Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 22 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul se rascoala impotriva Guvernului

Primarul Falca si presedintele CJA Iotcu considera ca Aradul este discriminat de catre GuvernDezamagite de felul in care trateaza Guvernul judetul Arad, atunci cand este vorba de alocari de fonduri, majoritatea primariilor, dar si Consiliul Judetean Arad, pun la cale un protest de proportii.
Atat administratia judeteana cat si consiliile locale se gandesc sa adopte hotarari prin care taxele platite de catre aradeni sa nu mai ajunga pe mana guvernului. Pe langa faptul ca anul acesta nu s-a facut nici o rectificare de buget si majoritatea primariilor nu au primit nici un ban, la ultima hotarare de guvern, prin care se aloca fonduri pentru finantarea unor cheltuieli curente si de capital, Aradul se situeaza pe penultimul loc in ceea ce priveste suma de bani repartizata. In timp ce alte judete, de la care nu ajung sume mari la Guvern din impozite si taxe, primesc fonduri de peste 90 de milioane de RON, Aradul, situat pe locul cinci in ceea ce priveste contributia la PIB, se alege doar cu peste 18 milioane de RON.
Conducerea Consiliului Judetean Arad, Primaria Arad, dar si majoritatea primarilor din judet sunt de parere ca modul in care au fost impartiti banii de catre Guvern a fost unul preferential. „Este o repartizare ilogica si, totodata, imorala! Practic Guvernul isi bate joc de 80 la suta din populatia judetului Arad, deoarece aproximativ acest procent de populatie se afla sub administratie PD-L”, declara Nicolae Iotcu, presedintele Consiliului Judetean Arad.
De aceeasi parere este si primarul municipiului Arad, Ghoerghe Falca: „Aradul a fost pur si simplu abandonat de catre guvernanti. Ne aflam pe locul cinci in ceea ce priveste contributia la Produsului Intern Burt si, potrivit cifrelor, pe ultimul loc la acest clasament al sumelor alocate judetului Arad”, a spus Gheorghe Falca.
Edilul sef al Aradului a mai adaugat ca, prin suma mica alocata, guvernul si-a batut joc chiar si de primariile care au aceeasi culoare politica: „Chiar daca Primarii PSD si PNL au fost avantajati in judetul Arad, raportat la alte primarii conduse de reprezentanti liberali si social-democrati, din alte judete, cum ar fi Dolj, Bacau sau Arges, sumele primite de comunele aradene sunt in marea lor majoritate, infime.”
Avand in vedere ca administratiile locale si cea judeteana considera ca prin aceasta hotarare aradenii sunt discriminati, acestea sunt foarte hotarate sa ia niste decizii prin care banii aradenilor sa nu mai ajunga la guvern: „O sa stau de vorba cu consilierii pentru a organiza un protest public, pentru felul in care trateaza Guvernul judetul Arad. Am senzatia ca ei vor sa stinga lumina la Arad. Sa nu ne faca sa dorim sa trimitem in alta parte taxele noastre sau sa nu le mai platim deloc. De ce sa platim daca tot nu ni se intorc banii inapoi? Voi sta de vorba cu consilierii pentru a adopta o hotarare de consiliu, prin care banii nostri sa nu mai ajunga la Bucuresti. Cetatenii care muncesc in Arad si si-au platit taxele, nu cred doresc sa accepte mizeria facuta de Tariceanu si Geoana”, a mai spus edilul sef al Aradului.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Sedinta comuna de guvern romano-maghiara a avut Aradul in prim-plan: autostrada, tren de mare viteza, investitii de 215 milioane de euro!

La sedinta comuna a guvernelor roman si maghiar s-au discutat probleme care privesc in mod direct AradulSedinta comuna de guvern romano-maghiara a inceput, ieri, la Szeged, cu o intarziere de 30 de minute. Premierii Gyurcsany si Tariceanu au fost primiti cu onoruri militare, in prefata unor discutii care au durat trei ore. Cele doua cabinete au discutat probleme care intereseaza in mod direct si comunitatea aradeana: accelerarea realizarii tronsonului de autostrada Nadlac-Arad-Timisoara si a centurii de autostrada a Aradului (pentru ambele procedurile administrative se vor finaliza pana in luna decembrie), premierul maghiar a subliniat ca pentru statul sau realizarea legaturii feroviare Fiume - Constanta este foarte importanta, iar asta presupune refacerea intregii infrastructuri feroviare pe tronsonul Szeged - Curtici - Arad - Timisoara. Interesant de remarcat este ca, in timp ce statul roman nu a fost in stare sa realizeze niciun kilometru de autostrada la noi in tara, a intervenit insa pe langa Guvernul maghiar pentru a cere realizarea cu prioritate a autostrazii intre Mako si Nagylak. O alta prioritate enuntata de Calin Popescu Tariceanu a fost realizarea infrastructurii pentru punerea in folosinta a unui tren de mare viteza (TGV) pe ruta Bucuresti-Budapesta-Viena, care ar urma sa treaca si prin Arad.
Ministrii Dezvoltarii celor doua state au stabilit ca in zona Arad-Bihor-Timis sa se realizeze investitii de 215 milioane de euro, pe baza unor proiecte transfrontaliere de infrastructura si de mediu, in oglinda cu judete din Ungaria. S-a discutat chiar si despre microregiunea Pecica-Battonya, care a demarat deja la modul concret cu proiectul de refacere a caii ferate dintre cele doua orase si de curatare a albiei Muresului si a canalelor care transporta apa pentru irigatii in Ungaria, din judetul Arad.Guvernele Romaniei si Ungariei au semnat ieri o declaratie prin care recomanda autoritatilor responsabile cu echivalarea studiilor sa recunoasca automat perioadele de studii efectuate in statul vecin si sa asigure elevului sau studentului continuarea acestora in anul urmator.Diplomele, certificatele de studii si titlurile stiintifice acordate de institutii de invatamant acreditate in Romania si in Ungaria vor fi recunoscute reciproc ca urmare a transpunerii in legislatia nationala, de catre ambele state, a Directivei Parlamentului European privind recunoasterea calificarilor profesionale.
Cele doua guverne au mai convenit ca Ministerele Muncii din ambele tari sa elaboreze un ghid bilingv pentru muncitorii romani din Ungaria si cei maghiari din Romania.

Andrei Ando - Observator

  • Industria in declin - Criza economica aduce somajul in Arad

Din cauza crizei economice mondiale si firmele din Arad care produc componente auto vor face disponibilizariDesi se parea ca nu vom fi afectati de criza economica, totusi cateva sute de aradeni vor ajunge someri in aceste zile. Acestia sunt angajati ai firmelor care produc componente auto pentru marci de prestigiu din intreaga lume. Unii vor fi trecuti in somaj tehnic, altii concediati, in functie de solutia aleasa de fiecare firma.
Declaratie politica cu acoperire in economie
Criza economica mondiala poate atinge si Romania. A spus-o si Theodor Stolojan, sambata, la Arad. Liderul democrat-liberal, specialist in macro-economie, spunea: „Sunt doua canale prin care Romania poate sa se contamineze de ce inseamna criza internationala. Primul canal este cel financiar pe care deja il simtim. Cei care au luat credite, platesc dobanzi mai mari, Romania are o datorie externa deja foarte mare, plateste costuri mult mai mari de finantare, avem deja semnale privind reducerea fluxului de investitii straine in Romania. Ati vazut o decizie recenta a lui Voest Alpine de a nu mai investi in Romania. Al doilea canal este legat de contractia economica care are loc in SUA si in tarile din Uniunea Europeana si care va avea implicatii directe, repet, directe, nu indirecte cum tot discutam noi, pentru ca noi avem in Romania fabrici care fac componente pentru automobilele care se asambleaza in Uniunea Europeana, unde productia se reduce”. Ceea ce parea a fi doar o teorie, in Arad are, din pacate, o reflectare directa care afecteaza uzinele constructoare de componente pentru industria auto.
Criza loveste firme din Arad
In Zona industriala, dar si in judet, mai multe firme produc componente auto pentru marci auto de prestigiu. Cum criza economica a afectat in primul rand industria constructoare de autoturisme, s-a redus automat si productia de componente. La Takata sunt 4.500 de angajati. De peste o luna de zile a inceput sa scada numarul comenzilor. „Am luat imediat masuri ca sa reducem cancerul care ne-a afectat si pe noi”, a declarat Lucian Lengyel, liderul sindical al angajatilor firmei. El a povestit ca partenerii straini, clientii pentru care produceau componentele si-au redus productia. Ei au trimis scrisori prin care confirmau ori inchiderea, falimentul, ori probleme financiare si solicitau fie reducerea comenzilor, fie anularea lor. In aceste conditii ar fi trebuit sa se faca concedieri, dar s-a discutat, s-a negociat cu administratia firmei si s-a decis reduce-rea programului pentru sectiile care nu mai aveau comenzi. Situatia nu s-a redresat. Saptamana trecuta, in Spania, firma Nissan a disponibilizat 1.600 de persoane. Concedieri masive au avut loc si la clientii din Anglia. In Germania s-au inchis mai multe firme care produc autoturisme: o filiala Opel, una Mercedes, una Ford. Ultima veste rea a venit din Belgia: s-a inchis o fabrica de autoturisme Opel. Situatia a devenit tot mai tensionata. „Boardul firmei noastre se afla in Germania si a hotarat si pentru fabrica de la Arad sa se faca concedieri”, a povestit Lucian Lengyel. Era vorba de 500 de salariati. Atunci a intervenit sindicatul. Au negociat cu administratia, au invocat legea, iar patronatul nu a avut prea multe alternative. De la Takata, la Arad nu va fi nimeni dat afara, dar, pana situatia se va redresa, muncitorii vor ramane intr-un fel de somaj tehnic: angajatii vor fi retribuiti cu 75% din salariul de baza. Majoritatea salariatilor de la Takata au insa probleme bancare, avand doua-trei credite.
La Leoni, in Zona industriala, dar si la Delphi Packard Ineu situatia este mai dura: se intocmesc preavizele pentru concedieri. Nici alte firme din judet producatoare de componente pentru autoturisme nu au o situatie mai buna. Nicolae Grosan, director al Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad a declarat ca la o recenta intalnire economica de la Viena a aflat ca o fabrica apartinand General Motors si-a trimis 2.000 de angajati in concediu. Conducerea firmei spera intr-o redresare rapida, dar si alte firme multinationale si-au redus activitatea.

Sorin Trocan - Glasul Aradului

  • La trei zile dupa ce a fost turnat, asfaltul de la Mandruloc cedeaza!

Au si aparut gropile in asfaltul turnat pe DN7 la MandrulocTraficul este mult ingreunat pe DN 7, din cauza calitatii precare a lucrarilor pentru care antreprenorul incaseaza zeci de milioane de euro. Autoritatile spun ca vor obliga firma sa refaca asfatul turnat de mantuiala. Abia refacut, asfaltul de pe DN 7 deja cedeaza! In dreptul localitatii Mandruloc au aparut gropi, la numai cateva zile dupa turnarea noului covor asfaltic. Traficul rutier este ingreunat, in special datorita camioanelor de mare tonaj care trebuie sa reduca serios viteza. Portiunea afectata are o lungime de cateva sute de metri, la iesirea din Mandruloc spre municipiul Arad. Aici asfaltul a fost turnat in cursul zilei de vineri! Deci nu a tinut nici trei zile! Localnicii afirma ca muncitorii au turnat asfaltul pe ploaie, iar dupa doua zile au aparut gropile cu diametrul chiar si de doi metri. Vineri, o echipa a ziarului Observator s-a deplasat la sesizarea localnicilor la Mandruloc, si a constatat ca intr-adevar lucrarile de asfaltare se realizeaza pe ploaie. Drumarii ne-au asigurat insa ca asta nu va afecta calitatea covorului asfaltic, care teoretic ar trebui sa reziste chiar si daca se toarna la temperaturi aproape de inghet. Directorul filialei Arad a Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale, Ioan Balint, a declarat ca stie despre problemele aparute si ca va impune firmei care a castigat lucrarile pentru acest proiect sa decoperteze portiunea afectata si sa toarne un nou strat de asfalt.
“Se pare ca lucrarile de asfaltare au fost surprinse de ploaie, iar traficul greu a facut ca asfaltul sa sara pe o portiune de cateva sute de metri. Firma va remedia problemele pe cheltuiala ei, in cateva zile”, a spus Balint. Lucrarile de modernizare a DN 7 au inceput, in judetul Arad, in urma cu un an, iar proiectul costa aproximativ 54 de milioane de euro.

Andrei Ando - Observator

  • Examen auto la betie

O tanara de 20 de ani s-a prezentat in stare de ebrietate la examenul pentru permisO tanara de 20 de ani a incercat sa-si sustina examenul de permis avand o alcoolemie de 0,71.
A incercat sa-si ia permisul de sofer beata. Este vorba de o tanara de 20 de ani care s-a prezentat ieri la examenul teoretic pentru obtinerea permisului de conducere cu o alcoolemie de 0,71.
In cele din urma, dupa ce a incercat sa-si sustina examenul beata fiind, iar starea a dat de banuit tuturor celor aflati in zona, fata a recunoscut ca a baut cateva pahare, dar asta asa... doar ca sa-si faca un pic de curaj. „Da, am invatat si stiu sa raspund la intrebari. Daca sunt obosita este pentru ca am lucrat pe timp de noapte, nu cred ca e vreo problema”, a precizat ulterior candidata.
Cum comportamentul fetei lasa mult de dorit, cei de la Permise i-au chemat in ajutor pe politistii de la Rutiera, pentru un alcooltest. Angajatii de la Permise si-au dat seama de dimineata ca tanara a avut o noapte „grea” si nu i-au permis sa dea examenul. Agentul de la rutiera s-a chinuit, insa, minute in sir sa o determine pe tanara sa sufle in fiola. Cand a suflat, lucrurile s-au lamurit: tanara candidata avea o alcoolemie de 0,71.
Fata a sustinut in fata politistilor ca lucreaza la un club de noapte, ca acolo trebuie sa bea dar ca, de aceasta data, nu a consumat mult, ci doar vreo 4-5 pahare. Fata era insa de parere ca nu conteaza daca esti „afectat” sau nu, daca ai invatat, iei examenul. S-a inselat insa, dar pare decisa sa se prezinte din nou la examen, fara a preciza in ce stare. „Eu am curaj... mai mult ca toti”, si-a incheiat tanara pledoaria.

A.B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]