Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Miercuri, 27 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • "Casa cu lacat" - O amintire a breslelor mestesugaresti aradene

"Casa cu lacat" - cladire de importanta arhitecturalaBreslele aradene de mestesugari, dezvoltate destul de timpuriu in orasul nostru,  si-au construit o serie de cladiri cu arhitecturi cat mai impresionante din care face parte si cladirea numita  "Casa cu lacat" devenita ulterior monument istoric.
Situata pe strada Tribunul Dobra nr.7, casa cu lacat a fost construita in anul 1815 de catre comerciantul vienez  Iosif  Winkler, renovata mai tarziu in anul 1851, data inscrisa si deasupra portii iar ultima modificare fiind in anul 1963, cand spatiile comerciale de la parter au fost transformate in locuinte.
Una din cele mai raspandite legende a fost referitoare la lacatul care a starnit dintotdeauna interesul trecatorilor. 
In coltul cladirii, spre strada Plevnei, exista o nisa in care se afla un trunchi de copac inconjurat cu o bara metalica inchisa cu un lacat. 
Legenda sustinea ca omul care reuseste sa  deshida lacatul primeste casa, dar in final a ramas doar o legenda, deoarece lacatul  nu are mecanism iar gaura pentru cheie a fost facuta doar simbolic.
Lemnul asezat in nisa respectiva, cunoscut sub numele de "Butucul de fier", a fost realizat de sculptorul timisorean Moritz Heim, la cererea negustorului macedo-roman Andrei Trandafir dupa modelul vienez.
"Butucul de fier" este reprezentat de un trunchi de copac, invelit in tabla, ramanand pana in prezent o amintire interesanta a breslelor din orasul Arad.
Calfele sosite din diferite centre mestesugaresti europene pentru a deprinde tainele  unei anumite bresle din zona noastra si pentru a se perfectiona la Arad, erau obligate sa execute o lucrare pentru a dovedi buna lor pregatire profesionala inainte de a deveni mesteri. 
Inainte de a executa aceasta lucrare calfele bateau un drum lung, cutreierand tara iar inainte de a porni la drum au batut diferite tinte geometrice in butuc ca semn al trecerii lor pe aici.
"Butucul de fier" a fost astfel batut de-alungul vremii in diverse  tinte de diferite marimi si forme, pe el aflandu-se totodata si stelute metalice regasite si pe sigiliile de breasla. 
Traditia aceasta s-a pastrat pana in anul 1872  cand a aparut legea prin care au fost desfiintate breslele.
Asemenea butuci se gasesc in toate orasele mari, in care activitatile breslelor au avut o amploare deosebita, cum ar fi Viena, Bratislava, Buda, Arad, Timisoara, Oradea etc. 
Pana in anul 1994 butucul a putut fi admirat de trecatori  la casa cu lacat, acolo unde a fost pus chiar de negustorul Andrei Trandafir, dar acum el este pastrat la muzeu dupa ce in acel an a fost furat si vandalizat.
Dupa recuperarea lui, politia l-a dat in grija muzeografilor care s-au ocupat de restaurarea unuia din principalele simboluri ale orasului Arad.
Butucul breslelor si-a schimbat locul adapostindu-se in muzeu"Casa cu lacat" din Arad poate fi corelata si cu  evenimentele revolutionare din anii 1848-1849. 
Aceasta casa a fost o vreme resedinta politiei secrete imperiale austriece iar in pivnita casei au fost inchisi numerosi revolutionari.
Misterele legate de existenta unor galerii subterane folosite pe vremuri de armata sub cladirea "Casa cu lacat"  nu au fost nici pana acum elucidate. 
Oamenii cred  ca povestile pe care le-au auzit si ei de la altii, care au murit intre timp, sunt adevarate si ca intradevar sub cladire ar exista galerii subterane care faceau legatura cu diferite cladiri din oras folosite de politia secreta .
"Asa se vorbeste ca au existat  tuneluri care din cate am auzit eu,  faceau legatura cu zona Subcetate. In pivnita imobilului exista intr-adevar o groapa pe care oamenii care locuiesc aici au astupat-o cu diferite deseuri si cu carbuni pentru a evita pericolul de inundatie, deoarece pe-acolo mai iesea apa", a spus Alexandru Stanca, administratorul cladiri.
Monument  "devastat" cu trecerea timpului ...
Valoarea arhitecturala a cladirilor vechi din orasul Arad a atras de-a lungul timpului privirile multor turisti, constituind "cartea de vizita" a orasului.
Cea mai mare parte din cladirile vechi adapostesc astazi asociatii de locatari sarace care nu isi permit renovarea fatadelor, oricat de necesara ar fi ea.
Una din cele mai semnificative monumente istorice ale Aradului este si "Casa cu lacat", o cladire de importanta arhitecturala, dar cu un stil sobru. 
Din pacate situatia cladirii lasa de dorit, atat fatada fiind deplorabila cat si interiorul cladirii.
Aspectul estetic al cladirii a ajuns intr-o stare jalnica, odata cu trecerea timpului dandu-se si mai mult. 
Bucati desprinse din perete, igrasia care a cuprins jumatate din peretii imobilului si tevile de scurgere a apei sparte sunt doar cateva din problemele care duc la distrugerea aspectului exterior.
Inauntru situatia nu este deloc mai buna: un aer vechi, inchis, peretii decolorati de ploi si soare si nimic renovat, tot vechi si distrus de timp si oameni.
In imobil sunt 14 apartamente locuibile si  doua spatii comerciale la parter, dar din pacate asociatia de locatari nu are  posibilitatea financiara pentru a incepe lucrarile de renovare.
Singura solutie ar fi cautarea unor sponsori de catre primarie pentru a renova macar fatada, cat despre interior locatarilor ar trebui  sistata plata chiriei si chiar a impozitului pe cladire cu conditia ca banii care ar trebui platite cheltuielile sa ajute la renovarea aspectului imobilului.
Ca acest edificiu mai sunt in oras  o multime de alte monumente istorice pentru care primaria si forurile competente ar trebui sa gaseasca solutii cat mai urgent, altfel ne vedem pusi in situatia de a sta si a privi cum tot ce s-a creat in perioadata de aur a orasului Arad se destrama incet.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • NATO aduce controale aspre la frontiera

Cu prilejul summitului Nato masinile vor fi controlate mai riguros in vamaDe la 1 martie pana pe 5 aprilie, toate persoanele care intra sau ies din tara, precum si mijloacele de transport vor fi verificate amanuntit. De la 1 martie pana pe 5 aprilie, toate persoanele care intra sau ies din Romania, bagajele acestora si mijloacele de transport vor fi controlate riguros de politisti de frontiera si vamesi. Motivul: prevenirea unor incidente ce ar putea sa apara in timpul summitului NATO organizat la Bucuresti.
Vrem ca oamenii sa stie ca vor trebui sa se supuna unui control strict chiar si la frontierele interne ale UE, cu Ungaria si Bulgaria. Practic, fiecare persoana va fi verificata in bazele de date ale politiei, ii vor fi controlate masina si bagajele", au precizat oficialii Politiei de Frontiera. 
Masurile autoritatilor survin in conditiile in care atat organizatorii, cat si unii politicieni au dat asigurari ca summitul NATO va fi organizat de asa natura incat sa nu afecteze confortul romanilor.
Timpi de asteptare mai mari
Statisticile Politiei de Frontiera arata insa ca, in fiecare an, cu trei patru saptamani inaintea Sarbatorilor, vamile incep sa se aglomereze, ceea ce ar insemna ca, in prima saptamana a lunii aprilie, am putea avea parte din nou de cozi in punctele de trecere a frontierelor din vestul tarii. 
"Ne asteptam ca timpii de asteptare la frontiera de vest sa creasca in aceasta perioada. Asa ca ii sfatuim pe romanii care lucreaza in strainatate sa-si programeze concediile in Romania dupa 5 aprilie, la incheierea summitului", au precizat oamenii legii.
Vamesii, reactivati la frontierele cu Ungaria si Bulgaria
Acest tip de control nu va viza doar frontierele terestre, ci si pe cele maritime si fluviale, precum si aeroporturile. 
"La nivelul frontierelor terestre, maritime, fluviale si aeriene, vor fi efectuate controale riguroase asupra persoanelor, mijloacelor de transport si bunurilor acestora", se arata intr-un comunicat al Politiei de Frontiera.
Mai mult, vamesii vor fi "reactivati" si la frontierele interne ale Uniunii Europene (granitele cu Ungaria si Bulgaria), unde se renuntase la controlul vamal de la 1 ianuarie 2007. 
"Vamesii vor controla doar autovehiculele de marfa, pentru prevenirea transportului ilegal de persoane sau materiale prohibite", au precizat politistii de frontiera.
RECOMANDARI
Folositi toate vamile de pe frontiera de vest!
Pentru a evita aglomeratia, mai ales pe granita de vest, unde apar de regula probleme din cauza valorilor de trafic mari, politistii ii sfatuiesc atat pe turisti, cat si pe transportatori sa foloseasca toate punctele de trecere a frontierei.
Spre exemplu, la granita cu Ungaria, aveti la dispozitie zece vami prin care puteti intra sau iesi din tara, si anume: Nadlac, Varsand si Turnu (judetul Arad), Bors, Salonta, Valea lui Mihai si Sacuieni (judetul Bihor), Cenad (judetul Timis), Petea sau Urziceni (judetul Satu-Mare). De asemenea, in cazul in care tranzitati frontiera, puteti folosi, pe langa Vama Giurgiu, si punctele de trecere Negru Voda, Ostrov ori Vama Veche (judetul Constanta).

Raluca Dan - Evenimentul Zilei

  • DNA se lauda cu trimiterea in judecata a primarului Aradului!

Primarul Falca a fost audiat de DNADepartamentul National Anticoruptie a dat ieri publicitatii raportul de activitate pe anul trecut. 
Printre cazurile cu a caror rezolvare se mandresc procurorii este si cel al primarului municipiului Arad, Gheorghe Falca, trimis in judecata de DNA cu acuzatia savarsirii unor fapte de coruptie: luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte grave.
Raportul DNA scoate in evidenta faptul ca structura teritoriala Timisoara, care a anchetat si cazul primarului de Arad (si care are doi procurori reprezentanti si in municipiul nostru) este cea mai eficienta din tara. 
Asta fiindca in anul 2007 aceasta structura nu a inregistrat niciun esec – adica niciun inculpat trimis in judecata de catre aceasta nu a fost achitat definitiv si niciun rechizitoriu nu a fost restituit definitiv Parchetului pentru completarea cercetarilor!
Serviciul teritorial Timisoara al DNA a realizat anul trecut opt rechizitorii, trimitand in judecata 25 de persoane – patru dintre inculpati sunt aradeni, in celebrul de acum Dosar al Fabricii de Zahar.
De altfel, in raportul de activitate al DNA, la cauzele importante pe care procurorii le-au solutionat, acest caz al Fabricii de Zahar este specificat intre alte exemple de succes. 
Procurorii DNA subliniaza faptul ca imobilul despre care se considera ca ar putea fi obiectul mitei a fost pus sub sechestru asigurator.
Pe langa acesta, procurorii anticoruptie se lauda si cu cazul unui vames aradean si al unui evaluator ANEVAR din Arad, ambii condamnati la inchisoare cu suspendare, pe baza rechizitoriilor realizate de magistrati.
Raportul de activitate al DNA pe anul 2007 retine si plusuri, dar si cateva minusuri ale procurorilor arondati la DNA Timisoara: se constata ca pozitiva activitatea Serviciului teritorial Timisoara, care a solutionat cu 20% mai multe dosare, din numarul cu 20% mai mare de dosare de solutionat si a emis 8 rechizitorii privind 25 de inculpati comparativ cu 5 rechizitorii privind 19 inculpati in anul 2006. 
In acest context, subliniaza raportul, cresterea cu 5 dosare a numarului dosarelor ramase in lucru nu poate fi interpretat ca fiind necorespunzator, dintre acestea doar 7 fiind mai vechi de 1 an de la prima sesizare si doar unul mai vechi de 6 luni de la inceperea urmaririi penale.
Asa cum aminteam, raportul DNA da ca exemplu de caz important finalizat prin intocmirea unui rechizitoriu, cazul primarului de Arad, Gheorghe Falca, trimis in judecata alaturi de alti trei inculpati, in "Afacerea Fabrica de Zahar".
"La data de 25 octombrie 2007, prin Rechizitoriul nr. 177/P/2006 al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie, s-a dispus trimiterea in judecata a inculpatilor F.G. (primar al municipiului Arad), D. F. (administrator societate comerciala), V.R.G. (administrator societate comerciala) si P.F.M. (consilier la Primaria Arad), pentru savarsirea infractiunilor de luare si, respectiv, de dare de mita, prevazute de art. 254 C. pen. si de art. 255 C. pen. raportat la art. 6 si, respectiv, art. 132 din Legea nr. 78/2000. In fapt, inculpatul F.G., in calitate de primar al municipiului Arad, a favorizat doi administratori ai unei firme private, care au cumparat un teren apartinand municipiului Arad, in suma de 800.000 euro, pe care l-au revandut cu suma de 3,5 milioane euro. Pretul terenului a fost subevaluat de catre F. G. si ceilalti inculpati. In schimbul actiunii de favorizare, inculpatul F.G. primise o casa in centrul municipiului Arad, in cursul anului 2005, de la cei doi oameni de afaceri, D.F. si V.R.G., dand la schimb un apartament care avea o valoare mica, diferenta dintre cele doua imobile fiind de 115.000 euro. A fost luata masura sechestrului asigurator asupra imobilului din municipiul Arad. Cauza a fost trimisa Tribunalului Arad, pentru judecare" – se arata in raportul DNA.
Va reamintim ca intre timp procesul a inceput, la Tribunalul Arad, dar cauza a fost trimisa Curtii Constitutionale fiindca aparatorii inculpatilor au ridicat exceptii de neconstitutionalitate, sustinand printre altele ca procurorii DNA nu au respectat dreptul aparatorilor de a participa la interogarea martorilor si a tuturor inculpatilor.
Un alt caz cu care DNA se mandreste si l-a scos in evidenta la bilantul de ieri este al unui vames aradean si al unui evaluator ANEVAR, ambii condamnati la inchisoare cu suspendare.
"Prin Sentinta penala nr. 296 din 7 iulie 2006 a Tribunalului Arad, pronuntata in Dosarul nr. 3654/2006 (ramasa definitiva prin Decizia nr. 3374 din 21 iunie 2007 a Sectiei penale a Inaltei Curti de Casatie si Justitie), inculpatul I. S. A. a fost condamnat la 3 ani inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere (pentru savarsirea infractiunilor de luare de mita, de fals intelectual si de folosire a unor documente false la autoritatea vamala pentru plata unor taxe vamale diminuate, prevazute de art. 254 alin. 2 C. pen. raportat la art. 7 alin. 1 din Legea nr. 78/2000, de art. 289 C. pen. raportat la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000, de art. 290 C. pen. raportat la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/ 2000, de art. 26 C. pen. raportat la art. 289 C. pen. si art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen., si de art. 178 din Legea nr. 141/1997 raportat la art. 31 alin. 2, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen.), iar inculpatul R. I. a fost condamnat la 1 an si 6 luni inchisoare, cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere (pentru savarsirea infractiunii de fals intelectual, prevazute de art. 289 C. pen. raportat la art. 17 lit. c din Legea nr. 78/2000, cu aplicarea art. 41 alin. 2 C. pen.). Instanta a retinut ca, in perioada anilor 2002 - 2004, inculpatul I.S.A., in calitate de inspector vamal la Biroul Vamal Arad (avand atributii de coordonare a compartimentului control fizic al marfurilor), si inculpatul R.I., expert tehnic si evaluator la ANEVAR, in baza unei intelegeri prealabile, au pretins si au primit bani si alte foloase materiale necuvenite, de la mai multi denuntatori, in scopul de a le diminua valoarea taxelor vamale datorate statului, urmare introducerii in tara a unor utilaje agricole. In realizarea aceluiasi scop, inculpatul R.I. a intocmit, in fals, rapoarte de expertiza tehnica, pe baza unor facturi falsificate, depuse la
Autoritatea Vamala de inculpatul I.S.A."

Andrei Ando - Observator

  • Civilii se muta in baza militara

Civilii se vor muta in fosta baza militara de la IneuCele 24 de hectare ale fostei unitati militare din Ineu sunt ocupate de strand, blocuri si politie.
Un numar de 101 apartamente au fost deja ridicate si finalizate pe locatia fostei unitati militare din Ineu, asa ca prezenta civililor aici e o chestiune de timp.
Unitatea militara din Ineu sufera in aceste momente o transformare radicala: alaturi de cele 101 apartamente, de o camera, doua sau trei camere, aici se lucreaza in partea de nord la cele patru blocuri ANL si la un sediul pentru comandamentul de politie.
Potrivit edilului local, Ioan Mehelean, cele 64 de apartamente din blocurile ANL vor fi finalizate in octombrie sau noiembrie 2007.
Tot in fosta unitate sunt 120 de locuri pentru casa date tinerilor, care au puse la dispozitie de catre Primaria Ineu, cu titlu gratuit, nu mai putin de 7 proiecte pentru case, pentru ca acestia sa nu mai fie nevoiti sa scoata bani din buzunar si pentru proiectare.
Primarul mai sustine, in plus, ca tot in fosta garnizoana, sunt pregatite 39 de locuri de case pentru tineri, in baza legii, numar ce acopera integral cererile depuse la Primarie Ineu (39).
Planurile sunt si mai mari. Primaria sustine chiar ca aici se va face un strand cu piscina, pe 1,3 hectare din fosta unitate militara si ca acest obiectiv va fi inaugurat in iulie 2008.
Vor si cealalta unitate
Pentru ca cele 24 de hectare ale fostei unitati militare sunt ocupate mai toate de constructii sau cel putin de planuri, Primaria Ineu vrea sa intre in posesia celeilalte unitati din localitate, pe care au transformat- o deja pe hartie.
Pe cele 23 de hectare ale acestei unitati, primarul din Ineu, Ioan Mehelean, are de gand sa realizeze un sediul pentru cei de la situatii de urgenta, o zona de protectie pentru batrani (pe 20 de hectare) si o zona industriala.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Micalaca - Satul din orasul Arad

In cartierul Micalaca mai se gasesc strazi neasfaltateCartierul Micalaca este unul dintre cele mai vechi, scumpe si totodata moderne cartiere ale Aradului.
Totusi, acesta inca pastreaza o umbra de combinatie dintre vechi si modern, in sensul ca exista strazi nereabilitate (mai pe inteles, care nu au vazut asfaltul de cand lumea) sau care au fost reabilitate de-a lungul timpului, dar care prezinta urme vizibile de degradare, pubele ecologice exista doar in zonele aglomerate ale cartierului, iar marea majoritate a trotuarelor prezinta asfalt de pe vremea comunistilor (beton amestecat cu piatra, sau pavele fabricate in anii 90).
Strazi neasfaltate...
Am decis sa luam la pas strazile cat de cat centrale sau daca nu, macar adiacente acestora, din Micalaca.
Chiar daca sunt putine, si acest cartier se confrunta cu problema strazilor din pamant, cum ar fi Ciobanului, Busuioc, desi conform declaratiilor locuitorilor din zona, de-a lungul timpului li s-au facut promisiuni ca situatia acestora se va reglementa.
Dar acest lucru nu s-a intamplat pana acum, chiar daca locuitorii inca nu si-au pierdut speranta ca vor avea si ei conditii de trai adecvate.
De asemenea, exista strazi care au beneficiat de reabilitare, dar care la momentul respectiv probabil au fost facute in viteza si nu au respectat toate cerintele in domeniu.
Astfel de strazi sunt strada Bujor, Liliac si probabil multe altele, conform declaratiilor lui M. D., un locuitor din zona.
"Desi strada pe care locuiesc a beneficiat de reabilitare pe vremea fostului primar, muncitorii care au realizat lucrarea au turnat betonul fara sa tina cont de faptul ca trotuarele sunt aproape impracticabile, canalizarea e in halul in care e, iar bordurile despartitoare nu exista. In aceste conditii, atunci cand ploua mai multe zile la rand, iar canalizarea nu mai face fata, toata apa de pe carosabil intra in curtile noastre. Sper ca daca e adevarat ca exista un proiect de reabilitare in acest sens la Primarie sa se tina cont si de situatia noastra pentru ca beneficiem de astfel de conditii intr-un secol in care totul tinde spre modern", a mentionat M.D.
Intr-adevar, exista pe masa de lucru a Primariei un proiect privind reabilitarea strazilor de pamant ale acestui cartier.
Lucrarile privind aceasta modernizare urmeaza sa fie demarate in momentul in care hotaraste societatea care se ocupa de acest proiect (conform informatiilor primite, lucrarile ar incepe in cursul acestei saptamani).
... Si pubele putine
Lasand deoparte problema strazilor (chiar daca e una de interes public), nici la capitolul pubele ecologice situatia nu e mai roza.
Intr-adevar in zonele circulate (Miorita, Voinicilor) aceste pubele exista chiar daca multe dintre ele au fost distruse de oamenii cu "bun simt".
Dar sunt strazile adiacente celor principale (Popa Simion, Milova, Abrud), unde nici urma de asa ceva.
Si astfel nu e de mirare ca unele spatii ale domeniului public beneficiaza de mizeriile aruncate de locuitori.
Dar si lucruri bune
De asemenea, pe masa de lucru a Primariei exista si un proiect, care urmeaza a fi supus votului consilierilor in urmatoarea sedinta CLM, privind "Planul urbanistic de detaliu Cimitir Micalaca Est".
Beneficiarul acestui proiect este Parohia Ortodoxa Micalaca Veche, iar terenul in suprafata de 40.000 de metri patrati se afla delimitat astfel, din punct de vedere cardinal: N-magazinul Selgros, S-strada Voinicilor, V-drum asfaltat (catre DN7) si E-teren arabil.
Conform posibilitatilor oferite de amplasament, precum si a standardelor si normativelor in vigoare, se preconizeaza realizarea urmatoarelor lucrari: morminte individuale sau grupate, cavouri, urne; platforme carosabile; cladiri (capele funerare anexe, prestari servicii); mobilier urban, instalatii exterioare de iluminat, supraveghere, semnalizare; bransamente si racorduri la retelele de utilitati; spatii verzi, garduri vii, plantatii; si toate acestea in conditiile in care cartierul a prezentat din ce in ce mai multe modalitati de dezvoltare si de interes pentru locuitorii orasului.

Corina Timpa - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]