Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 25 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Calcule pentru centru: se schimba

La Teatru trecerea pietonilor se face anevoiosPolitia Rutiera, Primaria Arad si celelalte institutii cu reprezentanti in comisia de sistematizare a circulatiei isi fac deja calcule vis-a-vis de modul in care se va desfasura circulatia pe centrul orasului, in imediata vecinatate a Teatrului Clasic Ioan Slavici.
Aici sensurile de circulatie vor suferi cateva schimbari, dupa ce noua strada care se contureaza acum in fata teatrului va fi data in folosinta.
Un lucru e sigur de pe acum pentru toti: strada Unirii isi va schimba sensul de circulatie, masinile urmand sa intre pe strada de pe Bulevarul Revolutiei. 
Se incearca astfel decongestionarea traficului din zona Pietei Avram Iancu, soferii care doresc sa ajunga in zona Primariei avand, la finele lucrarii, optiunea sa evide un drum... in piata.
Comisia de sistematizare a circulatiei a luat miercuri in calcul schimbarea unui alt sens de circulatie de pe o strada din zona invecinata lucrarii aflate acum in executie, considerand ca aceasta va fi necesara pentru a se evita ambuteiajele.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Inteligenta recunoscuta peste granita - Romanii isi gasesc gloria in Statele Unite

Dorin Boldor - un aradean care ne face cinste orasuluiIn ultima perioada, imaginea romanilor a avut multe de suferit. 
Stigmatizati si inlaturati, considerati un fel de paria a Europei, confratii nostri au intampinat numeroase probleme in societatile in care au ales sa traiasca, din cauza altor concetateni, cu intentii mai putin demne de luat in considerare. 
Cu toate acestea, in randul lor se numara nu putini romani cu care noi ne putem mandri. 
Unul din acesti "putini" este si aradeanul Dorin Boldor, cel care reprezinta acea "marfa de import" a Romaniei care nu va fi niciodata in pericol de a fi amprentata, precum romii din Italia...
Statele Unite ale Americii "se ajuta", in ultima perioada, de inteligente externe. 
Astfel, s-a ajuns ca romanii (care nu ar trebui sa plece din tara) sa impuna anumite teorii si concepte, pe un continent considerat a fi prima putere in lume. 
De asemenea, profesori emeriti la universitati de prestigiu pregatesc studenti americani (si nu numai) in diferite domenii... iar acesti profesori sunt romani.
Randul acestora este sporit si de Dorin Boldor, cel care a facut o descoperire cu care a revolutionat cercetarile in ingineria mediului. 
A plecat din Romania doar cu speranta de a studia in America, dar a ajuns ca el sa invete pe altii cum se poate ajunge la solutii ce tin cont si de mediul inconjurator.
A terminat studiile superioare in Arad si a jucat, pentru un timp indelungat, baschet in echipa "West Petrom". 
Din 1997, s-a stabilit in Louisiana, unde a urmat cursurile de masterat si doctorat, iar in prezent e profesor la Centrul Agricol al Universitatii de Stat din acelasi oras. 
In urma studiilor si a abilitatilor in cercetare, detine o descoperire brevetata de universitate.
De la o simpla idee
Tehnologia a cunoscut o dezvoltare naucitoare in ultimii ani. 
Prin urmare, bucatariile femeilor moderne nu se incadreaza in tipar decat daca au, printre altele, si un cuptor cu microunde. 
Dorin insa a vazut microundele cu alti ochi. 
De aceasta sclipire a avut parte dupa ce a terminat si doctoratul, in America.
"Totul a pornit de la transportul maritim. Vapoarele care transportau balast pentru lest erau mult mai greoaie, iar descarcarea se facea anevoios. Prin urmare, am venit cu sugestia ca acestea sa transporte numai apa, in loc de nisip. E mai eficient. Aici a intervenit si problema pe care am incercat sa o solutionam, prin descoperirea noastra: curatarea apei din rezervoarele vapoarelor, prin intermediul microundelor", ne spune, plin de vivacitate, Dorin Boldor.
Problema la care se refera e ca, odata cu transportarea apei din mare, se iau si acele organisme maritime. Iar daca aceasta ajunge in marile lacuri, neavand pradatori naturali, organismele se dezvolta si distrug fauna si flora. "Dar daca apa este incalzita, prin microunde, organismele mor, nu rezista la temperaturi mai mari de 70° C", ne spune inventatorul roman.
Dupa proiecte ample, gandite pana in cel mai mic amanunt, serioase experimente realizate cu studentii in laboratoare si diversi colaboratori pe diferite domenii, Dorin Boldor si-a vazut visul cu ochii.
"Pentru a fi considerata o inventie, trebuie sa fie ceva nou, nemaiintalnit in toata lumea si mai ales sa nu fie ceva evident de facut  pentru un specialist in domeniu". 
Astfel, prin anul 2004, Dorin obtine fondurile din partea Guvernului Federal american iar in 2005, proiectul sau a fost deja demarat. 
Prima etapa, in proiect a reprezentat-o inlocuirea balastului cu apa, apoi constructia generatorului propriu-zis. 
Totul si-a gasit o finalitate si in ziua de azi, Dorin Boldor, un simplu roman plecat in America doar pentru a studia, a ajuns un respectat om de stiinta.
Amploare preconizata
Prin urmare, zi de zi, echipa sa supravegheaza lucrarile la scara mica, de filtrare a apei in generator, unde este incalzita prin microunde si astfel organismele sunt distruse. 
Ecosistemul este protejat iar eventualele catastrofe ecologice evitate. 
Operatiunea dureaza aproximativ zece ore, in cazul in care se trateaza 40.000 metri cubi de apa. 
Se simte aplicabilitatea comerciala a descoperirii, Guvernul Federal fiind foarte multumit, in conditia in care problema "distilarii" apei ocupa mult timp, era foarte pretentioasa si necesita fonduri foarte mari. Iar Dorin se simte mandru de a fi contribuit la mai bunul mers al lucrurilor, chiar daca acestea sunt pe un teritoriu in care el este, pentru moment, doar rezident.
***
Modestia, zambetul si energia cu care il putem caracteriza pe Dorin Boldor ascunde, de fapt, cel mai mare atu al sau. 
Inca o data un simplu om ne-a demonstrat ca multa inteligenta si o "succesiune de noroc, munca, noroc, munca si iar noroc si multa munca"  te poate ajuta sa devii un om glorios pretutindeni. 
Cu atat mai mult ne mandrim de faptul ca Dorin este aradeanul nostru!

Elena Rusu - Glasul aradului

  • Traficul si lucrarile din Arad ne polueaza aerul!

Traficul pe strada Horia polueaza atmosferaIn schimb, poluarea fonica se incadreaza in limitele admise, chiar daca aradenii au foarte des probleme cu motociclistii nocturni care-si tureaza motoarele la maximum 
Impactul transportului asupra mediului se evidentiaza prin emisiile de poluanti in atmosfera, provenite de la transportul rutier, de la transportul feroviar care se face cu combustibil si transportul aerian. 
In Arad exista urmatoarele cantitati de emisii de poluanti proveniti din trafic: Pulberi 354 t/an, dioxid de carbon 500.200, metan 104, oxid de carbon 15.000, compusi organici volatili 2.600, oxizi de azot 4.600 t/an.
O cantitate foarte mare din toate categoriile de poluanti sunt emise in atmosfera, in special poluanti care reprezinta gazele cu efect de sera.
Transporturile afecteaza calitatea mediului si prin zgomotul care se produce la trecerea autovehiculelor, la trecerea garniturilor de tren, la zborul aeronavelor, in special in momentul aterizarii sau decolarii acestora. 
In municipiul Arad, unul dintre cartierele foarte aglomerate, Micalaca, este strabatut de linia ferata ce leaga municipiul Arad de municipiul Timisoara.
Trecerea trenurilor prin aceasta zona se face cu restrictie de viteza, zgomotul produs in timpul zilei nedepasind cu mult (cativa decibeli) zgomotul de fond existent, totusi, din totalul determinarilor de poluare fonica efectuate in zona, 50% dintre ele depasesc limitele admise.
Reducerea zgomotului provenit de la traficul rutier se poate realiza cu ajutorul unor absorbanti de vibratii (din materiale reciclabile) la baza liniei ferate, ziduri laterale (panouri fonice, ziduri absorbante, coline absorbante), cladiri cu autoprotejare (ferestre fonoizolante) si nu in ultimul rand vehicule cu zgomot redus.
Aceasta este o mare problema, pentru ca multa lume se plange in ultimul timp de aparitia mai ales nocturna pe strazile Aradului, a unor motociclete si mopeduri care produc un zgomot iritant. 
Adrian Lile, seful Politiei Rutiere Arad, spune ca intr-adevar, Aradul are un numar foarte mare de motociclete si mopeduri inregistrate, insa nu poate fi luata nicio masura impotriva acestora atunci cand deranjeaza prin zgomotul pe care-l produc in special noaptea: "Legea prevede intr-adevar amenzi pentru poluare fonica, insa noi nu avem in dotare aparate de masurat nivelul  decibelilor, asadar nu putem da amenzi. Altcineva ar trebui sa se ocupe de acesta problema. In primul rand atunci cand sunt inmatriculate aceste vehicule trebuie acordata atentie si acestui lucru. Daca sunt baruri in Arad care functioneaza pana la ora 5 dimineata... nu ne mai mira nimic".
Comisarul-sef al Garzii de Mediu Arad, Attila Szekely, spune ca doar Politia Rutiera poate opri vehiculele, iar daca sunt oprite, atunci nu mai fac zgomot: "RAR verifica fisa tehnica a acestora si le da unda verde sa circule. Garda de Mediu nu poate sa opreasca motocicletele. Ar trebui amendati de Politie pentru ca zgomotul puternic este produs de viteza foarte mare cu care se circula".
Cu toate acestea, Aradul sta destul de bine la categoria poluare fonica. Dana Danoiu, directorul Agentiei pentru Protectia Mediului spune ca au fost realzate masuratori de curand, iar poluarea fonica se incadreaza sub limita: "S-a facut o analiza a zgomotului pe strazile cele mai utilizate din Arad si nici chiar in intersectiile aglomerate nu avem probleme serioase in aceasta privinta"
In schimb depasim norma la pulberi: "Suntem printre judetele cu cele mai mici limite de poluare, dar avem indici mari la pulberile sedimentabile si pulberi in suspensie. Acestea sunt produse de traficul auto si de lucrarile care au loc in Arad".

Dana Mirea - Observator

  • Ungurii ridica pretul la lemn

Lemnul romanesc ajunge si in UngariaNumerosi cetateni din Ungaria vin sa cumpere lemne de foc din judetul Arad, ceea ce a dus la cresterea pretului cu aproximativ 20 la suta.
Ei provin din localitati din Ungaria in care nu exista retele de gaz metan, motiv pentru care sunt nevoiti sa arda lemne pentru incalzirea locuintelor. 
Cele mai cautate zone de unde se pot cumpara lemne de foc sunt Varfurile, Sebis si Pecica. 
In Romania, lemnul de foc costa cu aproape jumatate mai putin decat in Ungaria, tara lipsita de paduri.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • La Castelul Macea din cadrul UVVG - Scoala de vara internationala si-a inceput lucrarile

Lucrarile scolii internationale de vara de la Macea au inceputPrima zi a Scolii de vara internationala "Campia de Vest, Spatiu Cultural European", care se desfasoara la Castelul Macea, organizata de Universitatea de Vest "Vasile Goldis", sub patronajul Academiei Romane, s-a bucurat de prezenta mai multor personalitati universitare, printre care ii amintim pe academicianul Razvan Theodorescu, initiatorul Scolii de Vara, prof. univ. dr. Aurel Ardelean, delegatii universitare din Bekecsaba, Timisoara si Oradea, dar si multi cercetatori din Constanta, Iasi si alte centre universitare. 
Lucrarile au fost deschise de conf. univ. dr. Marius Grec care a declarat ca Scoala de vara internationala isi propune sa analizeze diferite puncte de vedere privind Campia de Vest a Romaniei in contextul actual al tarii noastre in Uniunea Europeana. 
De asemenea, prof. univ. dr. Aurel Ardelean a subliniat: "Scoala de vara internationala „Campia de Vest, Spatiu Cultural European" este o premiera in calendarul academic al Universitatii de Vest "Vasile Goldis".
Senatul Universitatii si Consiliul Facultatii de Stiinte Umaniste, Politice si Administrative au raspuns cu entuziasm generoasei propuneri a academicianului Razvan Theodorescu de a organiza o scoala de vara cu aceasta tema la Castelul Macea.
"Scoala de vara se inscrie, in celebrarea, in acest an, anul european al dialogului intercultural, in manifestarile stiintifice dedicate de comunitatea aradeana a implinirii a 90 de ani de la formarea Statului National Unitar Roman a carui ideolog a fost Vasile Goldis, patronul spiritual al Universitatii noastre".
Academicianul Razvan Theodorescu a precizat  faptul ca: "Este o mai veche pasiune a mea legata de Campia de Vest a Romaniei de relatiile zonelor bihorene,  timisane si aradene cu sudul Dunarii. O legatura care merge pina in epoca bizantului, a imperiului otoman si austriac. Campia de Vest este o zona care a fost intotdeauna in istorie cu un pas inainte, asa cum astazi este economicul cu un pas inainte. Vor fi discutate teme istorice, etnografice, confesionale, probleme ale vietii economice si ale stiintelor naturii. Practic, in patru zile vor fi discutate toate temele principale care tin de specificitatea Campiei de Vest".        
Scoala de vara  este organizata in patru sectiuni si include vizite si excursii aplicate, care vor da posibilitatea participantilor sa aiba un contact nemijlocit cu aspectele etnoculturii specifice anumitor zone din Campia de Vest. 
Cursantii Scolii de Vara au participat ieri la lucrari pe  atieliere, iar astazi incepand cu ora noua se vor deplasa la Arad pentru a vizita mai multe obiective din cadrul UVVG Arad (Casa Universitarilor, Colectia de arta Barutiu Arghezi, Complexul Zarandul si Biblioteca Universitara, Muzeul Memorial Vasile Goldis …), iar dupa masa vor avea din nou in program lucrari pe ateliere.
Cel mai asteptat moment al acestei scoli este vizitarea unor obiective istorice si culturale de pe ruta Macea – Arad – Sanicolaul Mare – Cenad – Sanicolaul Mare – Timisoara – Arad.
Toate activitatiile scolii de vara vor fi postate pe site-ul primei televiziuni Universitare din Romania ().
"Atat lucrarile cat si interventile din cadrul  scolii de vara vor fi filmate  si postate pe site-ul TV. Se va realiza si un film documentar despre aceasta scoala de vara", afirma lect. univ. drd. Virgil Jireghie.

Claudia Untaru - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]