanzare ca motorina.
„Prinsi cu usa“, administratorii societatii au incercat sa se sustraga de la cercetari, prezentandu-se ulterior la sediul Garzii Financiare cu un avocat si cu un cotract de cesionare a partilor sociale catre persoane care vor fi dificil de depistat, creandu-se astfel un lant al activitatilor ilicite.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Aradul muzical - Recital de pian

Mirela Craciun si pianul la care a cantatDupa manifestarea solistica a Mirelei Craciun din seara zilei 14.10. in sala mica a Filarmonicii, de fapt un Medalion Chopin, am intrebat-o pe protagonista ce a mai facut de la consemnarea mea a unui recital al ei din februarie 1992, cand era eleva in cl. A X-a. “Am terminat Liceul de Muzica, am absolvit Facultatea de acelasi profil a Universitatii de Vest din Timisoara, ramanand acolo asistenta profesorului meu Dl. Sorin Dogariu, acompaniatoare a studentilor de la Canto”, a concentrat ea lungul drum parcurs pana in prezent.
Autorul acestor randuri a simtit ca prezenta lui la recentul recital ar fi o obligatie morala, ca sa nu mai vorbim de pura curiozitate.
Era primul meu articol muzical din perioada medie, dupa o vreme de dezbateri politice in presa, la care m-am infipt vartos, crezand ca venise vremea libertatii, dupa rotirea de cadre din 1989. O prima serie de cronici muzicale fusese retezata de tartorul “Adevarului”, ce semna uneori DZC, caci polologhiile ceausiste erau mai importante decat muzica culta si alte asemnea “maruntisuri”.
Acel articol initia noua rubrica a “Stirii”, zisa Coltul melomanului, sustinuta pana la stingerea noii serii a ziarului aparut prima data in 1931.
Asadar, sunt partas al evolutiei unei muziciene ce tinde cu perseverenta spre titlul de muzician-artist. Daca drumul a fost lung pana aici, cel ce urmeaza in continuare va trebui batatorit cu tenacitatea ce pare a-i fi caracteristica tinerei asistente.
Programul Chopin al Mirelei Craciun a inceput cu trei Studii: op. 10 nr.9 in fa minor din primul caiet, dedicate lui Franz Liszt, apoi Studiile op. 25 nr. 8 in Re bemol major, op.25 nr.9 in Sol bemol major.
Autorul polonez cu nume francez, creator, dar si pianist genial, si-a gandit studiile ca lucrari artistice, in care a turnat si expresie sensibila, nu numai probleme tehnice. De aceea pianistii le abordeaza in recitaluri publice, spre deosebire de cele concepute de altii, care concentreaza mari dificultati tehnice, servind doar studiului individual.
Celor de mai sus li s-au adaugat trei valsuri, primul, op. 34 nr. 3 in la minor, urmat de Valsul op. 64 nr. 7 in do diez minor si cel cu nr. 10, op. 69, carora protagonista le-a relevat frumusetea si expresivitatea.
Pentru final a fost aleasa Balada op. 47 nr. 3 in La bemol major, careia interpreta i-a creionat caracterul sarbatorec. Gen caracteristic romantismului, balada ofera interpretului resurse ce pot fi exploatate in vederea unei expresii plastice, ce poate cuceri.
Recitalul Mirelei Craciun a avut darul de a aduce variatie manifestarilor actualei stagiuni, ce abia a inceput.
Brahms ca pianist Primirea calduroasa de care a avut parte, poate sa-i insufle credinta ca se afla pe un drum bun, drum pe care il strabati cu truda zilnica, dar care iti sugereaza la fiecare pas noi orizonturi demne de atins.
Medalion Johannes Brahms
Aflandu-ne intr-o stagiune aniversara (60 de ani de la etatizarea Filarmonicii), continuam sa consemnam manifestarile importantei institutii si sa ne pregatim (cel putin sufleteste) de marea aniversare a celor 120 de existenta a ei ca unul dintre polii culturii majore a Aradului.
Vom incerca sa facem mereu referiri la perioada eroica, fara de care cea din perioada comunista nu ar fi existat.
Asadar, azi ne vom referi fugitiv la inceputurile abordarii muzicii brahmsiene de catre vechea orchestra. In 29 ianuarie 1898, la doar un an de la moartea compozitorului, Filarmonica aradeana prezenta publicului sau cateva dintre vestitele Dansuri ungare ale marelui romantic, pentru ca in 6 februarie 1910 sa abordeze intaia data Uvertura Academica.
Mai inainte, in 14 septembrie 1879, Brahms insusi (venit la Arad cu Joseph Joachim) prezentase melomanilor de atunci ai orasului de pe Mures, intre altele si creatii proprii: Variatiuni si Scherzo pentru pian.
Revenind la zilele noastre, consemnam manifestrea din 16 octombrie, cand orchestra aradeana l-a avut in frunte pe Radu Popa, dirijor al Filarmonicilor din Timisoara si Craiova, insotit de doi solisti din Germania, Andrei Agoston si Laszlo Fenyo.
In aceasta formatie, aradenii au abordat una dintre cele mai interesante si atragatoare lucrari concertante: “Concertul in la minor pentru vioara, violoncel si orchestra op. 102” de Johannes Brahms.
Orchestra condusa de dirijorul R. Popa, alaturi de solistii A. Agoston si L. Fenyo au interpretat lucrari de Brahms Violonistul Andrei Agoston, fost clujean, cu o activitate multilaterala pe plan international (concertmaestru, solist, profesor, partener de muzica de camera) insotit de coechipierul sau mai tanar, violoncelistul de talie mondiala Laszlo Fenyo, asadar, acesti solisti au dat dovada unitatii de conceptie interpretativa, fuzionandu-si discursurile cu cel orchestral.
Publicul a fost captat de la bun inceput de vraja mesajului brahmsian care a atras prin delicatele tesaturi filigranice cu caracter poetic dar si prin sonoritatile pline de energie cu rol tonefiant, trecand prin contrastele expresive ale primei miscari, prin zona linistii si impacarii din partea lenta, “simbol al prieteniei si armoniei”, pana la sagalnicia finalului.
Cu Simfonia a III-a in Fa major op. 90, dirijorul serii, Radu Popa, a intregit medalionul Brahms. Aceasta “muzica a naturii, a trecutului, amintirilor si a vechilor ecouri de balada a nordicului tinut natal” (Hamburg) a primit viata sub bagheta dirijorului oaspete, subliniindu-i elanurile primei parti, tonurile de balada arhaica si cel confesiv din partile mediane, seninatatea interioara a finalului.
Intre 26 octombrie si 2 noiembrie iubitorii de muzica locali vor avea parte de un FESTIVAL ARADEAN DE MUZICA VIENEZA.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]