Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 28 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Ziua Protectiei Civile, sarbatorita cu mare fast la Arad

Demonstratie cu ocazia Zilei Protectiei CivileAngajatii din cadrul I.S.U. Arad au organizat numeroase demonstratii, cu ocazia aniversarii a 75 de ani de Protectie Civila in Romania.
Cei mai noi ofiteri din cadrul Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Arad au depus ieri, juramantul de credinta fata de tara. 
Manifestarea a fost organizata in Piata "Avram Iancu"
Echipajele de interventie au prezentat publicului diferite situatii cum ar fi: descarcerarea victimelor, coborarea de pe cladire, sariturile la perna etc.
Ziua Portilor Deschise
Timp de doua ore ISU Arad va organiza astazi "Ziua Portilor Deschise". 
Aradenii vor avea ocazia sa vada masinile de interventie in caz de incendii, calamitati, accidente. 
De asemenea, angajatii care au avut rezultate foarte bune vor fi premiati. 
La ora 11, sirenele vor suna timp de un minut, cu ocazia sarbatoririi celor 75 de ani de Protectie Civila. 
"Nu sunt probleme deosebite, iar populatia nu trebuie sa intre in panica daca vor auzi sirenele. In judetul Arad sunt 183 de sirene, dintre care vor functiona 180. O data pe an se face o verificare a acestor sirene" a precizat lt. col. Stefan Coman.
Doua luni de activitate intensa
In primele doua luni ale acestui an ISU Arad a fost solicitat sa intervina la 56 de incendii, 14 descarcerari, 14 cazuri de asistenta persoana, trei inundatii la proprietati private, cinci asanari de munitie si trei cazuri de salvari animale. 
S-au constatat 113 deficiente privind apararea impotriva incendiilor si s-au aplicat 23 de sanctiuni. 
Au fost salvate bunuri in valoare de aproximativ 2.007.500 lei, iar cuantumul bunurilor distruse se ridica la 204.050. 
Tot in aceasta perioada, au avut loc zece exercitii de alarmare cu Serviciile Voluntare si Private pentru Situatii de Urgenta.
O noua Garda de Interventie la Chisineu Cris
In data de 4 martie a.c. la Chisineu Cris va avea loc inaugurarea Garzii de Interventie numarul 2, din cadrul sectiei de Pompieri Ineu. 
La festivitate vor lua parte numeroase personalitati locale. 
"Infiintarea garzii este fundamentata pe nevoia acuta a cresterii operativitatii in zona respectiva, avand in vedere ca sectia Ineu acopera un raion de interventie mare, cu distante de 70 de kilometri pana la ultima unitate arondata" a declarat lt. col. Dan Paicu. 
Unitatile administrativ-teritoriale arondate garzii sunt Chisineu Cris, Misca, Apateu, Sepreus, Sintea Mare, Simand, Graniceri, Pilu si Zerind, cu un numar de peste 50.000 de locuitori. 
Garda va avea ca forte de interventie doua autospeciale de stingere "Iveco", o autospeciala cu tun de apa si o ambulanta SMURD B2 pentru prim-ajutor transport. Modulul SMURD va functiona avand la baza si o autospeciala pentru medie interventie.

Cristina M. Poenar - Observator

  • CJA se muta la SRI in toamna

Din toamna CJA se muta in noul sediu de la PaduriceAngajatii CJA se vor muta in fostul imobil SRI si intr- o noua cladire invecinata, ce se ridica acum.
Toti cei peste 100 de angajati ai Consiliului Judetean Arad se vor muta, in toamna, desigur daca totul va merge bine, in noul sediul al institutiei, din vecinatatea Parcului Padurice.
Cladirea primita in urma cu mai bine de doi ani de la SRI, proiectata initial pentru Banca Agricola, e supusa in aceste zile unui amplu proiect de transformare si adaugire. Ieri, presedintele Consiliului Judetean, Iosif Matula, a vizitat santierul de la Padurice si a indicat principalele coordonate ale acestuia.
Iosif Matula a tinut sa precizeze ca investitia de aici, care presupune nu doar consolidarea, compartimentarea si modernizarea fostei cladiri a SRI, ci si ridicarea unei noi cladiri, tot de doua etaje in imediata vecinatatea a acesteia (si legata de aceasta), nu este fabuloasa, asa cum se credea.
Totul, in conditiile in care CJA aprobase pentru aceasta lucrare aproape 100 de miliarde de lei vechi (2.853.530 euro), insa valoarea contractata a ajuns la doar 67 de miliarde.
Inca o cladire
Imobilul care se ridica din temelii in aceste luni (are deja structura de rezistenta si se lucreaza acum la acoperis) va gazdui sala de sedinte (pentru care nu era loc in cladirea SRI, din cauza spatiului imens gol de sub cupola), birourile presedintelui si vicepresedintilor si o parcare la subsol. 
Vechiul imobil va gazdui birourile angajatilor si arhiva.
Probleme au fost, ce- i drept, deja intampinate de constructor (firma Tehnodomus), in conditiile in care la subsolul imobilului SRI fusese tezaurul bancii, iar zidurile si usile erau goase de peste jumatate de metru. Inlaturarea acestora a luat mult timp munictorilor, sustine presedintele Consiliului Judetean Arad, care spera totusi ca investitia va fi gata la termen adica la finele lunii octombrie 2008.
"Lucrarile sunt in grafic si momentan nu avem nici o problema. Investitia a inceput in august 2007 si trebuie finalizata in 14 luni. Se lucreaza pe 3.639 mp", a sustinut ieri Iosif Matula, care a prezentat si imagini cu viitorul aspect al intregii zone, cu spatii verzi, parcari etc.
Cu ochii pe Sindicate
Presedintele CJA a precizat ca zona in care se vor muta angajatii institutiei va deveni un al doilea pol de atractie al orasului,  pentru ca autoritatile au de gand sa treaca, in viitor, si la amenajarea Casei Sindicatelor si legarea acesteia cu cladirile CJA (un proiect care e posibil sa fie elaborat de Primaria Arad), la reamenajarea intregului Parc Padurice, a intersectiei de la Podgoria si finalizarea Catedralei Ortodoxe.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Proiect pentru gestionarea deseurilor

Sortarea deseurilor se va face aplicand norme europeneJudetul Arad a fost ales, alaturi de alte patru judete, pentru a participa la proiectul "Sistemul integrat de gestionare a deseurilor"
Termenul de elaborare a proiectului in vederea prezentarii la Bruxelles este luna octombrie. 
In acest sens s-a constituit Unitatea de Implementare a Proiectelor, formata din specialisti ai aparatului propriu al Consiliului Judetean Arad, care vor sprijini consortiul ce pregateste documentatia tehnica. 
Consultantul care va elabora proiectul va veni la Arad la inceputul lunii martie.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • La o cafea cu dr. Mirandolina Prisca

Interviu cu doctor Mirandolina PriscaMirandolina Prisca, medic primar Boli Infectioase si actual manager al Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Arad, are 27 de ani de la inceperea carierei in domeniul medical. In 1981-medic stagiar, in 2008-manager spital.
Vizita noastra la biroul doamnei Mirandolina Prisca a coincis cu punerea in circulatie a unor chestionare anonime prin care se urmareste aprecierea pacientilor internati asupra modului in care au fost tratati in spital.
- Ce ne puteti spune despre aceste chestionare?
- Aceste chestionare se fac periodic sa vedem daca apar nemultumiri in randul pacientilor. Orice nemultumire pentru noi inseamna o tema de discutie pe care incercam sa o rezolvam. Interesul nostru este ca bolnavul sa fie multumit. Intr-un spital in care se ruleaza in fiecare luna aproximativ 2000 de bolnavi din diferite categorii sociale cu probleme materiale, este greu ca toata lumea sa fie multumita.
- Dar ce se intampla cu instalatiile sanitare, in parte, nefunctionale?
- Noi am primit la sfarsitul anului trecut 20 de miliarde de la Ministerul Sanatatii, din care am inceput sa facem reparatii capitale la instalatiile sanitare, care nu s-au mai facut de la deschiderea spitalului, in 1981. Acum se lucreaza in curte, se schimba tevile, se reface canalizarea, se lucreaza la toata instalatia sanitara si in cel mult o luna, avem banii pregatiti pentru repararea si punerea la punct a instalatiilor sanitare pe etaje. Nu se poate face intr-un an sau doi ce nu s-a facut in 20 de ani.
- De unde primiti banii pentru investitii? Si ce investitii s-au facut in ultimul an?
- Spitalul Judetean se autofinanteaza din venituri proprii bazate pe banii primiti de la Casa de Asigurari de sanatate. Reparatiile capitale si aparatura medicala sunt asigurate de Ministerul Sanatatii. Reparatiile de intretinere sunt suportate din banii primiti de la Consiliul Judetean. De-a lungul timpului am primit sponsorizari de la mai multe persoane fizice si juridice  din Arad. De la Consiliul Judetean am primit 4-5 miliarde din care am  renovat sectia de Terapie Intensiva adulti, am cumparat lifturile. Ne-au fost alocate patru miliarde din care vom face grupurile sanitare, vom repara gardul imprejmuitor si rebransarea la CET, pentru a avea doua surse de incalzire, gazul fiind foarte scump, si incalzirea cu gaz va fi de rezerva. In Spitalul Judetean nu au fost probleme de incalzire. In 2007 s-a alocat un spatiu pentru Medicina Legala, care de ani de zile funtiona intr-un spatiu impropriu, intr-o mizerie crunta. Am oferit un spatiu adecvat intr-o aripa a Policlinicii noastre, care s-a reamenajat si renovat. Si Morga a fost renovata la standarde internationale.
- Ce alte proiecte aveti pentru 2008?
- Acum avem un proiect inaintat la Ministerul Sanatatii pentru sectia de Boli Infectioase Adulti si a compartimentului HIV-SIDA, inaintat Ministerului in 2007, aprobat, urmand sa ne fie alocati banii. Aceasta sectie functiona intr-o cladire revendicata, in conditii improprii. Vrem sa o ridicam la nivelul care trebuie, fiind singura sectie din judet.
- Dar care este situatia asistentelor medicale la Spitalul Judetean? Care credeti ca este motivul pentru care asistentele prefera sa munceasca in strainatate?
- Pleaca cu siguranta pentru o salarizare mai buna si ne fac onoare unde pleaca, pentru ca sunt foarte bine pregatite. Asistenti avem mai putini decat normativul, dar odata cu stabilirea bugetului pe 2008 vom scoate la concurs posturi pentru acoperirea sectiilor. Din luna ianuarie se acorda un spor de 11%, spor de Preventie, acordat tuturor cadrelor medico-sanitare. La volumul de munca si calitatea muncii pe care o depun, salariile asistentelor sunt prea mici. Este un sistem in care se munceste foarte mult, se munceste cu sufletul pe masa, ar trebui respectat mai mult.
- Ce doriti sa realizati in anul 2008 pentru Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad? Dar in viata personala, ce va doriti?
- Pentru anul 2008, cel mai important proiect este terminarea reparatiilor capitale, obtinerea unor aparate performante si construirea sectiei de Boli Infectioase si HIV-SIDA. In viata personala, imi doresc sanatate ca sa muncesc si sa imi indeplinesc proiectele. Atunci cand esti sanatos poti sa faci orice.

Andreea Dorotovics - Glasul Aradului

  • "Analize pentru toti" intra in prelungiri

Programul pentru verificarea starii de sanatate se prelungeste pana la sfarsitul anuluiProgramul national de evaluare a starii de sanatate se va prelungi pana la 31 decembrie 2008, a anuntat, ieri, ministrul sanatatii, Eugen Nicolaescu.
In primele sase luni de aplicare a programului, au mers la medic aproape jumatate dintre cei care ar fi trebuit sa se prezinte, adica peste 5 milioane de romani din cei peste 11 milioane nascuti intre iunie si decembrie 2007.
Locuitorii din judetele Arad, Harghita si Valcea au fost cei mai sarguinciosi, in timp ce in Bucuresti, Calarasi si Giurgiu s-a inregistrat cea mai mica participare.
Cei care nu au primit taloanele din cauza problemelor cu bazele de date isi pot face analizele pana la sfarsitul anului, iar in program vor fi inclusi si cetatenii romani care lucreaza in strainatate.
"Vom face un plan de actiune special pentru a rezolva problema taloanelor returnate, a celor pierdute, distruse ori a celor care nu s-au tiparit din cauza unor inadvertente din baza de date avuta la dispozitie", a declarat Eugen Nicolaescu.
El sustine ca va cere sprijinul primarilor si ca va utiliza logistica CNAS si MSP, astfel incat pana la 30 iunie 2008 sa ajunga toate taloanele.

Mihaela Naftanaila - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]