Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 23 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Comemorarea aradenilor morti in 21-22 decembrie 1989, sub semnul indignarii revolutionarilor

Ieri la monumentul din fata Primariei a avut loc comemorarea Revolutiei din decembrie 1989Au trecut 19 ani de la evenimentele din decembrie 1989, atunci cand pe strazile Aradului si-au pierdut viata 19 tineri care luptau pentru idealul libertatii. Familiile acestora, impreuna cu cei care au fost atunci in strada, comemoreaza an de an amintirea celor disparuti in cadrul unei ceremonii religioase ce are loc la Monumentul Revolutionarilor din fata Primariei. Anul acesta, in discursurile revolutionarilor s-a simtit indignarea fata de intentia unor aradeni de a muta monumentul, intentie ce ar ascunde de fapt o lipsa de respect fata de oamenii care si-au riscat atunci viata pentru libertate.

Valentin Voicila: „Scoateti lovitura de stat din Arad! Cuvantul potrivit este revolta populara incheiata cu o Revolutie pe programul celei de la Timisoara”
Dupa cuvantarea Episcopului, din multime a iesit pentru a vorbi audientei, unul dintre simbolurile Revolutiei aradene si anume actorul Valentin Voicila. Discursul lui a fost unul adresat cu precadere autoritatilor, indemnate sa nu mai distorsioneze adevarul si sa le acorde respectul cuvenit celor morti pe 21 si 22 decembrie. Astfel, in primul rand, Voicila a dorit sa afirme raspicat ca la Arad a fost Revolutie, nu lovitura de stat: „Sa plecam de la ce avem si de la ce nu avem. Atunci cand sunteti ispititi sa semnati acte false sa va uitati la placa de la intrarea in Consiliul Judetean! Aradul a fost al doilea oras martir din Romania! Au murit niste oameni aici pentru libertate! Aici a fost Revolutie! Nu mi-a spus nimeni nimic, pe cine sa pun sa conduca judetul , cine sa intre in primarie. Iliescu si FSN nu au dat niciodata un telefon la Arad sa ne spuna sa facem una sau alta! Concluzia lui Valentin Voicila este una rostita pe un ton la fel de categoric: „Scoateti lovitura de stat din Arad! Cuvantul potrivit este revolta populara incheiata cu o Revolutie pe programul celei de la Timisoara. Pe acest program am intrat in Consiliul Popular de atunci si pe acest program au murit oamenii atunci!” Actorul Valentin Voicila nu a uitat sa aminteasca pericolul pe care toti cei prezenti pe strazi in 1989 l-au infruntat, spunand ca “o parte din armata a vrut sa faca masacru aici, sub conducerea lui Eugen Badalan, acum parlamentar. Noroc ca la Arad au fost 100000 de oameni organizati pe strazi si s-au inregistrat doar 19 morti. In alte orase unde au iesit mult mai putini, au murit mai multi oameni”

Mamele eroilor martiri: „Sufletele noastre plang!”
Un moment cu adevarat emotionant a fost acela cand patru doamne, mame ale eroilor cazuti acum 19 ani, au iesit in fata oamenilor pentru a rosti cateva cuvinte. Femeile s-au aratat indignate de intentia autoritatilor de muta monumentul, acuzandu-l pe primarul Gheorghe Falca pentru ca nu a participat la aceasta ceremonie. „Niciodata nu l-am vazut pe Falca la comemorari. Un singur monument avem si noi si acum se doreste mutarea lui. Noi, membrii familiilor celor decedati dorim ca monumentul sa ramana aici pentru ca memoria eroilor martiri sa fie cinstita asa cum se cuvine”, a spus Maria Don, una dintre cele patru mame indoliate. Aceleasi idei au fost rostite si de catre Doina Nan, mama decedatului Mada Mihai Flavius: „Aici au stat oamenii cu mainile goale pentru libertate. De ce sa fie mutat acest monument? Noi l-am facut cu mari sacrificii. Vreau sa intreb de ce nu ne onoreaza cu prezenta primarul Falca? Aici trebuie sa fie locul lui, nu la Bucuresti! Cei care au semnat actul de mutare a monumentului, sa aiba viata pe care o avem noi, mamele indoliate!”
Dupa incheierea discursurilor a avut loc depunerea de coroane, in acordurile fanfarei militare. Apoi, militarii au prezentat onorul, iar o parte din manifestanti au plecat spre Cimitirul Pomenirea, la mormintele eroilor martiri.

Lucian Cozma - Observator

  • Chiriasi fara probleme inca un an!

Primaria a decis sa prelungeasca chiriile pe propriile spatiiPrimaria a decis sa prelungeasca chiriile pe propriile spatii inca un an, fara modificari.
Alesii municipali sunt chemati sa voteze, fara retineri si fara intrebari, prelungirea contractelor de inchiriere pentru spatiile pe care institutia le detine cu alta destinatie decat aceea de locuinta.
Executivul propune prelungirea contractelor in cauza, care mai toate ajunsesera la termen, cu o perioada de 1 an, fiind vizati aici chiriasii care au solicitat acest fapt, care folosesc efectiv spatiile si care sunt cu chiria achitata la zi. Adica, mai toti chiriasii primariei, in conditiile in care chiriile la stat au ramas inca mici, iar spatiile sunt centrale. In actul aditional de prelungire a contractelor, primaria propune inscrierea urmatoarei clauze: “contractele de inchiriere prelungite inceteaza inaintea implinirii termenului de 1 an, in cazul restituirii imobilului in baza Legii nr. 10/2001, sau a vanzarii in conditiile Legii nr. 550/2002”.

Toate, la limita
Clauza nu are cum sa-i deranjeze pe chiriasi care si-au dat si in trecut acordul pe reglementari similare. In plus, soarta acestora parea la limita pana la acest proiect, caci, potrivit expunerii de motive, marea majoritate a contractelor de inchiriere pentru spatii cu alta destinatie decat aceea de locuinta expira la 31.12.2008.
Primaria isi motiveaza si scuza propunerea din proiect si prin faptul ca „pana la un alt mod de gestionare al acestor spatii, respectiv, restituirea catre proprietar a celor notificate in baza Legii nr. 10/2001, fie vanzarea acestora conform prevederilor Legii nr. 550/2002, este necesara gestionarea acestora si incasarea chiriei”.

Justificari si scuze
O alta justificare a primariei se bazeaza pe faptul ca acest mod de gestionare a spatiilor (inchirierea), este benefic chiar si din punct de vedere tehnic si al pazei, intrucat spatiile neinchiriate in general se degradeaza si se devalizeaza.
Tot ca justificare este mentionat si faptul ca institutia nu a avut probleme cu eliberarea spatiilor retrocedate de catre chiriasi: „in anii 2007, 2008 s-au predat spatii comerciale inchiriate, fostilor proprietari, fara a exista nici o problema de eliberare”.

La preturi fara concurenta
Spatiile care fac obiectul acestei reglementari, multe dintre ele ultracentrale, sunt detinute de catre asociatii, fundatii, O.N.G. – uri, institutii publice, societati comerciale, societati pe actiuni etc.
Chiriile percepute de Primaria Arad, ridicol de mici, au fost ridicate cat de cat undeva prin 2005, la propunerea consilierului Ovidiu Mosneag, insa chiar si cu acea ajustare sumele percepute pe chirii sunt departe de cele de pe piata libera din Arad.

A.B. - Jurnal Aradean

  • Bilant „pe minus” la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad

Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad - Dr. Mirandolina Prisca prezinta presei un bilant al institutiei pe anul 2008Conducerea Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad si-a exprimat printr-un bilant efectuat la sfarsit de an, inca o data, nevoile si lipsurile cu care se confrunta personalul medical, dar si realizarile de pe parcursul anului 2008.
Directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, Mirandolina Prisca, a declarat ca unitatea spitaliceasca ar avea nevoie de un computer tomograf, un aparat de imagistica prin rezonanta magnetica (RMN), dar si de un angiograf. Dr. Prisca a mai spus ca la acest spital ar mai fi nevoie de aproximativ 400 de asistente si infirmiere. „Am scos la concurs anul acesta in jur de o suta de posturi, insa putine dintre acestea au fost ocupate. Situatia este cu atat mai grava, cu cat angajarile se fac in functie de buget, iar acesta nu ar acoperi salariile pentru necesarul de cadre medicale lipsa“, a declarat Mirandolina Prisca.
In prezent, la Spitalul Judetean din Arad lucreaza 500 de asistente si infirmiere, normativul de personal fiind acoperit pana in 60 la suta. „In ceea ce priveste medicii, situatia este mult mai buna, mai fiind nevoie de trei medici la Sectia de Anestezie Terapie Intensiva si un specialist psihiatru. Din pacate la concursurile organizate pentru aceste posturi, pe parcursul acestui an nu s-a prezentat nimeni. De asemenea, ar mai fi nevoie de patru farmacisti, insa nici la concursurile organizate pentru aceste posturi nu am avut candidati“, a afirmat directorul Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad.
In primele 11 luni ale anului, in sectiile Spitalului Clinic Judetean au fost internati peste 40.000 de bolnavi. Tot in aceasi perioada, personalul medical de la Unitatile de Primire Urgente a spitalului a intervenit pentru a acorda ajutor medical unui numar de peste 50.000 de pacienti.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Atentie ce jucarii achizitionati pentru copiii dumneavoastra!

OJPC Arad a realizat in aceasta luna o serie de controale si la magazinele care comercializeaza jucariiDeoarece ne aflam in luna cadourilor, Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorului Arad a realizat o serie de controale si verificari in magazinele de jucarii. Inspectorii au verificat prezenta avertismentelor de varsta, a instructiunilor de asamblare, astfel incat jucariile achizitionate in perioada sarbatorilor de iarna sa fie sigure si potrivite pentru varsta fiecarui copil. La jucariile mici sau la cele formate din parti componente mici s-a verificat daca informatiile mentionate anterior sunt aplicate in mod vizibil, lizibil si durabil pe ambalaj, pe o eticheta sau pe o foaie volanta care insoteste produsul; atunci cand aceste precizari nu sunt aplicate pe jucarie, consumatorul trebuie sa fie atentionat in vederea pastrarii lor. S-a constatat lipsa oricarui marcaj de conformitate sau aplicarea concomitenta a marcajelor CE si CS (interzisa de HG 396/2003).
S-au constatat abateri in ceea ce priveste indicatiile de montare, asamblare si utilizare, precum si a avertismentelor privind potentialele pericole la folosire (lipsa precizarilor din Anexa 3 la HG 396/2003 privind asigurarea securitatii utilizatorilor de jucarii: marcarea grupei de varsta a copiilor carora le sunt destinate jucariile, necesitatea supravegherii copilului, purtarea echipamentului de protectie etc., netraducerea in limba romana), la 343 operatori economici. Lipsa tuturor acestor indicatii poate duce la folosirea incorecta a jocurilor si jucariilor, urmarea fiind punerea in pericol a celor mici, beneficiarii acestora.
Inspectorii de la Protectia Consumatorului, sfatuiesc consumatorii sa citeasca cu atentie eticheta pentru a se asigura ca jocul sau jucaria corespund varstei copilului. Trebuie acordata o atentie deosebita avertismentelor de varsta care anunta ca jucaria nu poate fi folosita de copiii sub 36 de luni. Este foarte importanta citirea instructiunilor de folosire si de asamblare a jucariei. Jucariile cu proiectile sau cele deosebit de zgomotoase trebuie evitate, deoarece sunt periculoase pentru sanatatea copilului. In momentul achizitionarii unei jucarii, cumparatorul trebuie sa se asigure ca aceasta nu are muchii si varfuri ascutite sau parti detasabile usor de inghitit de copiii mici. Pentru mai multe informatii puteti consulta site-ul ANPC, unde puteti afla si ultimele avertizari pentru produsele periculoase (inclusiv jucariile), transmise tarii noastre prin sistemul rapid de alerta RAPEX.

S. R. - Observator

  • Regele Mihai a impartit cadouri oamenilor nevoiasi

Oamenii nevoiasi au fost placut surpinsi de gestul Regelui MihaiIn apropierea Sfintelor Sarbatori, cand pentru multi masa traditionala de Craciun este doar un vis, Majestatea Sa, Regele Mihai a facut si in acest an, gesturi de caritate in satele din zona Savarsinului.
Duminica, familia regala a fost intr-un supermarket din oras, deschis recent, unde a facut cumparaturi pentru cei care, din nefericire, traiesc, chiar si de sarbatori, intr-o saracie lucie. Majestatile si Altetele Lor Regale au facut pachete cu alimente pentru zeci de familii nevoiase din imprejurimile resedintei de la Savarsin.
Pe multi, surpriza i-a coplesit. Nu se asteptau sa le deschida cineva usa pentru a-i ajuta, cu atat mai putin... un rege.
„Am fost foarte socata sa il vad pe rege la poarta mea. Nu l-am vazut niciodata in realitate, decat pe la televizor, sau pur si simplu am auzit vorbindu-se de el. Nimeni nu ne-a intins niciodata vreo mana de ajutor, nici macar in preajma sarbatorilor, care pentru noi sunt mai sarace. Nu ne descurcam cu banii si avem si copii. E greu... Nu avem cum sa multumim regelui pentru cadourile pe care ne le-a adus”, a povestit cu ochii in lacrimi o localnica de pe Valea Troasului.
Majestatea Sa a colindat gospodariile satenilor mai saraci cu masina plina de cadouri, timp de cateva ore.
Oamenii sarmani au fost mai mult decat coplesiti de gestul umanitar si de buna credinta al Majestatii Sale.
Familia Regala isi va petrece Craciunul la Castelul de la Savarsin, unde familia Regala va primi si colindatori, care au inceput deja sa se anunte.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]