Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 22 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Peste 20 000 de familii din municipiu si judet au depus cereri pentru subventii la caldura!

Tot mai multe familii din Arad solicita subventiile pentru incalzireAradenii au depus, in numar mare, cereri pentru subventionarea energiei termice. Daca anul trecut a fost depus un numar de 15 325 de cereri pentru subventii la caldura si anul acesta cei de la Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara se asteapta ca numarul de cereri sa fie la fel de mare, pana in prezent fiind depuse un numar de 14195 de cereri, doar in Municipiul Arad.
„Daca anul trecut numarul de cereri a fost de 15 325, anul acesta ne asteptam ca aceasta cifra sa fie din nou atinsa daca nu cumva depasita, avand in vedere ca suntem abia in luna noiembrie. Cele 15 325 de cereri depuse anul trecut sunt si cele aprobate si cele respinse. Ceea ce mai trebuie aradenii sa stie este ca in fiecare luna vor fi nevoiti sa anunte orice fel de modificare ce poate influenta acordarea ajutorului pentru caldura”, a spus Cezar Janca, sef Serviciu Social din cadrul Primariei Arad.
Problema platii la caldura ii afecteaza nu doar pe cei din municipiu ci si pe cei din judet, care au nevoie de asemenea de ajutoare pentru a putea suporta cheltuielile din timpul iernii.
Astfel, in localitatea Ineu au fost intocmite pana in prezent 86 de dosare, care sunt deja platite, pentru ajutorul la lemne si carburanti, acestia fiind beneficiari ai legii 416. Pentru subventii la incalzirea cu gaz au fost depuse 184 de cereri, iar pentru energia termica 18. Terezia Valea, referent Primaria Ineu a spus ca, pe langa acestea, mai sunt depuse inca 990 de cereri pentru ajutor la lemne si carburanti, dar care nu sunt beneficiari ai legii 416. In localitatea Santana s-au depus pana in prezent 895 de cereri pentru incalzirea cu lemne si 475 pentru cea cu gaz, in Nadlac: 1287 de cereri pentru incalzire cu lemne, 60 de cereri pentru incalzirea cu gaz si 34 pentru energie termica, in Pancota: 1220 cereri pentru incalzire cu lemne si in Pecica: 877 de cereri pentru incalzire cu lemne. Localitatea in care au fost depuse cele mai multe cereri este Chisineu Cris, cu 1329 de cereri pentru incalzirea cu lemne, 231 de cereri pentru incalzirea cu gaz si 43 pentru energia termica, suma totala necesara pentru aceste cereri fiind de 239155 lei. La polul opus cu cele mai putine cereri depuse se afla localitatea Sebis, cu 720 de cereri pentru incalzirea cu lemne.
Cei care nu au depus inca cereri pentru subventie la caldura pentru aceasta luna nu vor mai putea beneficia de ajutor pe luna noiembrie deoarece ultima zi de depunere a fost ieri. Acestia vor beneficia in schimb de ajutor pentru luna decembrie, daca isi vor depune cereri incepand de azi. Pe viitor pentru ca toate persoanele interesate sa stie, termenul limita de depunere a cererilor va fi stabilit in fiecare luna, acesta fiind aproximativ data de 25 a lunii.

Anca Oprea - Observator

  • Patriarhul Daniel va sta doua zile la Arad

Patriarhul Daniel va veni la Arad in 5 decembrie si va sta doua zilePreafericitul Parinte Patriarh Daniel se va afla la inceputul lunii decembrie, mai exact pe data de 5 si 6, in Arad.
Reprezentantii Episcopiei din Arad au intocmit un program al acestei vizite. Astfel, pe data de 5 decembrie, la ora 10.00, are loc intampinarea Preafericitului Parinte Patriarh Daniel, la Catedrala Ortodoxa Veche. La ora 11.00, Patriarhului i se va conferi titlului de Doctor Honoris Cauza, din partea Universitatii „Aurel Vlaicu”. La ora 17.30, va avea loc inaugurarea Centrului Cultural la Parohia Arad-Bujac.
Pe data de 6 decembrie (sambata), are loc intampinarea Preafericitului Parinte si a soborului la Catedrala Episcopala „Sfanta Treime” (Catedrala Noua), urmeaza tarnosirea Catedralei, sfintirea raclei cu moastele „Sfantului Ioan Gura de Aur” si slujba Sfintei Liturghii. Consiliile municipal si judetean ii va conferi, la ora 16.00, titlul „Credinta si Unire”, iar Universitatea de Vest „Vasile Goldis”, titlul de Doctor Honoris Cauza.

Claudia Untaru- Glasul Aradului

  • Familiile au invatat despre drepturile si obligatiile copiilor

Cu ocazia "Zilei Drepturilor Copilului" au fost organizate mai multe actiuni tematiceCu ocazia Zilei Mondiale de Prevenire a abuzului asupra Copilului si a Zilei Internationale a Drepturilor Copilului, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Arad a organizat in parteneriat cu Inspectoratul Judetean de Politie Arad si Inspectoratul Scolar Judetean Arad, campania „Mainile tale ar trebui sa ocroteasca nu sa pedepseasca. Ridica mana impotriva bataii”, in cadrul careia au avut loc diverse manifestari tematice.
Actiunile au fost organizate in mai multe centre din cadrul DGASPC. La Complexul de Servicii Sociale din Arad, de pe strada Iustin Marsieu, nr.22A, au fost prezentate informatii cu privire la drepturile copilului, la obligatiile pe care un parinte le are fata de copilul sau precum si la obligatiile copilului. In cadrul manifestarii a fost implicata familia copiilor prezenti, dar si apartinatorii. „Am hotarat sa organizam aceasta campanie de prevenire a abuzului datorita faptului ca a fost si Ziua Drepturilor Copilului. Au fost prezentate astfel in cadrul acestor manifestari informatii in ceea ce priveste drepturile copilului, dar si obligatiile acestora”, a spus Edita Iuhasz , director DGASPC.
Centrul a fost in trecut destinat tinerilor, unde erau inscrisi 30 de copii. Datorita faptului ca relatia de comunicare cu baietii de la acest centru a fost una dificila, acestia considerand ca au mai multe drepturi decat obligatii, conducerea a hotarat ca ei trebuie sa cunoasca modul de viata normal pe care orice persoana il traieste pe propria piele. Astfel, multi dintre ei locuiesc acum la internatele scolilor, invatand sa comunice si sa se gospodareasca singuri, in prezent fiind cazate in acest camin  doar 15 fete.
„De multe ori parintii nu respecta drepturile copilului, dar nu pentru ca nu doresc acest lucru ci pentru ca cei mai multi dintre ei nu le cunosc. Sunt si eu mama si consider ca aceasta manifestare este o activitate potrivita pentru a oferi parintilor informatiile necesare cu privire la aceasta tema. Orice parinte se confrunta cu modul de educare al copilului indiferent de varsta. Invatam astfel odata cu cresterea copiilor cum anume trebuie sa ii educam. Parerea mea este ca trebuie sa ne gandim ca parinti ce anume ne place si ce drepturi dorim sa ne fie respectate pentru ca la randul nostru sa le respectam aceste drepturi copiilor nostri”, a declarat Crenguta Paveloiu, sef al Serviciului de asistenta si sprijin pentru prevenirea situatiilor ce pun in pericol securitatea si dezvoltarea copiluluiIn cadrul manifestarii, pe langa prezentarea sustinuta de catre Crenguta Paveloiu, copiii au fost invatati sa povesteasca despre drepturile lor, prezentarea cuprinzand insa si cateva obligatii. „Am considerat necesar sa includem si cateva obligatii printre drepturile lor deoarece este important ca ei sa stie ca, pentru a fi respectati si ei trebuie sa ii respecte la randul lor pe cei din jur. Ceea ce este cel mai important si am vrut sa scoatem in evidenta este tocmai faptul ca abuzul nu isi are locul in viata unui copil si nici in viata unui adult. Cei care au fost prezenti la manifestare si-au schimbat deja putin mentalitatea deoarece cu acestia se lucreaza, fiindu-le oferita consiliere in acest sens”, a adaugat Edita Iuhasz.De asemenea, cu ocazia Zilei Internationale a Drepturilor Copilului a avut loc o intalnire la sediul Inspectoratului de Jandarmi Judetean Arad, intre persoanele ocrotite de la Centrul de Tineret Arad si  cadre ale inspectoratului. Actiunea face parte tot din campania organizata de catre DGAPSC, la care au participat 9 tinere ocrotite din Arad, impreuna cu 4 persoane angajate ale DGAPSC Arad. In cadrul actiunii ofiteri ai Compartimentului, Prevenirea si Combaterea Criminalitatii din cadrul I.J.J. Arad, precum si un inspector de specialitate, invitat sa participe din partea Agentiei Nationale Impotriva Traficului de Persoane-Biroul Timis, au prezentat teme cu privire la delicventa juvenila, prevenirea furturilor si a violentei in randul tinerilor, raspunderea penala in cazul comiterii de infractiuni, precum si riscurile la care se expun si efectele consumului de droguri. La incheierea actiunii au avut loc discutii libere pe marginea temelor expuse. 
A scazut numarul copiilor abuzati
Numarul cazurilor de abuz inregistrat in acest an, cei de la DGASPC spun ca s-a diminuat fata de anii trecuti. Astfel numarul total de sesizari a fost de 254 prin care au fost sesizate in total un numar de 385 copii abuzati. Din aceste 385 de cazuri aproximativ 200 au fost inregistrate prin telefonul copilului care este 983 si unde orice copil poate suna pentru a cere ajutor pentru problemele pe care le intampina.

Anca Oprea - Observator

  • Calvar pe drumurile nationale - TIR-uri rasturnate la interval de doar cateva ore

TIR-ul s-a rasturnat din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drumIeri a fost o zi plina de evenimente rutiere, in care au fost implicate nu mai putin de trei TIR-uri. Doua accidente, in care un TIR s-a rasturnat iar un altul a ajuns de-a curmezisul soselei s-au intamplat la iesirea din localitatea Simand, la o distanta de aproape un kilometru.
Nervi intinsi la maximum si ore in sir de asteptare pentru soferii care au nevoiti sa astepte blocati in trafic, pe drumul ce leaga Aradul de Oradea, la iesirea din localitatea Simand. Ieri dupa masa, un TIR inmatriculat in Bulgaria, s-a rasturnat pe marginea soselei, dupa ce, din cauza neadaptarii vitezei la conditiile de drum, soferul a acrosat oglinda unui autocar ce apartinea firmei Transdara. Din fericire, autotrenul s-a rasturnat in afara partii carosabile, astfel ca circulatia in acea zona s-a desfasurat fara probleme pe ambele sensuri de mers.
La doar cateva ore dupa accident, la nici un kilometru distanta, un alt TIR a ajuns intr-un copac, pe celalalt sens de mers, dupa ce, soferul unei cisterne nu a pastrat distanta regulamentara fata de acesta si a intrat in plin in spatele TIR-ului. Din fericire, cisterna era goala astfel ca s-a evitat pericolul unei explozii.
Echipajul SMURD s-a deplasat imediat la fata locului, pentru a le acorda ingrijri medicale celor doi soferi, care s-au ales doar cu cateva escoriatii, mana rupta si alte leziuni usoare, desi cabinele celor doua autotrenuri au fost serios avariate.
TIR-ul a ajuns de-a curmezisul soselei, motiv pentru care circulatia a fost complet paralizata pe ambele sensuri de mers, timp de cateva ore bune, pana cand o macara a sosit la fata locului, pentru a scoate de pe carosabil atat TIR-ul cat si cisterna.
La nici o jumatate de ora, un alt accident a avut loc la iesirea din orasul Lipova, spre Deva, unde, soferul unui autoturism a pierdut controlul volanului si a intrat frontal intr-un TIR. Desi a fost nevoie de interventia echipajului de descarcerare pentru a-l scoate pe sofer de sub fiarele contorsionate ale masinii, acesta s-a ales doar cu cateva zgarieturi, fiind in afara oricarui pericol.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Legati, in sfarsit, de lume!

La Conop a fost inaugurata o punte pietonala care va inlocui barca si bacul cu care elevii din Chelmac veneau la scoalaPuntea pietonala inagurata astazi la Conop va inlocui barca si bacul cu care elevii din Chelmac veneau la scoala.
Inaugurare prin ploaie la Conop, acolo unde oficialii judetului si cei ai comunei, dar si candidati la parlamentare din mai multe partide au venit sa vada (si sa se vada) cum se taie panglica la o importanta investitie in infrastructura: realizarea unei punti pietonale peste Mures la Conop.
Puntea, care are o lungime de 144 metri, are o valoare totala de 3.842.000 lei, din care contributia Consiliului Judetean Arad a fost de 434.000 lei (bani alocati primariei prin intermediul a doua hotarari CJA). Banii Guvernului destinati acestei investitii, se pare, nu au ajuns inca cu totii. Dincolo de valoare si probleme financiare, investitia vine sa dea, in sfarsit, o mana de ajutor celor peste 700 de locuitori de pe malul stang al Muresului, printre care si copii de scoala, si sa le ofere sansa de a trece in mod civilizat, zilnic, pe celalalt mal al raului. Pana nu de mult, deplasarea locuitorilor de aici s-a facut cu barci sau cu bacul. Ieri, cativa localnici au venit tot cu bacul la ianugurare, dar sustineau ca spera ca aceasta va fi ultima deplasare cu acest mijloc primitiv de transport pentru ei si pentru copiii lor.
Vine si drumul
Prezent desigur la inaugurare, presedintele CJA, Nicolae Iotcu, a precizat faptul ca “probabil nimeni nu s-ar fi gandit in urma cu ani, cand, de mai bine de 100 de ani copiii treceau raul cu barca la scoala, ca este posibila o astfel de realizare. Dorim, acum, sa sprijinim administratia de aici in vederea asfaltarii unui tronson de 3 km pe ruta Conop-punte pietonala- Chelmac”. Noua investitia e ca si obligatorie, spune noi, caci drumul spre punte este aproape impracticabil.

A. B. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]