Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 26 ianuarie 2008
Stirile TVA aici
  • Aradul si-a conceput identitatea spirituala odata cu ridicarea bisericii minoritilor, Catedrala Romano-Catolica!

Biserica Catolica Arad-Centru - monument reprezentativ al AraduluiDeschidem, alaturi de istoria strazilor orasului, un nou serial legat de istoria lacaselor de cult. 
Consideram necesar un astfel de material care inlocuieste orice comentariu privind istoria si identitatea cetatii Aradului si a cetatenilor ei. 
Oricine este curios, cel putin, daca nu interesat – cu privire la istoria aparitiei unei biserici, catedrale, manastiri – lacase care alcatuiesc, in ansamblul lor istoric, identitatea de azi si de maine a acestui spatiu geografic, identificat scriptic in anul 1068.
Vom incepe, deci, acest deosebit de onorabil serial cu Biserica Romano-Catolica Arad-Centru.
Context istoric
In ciuda dominatiei otomane in acest spatiu, de peste un secol, religia, coloana vertebrala a oricarui popor, a continuat neabatut. 
Catolicii si-au tinut slujbele, nestingheriti, datorita fratilor misionari si calugarilor franciscani. 
Dupa alungarea turcilor, Aradul a gazduit militari straini, germani si cehi, alaturi de familiile lor. 
Sujbele de cult se desfasurau numai in limbile maghiara si slavona; in acea vreme, la regimentul "Lichtenstein" servea un preot de campanie, Höfflich Kamill, frate minorit din provincia Köln, iubit de credinciosii germani si cehi
Acesta s-a transferat in provincia de pe teritoriul Ungariei si Transilvaniei, numit dupa "Sfanta Elisabeta a Ungariei", Provincie infiintata de Sanctitatea Sa Papa Urban al VIII-a cu bulla "Militantis Aecclesiae", la data de 15 mai 1628. In 1702 s-a stabilit in Arad si si-a inceput munca pastorala. 
Din economiile Provinciei franciscane si donatiile credinciosilor a cumparat un teren pe care a ridicat o capela si o casuta parohiala in locul actualului teren de sport al Liceului Pedagogic. 
Biserica Catolica veche se afla pe locul unde se gasea o parte din Palatul Minoritilor In iulie 1707, in timpul luptelor de independenta conduse de Rákoczi, aceste cladiri au fost distruse, iar Höfflich impreuna cu populatia germana au fugit din Arad. 
Odata cu domolirea luptelor se reintorc, si, in 1710 in locul capelei ridica o biserica noua din caramida. 
In 1752 biserica este inaltata si turnul, inalt de opt toaze(1 toaza=1,949 m), iar langa biserica se construiesc conventul (manastirea) pentru frati.
Doua parohii romano-catolice in 1700!
...incepand din 1702 existau deja doua parohii in Arad: una in cetatea franciscanilor capistrani care se ocupa de credinciosii din cetate si zona sarbeasca a orasului si cea a minoritilor, care aveau grija de enoriasii germani. 
Aceste drepturi ale calugarilor franciscani au fost confirmate de episcopul Cenadului, Engel, in data de 11 septembrie 1752.
In 3 aprilie 1751, in prezenta episcopului Engel, canonicului Limburg Jeno si a parohului din Újbessenyo, Vuco de Branko se pune piatra de temelie a noii biserici care va purta hramul Sfantului Anton de Padova. 
Lucrarile s-au desfasurat in ritm rapid, astfel ca in octombrie 1752, sanctuarul si sacristia bisericii erau deja gata Biserica avea o lungime de 38 de m, o latime de 14 m, circa 1200 de oameni putand sa participe la slujbe. 
Din fotografiile mai vechi, se poate observa ca biserica se afla pe locul unde, ulterior, s-a ridicat parte din Palatul Minoritilor.
Fratii minoriti, exemplu de credinta, abnegatie si sacrificiu
In 1715 fratii minoriti deschid o scoala elementara unde predau in limbile germana si latina, iar in 1745 infiinteaza un liceu. 
Pana in 1873 au predat religie in latina si greaca clasica, limba si literatura maghiara si germana, istorie, geografie, matematica, biologie si psihologie.
Tot preotii minoriti au fost aceia care i-au condus pe cei treisprezece generali pe ultimul lor drum, in ziua de 6 octombrie 1849.
Dupa 6 ani, la 20 septembrie 1854, manastirea se-ndoliaza, odata cu plecarea in surghiun a preotilor Lakatos Ottó, Zetykó Kelemen, Csüdör Tamás, Eperjessy Aurel, Livery Dániel, alaturi de staretul Kosztka Libor, ridicati de politia austriaca. 
Deasupra intrarii la Biserica Romano-Catolica se afla o copie dupa "Pieta" a lui Michelangelo Au fost aruncati in inchisori din Cehia si Moravia, acuzati ca intretin legaturi cu emigrantii maghiari de dupa revolutie si ca au participat la un complot impotriva statului. 
Preotii Kosztka Libor, Zetykó Kelemen si Csüdör Tamás au murit in inchisori, iar ceilalti au fost eliberati abia in 1857.
Biserica, o capodopera eterna sub patronatul Sf. Anton
La implinirea a doua secole de existenta minorita in cetatea Aradului, in 1901 s-a decis construirea unei noi biserici minorite. Superiorul manastirii, Pr.Csák Cirjék OFM Conv. cere demolarea vechii biserici si construirea celei noi, putin mai la nord. Proiectul a fost intocmit de Tabacovics Emil, iar constructorul Frick József a inceput constructia sfantului lacas in anul 1902. In mai putin de un an si jumatate, in biserica inca neterminata s-a tinut prima slujba...
Este construita in stil clasic, fiind inconjurata de cladirea conventului. Deasupra intrarii impodobita cu patru coloane corintiene se afla o copie dupa Pieta lui Michelangelo Buonarotti, iar deasupra holului, in forma de cerc, se inalta o cupola a carei inaltime este de 56 m. In holul bisericii a fost amplasata statuia Sfintei Treimi, dupa ce a fost demontata din piata din fata teatrului, in urma cu peste jumatate de secol. Compozitia din bronz este opera sculptorului maghiar Róna József.
Lungimea navei (partea permisa credinciosilor) este de 43 m iar latimea de 17 m. Pe lateralele navei sunt inaltate cinci perechi de coloane corintiene, iar tavanul este ornamentat de frescele artistilor Lohr Ferenc si Paulik Erik. Pictura imensa a "Sfantului Anton" din sanctuar este capodopera renumitului pictor maghiar, Vastagh György, urmand a fi restaurata in 1935 de catre nepotul pictorului.
In partea dreapta a navei bisericii se afla picturile de altar ale vechii biserici baroce reprezentandu-i pe Sf. Josif si Sf. Francisc, operele artistului din secolul al XVIII-lea, Schiesler Ferenc. Pe partea stanga se regaseste pictura lui Benczúr Gyula despre Sfantul István, originalul aflandu-se in bazilica Sf. István din Budapesta. Vitraliile ii reprezinta pe sfintii arpadieni:
Sf. István, Sf. László, Sf. Imre, Sf. Erzsébet si pe Sf. Francisc.
Un element de nelipsit in bisericile romano-catolice, orga a fost construita in 1905, cu cele 40 de registre ale sale fiind cea mai mare din Arad. Clopotele si orga functioneaza electric din 1926.
Ordinul minoritilor, la datorie pentru Dumnezeu!
Ordinul minoritilor, pe langa Biserica, Conventul si celelalte edificii,construieste in 1926 si
o casa de cultura, confiscata de regimul comunist odata cu
desfiintarea ordinelor religioase.
( redata Ordinului in 1994). Aici a functionat o tipografie, care a contribuit major la raspandirea culturii religioase in Arad si nu numai. Frescele, reprezentand scene din viata Sf. Francisc, Dante si Michelangelo au fost varuite de regimul comunist, fiind restaurate in 1994.
Interiorul bisericii a fost restaurat intre anii 1965-1966 de catre doi restauratori aradeni, Miltaller Sándor si Miltaller Lajos. Repoleirea altarelor si a statuilor s-a facut de catre sculptorul Soós István.
Interiorul Bisericii Romano-Catolice din Arad In vremea comunismului Ordinul Minorit a fost pus in ilegalitate, ca si celelalte ordine calugaresti catolice; multi frati au ajuns in puscariile comuniste, unii au fost exilati cu domiciliul fortat la o manastire franciscana din Estelnic (CV) iar altii, precum, P. Karácsonyi au murit la constructia canalului Dunare-Marea Neagra. Dupa reintoarcerea din exil si din puscarii a celor care au supravietuit - si-au reinceput activitatea pastorala devenind fictiv preoti diecezani in diverse parohii.
Catedrala Romano-Catolica complet renovata
In anul 2003, dupa restaurarea statuii Sf. Ioan de Nepumuk, acesta nu a fost reasezata in vechiul loc, fiind amplasata in interiorul bisericii minorite, vis-a-vis de statuia Sf. Anton de Padova pentru a fi protejata de intemperii.
In 2006, primaria a alocat pentru reparatiile la fatada Catedralei suma de 10.000 Ron, iar anul trecut, 30.000 Ron. 
Peste un an s-a hotarat reamplasarea Statuii Sfintei Treimi (patrimoniu al orasului) la locul de unde a fost inlaturata, in fata teatrului. 
"Ordinul a respectat decizia, revenindu-i astfel doar meritul de a fi salvat, conservat si pastrat un monument, un simbol al credintei aradenilor, o pagina superba a istoriei Aradului la care Ordinul si-a adaugat modesta contributie." 
Pe locul "Sfintei Treimi", a fost amplasata statuia Inimii lui Isus, deosebit de venerata de credinciosi.
Slujbe in patru limbi si marti speciale in cinstea Sf. Anton
In catedrala si capela se fac celebrari zilnice in limbile maghiara, romana, germana si bulgara, iar din 2005, Ordinul a deschis, spre bucuria cinstitorilor Sfantului Anton de Padova, in fiecare marti, Catedrala, pentru rugaciune, dialog spiritual, sfanta marturisire, Sfinte Liturghii, momente de reculegere si un dialog sincer cu Dumnezeu.
In prezent Ordinul Minoritilor, are la Arad, in slujba Parohiei Romano-Catolice, patru preoti.
Spatiul de inalta meditatie spirituala, copleseste, reducand rugatorul pamantean la conditia de lut. 
Dumnezeu e prezent in altar, in icoane, ascultand in marea-I mila, rugaciunile, stergand in taina lacrima sufletului smerit. 
Oricine intra in aceasta catedrala a minunilor Sfantului Anton, a ocrotirii Sfintei Fecioare, a sansei de a fi mantuit sub privirea lui Hristos, atotcuprinzatoare – iese usurat sufleteste, despovarat. 
O catedrala binecuvantata, in care generatii de-a randul s-au rugat si s-au bucurat de mangaierea razelor divine invaluindu-le sufletul.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Proiect PAEM

A fost lansat un nou proiect de catre asociatia PAEM AradUn nou proiect lansat de asociatia PAEM ARAD! 
Dupa 60 de proiecte derulate de  PAEM in cei 12 ani de existenta, cel adresat somerilor care primesc asistenta pentru infiintarea de intreprinderi mici si mijlocii este primul care se pliaza perfect pe obiectul de activitate al asociatiei. 
Reducerea somajului, consolidarea parteneriatelor locale si regionale si promovarea ocuparii fortei de munca – toate acestea sunt urmarite prin noul proiect. 
140 din cei 600 de someri de lunga durata inregistrati la AJOFM ARAD vor fi consiliati, asistati si ajutati sa demareze afaceri. 
Ei vor beneficia de traininguri si formare antreprenoriala si vor avea acces la informatii in domeniu. 
Toate acestea se vor derula la sediul asociatiei PAEM din strada Stefan Cicio Pop. 
Bugetul total al proiectului depaseste 30.000 de Euro si vor fi platiti prin programul Phare 2005, AJOFM cofinanteaza cu  3.000 de Euro iar PAEM are o contributie de  300 de EURO si pune la dispozitie spatiul si echipamentele necesare derularii proiectului.  

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • 80 de kg de heroina la Nadlac!

Un transport de 80 kg heroina a fost oprit la Vama NadlacFilat timp de sapte zile, un camion plin cu 160 de pachete de heroina a fost oprit la Nadlac.
Captura record de heroina la Vama Nadlac. Cinci persoane, trei romani si doi turci, au fost retinute pentru trafic de droguri, dupa ce, marti noaptea, politistii de frontiera au capturat la punctul de trecere al frontierei Nadlac 84 de kilograme de heroina.
Drogurile erau destinate, potrivit unor informatii, consumatorilor din Germania. 
In actiunea de la Nadlac, politistii de frontiera au fost sprijiniti de Serviciul Roman de Informatii.
Totul a inceput dupa ce in luna noiembrie s- au primit informatii despre masini ale unei firme, inregistrate in Romania, care transportau droguri pana in Germania.
Un prim camion a fost identificat in noaptea de 12 pe 13 ianuarie, la Vama Giurgiu, pe sensul de intrare in tara. 
Camionul, marca Renault, tracta o remorca incarcata, conform declaratiilor vamale, cu 21 de tone de portocale din Turcia. 
Portocalele ar fi trebuit sa ajunga pe piata de desfacere din Germania.
Urmarit prin Romania
Vehiculul nu a fost oprit insa la vama, autoritatile de control luand decizia sa lase camionul sa intre in Romania. Acesta a fost insa supravegheat in timpul deplasarii.
Dupa sapte zile, camionul a fost oprit insa la vama Nadlac. 
Confrom informatiilor furnizate, in timpul deplasarii spre vama, soferul camionului, Costel Cristea, un bucurestean in varsta de 35 de ani, a luat legatura cu un cetatean turc, Serdar Onluturk, fiul sefului unei retele de trafic international de droguri, dar si cu un alt cetatean turc, aflat acum in vizorul autoritatilor.
De asemenea, Costel Cristea a fost pus in legatura cu alti doi romani, Ionel Teja, de 42 de ani, si Mihaela Iordache, de 36 de ani. 
Pe parcursul deplasarii, Ionel Teja si Mihaela Iordache au mers la cativa kilometri in fata camionului, cu un autoturism Peugeot, pentru a asigura transportul si pentru a anunta in timp util eventualele filtre politienesti.
160 pachete
Pe 22 ianuarie, camionul a fost oprit pentru perchezitie in Vama Nadlac. 
Intr- un perete al remorcii, sub dispozitivul de refrigerare, au fost gasite 84 de kilograme de heroina, ambalate in 160 de pachete.
Soferul, ceilalti doi romani si Serdar Onluturk au fost retinuti miercuri. 
Joi acestia au fost prezentati magistratilor pentru emiterea unor mandate de arestare.
Cetateanul turc Yavuz Muammer a fost de asemenea, retinut in Romania si este cercetat pentru trafic de droguri, iar un alt cetatean turc, despre care se presupune ca ar fi capul retelei, a fost dat in urmarire.
Patru milioane de euro
Potrivit comunicatului remis de Inspectoratul Judetean al Politiei de Frontiera Arad, "valoarea drogurilor pe piata de consum este estimata la peste patru milioane de euro".
Tot in comunicat se arata ca cei trei cetateni romani, soferul autocamionului si cei doi insotitori, impreuna cu cei doi turci sunt cercetati pentru trafic de droguri de mare risc si introducere in tara de droguri de risc, respectiv complicitate la savarsirea acestor infractiuni, iar daca vor fi gasiti vinovati, cei in cauza risca pedeapsa cu inchisoarea cuprinsa intre 10 si 20 ani.
Cercetarile sunt continuate de politistii de frontiera, sub coordonarea procurorilor DIICOT.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Reabilitare la frontiera

Consiliul Judetean a anuntat ca va incepe reabilitarea drumului spre CurticiConsiliul Judetean Arad a anuntat, ieri, ca va demara curand reabilitarea drumului judetean 792C sector Curtici - intersectia cu DN 79, din zona frontierei cu Ungaria, pentru a imbunatati infrastructura de transport la granita romano-maghiara.
Durata de implementare a proiectului este de 12 luni, iar valoarea sa este de 1.066.000 euro, din care 266.500 euro reprezinta cofinantarea CJ Arad, iar o mare parte reprezinta un grant PHARE CBC.

Alex Negru - Evenimentul Zilei (Editia de Vest)

  • Fotbal – Meci amical - UTA–Lotus Felix 1-0 (0-0)

Dupa meciul cu Lotus Felix se prevede un retur interesant pentru "Batrana Doamna"Se intrevede un retur interesant pentru suporterii "Batranei Doamne"
Cu o garnitura formata doar din tineri jucatori, UTA a reusit sa incheie stagiul de pregatire de la Baile Felix cu o victorie,  antrenorii secunzi Roland Nagy si Dan Tapos trimitand pe teren echipa secunda, in conditiile in care principalul Marin Barbu si fotbalistii titulari au plecat mai repede catre casa pentru cateva zile de vacanta.
Primul "11" i-a cuprins pe : Bordea – Turcus, Pascariu, Joarza, Gornic – Polgar, Branduse, L. Todea, Melinte – Furdean si Verisan.
Meciul contra divizionarei C Lotus Felix s-a disputat pe terenul din localitatea Cihei. Primele 45 de minute au fost dominate de aradeni care si-au creat si cateva oprtunitati de a marca prin Furdean, Melinte, Verisan si Polgar.
Unicul gol al meciului a fost reusit de Goldis in minutul 72, cel care a intrat pe teren in repriza secunda.
Dupa trei zile de pauza, jucatorii si antrenorii se vor reintalni din nou luni dupa-amiaza cand de la ora 17 este programat urmatorul antrenament.
Va urma apoi al doilea stagiu de pregatire din aceasta iarna, cel din Antalya.
Acolo se mizeaza si pe prezenta noilor achizitii, o certitudine la acest capitol fiind fundasul sarb Nenad Lalatovic care va fi prezentat oficial luni, iar pentru cooptarea mijlocasului Radu Marginean si a atacantului Adrian Anca, se vor purta ultimele discutii luni, la Cluj, intre Nicolae Bara si oficialii de la CFR.
Acestia din urma asteapta si achitarea de catre clubul aradean a datoriei de 180 000 de euro pentru transferurile lui Florin Dan si Roszel.
Oricum, mai sunt asteptate si alte achizitii, fie ca este vorba de jucatori de la alte echipe din prima liga sau din strainatate, in total mizandu-se pe 4-5 transferuri care sa asigure un echilibru in toate compartimentele si sa fie atins obiectivul de salvare de la retrogradare.
Si la capitolul finantarii clubului se intrevad noutati deoarece a reaparut pe tapet Virgil Tiran, omul de afaceri romano-american anuntand ca este in continuare interesat de o asociere cu Bara si Paunescu pentru a investi la UTA. 

Sorin Puscuta - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]