Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 28 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Cetatea Aradului, fortareata, lagar si potentiala atractie turistica

Cetatea este unul din cele mai importante monumente istorice ale AraduluiActuala cetate a Aradului este unul dintre cele mai importante monumente istorice existente in momentul de fata in zona de vest a tarii. 
Ridicata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cetatea a fost considerata una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective.
Istoricul cetatii, in mai bine de 200 de ani de existenta, este legat de diferite evenimente importante. 
In timpul Revolutiei lui Horea, in 1784, cetatea a fost unul dintre centrele de actiune a trupelor imperiale impotriva rasculatilor. 
In vremea razboaielor napoleoniene in cetate au fost tinuti numerosi prizonieri francezi. 
Dupa revolutia din 1848, in cazematele cetatii, au fost inchisi si condamnati numerosi revolutionari printre care si Eftimie Murgu. 
Odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica, cetatea isi pierde importanta, devenind o simpla cazarma.
Dupa asediul nereusit al turcilor asupra Vienei, se formeaza o noua coalitie antiotomana. 
In 1686 este cucerita Buda si trupele imperiale in curand vor sosi sub zidurile Aradului, iar la inceputul lunii decembrie 1687, sub conducerea generalului Mercy, incep asediul sistematic al orasului, aparat de circa 1500 de spahii si 500 de ieniceri. 
Noile forte otomane sosite dinspre Timisoara sunt nimicite de austrieci langa podul Muresului. 
Populatia orasului se rascoala, omorand o parte dintre turcii din oras si capturand apoi o intreaga garnizoana.
Intregul comitat aflat la nord de Mures va fi ocupat de austrieci, si Pacea de la Karlowitz din 1699 rezolva soarta Aradului. 
Partile aflate spre nord de Mures ajung sub dominatie habsburgica si timp de 20 de ani, Muresul va forma hotarul intre cele doua imperii. 
Dupa razboiul din 1716-1718, purtat impotriva turcilor si terminat cu pacea de la Passarowitz, Banatul va fi incorporat in Imperiul Habsburgic.
Dupa Pacea de la Karlowitz, linia Muresului capata o mare importanta strategica. 
Deoarece cetatea Aradului va deveni centrul de aparare in aceasta zona, inca din 1689, printul Eugen de Savoya intocmeste un plan pentru rezidirea ei, lucrarile de constructie fiind conduse de Georg Haruckern. 
Cetatea patrulaterala cu bastioane si tunuri, amplasata in cartierul Dragasani, catre Fabrica de Zahar, a fost ferita, pe de o parte de Mures, pe de alta parte de bratele acestuia. 
Cetatea va fi daramata in timpul Mariei Tereza, cand va fi construita actuala cetate a Aradului, dupa sistem Vauban (1763-1783). 
Planul a fost aprobat personal de imparateasa Maria Theresa si de fiul ei, Iosif al II-lea.
De construirea cetatii, in momentul respectiv, a fost legata problema stramutarii orasului in campia Zimandului, pentru ca cei din cetate sa aiba camp deschis de tragere. 
Rezistenta populatiei si apelurile la Viena au determinat suspendarea acestei idei.
Dupa revenirea la Arad din razboiul de sapte ani (1756-1763), soldatii participa la construirea noii cetati, situata pe malul banatean. 
In prezent in Cetate functioneaza o unitate militara Miile de soldati au lucrat cu carutele proprii in popina din bucla Muresului la arderea caramizilor pentru cetate. 
Proiectata de catre o echipa de ingineri militari, sub conducerea comandantului Ferdinand Philipp Harsch, in cel mai modern sistem defensiv de atunci, Vauban-Tenaille, cetatea, asemanatoare unei stele, in sistem bastionar, este terminata dupa 20 de ani de munca, in 1783. 
Istoria ulterioara a acestei cetati difera atat de cea a Timisoarei, cat si de cea a Oradiei. 
Asezarea civila de pe langa zidurile lor le-a influentat atat de mult destinul, incat vor avea de suferit, rand pe rand, dezafectari partiale. 
Ultima reduta, care se incapataneaza sa reziste asaltului civilizatiei urbane, este splendid conservata fortificatie hexagonala de la Arad, mascata in bucla in forma literei omega a raului Mures. 
Inginerii militari cu experienta ai imparatiei (olandezi, italieni si belgieni), au considerat ca popina cu caracter peninsular era suficient de inalta pentru a face fata unor inundatii catastrofale. 
Cu cele 296 de guri de foc initial prevazute, cetatea era inexpugnabila. 
Labirinticul sistem bastionar se afla in administrarea Ministerului de Razboi de la Viena. 
Corpul de cladire din jurul Bisericii Romano-Catolice adapostea calugarii franciscani dedicati Sf. Ioan de Capistrano. In caz de asediu, manastirea devenea spital. 
Prezenta rasculatilor arestati si inchisi in cazemate a timbrat fortareata cu o conotatie noua, neprevazuta, aceea de inchisoare. 
Timp de 135 de ani, pana in luna noiembrie 1918, ea a devenit una dintre cele mai mari inchisori militare ale imperiului bicefal habsburgic.
Ultimul razboi austro-turc (1788-1790) solicitase prezenta activa a soldatilor aradeni in sudul Europei, in asediile de la Novi si Dubita. 
In razboiul purtat de Coalitia I antifranceza, regimentul se evidentiase in cucerirea fortificatiilor de la Valenciennes, in sudul teritoriului belgian (iulie 1793). 
In anul 1799, acelasi regiment participa la luptele din nordul Italiei. 
Pentru paza Cetatii Arad, orasenii au infiintat in cursul anului 1796 o garda civila compusa din 70 de voluntari. 
In scurt timp, efectivul acestora ajunsese la cifra de 500 de membri. 
Cele trei batalioane componente foloseau in mod distinct limbile romana, germana si maghiara. 
Existenta lor s-a perpetuat pana la razboiul civil (1848-1849).
In rastimpul celor peste 20 de ani de razboaie cu Franta, in cetate s-au perindat peste 3.000 de prizonieri francezi.
In perioada 1848-1849, cand intreaga Europa era impanzita de miscari revolutionare, trupele imperiale din Arad (formate din romani si austrieci), au rezistat asediului armatelor revolutionare ungare coduse de cei 13 generali. 
Zidurile Cetatii Aradului s-au pastrat intacte peste veacuri Cetatea a fost supusa unor grele bombardamente, dar cu intariri sosite din Timisoara, Caransebes si Sibiu, a reusit sa reziste asediului prelungit.
Dupa infrangerea trupelor revolutionare maghiare, cetatea a devenit inchisoare pentru aproape 500 de ofiteri, care ulterior au beneficiat de clementa imparatului Franz Iosef I, care a venit personal la Arad in luna iunie a anului 1852. 
Etapizat, pana la 4 mai 1857, toti prizonierii politici au fost eliberati din toate inchisorile imperiului. 
Dupa terminarea razboiului Crimeei, Regimentul 33 revenea in cetate.
Cetatea, ca lagar
Cetatea a mai adapostit prizonierii din Bosnia-Hertegovina. 
In jurul anului 1881 se aflau aici 1239 de militari otomani. 
In aceeasi parte sudica a cetatii, in cazemate exterioare, a fost improvizat un lagar de internare, incepand din vara anului 1914. 
Civili de toate varstele, impreuna cu militari cazuti prizonieri, au salasluit aici pana la sfarsitul primului razboi mondial. 
In luna noiembrie 1918, trupele aliate franco-sarbe inaintau pana la aliniamentul Muresului, ocupand cetatea. 
Dupa incidentul de steag dintre gardistii romani si cei maghiari din data de 29 decembrie 1918, petrecut in fata Hotelului "Crucea Alba
" (azi "Ardealul"), trupe din armata coloniala franceza ocupa si orasul Arad. 
In cursul lunii iulie 1919, trupele aliate franco-sarbe parasesc cetatea in favoarea armatei regale romane. 
Fostul ofiter al Regimentului 33 infanterie austriac-desfiintat odata cu transformarea Austriei in republica-Alexandru Vlad va prelua comanda noului Regiment nr. 2 infanterie al armatei romane, incazarmat in Cetatea Aradului. 
Curand aici va fi sediul Regimentului teritorial roman nr. 93 de infanterie.
In momentul de fata se fac demersuri pentru a introduce Cetatea in circuitul turistic, insa este destul de dificil de realizat acest lucru, pentru ca Cetatea Aradului trebuie trecuta din patrimoniul Ministerului Apararii Nationale, in cel al autoritatilor locale. 
Asadar trebuie mutat batalionul si eliberata cetatea. 
Pentru asta insa, este nevoie de amenajarea unui alt teren de instructie, de aproximativ zece hectare, si de imbunatatirea conditiilor de la Lipova, unde ar putea sa fie mutat batalionul. 
De fapt chiar ofiterii din batalionul de aici nu agreeaza ideea mutarii la Lipova.
Miza Cetatii Aradului este imensa, iar subiectul este discutat de ani de zile. 
Potrivit autoritatilor, Cetatea are o suprafata construita de aproape 150.000 mp si o suprafata a terenului de 88,86 ha. 
A fost de fapt mentionata ca atu al orasului in strategia de dezvoltare. 
La aceasta ora gazduieste Batalionul 191 Infanterie "Colonel Radu Golescu", care e parte a Batalionului mixt romano-maghiar, iar militarii de aici participa de cativa ani la actiunile de mentinere a pacii din teatrele de operatiuni din intreaga lume.
Daca ar obtine trecerea Cetatii in circuitul turistic, autoritatile ar dori sa o transforme intr-un adevarat motor de dezvoltare al orasului. 
Odata rezolvate problemele cu Cetatea, aceasta ar putea deveni un magnet pentru turisti, pentru ca s-ar putea construi hoteluri, centre de conferinte, muzee, structuri administrative sau zone de petrecere a timpului liber.

Dana Mirea - Observator

  • Tinerii studenti prefera Aradul

Tinerii studenti prefera sa studieze in AradIn ciuda ofertelor generoase de studiu la universitati prestigioase din strainatate, tot mai multi studenti opteaza pentru facultatile din Arad sau orasele apropiate. 
Acest lucru se intampla probabil din lipsa de bani, pentru ca este cunoscut faptul ca, daca in urma cu cativa ani universitatile straine ofereau burse integrale pentru  studentii romani, acum acestea sunt tot mai rare.
Studentii romani, daca opteaza pentru facultati din America sau din Europa, sunt nevoiti sa scoata din buzunar cateva mii de euro pentru a-si plati taxele.
Cu toate acestea, Ministerul Educatiei si Cercetarii,  prin Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate, gestioneaza diverse programe de finantare pentru stagii de studii sau cercetare in strainatate. 
Tinerii care intentioneaza sa urmeze un program de studii universitare, postuniversitare sau postdoctorale in strainatate trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. 
Candidatii trebuie sa depuna un dosar la Centrul National pentru Burse de Studii in Strainatate, urmand sa fie acceptati sau nu de partea externa, nu inainte de a sustine un examen de limba sau cunostinte generale. 
Odata studentul acceptat de o universitatea din strainatate, statul  asigura transportul international din Bucuresti pana la locul de stagiu si retur, o singura data pe an universitar si burse in valuta in functie de cuantumul pe tari aprobat prin ordin al ministrului educatiei si cercetarii. 
Ţara primitoare poate acoperi cheltuielile de scolarizare, de intretinere in strainatate, asistenta medicala, in caz de urgenta, si transport intern.
In plus fata de oferta Ministerului Educatiei si Cercetarii, se pot obtine burse direct de la universitati din strainatate, iar pentru a consulta oferta nu trebuie decat accesate site-urile universitatilor.
Din  Arad sunt prea putini tineri care studiaza dincolo si asta poate si din cauza fricii de a fi departe de casa, de cei dragi, sau din lipsa banilor.
"Desi am avut posibilitatea sa studiez dincolo nu am facut-o pentru ca eu consider ca daca vrei sa faci scoala poti sa faci si aici. In Arad cred ca facultatile sunt destul de bune asa ca am preferat sa raman aici sa imi termin studiile, alaturi de familie", ne-a spus Maria Costan, studenta la o universitate din Arad.
"Pentru mine ar fi genial daca as reusi sa obtin o bursa  dincolo, si asta mai mult pentru ca imediat dupa ce as termina as gasi imediat un loc de munca foarte bine platit. In schimb daca m-as angaja aici in tara probabil ca as sta pe un salar destul de mic in comparatie cu necesitatile cotidiene", ne-a spus Aurelian C., student momentan in Arad.
Bursa maxima pe care o poate primi un candidat este de 1.000 de dolari pe luna, cum se acorda, de exemplu, pentru SUA. 
Cu acesti bani, bursierii trebuie sa-si plateasca taxele de studiu, cazarea, masa, transportul intern, rechizitele si manualele.
Cu toate facilitatile oferite atat de statul roman dar si de universitatile cu prestigiu din alte tari, tinerii nostri aradeni nu prea sunt atrasi, preferand sa isi formeze aici un viitor si o cariera.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Eu cred

Dorel Caprar considera ca afisele au fost lipite de adversarii politiciCampania Eu Cred, care se desfasoara in ultimele saptamani prin lipirea de afise in tot Aradul a fost asumata  de catre consilierul judetean PSD Dorel Caprar. 
El a facut acest anunt dupa ce mai multi dintre colegii sai de partid au fost batuti in plina strada pentru ca distribuiau afise cu acest mesaj. 
Dorel Caprar sustine ca ideea i-a venit dupa ce a vazut orasul impanzit cu acest mesaj iar mai apoi a tiparit cativa fluturasi pentru firma pe care o conduce. 
Campania a iritat sute de aradeni care au protestat fata de modul in care acestea au fost lipite la intamplare chiar si pe semafoare.
Consilierul Judetean Dorel Caprar si-a asumat aceasta campanie insa sustine ca auto-colantele au fost lipite de adversarii politici. 
Asta cu atat mai mult cu cat, Dorel Caprar si-a anuntat intentia de a candida pentru postul de primar. 
Campania Eu Cred, asumata de PSD va continua, social democratii fiind decisi sa arate in acest fel modul in care este administrat orasul Arad.

Vasile Blidar - Televiziunea Arad

  • Cine l-a batut pe Alex?

Tanarul Alex sustine ca a fost batut de politistiUn tanar de 17 ani, ajuns la spital in stare critica, sustine ca a fost batut de politisti.
Un tanar, Alex G., de 17 ani acuza doi politisti din Pancota ca l-au batut cu brutalitate si nu i-au oferit primul ajutor nici dupa aceea.
Adolescentul a ajuns in stare critica la spital, dupa ce, sustine acesta, a stat o noapte intreaga in arestul politiei, fara ca cineva sa-i anunte familia sau sa-i acorde primul ajutor.
In sprijinul afirmatiilor sale, tanarul si familia acestuia aduc hainele si pantofii plini de sange ai minorului, precum si trupul umflat si invinetit.
Daca familia acestuia acuza ca fiul lor a fost torturat de politisti, de cealalta parte, Politia sustine ca, din momentul arestului, nu a avut loc nici o agresiune, iar faptul este argumentat de oamenii legii cu declaratiile date de martorii prezenti.
Reprezentantii Inspectoratului Judetean de Politie Arad spun ca oamenii legii nu au facut decat sa anihileze un conflict in care a fost implicat si tanarul. 
Dincolo de pozitia partilor, un lucru e cert: minorul a ajuns la spital in stare critica.
Din bar, la politie si spital
Totul a pornit de la un incident intr-un local din Pancota, unde politistii au intervenit pentru a-i linisti pe insii tulburenti. 
Tanarul sustine ca politistii l-au batut si in bar, dar si la sediul Politiei Pancota, unde minorul a fost interogat fara prezenta tutorelui. 
Tanarul afirma chiar ca i-au bagat pistolul in gura, ca a fost pus in genunchi si cotonogit!
Medicii de la Spitalul Judetean Arad, unde a fost dus in cele din urma minorul, sustin ca acesta a ajuns aici in stare de soc traumatic, cu fractura nazala si mai multe vanatai, posibil rezultate in urma agresiunilor.
Politistii acuzati ca l-au batut pe minor i-au intocmit acestuia dosar de cercetare penala pentru ultraj, pentru ca l-a agresat pe unul dintre politisti.
Ancheta interna
Politistii sustin ca nu a fost chemata salvarea pentru baiat, pentru ca nu se stia cu adevarat daca tanarul era batut sau doar beat.
Superiorii acestora au inceput insa o ancheta interna, cu toate ca politistii au anexat la dosar declaratiile mai multor martori care sustin ca oamenii legii nu s-au atins de baiat si ca minorul a fost implicat intr-o altercatie violenta. 
Familia victimei e insa decisa sa-i actioneze in judecata pe politisti si cere ca cei doi agentii sa fie dati afara din politie.

Adriana Barbu - Adevarul

  • Scandal la Matern din cauza unui copil mort

La Spitalul Matern se face ancheta pentru decesul unui nou nascutViata unei familii de aradeni, care se pregatea pentru cel mai fericit moment al vietii, s-a schimbat brusc dupa ce la nastere s-a constatat ca fetita pe care o astepta e moarta.
O tanara din Arad a adus pe lume, luni dimineata, un copil mort, dupa o noapte intreaga in care s-a chinuit. 
Familia este in stare de soc, deoarece oamenii sustin ca nu li s-a spus decat dupa nastere ca fatul din pantecul mamei este fara viata. 
Mai mult, lovitura primita de familie este cu atat mai mare, cu cat au aflat ulterior ca fatul, de doua kilograme, o fetita, era mort de cateva zile.
Evident, oamenii vor sa cunoasca adevarul. 
Mihai Fit, unchi al celor care se pregateau sa devina parinti, spune ca toata familia doreste sa stie ce s-a intamplat. 
Nu li s-a spus ca fetita este fara viata si ii acuza pe medici ca au lasat mama sa se chinuie o noapte intreaga, medicul de garda venind abia in cursul diminetii de ieri la nastere, dupa ce la internare s-a comunicat familiei ca totul este in regula. 
Ionut Lita, nefericitul tata, sustine ca ulterior aflase ca fetita ar fi fost moarta de trei zile si ca nimeni n-a spus nimic familiei. 
Oamenii banuiesc ca s-ar fi intamplat ceva in cursul noptii de sambata spre duminica, dar nu au reusit sa afle nimic, lovindu-se de proceduri. 
Doctorita cu care femeia a nascut a parasit spitalul in cursul diminetii de ieri si nu le-a permis parintilor sa-si vada pruncul mort. 
"E duminica, nu e nimeni aici, nu ne spune nimeni, nimic. ", spune Mihai Fit. 
Exista destule suspiciuni legate de acest caz, dar o ancheta interna va demara abia in cursul acestei dimineti. 
Mama, aflata la prima nastere, este in stare de soc, iar membrii familiei au anuntat ca vor depune plangere la colegiul medicilor pentru a afla ce s-a intamplat cu adevarat.

C.P. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]