Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 27 noiembrie 2008
Stirile TVA aici
  • „Amintiri din portbagaj” despre „o diversiune organizata la Bucuresti”

Ovidiu Ohanesian si-a lansat la Arad o carte in care povesteste despre rapirea sa si a celorlalti 2 jurnalisti romani in IrakEduard Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalisti romani rapiti in Irak, in primavara anului 2005, a fost prezent ieri la Arad, la invitatia cotidianului Observator Aradean si a Catedrei de Jurnalism de la Facultatea de Stiinte Umaniste a Universitatii „Aurel Vlaicu“. Jurnalistul care a stat sechestrat timp de 55 de zile, alaturi de alti zece ostatici, si-a lansat ieri in orasul nostru, in fata a peste 150 de oameni, primul volum al cartii „Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Rapirea din Irak”, volum ce trateaza strict episodul rapirii, impreuna cu unele aspecte premergatoare vizitei pe care cei trei jurnalisti romani au efectuat-o in Irak.
Ce se afla in spatele usilor inchise?
Povestea lui Ovidiu Ohanesian este interesanta din mai multe puncte de vedere. In primul rand, putem afla cum a putut un om rezista timp de 55 de zile intr-un „beci de doi metri latime, patru metri lungime si 1,6 metri inaltime”, alaturi de alte zece persoane. Apoi, devine foarte interesant cum de s-a ajuns ca ziaristii romani sa fie rapiti, in ce imprejurari, dar mai ales de catre cine si pentru ce. La aceste intrebari incearca sa raspunda Ovidiu Ohanesian in cartile sale, iar o parte din dezvaluirile interesante pe care le putem citi parcurgand paginile volumului „Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Rapirea din Irak” au fost prezentate de catre autor in fata audientei prezente in Sala Finante a Universitatii „Aurel Vlaicu”. „Curajul de a vorbi despre lucrurile ce se ascund in spatele usilor capitonate” a fost apreciat si amintit, atat de catre Lizica Mihut, rectorul Universitatii „Aurel Vlaicu”, cat si de catre Andrei Ando, directorul cotidianului Observator Aradean, in discursurile lor de deschidere a conferintei.
„Din culisele unei diversiuni. Rapirea din Irak”
Cartea lui Ovidiu Ohanesian este structurata in trei parti. Prima este dedicata motivelor pentru care fostul jurnalist al cotidianului Romania Libera a acceptat propunerea de a pleca in Irak. Cititorul va putea afla astfel detalii foarte interesante despre anumite afaceri dubioase instrumentate de ofiteri ai serviciilor romane de informatii, precum si despre implicatiile politice ale activitatii acelor oameni. Partea a doua prezinta practic „aventura” lui Ovidiu Ohanesian, Marie Jeanne Ion si Sorin Miscoci in Irak, incepand de la primele zile ale sosirii lor in Orientul Mijlociu, pana la momentul eliberarii. Ultima parte cuprinde momentele de dupa eliberare: drumul dinspre locul sinistru unde au fost tinuti inchisi ostaticii pana in Romania, momentele de bucurie de pe aeroport la sosirea jurnalistilor, precum si cele „trei zile in care am fost ostatici de lux la vila de protocol a SRI-ului”.
„Nicio clipa nu mi-a fost frica, si nici acum nu imi este”
Profesorii, studentii si ceilalti prezenti in sala au fost luati prin surprindere de dezvaluirile facute de catre jurnalist. Ceea ce toata lumea a dorit sa afle, a fost spus inca de la inceput: „rapirea din Irak a fost o diversiune instrumentata la Bucuresti”. Ohanesian a marturisit audientei ca mesajul mai ascuns al cartilor sale este descrierea modului de functionare al institutiilor statului. Jurnalistul a fost asaltat cu intrebari referitoare la: curajul de „a infrunta sistemul”, la metodele folosite (in sala fiind prezenti multi studenti ai sectiei de Jurnalism), la incercarile de intimidare din partea celor care se simt amenintati de cele spuse si scrise de catre Ohanesian sau la motivele reale pentru care cei trei romani au trebuit sa treaca prin calvarul prizonieratului. Raspunsurile lui Ovidiu Ohanesian au fost clare si concise: jurnalistul nu se va abate de la obiectivul sau: acela de a afla adevarul privind rapirea din Irak. La un moment dat, Ohanesian nu exclude retragerea din domeniul jurnalisticii, datorita multiplelor bariere pe care le intampina in presa de la Bucuresti. Insa pana atunci, „voi continua sa ma lupt pentru a afla adevarul, pentru ca va spun sincer ca nu am nimic de pierdut”. Ovidiu Ohanesian a reusit sa treaca peste multiplele presiuni venite dinspre cercurile politice si sa mearga inainte. El doreste ca „rapirea din Irak sa nu fie inca un caz musamalizat de Securitate, precum cel al Revolutiei de la 1989.”
Volumul al doilea al cartii „Amintiri din portbagaj. Din culisele unei diversiuni. Rapirea din Irak”, va aparea anul viitor si va cuprinde pe larg ancheta lui Ovidiu Ohanesian privind rapirea. Aparitia volumului va fi precedata de lansarea unei alte carti, intitulata „Puterea din umbra”, ce va cuprinde biografiile unor oameni de afaceri, functionari publici, sau politicieni controversati.

L. C. - Observator

  • Basescu, o ora la Arad

Presedintele Traian Basescu a fost astazi la AradVizita fulger a presedintelui Romaniei la Arad, descindere care, potrivit declaratiilor celor vizati, nu a fost anuntata si i-a luat prin surprindere. Traian Basescu a aterizat pe Aeroportul din Arad la 15.10 si a luat direct drumul fabricii Astra Vagoane Calatori, fara a se opri la o discutie cu presa.
Dupa nici o ora de intrevedere, presedintele a parasit fabrica, nu fara a da declaratii. S-a urcat apoi in masina, a luat drumul aeroportului, de unde a zburat spre Timisoara pentru inca o vizita de lucru fulger.
In opozitie cu parte dintre vizitele anterioare, Basescu a ales sa viziteze la Arad nu o fabrica cu probleme, ci una model, unde conducerea nu face disponibilizari, ci cauta sa angajeze, Astra Vagoane Calatori fiind vizitata, in fapt, de mai toti oficialii bucuresteni in periplul lor prin Arad.
Presedintele si-a explicat vizitele prin dorinta de a afla ce se intampla in tara si a punctat faptul ca ''vizita de la Astra se inscrie in ceea ce fac aproape de o luna, in seria vizitelor la societati de care sunt dependente multe intreprinderi mici si mijlocii. Vreau sa-mi dau seama care e perspectiva lor in mediul de criza economica globala''. Basescu a mai sustinut ca, prin vizitele de gen, poate sa isi faca o idee mai buna despre ce se intampla decat prin intermediul rapoartelor seci, de zeci de pagini, venite de la diverse institutii.
Basescu a tras si concluzii la Arad: a indicat faptul ca marea problema a societatilor romanesti e pierderea pietei externe de desfacare, dar ca ''ceea am vazut pana acum, in industria romaneasca, nu imi creeaza o impresie de situatie foarte grea".
Promisiune pentru Arad
Pentru Astra Vagoane Calatori vizita ar putea fi una extrem de benefica. Traian Basescu a promis ieri ca va fi cu ochii pe bugetul CFR din 2009 dupa ce a aflat de la Valer Blidar (patronul societatii) ca fabricii ''nu i-ar prinde rau o comanda de 20, 30, 40 de vagoane de la CFR''.
Nici un lider PD-L local nu a fost prezent, in timpul vizitei, langa presedinte, iar Basescu a precizat ca nici nu are timp sa o viziteze pe finuta sa (fiica primarului Falca) decat la anul.

A. B. - Jurnal aradean

  • Ecomediu si-a deschis portile

La Expo Arad International s-a deschis a VI-a editie a Targului ECOMEDIUExpo Arad International a deschis ieri portile editiei a VI-a a Targului ECOMEDIU – targ international de utilaje, aparate si echipamente pentru investigarea, analiza si controlul calitatii apei, aerului, solului, utilaje de salubritate si igiena urbana.
Acest targ este organizat in colaborare cu Ministerul Mediului si Dezvoltarii Durabile si totodata este singurul din Romania anuntat pe site-ul Comisiei Europene de la Bruxelles, iar ca urmare a acestui fapt, pe parcursul celor trei zile, va fi prezent la expozitie un reprezentant al Comisiei Europene din departamentul de Mediu.
Inca din prima zi Ecomediu a reunit un numar de 130 firme de specialitate din tara si strainatate (aproximativ 40 de firme din Italia, 9 firme din Austria, 3 Germania - printre care se numara si firma organizatoare a evenimentului de energii neconventionale REECO, cate una din Ungaria si Belgia) care expun in cele doua pavilioane ale complexului Expo Arad International pe o suprafata interioara de 3.100 mp si 2.000 mp pe spatiul exterior.
La standuri se gasesc urmatoarele produse si servicii: aparatura de masura si control pentru protectia mediului, sisteme de monitorizare; aparatura analitica de laborator pentru controlul calitatii produselor si mediului; gospodarirea resurselor de apa, proiectari tehnice pentru infrastructurile locale de alimentari cu apa; instalatii si sisteme de tratare a apei; instalatii si sisteme de epurare a apei, fose biologice; separarea uleiurilor minerale din ape uzate; pompe pentru apa, sisteme de conducte, placi protectoare de beton; interventii la poluari accidentale, baraje absorbante; tehnologii de reabilitare a terenurilor infestate cu produse petroliere, ape sarate, metale grele; deseuri: colectare, colectare selectiva, transport, instalatii de reciclare, tratare si eliminare deseuri periculoase, incinerare; salubritate (europubele, eurocontainere si cosuri de gunoi, masini stradale de curatare, vidanje); sisteme de drenaj; energii regenerabile; servicii de consultanta.
Targul va fi deschis pana pe data de 28 noiembrie. Programul de vizitare este astazi si maine de la 10.00 -18.00.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Situatie tensionata la Nadlac - profesorii nu mai vin la scoala pana nu isi vor primi salariile restante

Cadrele didactice din Nadlac nu si-au mai primit salariile de trei saptamaniCadrele didactice de la Grupul Scolar „J Gregor Tajovsky” din Nadlac au hotarat sa nu mai vina la scoala incepand de astazi pana cand nu isi vor primi drepturile salariale pentru luna octombrie. In mod normal salariile trebuiau primite la inceputul lunii noiembrie, insa din cauza lipsei banilor de la primarie, nu s-au putut onora platile. Inca nu s-a stabilit cu certitudine a cui este vina acestei situatii – a primariei sau a finantelor – fiecare aruncand vina dintr-o parte intr-alta.
„Am vrut sa intram in greva de ieri. Toti colegii mei au fost hotarati insa am convenit ca inainte sa purtam discutii cu Danut Ienesescu – liderul Sindicatului Democratic din Invatamant, cu autoritatile locale si cu mass-media sa le explicam tuturor cu ce probleme ne confruntam. Suntem intr-o situatie disperata, nu avem cu ce plati facturile, nu avem bani de mancare” - ne spune Daniela David, lider de sindicat la scoala din Nadlac.
Dascalii nu mai au bani sa isi plateasca facturile si mancarea Danut Ienesescu, liderul SDI Arad a venit, ieri, la Nadlac pentru a dezbate problema cu profesorii in cauza. La discutii a participat si viceprimarul orasului Sorin Sproch. Profesorii au ajuns intr-o stare disperata - multi dintre ei au credite bancare ale caror termene de plata a expirat deja si au intrat la penalizari. Unii nu mai au bani sa isi plateasca impozitul pe locuinta sau sa isi plateasca facturile la utilitati. „Eu locuiesc in Arad si fac naveta zilnic. Mi se termina abonamentul la autobuz si nu mai am cu ce sa imi fac altul pentru luna viitoare. Nu mai avem bani sa ne cumparam cele necesare. Trebuia sa primim salariile de trei saptamani, insa ni se spune ca nu sunt bani. Intelegem ca nu este vina primariei, insa nu mai stim ce sa ne facem. Am decis sa nu mai venim la scoala pana nu ne primim drepturile. Trebuie sa inteleaga si parintii copiilor. Si ei lucreaza o luna pentru un salariu. Noi avem aproape doua luni lucrate fara sa fi primit banii pentru una” - ne spune Ionela Filipas, cadru didactic.
Unii profesori au inceput sa planga, deoarece si sotul si sotia sunt dascali si niciunul nu a primit niciun ban pentru luna octombrie. Copiii lor trebuie trimisi la scoala, iar utilitatile nu le-au platit pentru ca nu au avut cu ce. Multi se afla in situatia disperata de a ramane fara curent electric sau fara incalzire. Ienesescu le-a spus dascalilor ca se stie si la Guvern de situatia tensionata din Arad cu privire la problema banilor, ca mai sunt si alte unitati de invatamant care nu au de unde sa plateasca salariile angajatilor. „Avem raspunsul de la Bucuresti ca s-a facut o rectificare de buget. Sunt multe cazuri de acest gen la nivelul judetului. Noi am anuntat autoritatile ca nu se poate face nimic in cazul in care cadrele didactice hotarasc sa protesteze, indiferent sub ce forma. Ati vazut cum s-a intamplat si cu legea salarizarii care a fost amanata pana in aprilie anul viitor. Noi am fost gata de a intra in greva generala, insa s-a decis ca nu este cel mai potrivit moment. Noi nu am cerut o marire cu 50%, desi aveam nevoie de ea. Prin votul parlamentarilor ni s-a aratat ca suntem apreciati si ca invatamantul are o importanta deosebita. Se pare insa ca nu primim nici marirea nici drepturile salariale aferente acestei luni. Am fost umiliti in fata intregii opinii publice” - spune liderul SDI, Arad. De asemenea el a spus ca ceea ce se intampla in aceste momente tine de anumite coloraturi politice, in care el nu vrea sa se amestece. Nemultumirile evocate de Ienesescu si de cadrele didactice de la Nadlac constau in neplata salariilor si in neonorarea celor doua sentinte irevocabile, castigate in instanta, unde sunt stipulate obligatiile de plata a recalcularilor salariale. „Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor mi-a spus ca rectificarea exista de luni insa mai dureaza probabil pana va fi publicata in Monitorul Oficial iar apoi cadrele didactice isi vor primi banii” - continua Ienesescu.
Primaria nu isi asuma vina asupra lipsei banilor
Viceprimarul orasului, prezent la discutie a afirmat ca ei nu au de unde sa plateasca acesti bani pana nu vor primi de la finante. Finantele Publice Arad au cu totul alta varianta. „Banii care se cuveneau pentru plata salariilor cadrelor didactice au fost virati catre primarie, insa se pare ca acestia i-au folosit pentru alte necesitati. Banii nu au fost utilizati pentru ceea ce au fost alocati. Vor fi bani suficienti deoarece s-a facut o noua rectificare de buget si profesorii isi vor primi salariile” - explica Calin Arusti, purtatorul de cuvant al Directiei Generale a Finantelor Publice Arad. Se pare ca in aceasta saptamana a fost trimis un audit financiar la Primaria Nadlac pentru a se cerceta cum au fost folositi banii. La finalul discutiilor, profesorii au convenit ca incepand de astazi sa nu mai vina la scoala pana in momentul in care nu isi vor primi banii - „Sunt mai bine de 50 de zile de cand lucram fara sa fim platiti. Nu mai putem continua asa. Mai bine ne gasim altceva de lucru” - au spus mai multi profesori necajiti.
„De maine (astazi) nu mai venim la scoala. Sa faca ce vor. Saptamana viitoare incep tezele la Limba romana - sa duca profesori de la Arad daca pe noi nu ne platesc. Ne gasim altceva de lucru unde sa fim platiti.” - Florina Nica

Simina Roz - Observator

  • Zimandu Nou sfideaza criza

Unele firme care fabrica accesorii si componente auto isi continua investitiile in ciuda crizei financiare mondialaO companie germana a investit milioane de euro intr-o fabrica ce se inaugureaza in decembrie.
Criza financiara mondiala s-a facut simtita in primul rand in sectorul constructiilor de automobile. In acest context zeci de firme din domeniu au anuntat sistarea activitatii, iar firmele ce fabricau accesorii si componente auto si-au inchis portile.
Cu toate acestea, in judetul nostru, la Zimandu Nou o companie germana producatoare de componente auto - unul dintre cei mai importanti furnizori de pe piata automobilelor, va inaugura o noua investitie la inceputul lunii decembrie. Investitia germanilor este aproape de finalizare, iar conform declaratiilor assitent managerului Mihaela Paul „cel mai probabil pe data de 2 decembrie vom incepe productia”.
Potrivit doamnei Paul, compania nu este afectata de criza financiara: „lucram doar pentru comenzi ferme, nu producem in avans”.
In ceea ce priveste efectul investitiei asupra localnicilor din Zimandu Nou, primarul comunei Dorel Vidran ne-a spus: „Aceasta investitie a venit ca o gura de oxigen pentru noi. Se stie foarte bine ca acum incep tot mai multe companii sa dea afara muncitori. Avem convingerea ca investitorii germani vor cauta sa incadreze in munca persoane din localitate, avand si avantajul ca nu vor mai trebui sa le asigure transportul”.
Utilitati la indemana
In ceea ce priveste relatia dintre autoritati si investitori, primarul a declarat „Am incercat sa le oferim si lor conditii cat mai bune. La marginea localitatii am creat o zona industriala de 30 de hectare pe care le-am vandut companiilor interesate la preturi foarte mici, sigur, impunand la randul nostru anumite conditii. Astfel, noua companie a efectuat lucrari privind utilitatile de sute de mii de euro, cum ar fi aducerea curentului de mare putere in zona, realizarea unui bazin de apa care va fi racordat la reteaua comunei si astfel se va rezolva problema debitului apei potabile, etc”.
Specializare
In acest an compania germana a infiintat 20 de noi locuri de munca, urmand ca in 2009 sa infiinteze inca 200 de locuri de munca, iar in 2010 alte 300. Angajatii companiei au fost, de asemenea, trimisi la specializare in Germania.

A. P. - Jurnal aradean


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]