Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 24 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Crestinii catolici l-au primit in inima pe Hristos, Lumina, Invierea si Viata

Catolicii au plecat in inconjurarea pentru Invierea DomnuluiCrestinii catolici traiesc in aceasta Saptamana Sfanta, starea de gratie a Mantuitorului, plecand de la sfintele Sale Invataturi si ajungand in Saptamana Patimilor - cand fiecare dintre noi ne punem sufletul la picioarele lui Iisus. 
In aceasta seara, dupa jertfa sfanta a Mielului, credinciosii se vor bucura din nou de Lumina Sfintei Sale Invieri, speranta si mantuirea noastra, a tuturor.
Kellemes Húsvéti Ünnepeket!
Au fost sase saptamani cernite, timp de meditatie si adanca rugaciune, timp de spovada si indreptare pentru noi toti, copii, tineri sau batrani. 
Sfanta Saptamana a Patimilor Domnului, pe langa rugaciuni si liturghii, se inalta, brusc, in Joia Mare prin Liturghia Chrismei, tinuta la Episcopia Romano-Catolica a Timisoarei. 
Aici, preotii isi reinnoiesc fagaduintele fata de Episcopul diecezan, fiind prezenti toti preotii din Dieceza. 
Seara s-a sarbatorit Cina Domnului, amintind, asa cum spune parintele Horvath de la Catedrala Romano-Catolica Arad Centru "de infiintarea Euharistiei, prezenta reala a lui Hristos in sfantul sacrament euharisitic, infiintarea sacramentului preotiei si Porunca Dragostei, dand unitatea de masura crestin/divina "Precum Eu v-am iubit pe voi, asa si voi sa va iubiti unii pe altii”. 
In Vinerea Sfanta a Patimilor nu se celebreaza sfintele liturghii, in schimb se desfasoara 3 ceremonii: Cuvantul Domnului, Adorarea Sfintei Cruci si Ritualul Impartasaniei. 
La ora 15, ceremonia s-a tinut in limba maghiara, iar de la orele 18.00, in limba romana. "Ceea ce este specific numai bisericii noastre, spune parintele Horvat – este ca avem un grup ecumenic de tineri numit Taizé, care, timp de o ora vor sustine un program de cantece dedicate sarbatorii pascale. Grupul este format nu numai din tineri catolici, dar si din ortodocsi, reformati, evanghelici". 
Sambata, de asemenea, este lipsita de celebrari liturgice, dar in toata aceasta saptamana sfanta, credinciosii au venit la rugaciune, meditatie si spovada. 
La ora 20.00, intr-o atmosfera solemna incepe celebrarea in limbile maghiara si romana, in curtea bisericii, prin Sfintirea Focului, urmand apoi cantarea "Preconium Pascalis", Cuvantul Domnului, Liturghia Euharistica dupa care se va face Procesiunea cu Prea Sfantul Sacrament.
Credinciosii vor pleca din fata Bisericii Romano-Catolice mergand pana la primarie dupa care se vor intoarce din nou in biserica. 
Totul va dura pana tarziu, dupa orele 23, aceasta insemnand, efectiv, Invierea Domnului. 
Credinciosii catolici au sarbatorit Pastele Intre timp se vor citi 5 lecturi din Vechiul Testament, Epistola speciala urmata de aprinderea lumanarilor, rastimp in care va rasuna cantarea "Gloria" dupa care se va ilumina intreaga biserica. 
In Duminica Pastilor se vor face Liturghiile obisnuite la orele 8 in limba germana, 9-10.30 in limba maghiara, orele 12.00 in limba romana si 17.00 in limba maghiara. 
Conform traditiei, dupa fiecare sfanta Liturghie, preotii asteapta credinciosii la iesirea din biserica, binecuvantandu-i cu urarea "Pasti fericite" si oferindu-le cate un ou de ciocolata.
* * *
La Biserica Romano-Catolica Arad-Sega, parintele Kirally spune ca "intreaga Saptamana Sfanta este dedicata in intregime Patimilor si jertfei christice, culminand cu Joia Mare a sfintirii uleiurilor la Episcopia Timisoreana, acolo unde au participat toti preotii, urmata de Vinerea Sfanta a Patimilor si mortii lui Hristos. Slujbele ceremoniei Inmormantarii Domnului au avut loc, vineri, la ora 15 in limba maghiara si ora 18.30 in limba romana". 
"Sambata de la ora 9 la orele 20.00 se face Adoratia la mormantul lui Iisus si spovada credinciosilor, Ritualul Invierii avand loc la ora 20.30 in limba maghiara si orele 23.00 in limba romana. Duminica, de Pasti, Liturghia solemna va incepe la ora 8.30 in limba maghiara, ora 10 in limba germana, 11.30 in limba maghiara si 12.30 in limba romana. Luni este o zi identica in oficierea liturghiilor dedicate sarbatorii pascale".
Frohe Ostern!
La Biserica Romano-Catolica din Aradul Nou, parintele Mates Dirschl spune ca, "sfarsitul acestei sfinte Saptamani a Patimilor, culminate cu ingroparea Domnului, inseamna Adorarea de catre credinciosi a Sfintei Cruci, acoperita cu o catifea neagra sau violet. Credinciosii merg la mormantul Domnului, adora Crucea, urmand apoi Ritualul Impartasaniei. Sambata, la Liturghia de Inviere se face binecuvantarea focului, a Lumanarii Pascale, iar credinciosii intra in biserica si iau Lumina, dupa care se canta solemn despre Invierea Domnului (Laudarea Pastilor). Sfintele slujbe se tin pana dimineata. Duminica are loc oficierea Liturghiei solemne in limba germana, asemenea si dupa-masa la ora 17, iar luni la orele 10 se vor tine sfintele liturghii in limbile germana si maghiara".
* * *

Crestini, luati Lumina din Lumina, bucurati-va intru sfintenie si credinta, Domnul ne-a adus prin sfanta Sa inviere, Mantuirea, pe veci!

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Nemultumire

Consiliile judetene din vestul tarii sunt nemultumite de distribuirea fondurilorConsiliile Judetene din vestul Romaniei  sunt nemultumite ca Guvernul a privat regiunea de  fonduri europene in domeniul sanatatii. 
Prezenti la Arad presedintii judetene din Hunedoara, Timis, Caras-Severin au luat atitudine impotriva Guvernului si ministerului sanatatii, in cadrul sedintei de evaluare strategica, a Comitetului regional de evaluare strategica si corelare vest.  
In programul regional au fost incluse 15 spitale pentru a accesa fonduri structurale, dar printre ele nu se numara nici un spital din regiunea vest.
Reprezentantii judetelor Timis, Arad, Caras-Severin si Hunedoara vor interveni la Autoritatea de management impotriva acestei initiative. 
Animozitatile dintre agentia de vest  si minister dureaza de cativa ani, iar  faptul ca regiunea nu se regaseste pe lista ministerului cu nici un spital care sa fie supus modernizarii, din fonduri structurale i-a facut pe cei 4 presedinti  sa se adreseze ministerului.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Purimul, triumful binelui

Etnicii evrei sarbatoresc PurimulEvreii aradeni au sarbatorit Purimul, cea mai vesela dintre sarbatorile comunitatii. Aradeni au sarbatorit Purimul, cea mai vesela dintre sarbatorile comunitati
Dans, muzica, ritm si voie buna a pus stapanire pe comunitatea evreilor aradeni. 
Pentru Purim, cea mai vesela dintre sarbatorile evreiesti, tinerii din comunitatea aradena au pregatit o mica sceneta plina de muzica si umor. 
Cei peste o suta de participanti au evocat astfel salvarea poporului evreu de la nimicirea lui de catre Haman.
Complotul
Povestea spune ca Estera, regina Babilonului a fost aleasa de catre regele Ahasveros drept sotie, dupa ce acesta a izgonit-o sau a ucis- o pe regina sa, Vasti. Mordecai, unchiul Esterei il salvase pe rege din diferite comploturi ucigase, insa, Haman a devenit gelos si a incercat sa-l conviga pe Ahasveros ca exista un popor in regatul sau care ii ignora suveranitatea si trebuie nimicit. 
Regina da insa un ospat in urma caruia Ahasveros
âi da seama de marsavia lui Haman.
Lectia istoriei
Sarbatoarea Purimului inseamna pentru evrei mai mult decat o simpla rememorare a ceea ce s- a intamplat acum peste 2000 de ani. 
Ea nu se refera doar la antisemitismul care a existat si continua sa existe. Ea se refera la "celalalt". 
La fiinta care dintr-un motiv sau altul este... altfel si la faptul ca este josnic sa urasti oamenii doar pentru ca sunt diferiti.

M.S.- Adevarul

  • Soferii, sfatuiti sa evite Bulevardul Revolutiei

Aglomeratie pe Bulevardul RevolutieiTraficul rutier din centrul Aradului a devenit un adevarat test al nervilor pentru soferi din cauza lucrarilor de asfaltare demarate saptamana trecuta de municipalitate.
Astfel, lucrarile de modernizare vizeaza principalele artere rutiere si linii de tramvai, de la intrarea in oras dinspre Timisoara si pana la iesirea spre punctul de trecere a frontierei de la Nadlac. 
Pe Bulevardul Revolutiei, circulatia este ingreunata din cauza faptului ca se lucreaza atat pe banda de stationare, cat si pe prima banda a drumului. 
Mai mult decat atat, unii soferi opresc pe singura banda disponibila creand astfel ambuteiaje in trafic. 
De aceea, politia rutiera le recomanda aradenilor, dar si celor care vor tranzita orasul in perioada urmatoare, sa evite zona centrala.
"Le recomandam conducatorilor auto sa evite Bulevardul Revolutiei, intre Podgoria si Teatru, pentru ca se executa lucrari pe partea carosabila si circulatia se desfasoara cu dificultate. Recomandarea de a evita bulevardul central este valabila in fiecare zi in care se executa lucrari, de la 7.30 dimineata pana in jurul orei 18.00. Le recomandam soferilor sa circule cu maxima prudenta si in zona Calea Aurel Vlaicu, unde de asemenea au loc lucrari", explica Daniel Iaroslav, din cadrul Politiei Rutiere Arad. 
Astfel, conducatorii auto care tranziteaza Aradul spre Nadlac pot evita zona unde se lucreaza intrand pe centura rutiera din nordul orasului.
Aglomeratie la orele de varf
Potrivit reprezentantilor autoritatile locale, circulatia din centrul orasului se va desfasura cu dificultate pana in preajma Sarbatorilor Pascale. 
"Speram ca pana la Paste intreg bulevardul sa fie reabilitat la nivelul celor doua tronsoane de circulatie auto. Zona se aglomereaza la orele de varf pentru ca sunt foarte multe masini. Si mai avem si probleme cu unii soferi care incearca sa parcheze chiar langa benzile care limiteaza zona de lucrari si, din pacate, ii incurca pe ceilalti soferi", sustine Corina Draghici, purtator de cuvant al Primariei Arad. 
Proiectul de reabilitare a infrastructurii rutiere din Arad beneficiaza de o finantare de 37 de milioane de euro, din care 20 de milioane de euro reprezinta un credit de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Fumatul Ucide! Cancerul pulmonar situeaza Aradul in top

Prea multi aradeni sunt afectati de cancer pulmonar"In Arad, s-au semnalat 366 de cazuri noi de cancer pulmonar, a carui incidenta este mare, atat ca numar de persoane imbolnavite cat si ca mortalitate; se situeaza pe primul loc" declara Ana Szekely, medic primar oncolog al Sectiei de Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad.
Anual se inregistreaza un numar de 1.700 de cazuri noi de persoane care sufera de cancer, dintre care mai multi sunt barbati, deoarece a crescut numarul de cazuri de cancer ORL, "sunt mai multi barbati care au cancer pulmonar din sfera ORL, pentru ca beau alcool si sunt fumatori. Insa, ritmul de crestere al incidentei cancerului pulmonar este mai mare la femei decat la barbati" ne informeaza Szekely Orban Csaba, sef Sectie Oncologie din cadrul Spitalului Clinic Municipal Arad.
Cancerul pulmonar consta in cresterea necontrolata a celulelor in unul sau ambii plamani si este una dintre cele mai grave consecinte ale fumatului.
Astfel, factorul de risc principal este fumatul, desi nu sunt foarte multi fumatori care fac cancer, se stie ca cca 85% dintre bolnavii cu cancer pulmonar sunt fumatori. 
Fumul de tigara este un amestec ucigator de substante cancerigene care pot provoca mai devreme sau mai tarziu cancerul. 
Intr-o bronhie sau in plaman se dezvolta o tumora maligna, care evolueaza mult timp fara simptome. 
In dezvoltarea ei, ea poate invada structuri anatomice invecinate (inima, vase, coaste) sau poate trimite celule la distanta, in alte organe ca creier, ficat, oase, producand metastaze. 
Aproape intotdeauna cancerul pulmonar incepe intr-un plaman si daca nu este tratat poate disemina la nivelul ganglionilor limfatici si in alte tesuturi din torace (inclusiv plamanul opus). 
De cele mai multe ori cancerul pulmonar incepe sa se manifeste cand deja a evoluat mult timp in tacere, facand ca diagnosticul sa se puna adesea in faze avansate. 
Tusea (sau schimbarea caracterului tusei) este un simptom adesea neglijat de fumatori, care il considera normal si este luat in deradere. 
Expectoratia cu striuri de sange sau chiar hemoptizia (expectorarea de sange) sunt adesea atat de alarmante incat pacientul se prezinta la medic in aceeasi zi. 
Pacientii mai pot acuza dureri toracice persistente, scadere in greutate, lipsa poftei de mancare, raguseala de aparitie recenta si care nu mai trece, lipsa de aer. 
Niciunul din simptome nu este tipic. De multe ori simptomele pot lipsi cu desavarsire iar problema se descopera cu ocazia unui control de rutina.
Diagnosticarea precoce a cancerului pulmonar este capitala pentru imbunatatirea sanselor de supravietuire. 
Pentru depistarea cancerului se folosesc o serie de teste, de la examenul clinic la metode imagistice sofisticate: radiografia toracica, bronhoscopia, examenul citologic sau examenul anatomo-patologic, rezonanta magnetica nucleara, tomografia computerizata si tomografia cu emisie de pozitroni. Daca se depisteaza celule canceroase, urmeaza partea cea mai grea pe care trebuie sa o infrunte un bolnav, tratamentul. 
Exista trei modalitati principale de tratament: chirurgia, chimioterapia si radioterapia. "Exista o frica foarte mare a pacientilor fata de tratament. Chimioterapia are efecte secundare, fiind un tratament care distruge tumora insa are un efect si asupra organismului nu numai asupra tumorii. Pacientul poate sa aiba greturi, varsaturi, stare de rau, nu bea lichide pentru ca ii este greata si astfel de deshidrateaza, le cade parul. E socanta ca atare ideea ca iti taie sanul, piciorul, te opereaza, in toate tipurile de cancer " ne mai spune dr. Ana Szekely.
Cancerul pulmonar nu se vindeca singur. 
Netratat, el evolueaza destul de rapid, cu accentuarea simptomelor, ce merg catre deces in intervale ce variaza de la cateva luni la un an de la data diagnosticului. 
Exista cazuri care evolueaza spontan mult mai lent, dar si altele la care o complicatie poate duce brusc la moarte. 
Tratamentul combinat chirurgical si oncologic imbunatateste lucrurile, supravietuirea se imbunatateste cu cativa ani. 
Cu cat un tratament se face intr-un stadiu mai precoce, cu atat cresc sansele de supravietuire.

Andreea Dorotovics - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]