Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 25 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Dragobetele, sarbatoarea tineretii si a iubirii

Romanii au sarbatorit DragobetelePe vremuri,  pe 24 februarie, oamenii tineau  Dragobetele (Ziua Indragostitilor, Cap de primavara, Logodnicul Pasarilor).
Divinitate mitologica similara lui Eros sau Cupidon, Dragobete este considerat a fi fiul Dochiei, un barbat chipes si iubaret nevoie mare. 
Dragobete este si un zeu al bunei dispozitii de ziua lui facandu-se petreceri (fara indecentele evenimentelor similare din zilele noastre), iar de acolo porneau de multe ori viitoarele casnicii.
Inainte,  pretutindeni prin sate se auzea zicala: "Dragobetele saruta fetele!".
Credinta populara romaneasca spune ca cei care participau  la Dragobete vor fi feriti de boli tot anul. 
Asadar: dimineata, imbracati in cele mai bune haine, tinerii se intalneau in centrul satului  in fata bisericii. 
Daca timpul era favorabil, porneau cantand in grupuri catre padure sau prin lunci in cautarea ghioceilor si a altor plante miraculoase (folosite pentru descantece de dragoste), daca vremea era urata se adunau la unii dintre ei acasa si se tineau de jocuri si de povesti.
De Dragobete se faceau logodne simbolice pentru anul urmator (uneori le urmau logodnele adevarate) sau fetele si baietii se faceau frati de sange.
In padure, in jurul focurilor aprinse, tinerii baieti si fete stateau de vorba. 
Fetele strangeau viorele si tamaioasa, pe care le pastrau la icoane, fiind folosite apoi in diverse farmece de dragoste. 
Prin unele locuri, exista obiceiul ca fetele mari sa stranga apa din omatul netopit sau de pe florile de fragi. 
Aceasta apa era pastrata cu mare grija pentru ca avea proprietati magice (se spunea ca e "nascuta din surasul zanelor") si putea face fetele mai frumoase si mai dragastoase. 
Daca nu erau omat si fragi fetele adunau apa de ploaie (pentru spalatul parului) sau de izvor atunci cand Dragobetele se tinea in luna martie.
La pranz, fetele incepeau sa coboare spre sat in fuga, in sudul Romaniei aceasta goana fiind numita "zburatorit"
Fiecare baiat urmarea fata care ii placea. 
Daca flacaul era iute de picior si fetei ii placea respectivul urmaritor, atunci avea loc o sarutare mai indelungata in vazul tuturor. 
Sarutul era logodna ludica a celor doi, cel putin pentru un an de zile, de multe ori astfel de logodne veneau inaintea logodnelor adevarate.
Comunitatea este foarte interesata de ce se intampla, deoarece inca de pe acum se poate afla la ce nunti vor merge toamna. 
Dupa-amiaza avea loc petrecerea, unde toata lumea, fie ca este membru al unui cuplu, fie ca nu, danseaza, canta, se simte bine fiindca se spunea ca tinerii care nu au petrecut de Dragobete sau cei care n-au vazut macar o persoana de sex opus nu-si vor mai gasi pereche tot restul anului.
Femeile obisnuiau sa atinga un barbat din alt sat in ziua de Dragobete ca sa fie dragastoase tot anul si mai aveau grija sa dea mancare buna orataniilor din curte, pasarilor cerului, nici o vietate nefiind sacrificata la Dragobete. 
De multe ori, flacaii petreceau din plin de Dragobete si prin satele vecine, ca sa le mearga bine peste vara.
Pentru toti, sarbatoarea dragostei era socotita una de bun augur pentru treburile marunte, nu si pentru cele mari. 
Deoarece se credea ca Dragobetele ii va ajuta pe gospodari sa aiba un an mai imbelsugat decat ceilalti, in ziua de Dragobete oamenii nu munceau ca in zilele cu sarbatori religioase, doar isi faceau curatenie prin case. 
Cele care lucrau erau fetele indraznete care chiar isi doreau sa fie "pedepsite" de Dragobete. 
Chiar daca mai "pedepsea" femeile, se considera ca Dragobetele ocrotea si purta noroc indragostitilor, tinerilor in general, putand fi socotit un veritabil Cupidon romanesc.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Aradul, orasul celor sapte malluri

Aradul va fi orasul cu multe mall-uriSi la Arad incepe constructia primului mall dintre cele sapte anuntate. 
"Pana in 2012, vor fi in total sapte malluri si centre comerciale mari, ce se vor intinde pe mai bine de 105 hectare. Investitiile totale se ridica la peste 400 milioane de euro", a precizat, ieri, primarul Aradului, Gheorghe Falca. 
Luna viitoare se va pune piatra de temelie la Atrium Center Arad. 
In vestul orasului, se deruleaza lucrarile la centrul comercial Armonia, care va include o ancora Carrefour si peste 80 de magazine si restaurante. 
In aceeasi zona, se va ridica o alta zona comerciala, dupa modelul vienez. 
"Aceste doua proiecte din vestul orasului fac ca Aradul sa devina, in 2009, orasul cu cea mai mare zona comerciala dupa Baneasa din Bucuresti", a apreciat primarul Falca. 
Se vor mai deschide centrul comercial Mercury, cu un mall de peste 20.000 de metri patrati, complexul North Gate Park - cu zone comerciale, un mall, spatii de birouri si rezidentiale, centrul comercial Ice Plaza si Arad Palace, care va fi cel mai mare mall din centrul Aradului. 

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Prezenta la bursa a fost peste asteptarile organizatorilor

Bursa locurilor de munca a satisfacut pe cei prezentAgentia pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) Arad a organizat vineri prima bursa a locurilor de munca din acest an. AJOFM a contactat 250 de agenti economici care au nevoie de forta de munca. 
La bursa s-au prezentat 82 de companii care au pus la dispozitia vizitatorilor 616 oferte de lucru, printre care amintim: vanzatori, agenti turism, operatori calculator, gestionari, electricieni, ambalatori, cofetari, programatori, agenti comerciali, proiectanti, brutari, soferi, consilier juridic...
Oferta a fost variata, persoanele in cautarea unui loc de munca putand alege in functie de pricepere, dar si de domeniul preferat. 
Spre placuta surprindere a organizatorilor, dar si a agentilor economici, persoanele neincadrate in munca au venit intr-un numar foarte mare, peste 400. 
Au avut loc 22 de incadrari in munca dintre care 14 au fost realizate pe loc. 
Totusi cele mai multe firme participante le-au explicat celor interesati ca trebuie sa vina la sediul lor pentru a da o proba, foarte mult contand indemanarea si priceperea viitorilor angajati.
Pentru perioada urmatoare, agentia pentru ocuparea fortei de munca are in program organizarea unor burse cu caracter special, destinate unor categorii anume de persoane: absolventii de invatamant liceal sau superior, pentru persoanele de etnie rroma, persoane cu dizabilitati.

S.R.- Observator

  • Trei mii de tineri la Moneasa

Directorul Cristian Dragan considera ca tabara Moneasa este foarte solicitata de eleviDaca Moneasa devine atractiva pentru copii, directia pierde la capitolul tabere la mare si in strainatate.
Un numar de 3.847 de tineri s- au cazat, anul trecut, in tabara de la Moneasa, acestia aducand la bugetul Directiei judetene pentru tineret Arad nu mai putin de 7 miliarde de lei vechi, venituri care s- au intors tot in tabara, pentru modernizare.
Directorul directiei, Cristian Dragan, sustine ca numarul tinerilor care au ales sa petreaca la Moneasa in tabara a crescut semnificativ in ultimii ani. 
In 2005, la numirea sa in functie, 2.351 de tineri s- au cazat la Moneasa, iar, in 2006, 2.932.  "Am crescut an de an atat la numarul de tineri, cat si la investitii", a sustinut Cristian Dragan.
Daca la acest capitol directia sta bine, in chestiunea taberelor la mare si la munte, numarul tinerilor din Arad trimisi de directie a scazut, iar vina o poarta, potrivit managerului institutiei, concurenta firmelor de turism, care vin cu cele mai diversificate oferte.
"Am trimis 856 de tineri, anul trecut, la mare si la munte, in conditiile in care, in trecut, trimiteam cam o mie de copii. Noi avem insa doar doi lei de copil pe zi. Banii aici sunt mult prea putini si, ca atare, nu se poate face mare lucru", a punctat Cristian Dragan.
Tabara in Tunisia
Directia judeteana pentru tineret a organizat, ce- i drept, anul trecut, tabere in Grecia (cu 170 de euro sase zile), dar si aici trimiterile au fost putine ca numar.
Din acest an, tinerii au sansa sa vada insa Tunisia prin Directia judeteana de tineret Arad, la preturi, cel mai probabil, fara concurenta.
Managerul directiei va fi plecat in 2- 9 aprilie, pentru a perfecta contractul pentru taberele din Tunisia. 
Totusi, directia se va baza in continuare pe tabara de la Moneasa, care aduce cele mai multe venituri institutiei.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Sentimentele adevarate nu le traiesti neaparat pe varf

Interviu cu alpinistul Zsolt Torok care a cucerit AconcaguaInterviu cu Szolt Torok, aradeanul care a cucerit Aconcagua
- De unde ai primit acesta pasiune pentru alpinism?
- Eu am crescut in acest mediu al excursiilor, al drumetiilor. Am auzit prima oara de Everest si de Himalaya pe la varsta de 4-5 ani din cartile de colorat pentru copii unde erau desene cu alpinisti care faceau exact chestiile pe care le fac eu acum. Si atunci mi-am zis pentru prima oara ca eu asta imi doresc. Cum sa zic, e ca un vis al unui copil care doreste sa devina pompier. Cand esti copil traiesti aceste aventuri dar practicand alpinismul le duci mai departe intr-o forma mult mai serioasa, adica traiesti copilaria sub forma unui adult.
- De ce pentru aceasta expeditie ai ales tocmai Aconcagua?
- Daca mi se punea aceasta intrebare acum opt ani era mai interesanta deoarece atunci am dorit sa urc pentru prima data. Dar Aconcagua a insemnat pentru mine o experienta foarte placuta, la fel cum au fost si celelalte expeditii de exemplu.
- Ce a insemnat Aconcagua pentru tine ca alpinist?
- In anul 2000 cand am fost intrebati inainte de expeditie am spus ca poate fi un prim pas pentru Himalaya. Pentru ca daca vrei sa faci cariera in acest sens si sa nu te plafonezi in fata unor experiente dificile cum e Himalaya, acesta a fost cel mai bun pas. Dar acum a fost invers, a fost Himalaya si apoi Aconcagua. Pentru mine reprezinta un pas foarte important pentru ca eu pe Himalaya nu am putut atinge varful. Am ajuns la o altitudine foarte mare de 8150 de metri ceea ce e mult mai mult ca Aconcagua. Dar e un alt sentiment cand te indrepti spre varful unui munte si realizezi ca nu il poti atinge si alt sentiment cand reusesti ceea ce ti-ai dorit cand ai pornit in expeditie.
- Au fost momente in care ti-ai dorit sa renunti?
- Am avut astfel de momente datorita faptului ca Aconcagua a fost o expeditie foarte grea in sensul ca ai un mars de apropiere foarte lung de parcurs pana la munte. Cand te duci spre varf normal ca ai acel elan si motivatia, dar pe zi ce trece simti ca iti lipsesc conditiile de acasa si mai ales cei dragi. Dar trebuie sa stii sa te detasezi de toate aceste sentimente si atunci duci o lupta interioara intre faptul ca nu esti obisnuit cu aceste lucruri dar totuti trebuie sa le accepti.
- Cum a fost cand ai ajuns in varf?
- Eu mi-am impartit acest traseu pe niste portiuni, iar varful pentru mine a insemnat chiar portiunea de sus, finalul expeditiei, locul pana unde trebuia sa rezist. Iar cand am ajuns acolo bineinteles m-am odihnit, am admirat peisajul si am pregatit coborarea.
- Ce sentiment te-a incercat cand te-ai vazut victorios?
- Aici am avut timp sa reflectez pentru ca am stat doua ore in varf. Dar e foarte ciudat pentru ca sentimentele adevarate nu le traiesti neaparat pe varf. Deoarece e lupta aceea, noi am muncit pentru acest lucru si vrem sa savuram momentul, dar in fiecare minut te gandesti ca trebuie sa cobori pentru ca nu e indicat sa zabovesti foarte mult la o astfel de altitudine. Dupa aia normal ca traiesti sentimentul victoriei. Dar sincer eu sentimentele adevarate le-am trait in timp ce urcam pentru ca nu neaparat ziua varfului e cea mai importanta, ci faptul ca reuseam sa inaintam tot mai mult pe zi ce trece. Atunci aveam momentele in care simteam ca traiesc cu adevarat.
- Pe Aconcagua ati avut o dubla reusita.
- Da. Una a fost cu echipa, iar a doua am realizat-o singur. Este o premiera romaneasca deoarece am reusit sa escaladez singur Ghetarul Polonez.
-  Ce a insemnat pentru tine faptul ca ai reusit sa il escaladezi?
- E un lucru greu de obtinut deoarece omul nu e creat pentru un astfel de experiment. Gandeste-te ce inseamna sa escaladezi un perete fara sa ai pe cineva care sa te ajute. Doar tu si muntele. Te gandesti aproape tot timpul daca vei reusi, daca vei mai avea forta sa mergi pana la capat, iar abia la intoarcere reflectezi la faptul ca a fost o nebunie sa reusesti ceea ce ti-ai propus.
- Pregatesti deja urmatoarea expeditie?
- As vrea sa atac multe trasee dificile in perioada urmatoare. De exemplu acum sunt invitat intr-o expeditie cu niste alpinisti din Groenlanda pe K2 dar inca nu m-am decis pentru ca e ceva dificil si foarte periculos. Pentru septembrie sau octombrie vreau sa fac o expeditie proprie pe Ama – Dablam, un varf de 6800 de metri care este cel mai frumos din lume si cel mai provocator. Nu prezinta escalada dificila pe gheata si stanca dar reprezinta o mare valoare deoarece il escaladezi pe verticala. De asemenea, in Europa exista trei mari pereti nordici: Eyger, Grandes Jourasses si peretele nordic al muntelui Matterhorn. Si pe toti acestia as dori sa reusesc sa ii escaladez in viitorul apropiat.

Corina Timpa - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]