Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 26 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • "Fata" noua pentru un centru vechi

Centrul istoric al Aradului are nevoie de restaurareDe prea multa vreme, centrul istoric al orasului are nevoie de restaurari masive la fatade. 
Cladirile, majoritatea datand din secolul XIX, sunt intr-o stare deplorabila. 
Un exemplu  graitor il reprezinta Palatul Hermann, de pe Bulevardul Revolutiei 96, care a ajuns, de-a lungul anilor, intr-un stadiu atat de avansat de degradare incat frescele din partea superioara a cladirii nu mai sunt de gasit, sau Casa Hirschl din Piata Avram Iancu.
Parte la proiectul Hist Urban de revitalizare integrala a oraselor istorice, Primaria Arad a finalizat deja studiul de diagnosticare a nivelului de degradare pentru zona cuprinsa intre strada Vasile Alecsandri, Piata Avram Iancu si strada 1 Decembrie. 
Dintre cele 50 de imobile vizate, respectiv peste 22.000 de metri patrati de fatade, se va finanta, in prima etapa, proiectul tehnic pentru maxim doua. 
Bugetul total de 118.000 de euro este compus din resurse ale fondului european Interreg III B CADSES, in proportie de 80%, restul de bani provenind din cofinantari. 
Banii sunt suficienti numai pentru faza de diagnostic. 
Pentru restaurarea propriu-zisa ar trebui sa plateasca proprietarii imobilelor sau sa fie identificate noi surse de finantare. 
In acest sens, dupa realizarea releveelor la fatade, reprezentantii Primariei vor organiza o consultare publica in cadrul careia, impreuna cu proprietarii imobilelor, vor incerca sa identifice parteneriate cu firme de constructii si eventuali finantatori pentru restaurarea propriu-zisa a fatadelor. 
"Este si interesul administratiei locale sa gasim finantatori pentru realizarea restaurarii  acestor fatade care reprezinta imaginea municipiului. Proiectul Hist Urban are si scopul de a veni in sprijinul orasului cu modele de solutii din orase europene  care s-au confruntat cu aceleasi probleme. Sunt 18 orase europene implicate in proiectul lansat in Pilsen si se pot studia solutiile  gasite de ei.", declara initiatorul actiunii, Levente Bognar.
Intr-o etapa viitoare, intreaga zona protejata a Aradului va fi inclusa in procesul de restaurare. 
Dupa centrul istoric va veni randul cartierului vechi, apoi zona Revolutiei si Cetatea Aradului.

Monica Tulcan - Glasul Aradului

  • In asteptarea unui proiect...

Capela din fata noii Catedrale din Arad se va muta in satul BarzestiBisericuta (capela) din fata noii Catedrale a Aradului se muta in satul Barzesti din parohia Groseni
Mult asteptata sistematizare a zonei Podgoria are toate sansele a se realiza in acest an atat prin punerea in aplicare a proiectului B.E.R.D., cat si a platformei ce inconjoara monumentalul edificiu, Catedrala "Sfanta Treime".
Sistematizarea acestui spatiu este dorita de cei care circula in zona dar mai ales de credinciosii ce participa, cu regularitate, la slujbele religioase din noua catedrala.
Intrebati cand se va incepe aceasta lucrare, responsabilii Bisericii, ne- au informat ca, pana la 1 martie a.c., sunt in asteptarea primirii proiectului de sistematizare a platformei din jurul catedralei si imediat se va trece la executie.
Platforma va fi sustinuta jur- imprejur de un zid de sprijin din beton de aproximativ 1.20 m, va avea o intrare in fata bisericii, doua laterale si una dinspre liceul CFR. Una din scarile laterale va fi dotata si cu un lift pentru urcarea persoanelor cu handicap.
"In aceasta situatie, bisericuta (capela) din incinta santierului, ctitorie a domnului inginer Ioan Faur, director general S.C. ICIM. S.A., va fi rezidita in satul Barzesti, comuna Archis, prin generozitatea ctitorului si a catorva donatori a caror nume il vom face cunoscut la vremea potrivita" - ne- a spus parintele Simion Mladin.
Satul Barzesti, care apartine parohiei Groseni, nu a avut niciodata o biserica ortodoxa. 
Acum, un enorias cu numele Valea Nicolae a daruit o parte din terenul proprietate personala, situat in centrul satului, pentru zidirea acestui lacas, demers la care un aport deosebit a avut si primarul comunei Archis.
Bisericuta din santierul catedralei a fost un loc de mangaiere sufleteasca pentru sutele de credinciosi care au participat la slujbe si va ramane, pentru toti cei care s- au induhovnicit aici, o amintire placuta, un loc de intalnire cu Dumnezeu in rugaciune.
Prin grija Prea Sfintitului Parinte Episcop Timotei pentru toti credinciosii Eparhiei Aradului, aceasta bisericuta, rezidita in satul Barzesti cu hramul Sf. Nicolae si Schimbarea la fata, va avea acelasi rol de mangaiere sufleteasca pentru cei ce pana acum nu s- au putut bucura de o biserica ortodoxa in sat.

V.F. - Adevarul

  • Campania arheologica de anul acesta ia in vedere toate santierele importante deschise in judet

"Istoria care te atinge" este nou slogan al arheologilor care vor face prospectiuni in Judetul Arad"Istoria care te atinge" este deviza sub care arheologii, istoricii si muzeografii de sub tutela Complexului Muzeal Arad isi propun sa ne reconecteze la valorile mai putin cunoscute din trecutul Aradului
Cu siguranta ca, dintre sute de campanii derulate pe teritoriul judetului nostru, cele mai reusite, cel putin conform arhivelor recente pe care le putem controla, sunt campaniile arheologice... 
Judetul Arad are, conform datelor centralizate la nivel national, una dintre cele mai "tari" echipe de arheologi / istorici / muzeografi din tara; studentii la facultatile de profil din Cluj sau Bucuresti viseaza sa ajunga sa lucreze la Arad, iar despre santierele arheologice din judetul nostru se discuta in termeni elogiosi in toata "lumea buna" a arheologiei europene si nord-americane. 
Meritul incontestabil pentru succesul lor il are echipa coordonata de dr. arh. Peter Hügel, directorul Complexului Muzeal Arad, o echipa care, intr-un mod aproape miraculos – daca e sa comparam starea de acolo cu cea din "bucataria" oricareia dintre restul institutiilor culturale –, a reusit sa bifeze nimic mai putin decat si-a propus. 
A reusit sa induplece autoritatile judetene sa aloce bugete chiar daca nu flatante, macar indestulatoare pentru proiectele sale si, pornind de la sumele alocate, dar mai ales de la ideile sanatos-documentate, sa faca din cele patru mari santiere arheologice – Taut, Pecica, Frumuseni si Savarsin – niste situri-vedeta, niste locuri vizitate de istorici importanti, nu doar din tara. 
Despre revelatiile pe care le-au devoalat coechipierii lui Peter Hügel s-a scris mai peste tot – de la cotidiane serioase si pana la tabloide, de la nivel de stire la tratat stiintific –, asa incat, avand in vedere ca "febra" votarii bugetului si-a facut numarul, sa vedem care sunt planurile pentru acest an, in ceea ce priveste continuarea sapaturilor pe cele mai importante dintre santierele Aradului.
Conform datelor furnizate de Adelina Stoenescu, de la Departamentul de Relatii Publice al Complexului Muzeal Arad, prioritatile acestui an sunt reprezentate de:
- Sapaturile arheologice de la Taut "Cetate" (comuna Taut) - Perioada de desfasurare: mai – iunie 2008; Colectiv: George Pascu Hurezan - responsabil (Complexul Muzeal Arad), Florin Marginean, Victor Sava (C.M. Arad), Zsuszanna Kopeczeny (Muzeul Banatului Timisoara), Adrian Andrei Rusu (I.A.I.A. Cluj). 
Obiectivele cercetarii: cercetarea valului fortificatiei de pamant de la Taut; perioada de cercetare – secolele XII-XVII.
- Sapaturile arheologice de la Pecica "Santul-Mare" (Orasul Pecica) Perioada de desfasurare: iunie – iulie; Colectiv: George Pascu Hurezan (responsabil – C.M. Arad), Florin Drasovean (M.B. Timisoara), John M. O’Shea, Sarah Sherwood (Universitatea din Michigan, SUA), Alex W. Barker (Universitatea din Missouri, SUA), Alexandru Szentmiklosi (M.B. Timisoara) 
Obiectivele cercetarii: adancirea sapaturii pana la steril in suprafetele excavate in campania precedenta; continuarea sondarii vecinatatilor sitului prin carote.
- Sapaturile arheologice de la Manastirea Bizere (comuna Frumuseni) Perioada de desfasurare: iulie – august; Colectiv: Adrian Andrei Rusu – responsabil (IAIA Cluj), George P. Hurezan, Florin Marginean (C.M. Arad) Obiectivele cercetarii: cercetarea laturii de Nord si a celei Sud-Vestica a complexului monastic.
- Sapaturile arheologice de la Savarsin-Cetatuie, jud. Arad; Perioada de desfasurare: septembrie-octombrie Colectiv de cercetare: George Pascu Hurezan – responsabil (CM Arad), Peter Hügel, Victor Sava (CM Arad), Valeriu Sirbu (Muzeul Brailei) Obiectivele cercetarii: cercetarea platoului, respectiv a asezarii dacice.
Desigur, profesional-schematic intocmite la acest moment, pentru presa, respectiv "marele public", datele vor arata altfel la momentul "recoltei finale." 
Se anticipeaza de catre specialisti ca niciunul dintre santiere nu va fi inchis dupa campania din acest an, iar despre cel de la Frumuseni – despre care, cum stiti, s-a discutat pe cel mai elogios ton – se spera la mult mai mult... de exemplu, la o conservare a sapaturilor si la transformarea intregului sit intr-un muzeu in aer liber, intr-un spatiu de istorie interactiva, o "istorie care te atinge" – conform sloganului...

Lucian Valeriu - Observator

  • Batranii si-au gasit adevarata casa

Persoanele varstnice din Parneava se simt bine in centrul de ziNu mai este nici o noutate ca batranii nu sunt sedentari, ci chiar plini de viata.
Vorbim de membrii centrelor de zi, din cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara. 
Acum e randul Centrului de Zi "Parneava 1" sa se laude cu ce au mai bun si mai de pret... batranii membri.
Cine spune ca cel care nu are un batran, sa si-l cumpere, bine zice.
Experienta de viata a batranilor si ideile formate de-a lungul timpului, ii ajuta sa poata oferi sfaturi din orice domeniu si le ofera credibilitate.
Nu din orice motiv parul lor a albit.
Acest lucru se simte ori de cate ori cineva viziteaza unul din centrele de zi pentru varstnici.
Cel putin la clubul varstinicilor, situat pe Capitan Ignat, batranii nostri sunt foarte fericiti de oaspeti.
Nimic nu e mai incantator pentru ei decat sa stea de vorba cu cineva.
Luminati la fata de fericire, asculta cu mare interes si ofera replici pe masura.
Dialogul, pentru ei, este foarte important. Sociabili din fire si mereu pusi pe distractie, ne-au intampinat cu bratele deschise.
Zece ani de consiliere si ingrijire
Centrul de Zi pentru Varstnici "Parneava 1" si-a inceput activitatea cu zece ani in urma, pe 1 octombrie.
Nu este intamplatoare data stabilita deschiderii, pentru ca prima zi a lunii este considerata Ziua Varstnicilor.          
In fiecare an, pe aceasta data, are loc o sarbatoare cu dubla semnificatie.
In momentul de fata, centrul numara 370 de membri, dar este frecventat, in fiecare zi, de 45 de batrani.
La dispozitia lor stau in permanenta personalul centrului, mai precis Izabela Maris-referent de specialitate, Annamaria Jarger-consilier si Teodora Purza, asistent medical si consilier.
Persoanele din centru au parte de consiliere pe orice problema juridica, asistenta medicala, inclusiv consiliere emotionala.
Problemele juridice sunt rezolvate de catre referenti, in colaborare cu fundatia PAEM.
Aceste intruniri au loc de cate ori este nevoie, tinandu-se, in general, in biroul clubului.

Elena Rusu - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Expresia juvenila si maturitatea in muzica

Pianista Dana Borsan a fost oaspetele Filarmonicii din AradIn concertul din 21.02.08 al Filarmonicii, oaspeti ne-au fost pianista Dana Borsan, care, de la debutul ei la varsta de 14 ani cu primul concert al lui Beethoven, a acumulat un repertoiu de 43 de asemenea lucrari, alaturi de mai tanarul dirijor Radu Popa, care are deja in palmaresul sau cateva premii nationale de dirijat si unul international de compozitie, dupa cum suntem informati de programul de sala.
In "Concertul nr.2 pentru pian si orchestra in fa minor" al lui Frederic Chopin, compus la varsta de 19 ani, solista Dana Borsan si orchestra acompaniatoare, a realizat un discurs bine coturat, viu, expresiv, care a emanat energii stapanite, ingandurare, suferinte mocnite, nostalgia caracteristica melosului slav, discurs in care sclipitoarele jerbe sonore ale pianului, complexe broderii ce emanau trairi juvenile, s-au imbinat cu coloritul armonic al orchestrei.
Protagonistii au transmis publicului starea de visare delicata, duiosia, dar si dramatica teama de a pierde fericirea trezita de iubire, din Larghetto, una dintre cele mai reusite pagini ale romantismului muzical.
Rondo-ul final, inspirat de dansurile nationale poloneze, cu contrastele sale, ce pare a fi o chemare spre lumea dansului, in Coda caruia solista a uimit pe cei prezenti cu deosebita stapanire a tehnicii pianistice, starnind valuri de aplauze, ce nu s-au ostoit curand.
Cineva a deschis discutia in pauza concertului despre profunzimea, mai bine zis despre lipsa ei in lucrarea ascultata anterior. 
Noi trebuie sa luam lucrurile cum sunt. 
Chopin a compus cele doua concerte de pian la 19 si respectiv 20 de ani, tanar in plina ascensiune, deosebit de sensibil, dar si elocvent.
Asadar, aceasta muzica a avut profunzimea tineretii si efuziunea caracteristica acelei varste, cu care e bine sa luam mereu contact, pe care interpretii le-au relevat in plinatatea lor.
Daca de la primele lor auditii au trecut aproape doua veacuri, ne gandim ca si peste alte secole aceasta muzica va incalzi sufletele melomanilor de toate varstele, chiar daca gusturile difera de la om la om, mai ales daca le vor auzi intr-o interpretare realizata cu multa daruire ca cea de care ne ocupam acum.
A doua parte a concertului saptamanii trecute a dat satisfactie tuturor, luand contact cu "Simfonia in re" a lui Cezar Franck, lucrare de sinteza, care atrage auditorii cu al sau principiu (tematic) ciclic, lucrare compusa in plina maturitate, ca o incununare a acestui gen la el, o combinatie de sensibilitate latina cu un constructuvism german, raportat la muzica franceza in general.
Dirijorul serii, Radu Popa, a construit acest complex si expresiv edificiu sonor cu grija capacitatii maxime de comunicare, cu grija cizelarii amanuntului raportat la intregul ce da impresia de monumental.
Avand in vedere profunda gandire armonica a autorului, ingeniozitatea lui coloristica, planurile inalte ale intensitatilor ar trebui mai cu grija cizelate, deoarece unii orchestranti, in asemenea momente se conduc dupa principiul: "care, pe care!" 
Astfel, efectele bogatiei armonice si mai ales al celei timbrale se disperseaza.
Aici nu strica sa amintim intamplarea cu dirijorul care a oprit de doua ori orchestra la o repetitie, spunand: trompeta, forte! 
A treia oara, dupa ce trompetistului ii iesisera ochii din orbite datorita efortului, dirijorul a precizat: trompeta, forte, nu fortissimo! 
Pe romaneste, tare, nu foarte tare, si, zicem noi, nu, "care mai de care!" 
Exemplul dat mai sus nu are legatura cu cazul nostru decat in principiu.
Incheiem pe tonul dat deja, referindu-ne la a doua parte a concertului: a fost bine, dar se poate si mai bine!

Hugo Hauptmann – Virtual Arad

*** 
Luni, 25.02.08  ora 19, la Biserica Baptista Maranata si
Joi, 28.02.08 ora 19 la Sala Palatului Cultural
CONCERT CORAL - Gospel & Negro Spiritual
Dirijor: Robert Daniel Radoias


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]