Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 26 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Italienii ne fac autostrada

Un consortiu spaniolo-italian a castigat licitatia pentru constructia autostrazii Arad-TimisoaraConsortiul FCC Construccion-Astaldi a castigat licitatia pentru constructia autostrazii Arad-Timisoara si cea pentru DN 79 Arad-Oradea.
Un consortiu spaniolo-italian va realiza autostrada Arad-Timisoara. Vestea a fost facuta publica de catre Ministerul Transporurilor ieri in cadrul unei conferinte de presa.
Responsabilii din minister au anuntat numele castigatorilor mai multor licitatii pentru contracte de infrastructura, valoarea totala fiind de 2,3 miliarde de lei. Printre castigatori se numara francezi (Colas), spanioli (FCC Construccion), italieni (Astaldi) si austrieci (Strabag).
Cea mai mare suma de bani (634,4 milioane de lei, fara TVA) va fi cheltuita pe executia tronsonului de autostrada Cernavoda-Medgidia, lucrare ce va fi executata de compania Colas si finantata de Banca Europeana pentru Investitii (BEI) si Guvern.
A doua suma scosa la bataie de Guvern va reveni consortiului FCC Construccion-Astaldi, care a fost desemnat castigator al licitatiei pentru constructia tronsonului de autostrada Arad-Timisoara. Contractul pentru tronsonul de autostrada ce trece prin Arad are o valoare de 482,9 milioane lei fara TVA iar lucrarile ar trebui sa inceapa undeva prin primavara. Anuntul privind castigatorul licitatiei pentru tronsonul Arad-Timisoara este asteptat inca din septembrie, atunci cand ministrul Transporturilor promitea ca va face public numele firmei care va executa mega-lucrarea finantata de BEI, la care autoritatea contractanta este Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania S.A.
Italienii au luat si DN79
Firma italiana Astaldi va avea mai mult de lucru in Arad, in conditiile in care pe langa contractul de executie a autostrazii a primit, in urma licitatiei organizate de minister, si contractul de proiectare si executie a DN 79 Arad-Oradea. Potrivit ministerului, aceasta lucrare necesita fonduri de 266,3 milioane de lei.

A.B. - Jurnal aradean

  • Autobuze pentru transportul din zonele periferice ale orasului

La anul vor fi introduse noi trasee pentru autobuzeReprezentantii Primariei Municipiului Arad au finalizat dicutiile cu cei de la Compania de Transport Public Arad, cu privire la achizitionarea a sase autobuze de mici dimensiuni, dar si cele cu privire la introducerea unui nou sistem de taxare pe mijloacele de transport in comun in municipiu. Astfel, Primaria a prevazut in bugetul de anul viitor bani pentru autobuze si noul sistem. Reteaua de autobuze va fi realizata pentru transportul persoanelor din zonele periferice ale municipiului pana la statiile de tramvai. Autobuzele vor fi introduse pe sase trasee: 1. Gara Bujac – Piata Bujac – Strada Dambovitei – Fortuna – Fat Frumos – Poetului – Tribunul Corches – Manastirea Gai si retur; 2. Trenului – Rasnov – Petru Rares – Budai Deleanu – Visinului – Ardealului; 3. Piata Spitalului – Banul Maracine – Corneliu Coposu – Podgoria – Bulevardul Revolutiei – Crisan – Spitalul Municipal – Piata Spitalului; 4. Voinicilor – blocurile ANL – Selgros – Real; 5. Campia Turzii – Constitutiei – Caraiman – Calea Timisorii – Ogorului si retur. 6. Sase Vanatori – Calea Aurel Vlaicu – Podgoria – Corneliu Coposu – Banul Maracine – Piata Spitalului – Andrei Saguna – Dorobanti – IAS Muresul.
Pretul unui mini autobuz va costa intre 22 -29 mii euro. „Trebuie sa legam zonele periferice, unde nu este transport public, de cele in care exista acces la tramvai. De aceea, dupa intalnirile cu cetatenii, lansam in dezbatere publica cateva trasee in care vom introduce autobuze de dimensiuni optime, care sa faca aceste legaturi. Este vorba despre autobuze urbane, de capacitate mica, de maximum 30 de locuri”, afirma edilul sef, Gheorghe Falca.
In ceea ce priveste sistemul de taxare, primarul Aradului, Gheorghe Falca afirma ca: „Dorim sa implementam un sistem modern de taxare pentru tramvaie si autobuze. Costa aproximativ 1 milion de euro, iar banii vor fi recuperati in cinci ani”.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Universitatea „Aurel Vlaicu” a fost vizitata ieri de peste 3.000 de elevi

La Universitatea "Aurel Vlaicu" a avut loc un nou targ educationalPeste 3.000 de elevi din clasele a XII-a din municipiu si judet au trecut ieri pragul Universitatii de Stat „Aurel Vlaicu” din Arad. Insotiti de profesori, elevii au venit la Targul Educational al Universitatii pentru a se informa despre facultatile si specializarile existente pentru anul universitar 2009 – 2010 dar si pentru a vedea cum arata o sala de cursuri. La intrare, vizitatorii au fost intampinati de rectorul Universitatii, Lizica Mihut, care le-a spus cateva cuvinte despre facilitatile si beneficiile pe care le pot avea in aceasta scoala, urandu-le totodata si „Sarbatori fericite” si „Succes la Bacalaureat”. „Este pentru prima data cand organizam Targul Educational in luna noiembrie si aceasta pentru ca am primit multe solicitari din partea colegilor nostri din invatamantul preuniversitar. Cu aceasta ocazie, elevii – viitori studenti se pot familiariza cu oferta noastra educationala si cu programele noastre. A fost o zi deosebita pentru noi, deoarece am putut prezenta baza noastra materiala si dotarile de care beneficiaza Universitatea, ceea ce a fost o placere pentru noi” - afirma Lizica Mihut, rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu”.
Dupa cuvantul de intampinare elevii s-au plimbat pe la toate facultatile - fiecare avand standuri amenajate pe holurile cladirii - apoi au vizitat cabinetele, laboratoarele si salile de curs. Un interes deosebit au aratat pentru al treilea nivel al cladirii - in special la Cabinetul Multimedia. „Arata foarte bine. E super! Aici putem beneficia de internet la orele de curs.” - a spus un elev, colegului sau. Fetele au acordat interes Facultatii de Stiinte Umaniste, pentru specializarile „Design”, „Moda-Design vestimentar” si „Jurnalism”.
O gama foarte variata pentru studii universitare de licentaOferta UAV pentru anul viitor universitar cuprinde o paleta foarte larga de facultati si specializari, orientate dupa cererea pietei locurilor de munca. Pentru Facultatea de Inginerie sunt cinci domenii de licenta - Inginerie industriala cu specializarile - „Tehnologia constructiilor de masini”, „Ingineria sudarii”, „Tehnologia si designul produselor textile”, „Tehnologia tricotajelor si confectiilor”; Inginerie mecanica - „Vehicule pentru transport feroviar”; Ingineria autovehiculelor - „Autovehicule rutiere”; Ingineria sistemelor – „Automatica si informatica aplicata”; Inginerie si management - „Inginerie economica industriala”, „Inginerie economica in constructii”. Facultatea de Inginerie Alimentara, Turism si Protectia Mediului ofera viitorilor studenti - Ingineria produselor alimentare - cu specializarile „Ingineria produselor alimentare”, „Controlul si expertiza produselor alimentare”; Inginerie chimica - „Tehnologie chimica textila”; Biotehnologii - „Biotehnologii pentru industria alimentara”; Inginerie si management - „Inginerie si management in alimentatia publica si agroturism”; Ingineria mediului - „Ingineria sistemelor biotehnice si ecologice”. La Stiinte Umaniste si Sociale, elevii au de ales intre zece specializari - „Limba si literatura romana – Limba si literatura engleza”, „Administratie publica”, „Politie comunitara”, „Design”, „Moda-design vestimentar” (propusa spre autorizare), „Jurnalism”, „Istorie”, „Teologie penticostala didactica”, iar „Psihologie” si „Drept” sunt propuse spre autorizare.
La Facultatea de Teologie cei interesati pot gasi specializari precum - „Teologie ortodoxa pastorala”, „Teologie ortodoxa didactica”, „Teologie sociala”. Una dintre cele mai cautate facultati este cea de Stiinte Economice, unde se gasesc specializarile - „Finante si banci”, „Contabilitate si informatica de gestiune”, „Economia comertului, turismului si serviciilor”, „Management”, iar specializarile „Marketing” si „Informatica economica” sunt propuse spre autorizare. Iubitorii de Matematica si Informatica pot apela la cele doua specializari de la Facultatea de Stiinte Exacte. La Stiinte ale Educatiei si Asistenta Sociala se pot urma cursurile de „Psihopedagogie speciala”, „Pedagogia invatamantului primar si prescolar” sau de „Asistenta sociala”. Iubitorii sportului, se pot inscrie la Facultatea de Educatie Fizica si Sport unde functioneaza specializarea „Educatie fizica si sportiva” iar „Kinetoterapie si motricitate speciala” este propusa spre autorizare.
De asemenea studentii pot beneficia de cazare in caminele studentesti, servirea mesei la cantina, posibilitatea obtinerii unor burse de merit, de studiu sau sociale.

Observator

  • Falsuri de lux la Ziridava

Politistii au confiscat zeci de produse contrafacuteZeci de haine Gucci, Prada, Versace si Dolce & Gabbana, confiscate de politisti din complexul Ziridava.
Magazinele din Arad care vand haine, genti, curele si pantofi inscriptionate Gucci, Versace, Prada si Dolce & Gabbana au zilele numarate.
Saptamana aceasta, ofiterii Serviciului de Investigare a Fraudelor Arad au confiscat dintr-un magazin din incinta complexului comercial Ziridava, zeci de produse de imbracaminte si marochinarie care purtau insemnele unor designeri renumiti. Niciunul dintre produsele ridicate de politisti nu avea elementele de siguranta a unor produse originale.
„Ofiterii de la SIF, compartimentul proprietate intelectuala au ridicat in vederea continuarii cercetarilor, zeci de produse de imbracaminte purtand insemnele marcilor Versace, Dolce & Gabbana, Gucci, precum si produse de incaltaminte si marochinarie purtand insemnele Prada, Gucci si Versace'', a declarat inspectorul principal de politie Camelia Tuduce, purtator de cuvant in cadrul IPJ Arad.
Magazine vizate
Contravaloarea produselor confiscate este de aproximativ 13.000 de lei, preturi afisate in raft. Politistii au inceput deja cercetarile pentru infractiunea de detinere si comercializare de produse contrafacute, urmand ca cercetarile sa fie extinse in vederea stabilirii provenientei acestor marfuri.
Astfel de actiuni vor continua si in zilele urmatoare, ofiterii SIF urmand sa controleze si alte magazine despre care detin informatii ca ofera spre vanzare asemenea produse. In ceea ce-i priveste pe clientii magazinelor care comercializeaza „haine de firma'', acestia pot depune plangeri la OPC.

I.C. - Jurnal aradean

  • Un aradean pregateste livrarea a peste 15.000 de flori Steaua Craciunului

Ladislau Palasthy este mandru de plantatia s-a de flori "Steaua Craciunului"Un horticultor din Arad urmeaza sa livreze pe piata aproape 15.000 de ghivece cu o floare specifica sarbatorilor de iarna, Steaua Craciunului. Ladislau Palasthy a ales in urma cu sase ani sa cultive aceasta planta sensibila, care infloreste doar in apropierea zilei sarbatoririi Sfantului Nicolae si ramane inflorita pana la Craciun. „Noi trebuie sa ne axam pe soiurile care se aduc mai greu de afara, din alte tari, care sunt mai greu de transportat. Ele sunt foarte gingase. E o cultura mai sensibila si prea putini horticultori se ocupa de cresterea acestui soi. Noi ne axam pe culturile grele, dar pe care putem sa le si vindem“, afirma Palasthy, mandru de plantele sale.
Pasiunea mostenita de la bunicul sau solicita multa munca si rabdare, iar pentru ca satisfactiile sa fie pe masura, Palasthya isi incepe munca dimineata si o incheie seara, abia dupa ora 23. Satisfactiile sale sunt umbrite insa de onorarea cu intarziere a platilor din contractele incheiate cu administratii locale pentru livrarea florilor. Cu toate acestea, florile cultivate de el au ajuns in toate colturile tarii, facandu-l pe horticultor sa fie mandru de realizarile sale.
Steaua Craciunului, denumita stiintific Euphorbia Pulcherrima sau Poinsettia, prevesteste venirea Craciunului. Frunzele sunt verzi, fragede si sunt dispuse pe tulpini fragede care contin latex. Florile adevarate sunt foarte mici, sub forma de cupa, de culoare rosie sau galbena si se formeaza iarna in varfurile tulpinilor. Frumusetea sa nu se datoreaza florilor, care sunt absolut insignifiante, ci unei anomalii genetice care se manifesta prin modificarea frunzelor asezate la baza florii.

Sandra Stoler - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]