Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 24 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradenii cer respect din partea Guvernului

Peste 500 de aradeni s-au adunat in fata Primariei pentru a cere respect din partea GuvernuluiRevolta mare in fata Palatului Administrativ. Peste 500 de aradeni au raspuns prezent alesilor locali, care i-au invitat sa li se alature in protestul initiat impotriva Guvernului, care a impartit banii pe criterii politice. Astfel, judetul Arad, la sumele de bani primite, a fost situat pe locul 41, adica pe penultimul din tara, primele locuri fiind ocupate de Dolj si Teleorman. Alesilor locali nu li s-a parut corecta aceasta imparteala, tinand cont ca Aradul trimite mai multi bani la Bucuresti, situandu-se la acest capitol pe locul cinci. Bataia de joc a guvernantilor a scos societatea civila in strada. Trei mascote care ii reprezentau pe Tariceanu, Iliescu si Nastase s-au plimbat prin fata Palatului Administrativ in timpul protestului si chiar s-au urcat pe scena, stand in spatele alesilor locali.
Cei prezenti au aplaudat initiativa autoritatilor locale si faptul ca Aradul lupta pentru drepturile lui si au scandat de cate ori au avut ocazia, alaturi de primarul Gheorghe Falca, ,,jos guvernul”. Oamenii s-au adunat cu mic cu mare ca sa asculte masurile care vor fi luate impotriva deciziei guvernantilor de a lasa Aradul la coada. Primarul a prezentat toate datoriile Guvernului fata de judetul Arad, amintind de banii pentru plata profesorilor, pentru termoficare, pentru construirea locuintelor celor evacuati, pentru pasaje, pentru bazinele de inot. ,,Eu cred ca Aradul in momentul acesta trebuie sa isi ridice capul fata de abuzurile pe care le face Guvernul si sunt sigur ca, prin ceea ce a votat consiliul local, vom ataca atat hotararea de guvern, cat si vom prezenta pozitia noastra publica si in scris Guvernului Romaniei, pentru ca suntem pe pozitia a cincea de oferit bani la guvern. Suntem singurii din tara cu exporturile mai mari decat importurile si cred ca nu meritam o astfel de injosire facuta de acesti oameni care au negociat politic banii nostri”, a afirmat primarul Falca. Pentru ca aradenii si-au platit mereu datoriile fata de stat, se vrea ca si Guvernul sa trimita inapoi fonduri, macar in proportia in care se trimit bani spre ei. ,,Intelegem ce inseamna sa fii darnic, intelegem ca in tara sunt si alte administratii mai slabe, cu o economie mai slaba, dar nu inseamna ca pe noi sa ne duca la penultimul loc din tara, nu inseamna ca noi sa fim alungati”, a mai spus primarul.
Solidari cu autoritatile
Platoul din fata Palatului Administrativ a devenit neincapator, pentru ca oamenii s-au adunat sa lupte pentru orasul in care traiesc. ,,Am auzit ca in acesta seara se va protesta in fata Primariei si am venit impreuna cu sotul sa ne sustinem orasul. Nu este corect ca guvernantii sa ne jupoaie de bani si sa nu primim nimic”, a afirmat Mihaela Patrascu, mama a doi copii.
De asemenea, alesii locali au prezentat deciziile luate in sedinta CLM. Decizii cu care cei prezenti au fost de acord.
Inmormantarea guvernantilor
Astazi, protestul autoritatilor locale si al aradenilor se arata unul de proportii, mai ales ca edilul sef a anuntat ca cei cinci de la Guvern vor fi inmormantati de catre aradeni, deoarece in fata Palatului Administrativ se vor afla cinci sicrie. ,,Vom aduce cinci cosciuge. Vom stinge lumina, dar noi toti o sa o aprindem. Ei ne-o sting si noi o aprindem. De asemenea, vom aduce si o caruta cu bostani, ca poate Tariceanu se gandeste ca producem si noi, ca si Geoana, la Dabuleni, si primim si acei bani”. Asa si-a incheiat primarul discursul, invitandu-i pe aradeni si in acesta seara la protest.
Le oprim finantarea
Daca aceste proteste nu se vor face simtite la Bucuresti, alesii locali sunt decisi sa vorbeasca cu firmele din Arad sa se opreasca finantarea la Bucuresti. Sa le de-a cei de la Dabuleni, care au primit de doua ori mai multi bani decat Aradul pentru cultivarea de lubenite.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Anul 2025 ar putea insemna realizarea zonei metropolitane a Aradului

Cu ocazia inaugurarii unei noi editii a Targului imobiliar AR-INVEST, primarul Gheorghe Falca a vorbit despre realizarea zonei metropolitane a AraduluiIeri a avut loc, in cadrul Expo Arad International, inaugurarea celei de-a treia editie a Targului imobiliar AR-INVEST, ocazie cu care primarul Aradului, Gheorghe Falca, a vorbit despre polul de dezvoltare Arad-Timisoara, dar si despre zona metropolitana a Aradului.
Aradul a avut o evolutie spectaculoasa in ultimii ani in ceea ce priveste economia, asta ne-o demonstreaza locul fruntas pe care il ocupam la contributia pentru bugetul de stat, dar si investitiile substaniale. Asta se intampla, spune Gheorghe Falca, datorita politicilor locale si bineinteles pozitiei geografice a orasului nostru: „Am avut viziune!”. Sunt bine definite zonele industriale, cele comerciale, dar se contureaza si zona locuintelor. „Aradul a inmagazinat peste 300 de milioane de euro investitii private si 300 de milioane investitii publice”, a declarat primarul. „Daca acum sase luni eram optimisti, acum suntem calculati din cauza crizei financiare, desi in zona noastra nu sunt deocamdata probleme majore. Guvernul trebuie sa reduca cheltuielile si sa faca el investitii locale. Suntem dezamagiti de faptul ca Guvernul a alocat 600 de milioane de euro care vor fi cheltuiti in doua luni, pentru ca primariile merg pe consum. Guvernul nu trebuie sa dea bani, ci sa administreze”.
Impreuna cu Timisoara vom fi mai puternici!
S-a discutat in acest cadru despre polul de dezvoltare Arad-Timisoara, care peste 15 ani va deveni o realitate. Daca se va crea acest pol, va exista ocazia patrunderii in bazinul iugoslav care va cunoaste o dezvoltare de proportii.
Primarul aradului considera ca administratiile celor doua orase au fost voit impinse spre conflict. Timisoara s-a dezvoltat in toate directiile, mai putin spre Arad, iar Aradul a procedat la fel. „Aceasta orbire trebuie corectata”, asa ca in momentul de fata pe partea dreapta spre Timisoara se dezvolta o zona industriala privata, iar pe stanga o zona de locuit. „Impreuna vom fi mai puternici!”, acesta este sloganul in spiritul caruia va fi realizat acest proiect deosebit de important pentru zona de vest a tarii. Trebuie sa ne decidem insa ce vrem: competitie sau parteneriat? Daca ne vom uni fortele impreuna cu timisorenii, in 2025 PIB-ul realizat pe cap de locuitor va fi aici egal cu cel de la Bucuresti. Aradul reprezinta o intersectie importanta si trebuie sa profite de asta, de aceea doua investitii sunt primordiale: autostrada Nadlac-Arad-Timisoara si aeroportul comun care ar trebui construit la Ortisoara. Impactul economic s-ar rasfrange pe o raza de 150 de kilometri, pentru ca forta de munca ar fi atrasa aici. Frumuseni, ca zona de agrement a ariei metropolitane
Zona metropolitana a Aradului incepe sa se contureze, conform spuselor primarului. La Sofronea se va dezvolta, pe 20 de hectare, o zona industriala, Vladimirescu beneficiaza de toate utilitatile, zona de servicii va fi stabilita la Fantanele, iar cea de agrement la Frumuseni. Infrastructura exista in parte si va fi extinsa in toate localitatile din apropiere: Vladimirescu, Livada, Fantanele, Zadareni, Sofronea, Zimand Cuz (aici a fost deja vandut terenul pentru o zona industriala). Una dintre masurile care vor impinge investitiile in afara municipiului este interzicerea construirii in interior a unor cladiri mai mari decat nivelul celor existente. Vor fi absorbite pana in 2025 primele localitati din jurul Aradului, apoi celelalte. Asta va insemna ca ele sa fie administrate din municipiu, primariile urmand sa devina un fel de primarii de sector.

Dana Mirea, Marina Lascu - Observator

  • Sambata se inaugureaza traseul auto prin fata teatrului

De maine se deschide circulatia auto prin fata TeatruluiDe maine se va deschide circulatia auto, in continuarea strazii Eminescu, segmentul din fata Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, urmand sa se schimbe sensul de circulatie pe strada Unirii, cu sens unic dinspre Bulevardul Revolutiei pana la intersectia cu Bulevardul Decebal.
Proiectul votat de consilierii municipali includea un parc si dezafectarea parcarii din fata hotelului „Ardealul”. In locul gheretelor dezafectate din fata Galeriei de arta „Delta” era propusa realizarea unei platforme expozitionale pentru sculpturi in aer liber.
Iluminatul monumentului este asigurat de reflectoare si corelat cu iluminatul ansamblului sub aspect compozitional cu teatrul, punand accent pe iluminatul festiv al intregii zone.
Pe ambele parti ale accesului se propunea atunci realizarea unei zone verzi, respectiv jardiniere mobile, cu vegetatie joasa, pentru crearea unui ambient placut. Valoarea proiectului a fost estimata la peste 500.000 de lei.

D.M. - Observator

  • Au gresit rechizitoriul lui Faur

Procesul impotriva lui Victor Faur a fost amanat pentru a zecea oaraProcurorul de la DIICOT, care i-a intocmit lui Victor Faur rechizitoriul, a facut unele omisiuni.
A venit si cea de a zecea amanare in procesul lui Faur, de data aceasta din cauza procurorului care a intocmit rechizitoriul. Totul a pronit de la faptul ca hackerul are patru capete de acuzare: interceptare de date, accesare fara drept a datelor informatice din sistemele NASA, Departamentului Energetic si cel Naval, modificare de date si descarcarea fara drept a programelor informatice, toate in forma continuata.
Procurorul care a intocmit rechizitoriul a omis, insa, la unul dintre cele patru capete de acuzare sa mentioneze faptul ca infractiunea s-a facut in forma continuata. Incadrarea juridica in dosarul lui Faur se schimba in urma acestei omisiunii, insa limita de pedeapsa ramane aceeasi (intre 3 si 15 ani). ''Este o omisiune a procurorului care a intocmit rechizitoriul'', e explicat procuroul de caz.
La modificat
In conditiile date, instanta a hotarat sa amane cauza pentru saptamana viitoare, pentru a se face completarea la dosar. La infatisarea de astazi trebuiau dovedite si argumentate documentele trimise de cele trei institutii americane, in care se indica presupusul prejudiciu (1,5 milioane de dolari) cauzat de Victor Faur.
Procuratura a gasit intre timp acea omisiune din rechizitoriu, astfel ca procesul a fost amanat pentru completare si schimbarea incadrarii juridice. In Romania, Faur are patru capete de acuzare si risca intre 3 si 15 ani de inchisoare, amenda penala sau o pedeapsa cu suspendare. Daca era judecat in America, risca nu mai putin de 54 de ani de inchisoare si trebuia sa raspunda pentru zece capete de acuzare, inclusiv pentru conspiratie.

Ioana Costas - Jurnal aradean

  • Festivalul National de Teatru Clasic - Inca un spectacol aradean

In aceasta seara pe scena Festivalului National de Teatru Clasic va fi prezentat spectacolul "Amoc"Spectacolul „Amoc“ al Teatrului Clasic „Ioan Slavici“ Arad – adaptare de Alexander Hausvater dupa o nuvela a lui Stefan Zweig – va fi prezentat in aceasta seara pe scena Festivalului National de Teatru Clasic.
Recent intors de la Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, „Amoc” este cel de-al doilea spectacol aradean care participa la actuala editie a festivalului de teatru.
„Amoc” reface intr-o formula fantastica periplul scriitorului Stefan Zweig in India. La fel ca filosoful Mircea Eliade, a carui fascinatie fata de lumea orientala este evocata in aceasta adaptare dupa Zweig, regizorul Hausvater doreste sa evidentieze autenticitatea vietii si a religiei orientale, nemarcata inca de febra consumismului european.

C.L. - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]