Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 27 iunie 2008
Stirile TVA aici
  • Parcul de flori "Eutopia-Gardens", un colt de rai ce va inmiresmeaza viata

Parcul dendrologic dintre Mandruloc si VladimirescuSe spune ca omul sfinteste locul. Adevarat, iar rasplata muncii sale e castigarea unui loc de rai pamantesc. 
Unul dintre acestea se afla intre Mandruloc si Vladimirescu, functionand sub cea mai frumoasa identitate posibila: Parcul dendrofloricol "Eutopia-Gardens" condus de Mihaela Buzatu.   
Din sosea intri direct pe o carare acoperita cu pietris - in Raiul Trandafirilor si Crinilor. 
In doar cateva minute esti pierdut in boarea suava si exotica a trandafirilor cultivati in peste 1500 de specii, a crinilor saditi in zeci de soiuri necunoscute pe la noi. 
Inginerul horticol care se apleaca zilnic asupra acestor frumuseti izvoratoare de mir ceresc, Ioan Tode spune ca "spatiul este inca in plina constructie. Din cele 25 de hectare de teren sunt exploatate dendrofloricol doar 12 hectare. Avem colectii deosebite de trandafiri, intre 1600 si 2000 de soiuri, alaturi de crini si plante perene. Pe langa plantare, realizam, pentru comercializare, garduri vii, diferite modele, arbusti ornamentali, ierburi – totul pentru gradini si camp. Chiar la intrarea in plantatie avem un magazin in care prezentam tot ceea ce producem. De asemenea, avem plantati peste 50 de specii de crini deosebit de frumosi, o colectie superba de dalii si gladiole. In general, aici se cultiva plante de camp, rezistente la temperaturi scazute sau inalte. Munca este foarte migaloasa, manuala, dar rezultatul este superb, o planta odata iesita, traieste si infloreste mereu, fara probleme".
Sub intinderea cerului strabatut de mii de raze solare, spatiul edenic al florilor isi continua mirifica existenta. 
Deloc deranjati de taria solara, dantelariile tufelor de trandafiri roz, albi, galbeni, portocalii, sangerii sau mov parfumeaza celest imensul spatiu. 
Nu stii ce sa atingi, dar inspiri adanc aerul inmiresmat cu mii de parfumuri. Alaturi, strajuiesc regal, florile sfintilor, crinii. Albi, regali, portocalii, galbeni, roz, pestriti, lila – crinii te inalta in mirosuri pana la gratia rugaciunii. 
Cum sa nu-ti doresti, deci, in propriul tau spatiu, astfel de minunatii floricole?! 
Uriasul teren, desi in constructie - este din ce in ce mai cautat de clienti, de toti aceia care isi infrumuseteaza viata cu o floare. 
Parasesc atmosfera de vis, trecand pe langa un exemplar fantastic de liliac chinezesc, plecand de la culoarea violetului curat la mirosul unic – ce intra, sigur, impreunca cu miile de trandafiri - in combinatia unora dintre cele mai scumpe esente de parfumuri. 
In urma raman si alte splendori nenumite, bujorii japonezi, vegheati de diferite specii de artari ornamentali. 
Vizitati si cumparati plante din Parcul dendrofloricol "Eutopia-Gardens" si veti castiga acasa un colt de rai.

Felicia R.Gheorghe - Observator

  • Cupa victoriei

Echipa de gimnastica aerobica a palatului copiilorEchipa de gimnastica aerobica a Palatului Copiilor din Arad a reusit sa ridice cupa victoriei la concursul national de aerobic, organizat, zilele trecute, de institutia aradeana la Sala Sporturilor. 
Echipa antrenata de Elza Farcuta a castigat, in urma unei competitii stranse, proba pe echipe invingand sportivele de la Clubul Copiilor Bucuresti, sector 1, si cele de la Clubul Copiilor Petrosani carora le-au revenit locurile doi, respectiv trei.  
Editia a II-a a concursului national s-a bucurat de o larga participare din tara si de prezenta unei echipe din Ungaria iar organizatorii spera ca, in editiile viitoare,  numarul participantilor sa creasca iar competitia sa isi largeasca hotarele si sa includa o prezenta internationala bogata.

Televiziunea Arad

  • Capitala motociclismului

Echipele de motociclisti au ajuns la PecicaOrasul Pecica va deveni, incepand de astazi, capitala motociclismului din Romania. 
Vineri, sambata si duminica, localitatea gazduieste cea de-a IV-a editie a Motorock-ului, festivalul destinat tuturor celor care iubesc transportul pe doua roti.
Manifestarea va incepe vineri, la ora noua, cand va avea loc primirea invitatiilor, urmata de o demonstratie de super cross, ziua urmand a fi incheiata de un concert sustinut de trupele In Defiance, Grimegod, Moby Dick si Six.
Festivalul propriu zis va incepe insa a doua zi, la ora 13.00, cand va incepe defilarea motocicletelor prin oras. Vor urma demonstratii de super cross, de ATV, diverse jocuri, iar seara, pe scena vor urca formatiile Febosix, Imagica, Necropolis, Truda, Sanctuar si C.A.S.H. Duminica, toti invitatii vor avea program de voie.
"Asteptam sa vina intre 400 si 500 de motociclisti. Pretul unui bilet, valabil trei zile, va fi de 15 lei, in costul acestuia fiind incluse si doua beri. Prin aceasta manifestare urmarim sa promovam cultura moto si sa constientizam soferii ca si noi avem drepturi egale in trafic. O defilare a motociclistilor ramane intiparita pe retina soferilor, care vor fi mult mai atenti apoi in trafic", a declarat Stanislav Ribovici, organizatorul evenimentului.

L.S. - Jurnal aradean

  • Calatorie cu pluta, pe Drumul Sarii

Expeditie de temerari cu pluta pe MuresPeste 20 de voluntari ai Asociatiei de ecologie si interventii in caz de inundatii "Petro Aqua" din Petrosani au pornit, intr-o expeditie pe raul Mures menita sa reconstituie traseul pe care stramosii nostri il parcurgeau pentru a duce pe actualul teritoriu al Ungariei sare, fructe si miere.
Ei s-au imbracat in costume dacice si s-au apucat de vaslit o pluta din lemn, tocmai pentru a face ca totul sa fie cat mai autentic. 
Demersul are atat o latura ecologica, cat si una istorica.
Au dormit in corturi
Startul oficial al expeditiei a fost dat luni seara, din localitatea Partos, care apartine de municipiul Alba-Iulia. 
Dupa o ora de vaslit, plutasii au ajuns in Paclisa, localitate de unde au pornit iar la drum ieri-dimineata. 
Voluntarii au innoptat pe malul Muresului, in corturi, la fel cum vor face in fiecare localitate in care se vor opri pana in Ungaria.
Urmatoarele popasuri pe traseu sunt: Vintu de Jos, Sibot, Gelmar, Uroi, Salciua, Savarsin, Lipova, Arad, Nadlac, Mako si Szeged, unde voluntarii doresc sa ajunga pe 7 iulie. Ei pleaca in fiecare dimineata, la rasaritul soarelui, si si-au propus sa ajunga in fiecare "statie" pana la ora 18.00, pentru a avea timp sa discute cu localnicii si cu oamenii din administratie despre problemele de mediu.
 Cu Dumnezeu inainte!
Oficialitatile si localnicii nu i-au lasat sa plece cu burta goala, asa ca i-au asteptat cu un miel la protap si vin. 
Startul oficial al expeditiei a fost marcat printr-o
mica ceremonie, la care au asistat peste 200 de persoane. 
Cu aceasta ocazie a fost sfintita pluta, dar si bunurile pe care voluntarii le transporta in mod simbolic pana in Ungaria: sare, fructe si miere. 
"Astea se duceau de acum poate patru mii, poate sase mii, poate doua mii de ani, nu stim foarte exact de cand, dar oricum, de foarta multa vreme se duc pe teritoriul Ungariei si se vand acolo de catre plutasi", a declarat Dorin Iancu, voluntar in cadrul Asociatiei "Petro Aqua".
Voluntarii din Petrosani care s-au aventurat in aceasta temerara expeditie erau vizibil emotionati si foarte concentrati sa-si indeplineasca bine sarcinile.
"Plecam cu sentimentul satisfactiei implinite. Incercam sa refacem un traseu al strabunilor nostri, plini de emotie si cu rugaciunea aproape de noi. Este prima expeditie de acest fel din Europa. Asa ceva nu s-a mai intamplat. Astazi am aflat ca este posibil ca astfel de transporturi de sare, de miere de albine, de mere sa se faca din perioada neolitica, de acum patru, sase sau chiar opt mii de ani" a spus Dorin Iancu. 
Ei vor fi asteptati de colegii lor maghiari in zona Nadlac si vor fi condusi pana la Szeged.
ISTORIE
Traseu comercial cu vechime
"Inca din preistorie, Muresul a fost cea mai importanta artera comerciala si de transport din Transilvania. In epoca romana, la Alba- Iulia, avem portul orasului roman Apulum, port care a ramas in functiune si in timpul Evului Mediu. Tocmai de aceea, prin informatiile oferite de noi, am incercat sa dam si o incarcatura istorica acestei expeditii. Incercam sa popularizam aceste aspecte istorice pe care putini oameni le cunosc", a declarat Gabriel Rustoiu, directorul Muzeului National al Unirii din Alba-Iulia. 
Potrivit acestuia, drumul sarii pleca de la Ocna Mures sau Alba, apoi Aiud, pana la varsare cu Tisa, mai departe pe Dunare pana la Viena sau, in partea cealalta, spre Imperiul Otoman.

Mihaela Moraru - Evenimentul Zilei

  • Doar strainii ne mai salveaza - O asociatie condusa de nemti - in ajutorul familiilor amarate din Tipari

Nemtii care vor sa ajute saracii din TipariCase din scanduri lipite de pamant, mai subrede decat grajdurile cailor, baraci sau improvizatii din folie... in mai putine cuvinte, saracie lucie.
Astfel traiesc peste 200 de romi dintr-un cartier al satului Tipari, apartinator de Sintea Mare, localitate situata la aproximativ 60 de kilometri de Arad.
Cartierul arata trist, ca un loc al pierzaniei, unde doar cei amarati isi cauta un acoperis deasupra capului, in incercarea disperata de a supravietui.
Oamenii care locuiesc aici, castiga doar atat cat sa nu moara de foame, unii traind doar din ajutorul social de la Primarie, iar altii si din munca cu ziua. 
Si ei ascund vise, dorinte si sentimente, acoperite insa de murdaria in care au fost aruncati de soarta...
O viata mai buna
De mai bine de un an jumate insa, zilele lor s-au mai luminat putin, in speranta ca poate macar copiii lor vor avea o viata mai buna.
O asociatie condusa de doi tineri de etnie germana si-a deschis portile la Tipari, pentru a face viata celor amarati putin mai usoara.
Stefanie Martus si Ansgar Heiling se ocupa, printre altele, si de reintegrarea romilor in societate. 
Au facut studii in acest sens si sunt convinsi ca menirea lor este sa-i ajute pe cei batuti de soarta.
"Suntem o asociatie non-guvernamentala romano-germana. Eu am facut studii de asistenta sociala, iar Ansgar este grafician, desenator si sculptor. Amandoi, in ultimii sapte ani ne-am pus in slujba domeniului social. Am lucrat impreuna si cu tineri defavorizati si cu oameni batrani in case de batrani. Suntem o asociatie mica, dar cu multe idei si punem suflet in ceea ce facem", ne-a declarat Stefanie Martus.
"Patronii nu sunt prea darnici"
Cei doi nemti ne-au povestit ca atunci cand au venit la Arad nu si-au propus sa se ocupe neaparat de problemele romilor, insa, mai apoi si-au dat seama ca acestia au cea mai mare nevoie de ei: "Inainte, cand am venit aici, nu am vrut neaparat sa ne ocupam in special de problemele romilor. Am stiut ca sunt si romi si romani si unguri si slovaci aici si ideea a fost sa facem ceva impreuna. Asta inseamna o idee integrativa pentru noi", a continuat Ansgar Heiling.
Cetatenii germani ne-au mai spus ca, pentru functionarea in bune conditii a asociatiei au nevoie de aproximativ 1.000 de euro in fiecare luna.
Aceasta suma este pentru salarile lor, intretinerea biroului din Germania si a asociatiei de la Tipari.
Pana acum, aproape toti banii investiti au venit din Germania, pentru ca, dupa cum ne-a declarat Ansgar Heiling, romanii nu sunt prea darnici: "Am facut deja niste cereri aici la firme, dar romanii de aici din zona asta nu au dorit sa ne ajute. Am facut cerere la o fabrica aici, in zona unde parintii copiilor merg la munca. Am vrut sa vedem daca pe patroni ii intereseaza sa faca ceva pentru copiii de aici, dar nu ne-au dat nici un raspuns. Si asta a fost in urma cu un an.  Avem noroc ca mai colaboram cu inca o asociatie din Germania care ne-a dat niste bani si suntem in legatura si cu o scoala tot din Germania, care face strangeri de fonduri pentru noi. Mai avem si membri la asociatie care platesc in fiecare an cotizatie. Scoala despre care     v-am vorbit organizeaza vanzari de produse vechi si canta pe strada ca sa stranga bani pentru noi."
Cladirea darapanata a fostului CAP – pusa la punct
Pentru a le veni in ajutor, Primaria localitatii a pus la dispozitia celor doi cetateni nemti o cladire cu sase incaperi, care a fost a CAP-ului inainte de ’90, unde sa poata sa isi desfasoare activitatea.
Cand a fost preluat de conducatorii asociatiei, imobilul era intr-o stare jalnica, deoarece nu a mai fost locuit de 16 ani.
Astfel ca doar trei dintre camerele acestuia au fost amenajate pana acum cu fonduri obtinute de asociatie, dar si cu mana de lucru a romilor din localitate.
Aici vin tinerii dupa cursurile scolare sa-si petreaca cateva ore din timpul liber alaturi de cei doi nemti, care ii invata sa deseneze, sa sculpteze si chiar sa vorbeasca limba germana.
Tot aici, copiii pot sa se antreneze in diferite jocuri, printre care si tenis sau fotbal de masa.
Desi multi nu ar fi crezut, copiii de romi ii asculta si ii respecta pe cei doi nemti ca si cum ar fi parintii lor si vin cu drag la asociatie.
Micutii spun ca le place mult sa isi petreaca timpul aici pentru ca nemtii se poarta foarte frumos cu ei: "Venim aici si invatam sa desenam, sa sculptam, ne jucam. Ne place foarte mult aici pentru ca ei (nemtii n.n.) se comporta frumos cu noi", ne-a spus o fetita, pe nume Mariana.
Si parintii copiilor sunt foarte multumiti de activitatea celor doi cetateni.
Ei spun ca, de cand au venit aici, copiii lor s-au schimbat foarte mult si invata de la ei doar lucruri bune.
"Copiii s-au schimbat foarte mult de cand merg acolo. Abia asteapta sa aiba programul ca sa mearga la ei. Ii invata sa picteze. Acum, mai nou ii invata si limba germana. Ii invata multe lucruri si ii lasam acolo pentru ca sunt in siguranta", ne-a spus Iosif Dombi, unul dintre parintii copiilor care frecventeaza asociatia.
Romii – in excursie la Baile Felix
Primaria are doar cuvinte de lauda pentru Asociatia Germana.
Edilul sef al comunei Sintea Mare, Mihai Ban, spune ca i-a sprijinit si el cu tot ce a putut pe cei doi nemti.
"Sunt foarte multumit de activitatea celor doi cetateni de etnie germana. Primaria le-a creat toate conditiile. Le-am pus la dispozitie cladirea, unde am intervenit si noi cu anumite sume si anumite materiale ca sa poata sa-si desfasoare activitatea. De asemenea, am dotat imobilul cu cele necesare activitatii pe care o desfasoara: mese, scaune, diferite materiale de care au avut nevoie. Avem intalniri periodice cu cei doi tineri, care vin si ne spun care este evolutia tinerilor si despre avantajele si dezavantajele pe care le au. Si noi bineinteles intervenim pe la familiile rome sa ii sprijine mai mult. Anul trecut, pentru a arata si tineretului din Tipari anumite lucruri frumoase au venit din Germania cu 12 tineri de la societatea lor, la care au lucrat ei inainte facand schimb de experienta, stand cam 10 zile in satul Tipari facand excursii la locurile mai deosebite din comuna noastra si din judet si au fost chiar si la Statiunea Felix din Oradea", a spus primarul.
* * *
Aceasta este povestea romilor din localitatea Tipari.
A unor suflete triste pentru ca, de cele mai multe ori, se simt marginalizate de societatea in care traiesc, dar totodata fericite pentru ca totusi cineva se preocupa acum de soarta lor.
Am vazut aici copii cu suflete curate, mari si pline de iubire.
Copii care ar putea fi modelati pentru a-si face un viitor mult mai bun decat parintii lor, daca ar fi priviti cu alti ochi.
Desi multi dintre noi nu recunoastem, discriminarea etniei rome este un fenomen real.
Stereotipurile si prejudecatile colective, perpetuate de secole, contribuie la existenta in continuare a acestui fenomen.
Singura sansa de schimbare o constituie educatia, atat a lor cat si a lumii care-i inconjoara.

Nadia Bodran - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]