Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 26 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Scoala veche Preparandia, reabilitata cu bani UE

Cladirea veche a Preparandiei va fi reparata cu bani primiti de la UECentrul vechi al Aradului, unde se afla si Preparandia, prima scoala romaneasca de invatatori din Transilvania, va fi reabilitat cu fonduri de la Uniunea Europeana, in valoare de 12 milioane de euro nerambursabili.
Valoarea totala a investitiei se ridica la 15 milioane de euro, din care trei milioane vor fi suportate de la bugetul local. 
Preparandia este unul dintre cele mai vechi imobile din Arad, iar in prezent se afla intr-o stare avansata de degradare, acoperisul si zidurile stand sa cada. 
Administratia locala a cumparat, in 2006, imobilul de la proprietarii care nu il puteau reabilita in conditiile cerute de lege. 
Astfel, primaria a platit 86.680 euro plus taxe pentru a restaura si a transforma cladirea in muzeu.
Preparandia a fost construita in 1812, la initiativa unor intelectuali ai vremii, cum ar fi profesorii Dimitrie Tichindeal, Ion Mihut si C. Diaconovici-Loga. In aceasta "scoala normala", cum era denumita, s-au pregatit primii invatatori din Transilvania.
"Avem proiectul tehnic gata facut si estimam ca in toamna vom incepe licitatia pentru aceasta mare lucrare, care inseamna modernizarea unor monumente, strazi si a intregii zone istorice", spune Gheorghe Falca, primarul din Arad. 
Cu banii obtinuti de la Uniunea Europeana se va reabilita podul "Traian", vechi de peste 100 de ani, care anul trecut a fost inchis o perioada din cauza gradului mare de uzura.
Strazile de pamant vor fi asfaltate
In plus, vor fi modernizati peste 64.000 de metri patrati de drum, din jurul Preparandiei, trotuarele de pe 12 strazi si se vor schimba trei kilometri de conducte de apa potabila si sistemul de de canalizare din zona.
In centrul vechi al orasului inca mai exista strazi de pamant, iar prin acest proiect ele vor fi in sfarsit asfaltate. 
Insa, proiectul nu prevede reabilitarea caselor particulare, desi in zona sunt cele mai vechi imobile din oras, unele datand din secolul al XVIII-lea.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Tentativa de phishing la Piraeus Bank

Tentativa de pishing catre clientii Piraeus BankPiraeus Bank Romania a fost supusa ieri dimineata unei tentative de phishing prin care clientii bancii au primit e-mail-ul conform caruia au trei rate restante la creditul ipotecar CASA acum. 
Phishing-ul este o modalitate de transmitere de mesaje prin care li se cere utilizatorilor sa-si dea datele personale. 
Mesajul primit aduce la cunostiinta clientilor ca au de platit o datorie restanta catre banca in valoare de 2,452 de euro, apoi li se cere sa acceseze un link unde clientul trebuie sa introduca codul PIN.
Astfel reprezentantii Piraeus Bank Romania au avertizat ieri cetatenii ca in numele lor au fost trimise nenumarate mesaje electronice care informeaza oamenii, indiferent daca sunt sau nu clienti ai bancii ca figureaza cu restante in baza lor de date. 
Pireus Bank a precizat totodata ca ei nu sunt raspunzatori in acest proces de e-mailing, recomandand celor care au primit un asemenea e-mail sa ignore mesajul si sa nu dea curs cererilor care prevad dezvaluirea codului de acces si al PIN-ului pentru accesarea serviciului Piraeus Online Banking sau a oricarui alt cod de acces sau PIN, aferente produselor bancii.
Pentru o mai mare siguranta sistemul de securitate al Piraeus Online Banking cuprinde, pe langa codul de acces si al PIN- ului si alte elemente suplimentare de autentificare, cu scopul de a proteja clientii in fata unor astfel de atacuri. 

S.R. - Observator

  • Preselectie pentru Mamaia

Preselectie de dansuri populare pentru festivalul de folclorPreselectie pentru festivalul de folclor Mamaia 2008 la Arad !
Festivalul national al cantecului si dansului popular romanesc va avea loc la sfarsitul lunii august, imediat dupa festivalul de muzica usoara de la Mamaia, iar judetul Arad se numara printre cele 12 judete unde se organizeaza preselectiile. 
Tinerii interpreti amatori sunt asteptati pe 5 iulie in sala studio a teatrului clasic Ioan Slavici.
Interpretii amatori de muzica populara care vor sa participe la preselectie trebuie sa indeplineasca mai multe conditii.
La Arad preselectia este organizata de catre Centrul cultural judetean din cadrul  Consiliul judetean, partenerul celui din Constanta.
Festivalul de folclor Mamaia 2008 va avea loc in perioada 25-31 august.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Opt posturi pentru rezidenti

Aradul are cea mai mica cerere de medici rezidenti din vestul tariiAradul are nevoie de cei mai putini medici rezidenti; nici unul dintre posturi nu este in municipiu.
Aradul stabileste inca un record: are cea mai mica cerere de medici rezidenti din vestul tarii (in judet fiind nevoie de doar opt medici, niciunul in municipiu). 
Examenul de rezidentiat la nivel national a fost organizat duminica, pe 22 iunie, iar pentru Banat cererea a fost de 36 de medici rezidenti.
Incepand din acest an, potrivit unei hotarari de Guvern, examenul de rezidentiat se organizeaza pe locuri, rezidentiat pe post si rezidentiat cu timp partial, specialistii formati in urma promovarii concursului de rezidentiat pe post fiind obligati sa lucreze la unitatea sanitara cu care au incheiat contractul individual de munca cel putin un numar de ani egal cu durata corespunzatoare pregatirii in rezidentiat.
Daca Aradul nu are nevoie de prea multi medici specialisti, in Caras Severin cererea a fost cea mai mare, aici fiind inregistrata o lipsa acuta de medici (au fost scoase la concurs 17 posturi de rezidenti).
La Timis se cauta 10 medici rezidenti, in timp ce la Arad doar 8. 
Posturile scoase la concurs in Arad sunt: doua la Spitalul Orasenesc Ineu, doua la Spitalul de boli cronice Sebis, un post de medic rezident la Spitalul Orasenesc Lipova, unul la Spitalul teritorial Gurahont, unul la Centrul de Sanatate Chisineu Cris si  unul la Spitalul de psihiatrie Capalnas.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Seria macabra a inecurilor continua - Copila inghitita de Mures

Ieri apele Muresului au mai facut o victima la PecicaIeri, apele Muresului si-au luat din nou tributul.
O noua viata a fost inghitita de rau, o copila de 14 ani de data aceasta, dupa ce in ultimele patru zile tot atatea persoane s-au inecat.
O fetita de doar 14 ani din Pecica  a incercat sa se racoreasca in apele raului.
Baia i-a fost fatala, ea nemaireusind sa iasa din Mures.
Martori ai acestui tragic eveniment au fost doi prieteni care au asistat neputinciosi la sfarsitul tinerei.
"A intrat in apa, dar eu i-am zis sa nu se duca acolo, ca e o groapa. Ea nu m-a ascultat, a zis ca nu-i nici un bai, ca stie sa inoate. Dintr-o data am vazut-o ca se duce la fund si striga mereu dupa ajutor. Dupa aia nu am mai vazut-o, nu a mai iesit la suprafata", ne spune vizibil marcat un copilas, martor al tragediei.
Totul s-a petrecut putin dupa ora 12.00, dar pana cand prietenii micutei au reusit sa anunte politistii despre trista intamplare, au trecut peste doua ore.
"La ora 14.15 am fost sesizati ca in urma cu ceva timp o minora de 14 ani, fiind la scaldat impreuna cu prietenii, s-a inecat in raul Mures, in zona insulei din dreptul Cartierului Cocota, din orasul Pecica. Ne-am deplasat imediat impreuna cu cei de la ISU Arad la locul faptei si am inceput cautarile. Am fost ajutati si de cativa localnici, insa, din pacate, nu am reusit sa gasim trupul neinsufletit al minorei", ne-a declarat subcomisarul Tudor Craciun, din cadrul Politiei Pecica.
Cu toate ca toti cei prezenti pe malul raului sperau ca fetita va iesi la suprafata vie, pompierii le-au spus ca sansele ca acest lucru sa se intample sunt foarte slabe.
Conform subofiterilor ISU, dupa opt minute de stat sub apa sansele de supravietuire sunt aproape nule.
Nimeni nu s-a putut impaca cu acest gand.
Atat pompierii cat si localnicii care aveau barci au incercat ore in sir sa o gaseasca pe micuta.
Din pacate, acest lucru nu s-a intamplat iar acum familia indoliata se pregateste de inmormantare.
Deocamdata, toti asteapta sa recupereze trupul micutei pentru a-i putea oferi o inmormanare crestineasca.

Corina Neagu - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]