Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 26 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Politia Arad si-a sarbatorit ziua cu mare fast

Demonstratii de Ziua Politiei in fata TeatruluiCu ocazia Zilei Politiei Romane, Inspectoratul Judetean de Politie Arad a organizat, ieri, o serie de manifestari. 
Astfel, incepand cu ora 11, pe platoul din fata Teatrului Clasic "Ioan Slavici" a avut loc o prezentare a dotarii si tehnicii folosite de catre politistii aradeni.
Aici au fost expuse autoturismele din dotarea IPJ Arad, VW, Logan, autovehiculul folosit de catre Detasamentul de Interventie Rapida, Laboratorul Criminalistic si motocicletele folosite de politistii rutieristi. 
De asemenea, in zona adiacenta Teatrului, au fost prezenti si politistii de proximitate, care au impartit aradenilor pliante cu sfaturi preventive si au oferit celor interesati, consiliere. 
La ora 13, in sala mare a Teatrului Clasic "Ioan Slavici" a avut loc un program cultural-artistic, cu momente coregrafice, recitare de poezii, dar si ceremonia avansarilor in grad, premierea celor mai buni politisti-sportivi, precum si acordarea titlului de Politistul de onoare al judetului. 
Acest titlu a fost primit de politistul Horia Stoica, cel care a salvat anul trecut patru copii din foc. 
Horia Stoica a fost numit nu doar politist al judetului, ci si al Romaniei.
De asemenea au fost inaintati in grad, inainte de termen, 10 ofiteri de politie si 5 subofiteri de politie. 
La termen vor fi avansati 37 de ofiteri si 53 de subofiteri de politie. 
In cadrul manifestarii au fost premiati cei mai buni sportivi, castigatorii competitiilor sportive la fotbal, tir, tenis de masa, sah, judo, organizate de politia Arad si Asociatia Sportiva Arpolis.

Observator

  • Privatizare peste trei luni

Directorul Aeroportului Arad - Dan Balacel anunta iminenta privatizareRelansat cu brio in ultimele luni, Aeroportul Arad face ultimii pasi spre privatizare.
Evaluarea Aeroportului International Arad a va fi finalizata, potrivit directorului general Dan Balacel, in aceasta saptamana.
Operatiunea a fost comandata de Consiliul Judetean Arad in pregatirea  procesului de privatizare a bazei aviatice aradene, care se deruleaza in aceste luni.
"Luna viitoare, dupa finalizarea evaluarii, aceasta va fi supusa votului consilierilor judeteni, dupa care CJA va intocmi caietul de sarcini", ne- a declarat Dan Balacel.
Iosif Matula, presedintele CJA, a insistat pe faptul ca „nu e vorba de vanzarea aeroportului, ci de atragarea de capital privat" si a precizat faptul ca, dupa votarea evaluarii, " in maximum doua, trei luni, putem intra in a doua etapa a privatizarii: atragerea investitorilor”. Cu alte cuvinte, daca totul merge bine, in trei luni privatizarea bazei aviatice intra pe linie dreapta.
Zboruri interne si externe
Cat priveste dezvoltarea bazei, totul pare sa mearga spre bine aici. Din 12 martie, Aradul a reusit sa obtina avizul Politiei de Frontiera si, dupa o lupta purtata cu autoritatile nationale mai bine de un an, primele zboruri interne.
Este vorba de zborurile Arad- Bucuresti- Arad, adica de opt curse pe saptamana, la preturi mai mici decat cele practicate de CFR, la calatoriile cu trenul.
Pe 30 martie, de pe Aeroportul Arad se va putea zbura si spre Barcelona, cursa adaugandu- se celor patru destinatii externe care opereaza deja aici: Valencia, Verona, Stuttgart si Milano.
Ca o noutate, din iunie, pe aeroportul Arad vor exista chartere care vor face legatura cu Antalya. 
Tot din cauza traficului crescut si a dorintei de extindere a aeroportului, Aeroclubul Arad se va muta cel mai probabil la Siria.
Optimism
Companiile care opereaza deja aici cred ca Aeroportul Arad va deveni in patru, cinci ani, "principala poarta aeroportuara de intrare in tara", luand fata Timisoarei, pentru ca firmele prefera sa lucreze mai degraba cu aeroporturi locale, private, decat cu unele care apartin statului.
Ramane de vazut doar ce operator sau companie aviatica va dori sa intre in parteneriat cu CJA si sa detina, pe bani grei, mai putin de jumatate din actiunile societatii. 
Pe moment, aeroportul a scos la licitatie lucrarea de realizare a turnului de control.
400 pe saptamana
In primele zile de operare, pe cursele interne Arad- Bucuresti au zburat peste 400 de pasageri, inclusiv echipa de fotbal UTA.
Se estimeaza ca, pana la finele anului, 24.000 de pasageri vor opta pentru aceasta cursa, in conditiile in care pana acum toti acestia erau nevoiti sa aleaga aeroportul din Timisoara, daca doreau sa ajunga cu avionul la Bucuresti.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Cozi de 25 de kilometri la granita cu Ungaria

Cozi de zeci de kilometri spre Vama NadlacDupa trei zile de restrictii, soferii de TIR au stat luni seara ore intregi la rand pentru a trece frontiera in tara vecina.
Noapte de cosmar pentru soferii de TIR care au asteptat ore in sir sa intre in Ungaria. 
Traficul greu a fost reluat in tara vecina luni seara, dupa ce timp de trei zile fusese suspendat, in urma Pastelui Catolic. 
Cele mai mari probleme le-au intampinat cei care au ales Nadlacul ca punct de iesire din tara. 
Controale drastice TIR-urile care asteptau sa intre in Ungaria formau, ieri, o coada de aproximativ 25 de kilometri.
Aproape 1.000 de camioane se aflau pe DN 7 sau in parcarile din zona orasului Nadlac, cel mai mare punct de trecere a frontierei cu Ungaria. 
Cei care nu au mai avut loc in parcari, au tras autotrenurile pe dreapta chiar pe DN 7, blocand complet sensul de mers spre Ungaria. 
Mai mult, pentru ca unii au intrat in depasire si au oprit apoi pe cealalta banda a drumului, traficul pe DN 7 s-a blocat complet.
"Am lasat camionul langa granita inca de sambata, pentru ca trebuie sa ajung in Franta, iar daca trebuia sa stam la coada, faceam 12 ore sau chiar mai mult. Am revenit acuma seara (luni seara - n.r.). Controlul merge foarte greu", spune unul dintre soferii care par sa fi gasit solutia ideala pentru a scapa de nebunia de la frontiera. 
Traficul spre Ungaria a fost reluat luni seara, inaintea orei 10.00, insa totul a inceput cu controale drastice. 
Fiecare persoana care a intrat in Ungaria a fost introdusa intr-o baza de date speciala.
"Am fost prin toate vamile, am trecut si pe la Bors. Nu exista vama mai aglomerata ca Nadlacul, nu exista control mai exigent ca in Ungaria", spune unul dintre soferii suparati pentru timpul pierdut la frontiera. 
Efective dublate 
Transportatorii romani spun ca din cauza timpului pierdut la frontiera ajung cu intarziere la destinatie.
"Am adus personal suplimentar la lucru. Pentru a face fata traficului ridicat, politia de frontiera a dublat personalul care efectueaza controale la TIR-uri, se lucreaza pe doua benzi in loc de una, pe sensul de iesire din tara", ne-a declarat Ion Mares, purtatorul de cuvant al Politiei de Frontiera Arad.
Acesta a mai adaugat ca una dintre cauzele situatiei de ieri ar fi cresterea numarului de camioane: "Fata de anul precedent, numarul transportatorilor a crescut foarte mult, PTF Nadlac avand cel mai ridicat trafic de pe frontiera de vest, pentru ca, de aici, soferii au legaturi bune pe autostrada din Ungaria". 
Cozi au avut de infruntat si soferii care au ales Vama Bors pentru intrarea in Ungaria. 
Aici, autovehiculele de mare tonaj care asteptau sa iasa din tara formau o coada de circa 6 kilometri. 
Si aici a fost dublat atat numarul benzilor, cat si cel al lucratorilor vamali. 
La Cenad, in schimb, ridicarea restrictionarilor de tonaj de catre Ungaria nu a afectat traficul la iesirea din tara. 
Si asta deoarece prin acest punct de trecere a frontierei nu tranziteaza masini de mare tonaj. 

Adriana Daraban & Georgeta Petrovici  - Evenimentul Zilei

  • Pensionarii, uniti pentru un scop nobil - Vocea varstnicilor se face auzita

Pensionarii se plang de lipsa banilorProblema cotidiana este subliniata de lipsa banilor. 
In piata, in tramvai, la alimentara, inclusiv in salile de curs, toti concitadinii se plang de saracie. 
Insa cei mai avizati si afectati de aceasta problema sunt pensionarii, care nu mai stiu cum sa-si dramuiasca pensia exagerat de mica, pentru o luna de trai, sa zicem, decent.
Paradoxal, se pot gasi solutii. 
Cand totul pare fara rezolvare, cand existenta promite a fi ingrozitor de apasatoare, varstnicii s-au gandit sa se uneasca pentru un scop, cel de a-si transforma batranetea in ceva placut, lipsit de greutati, au dorit sa transforme negura varstei in optimism. 
Astfel a luat fiinta Uniunea Pensionarilor si Solidaritatea Sociala.
Menita sa gaseasca raspunsuri la problemele existentiale ale pensionarilor, aceasta uniune vizeaza, in primul rand, situatia pensiilor. 
Sistemul de pensii functional in prezentare – mostenire a oranduirii de tip comunist – are la baza o solidaritate intre generatii. 
Sursa veniturilor actualilor pensionari este fondul de pensii colectat de la persoanele active, salariate. 
Abia din acest an, gradual, se trece la un sistem de pensii privat, astfel incat actualii salariati, cand vor ajunge pensionari, vor avea pensia in functie de acumularile personale, nu prin solidaritate sociala. 
Proasta guvernare, vinovata de toate
Sistemul de pensii, in forma actuala, asigura doar o viata de subzistenta pentru majoritatea pensionarilor. 
Cresterile anuntate pompos de Guvern, nu sunt palpabile la un calcul concret, deoarece scumpirile sunt accelerate cel putin in acelasi ritm. 
"Totul se datoreaza proastei guvernari, care pune taxe si biruri pe spinarea varstnicilor. In topul taxelor se afla Romania, dupa care Polonia, cu astfel de taxe inutile", afirma Vasile Veghes, presedintele Ligii Municipale a Pensionarilor din Arad.
Pentru a crea o voce unitara si puternica, capabila sa exercite presiune mediatica si sociala, s-a hotarat coagularea maselor varstnicilor, unificarea pensionarilor si infiintarea Uniunii Pensionarilor. 
In prezenta lui Petre Roman, Aradul a fost primul care a semnat actul de adeziune la aceasta uniune. 
In cadrul primului congres, s-a stabilit si programul platformei, care are in vizor mai multe probleme ale pensionarilor de rand.

Elena Rusu - Glasul Aradului

  • Aradul muzical – Concert Astor Piazolla

Diana Trivellato a cantat la Filarmonica sub bagheta dirijorului Roberto SalvalaioIn ultimii ani, la Arad, am putut face cunostinta cu muzica compozitorului si bandeonistului Astor Piazolla, care, pornind de la tangoul argentinian, a faurit o muzica specifica, ce pare a cuceri tot mai mult teren in lume.
Vazand afisul ce anunta concertul, ne gandeam ca "am mai auzit asa ceva". 
Participand insa la programul oferit de dirijorul italian Roberto Salvalaio, am avut surpriza sa constatam ca ne largim neasteptat de mult cunoasterea in sfera respectiva si ca aceasta sfera este mult mai larga si mai profunda decat ne-am fi asteptat.
Nici nu este de mirare, caci dirjorul italian a castigat la un moment dat un premiu international la un concurs Astor Piazolla.
In serara de joi, 20.03. au putut fi ascultate lucrari orchestrale ca Ouvertura Dramatica op. 5, o prima auditie absoluta dupa cum sublinia programul de sala, careia orchestra i-a subliniat incordarea  persistenta, chiar si in sectiunea lenta, in care corzile grave au desenat o atmosfera sumbra. 
Tot acestea din urma au fost initiatoarele constructiei polifonice care a cuprins intreaga orchestra, inclusiv partidele de suflatori ce au dat discursului culori nebanuite, percutia relevindu-i tensiunea, pentru ca abia finalul sa aduca relaxarea si un pic de lumina.
Desi in prima auditie, publicul a perceput mesajul acestei profunde creatii, rasplatind cu vii aplauze talmacirea expresiva a orchestrei condusa de Roberto Salvalaio.
Dintre creatiile destinate orchestrei, ne-a impresionat si Tangazo, cu interesantele glissando-uri ale corzilor grave de la inceput, cu constructia polifonica, in care a fost cuprinsa treptat intreaga orchestra, cu acumularile tensionale treptate si incheierea in registrul grav, de unde a pornit discursul muzical.
De asemnea, au avut un efect vizibil asupra auditorilor energiile emanate de Danza Criolla, ca si lirismul delicat, subliniat de solo-urile oboiului si clarinetului din Oblivion, in aceeasi sfera lirica plasandu-se si Los Hijos del Rio, ori trairile  din Violentango.
Era de asteptat ca versiunea orchestrala a cunoscutului Libertango sa starnesca vii aplauze, lucrare ce a si incheiat manifestarea intr-o atmosfera vie, luminata de dinamismul dansului ce isi are originea in patria compozitorului, Argentina.
Modernismul din Tango nr.1, cu solo de vioara (Artemiu Simonca) si orchestra de coarde a avut de asemenea priza la public.
Solista serii a fost Diana Trivellato, pianista, cembalista solista in ansambluri baroce, solista vocala cu un vast repertoriu de la preclasici la lirica de coloratura a creatorilor contemporani. Ea a realizat in 2007 la Radio Bucuresti, sub bagheta lui Roberto Salvalaio,  integrala oratoriului El Pueblo Joven de Piazolla.
In concertul aradean, Diana Trivellato a folosit un evatai bogat de mijloace specifice de expresie, de la vorbire ritmata la recitare, de la recitativ, la cant liric si pasional.
In Finale pentru voce si orchestra de coarde a marcat in registrul foarte inalt pulsatia sacadata a tangoului, a sugerat evlavie in Ave Maria pentru voce, pian si orchestra, aplicand stilul parlando in Balada para un Loco pentru voce si orchestra simfonica, realizand un dialog expresiv cu flautul (Ionut Cadariu) si orchestra de coarde in Chiquilin de bachin, subliniind un lirism duios in Los Pajaros perdidos.
Asadar, putem spune cu mana pe inima ca am participat la o manifestare muzicala de inalta clasa, ce se inscrie in sirul reusitelor Filarmonicii locale.
- Cum genericul nostru, "Aradul musical" ne permite, amintim si faptul ca duminica seara a avut loc la Bucuresti un concert al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene, sub bagheta celebrului pianist si dirijor Vladimir Ashkenazy, orchestra in care au cantat si doi romani, unul fiind o aradeanca, violonista Marciana Buta, care a acordat un interviu in pauza concertului. 
Pornita de la Liceul de Arta "Sabin Dragoi" a ajuns sa studieze in Anglia, alaturi de sora ei Ema, marcand succese in ascensiunea lor artistica.
Amintim cu aceasta ocazie ca pe urmele colegelor sale a calcat inca un aradean, violonistul Dorinel Tuca. 
El a venit la Arad in august trecut cu orchestra Conservatorului Regal de Nord-Manchester, condusa de Xenophon Kelsey, care a sustinut  aici un curs de zece zile de perfectionare artistica.
Punctul  culminant a fost un concert sustinut de formatia studentilor, cand aradeanul Dorinel Tuca a cantat ca solist impreuna cu Cloe Wolpe, colega lui de studii, Concertul pentru doua viori si orchestra in re minor de J. S. Bach.
Cu repertoriul pregatit la Arad, orchestra a sustinut apoi concerte si la Manastirea Radna, la Timisoara, Cluj, Budapesta, cu un public mult mai numeros decat aici.
Prin urmare, tinerele noastre talente care studiaza peste hotare, ne trezesc sentimente de mandrie locala, cat se poate de firesti.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

*** 
Concertul din 27 martie de la Biserica Rosie sub titlul
POLIFONII DE PRIMAVARA – MADRIGALE, sustinut de
Corul Filarmonicii dirijat de Robert Daniel Radoias, va cuprinde lucrari de:
- Monteverdi, Lasso, Palestrina, Arcadelt, Donato, Dowland, Des Pres, Certon, Banchieri, Weelkes, Passereau, Morley, Clemens non Papa, Gallus


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]