Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 28 august 2008
Stirile TVA aici
  • Euronavetistii se inghesuie la frontiere

Plecarea euronavetistilor face sa se aglomereze vamile la iesireTraficul la frontiera de vest a crescut semnificativ, in ultimele zile, iar politistii se asteapta la cozi, in acest weekend, pe sensul de iesire din Romania, in special la Nadlac.
Principalul motiv: romanii care lucreaza in strainatate si-au incheiat concediile. "Cea mai tranzitata ramane Vama Nadlac, unde doar in ultimele 24 de ore (de marti, de la ora 12.00, pana miercuri, la ora 12.00), traficul, pe sensul de iesire, a crescut cu 40%. Si acesta este doar inceputul. Ne asteptam ca «varful» sa fie inregistrat la sfarsitul acestei saptamani", spun politistii de frontiera.
Potrivit acestora, aglomeratia va pune stapanire si pe frontiera cu Bulgaria. 
"Pe langa turistii romani care merg sa-si petreaca concediile, la preturi reduse, nu doar in tara vecina, ci si in Grecia sau Turcia, sunt si multi conationali care lucreaza in aceste tari", sustin oamenii legii, care au suplimentat deja nu doar numarul agentilor, ci si al arterelor ce vor fi folosite pe sensul de iesire din tara. 
Drept urmare, romanii care pleaca in strainatate sunt sfatuiti sa foloseasca toate punctele de trecere de la frontierele cu Ungaria (Cenad - judetul Timis; Nadlac, Turnu, Varsand - judetul Arad; 
Salonta, Bors, Valea lui Mihai, Sacuieni - judetul Bihor; 
Urziceni si Petea - judetul Satu-Mare) si Bulgaria (Giurgiu; Vama Veche, Ostrov, Negru Voda - judetul Constanta; Bechet si Calafat - judetul Dolj).

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Programul BERD - Podgoria, gata pana in octombrie

Circulatia in zona Podgoria va fi reabilitata prin programul BERDLucrarile de reabilitare transport urban care au demarat la inceputul lunii august si pe tronsonul UTA-Podgoria se realizeaza in ritm alert, deoarece se doreste ca pana in luna octombrie, portiunea respectiva sa fie gata.  
Paralel cu aceste lucrari se efectueaza si probele tehnologice pe primul tronson, mai exact pe portiunea Fat Frumos-UTA, unde in mare parte lucrarile sunt terminate.  
Momentan se lucreaza la treceri si trotuare care, dupa cele declarate de reprezentantii Primariei, ar trebui sa fie finalizate pana la data de 15 septembrie. 
"De la UTA la Autogara, linia de tramvai este demontata. Urmeaza acum sa ne apucam de infrastructura. Am luat legatura si cu cei de la Astra Vagoane Marfa, care au o linie ce se intersecteaza cu cea de tramvai. Portiunea care o intersecteaza pe cea de tramvai intra in programul de reabilitare, insa din cauza ca ea se va ridica cu 10-15 cm, trebuie schimbata si linia folosita de fabrica. Speram la o colaborare buna pentru ca lucrarile sa fie finalizate cat mai curand", ne informeaza Razvan Popa, director tehnic Primaria Arad.  
Peste cateva luni, cand va fi gata tronsonul UTA-Podgoria, circulatia tramvaielor pe centru se va inchide din nou, deoarece mai sunt lucrari de efectuat. 
Desi la inceput s-a crezut ca cea mai grea portiune care trebuie reabilitata va fi Podgoria din cauza traficului intens, Boul Rosu va fi in opinia Primariei cea mai dificila zona cuprinsa in programul de reabilitare. 
Semafor cu buton
Sistemul de semaforizare (parte a proiectului), nu functioneaza inca, chiar daca multe intersectii au fost deja prevazute cu semafoare. 
"Pe tronsonul Fat Frumos-UTA functioneaza in momentul de fata  doar un semafor. Cand lucrarile se vor finaliza se va da drumul si la cel din intersectia UTA si cel din zona casieriei Enel. Pentru ca la cel din zona Enel circulatia pietonilor nu este asa de intensa ne-am propus sa punem butoane, iar pietonii cand doresc sa treaca apasa pe buton si apare culoarea verde", a continuat Razvan Popa. 
Va reamintim ca momentan circulatia tramvaielor intre UTA si Podgoria este intrerupta, transportul calatorilor se efectueaza cu autobuze. 
Statiile sunt urmatoarele:  Podgoria – la Liceul de Arta Sabin Dragoi,  Gara - dupa semafor, vis-a-vis de Casa Alba (cladirea birouri Astra Vagoane), respectiv in fata parcarii, dupa statia taxi,  Autogara- la fostul IMAR, respectiv poarta Fabricii de Vagoane si la Piata UTA- in dreptul statiei de tramvai.

Claudia Untaru - Glasul aradului

  • Parc intre cartierul Alfa si padurea Ceala si curti interioare amenajate cu scop turistic - cateva masuri pe care le are in vedere Primaria Aradului pana in 2011

Revitalizarea esplanadei Muresului se va face prin cooperare transfrontalieraPrimaria Municipiului Arad este beneficiarul proiectului de cooperare transfrontaliera Romania - Ungaria, "Greenway Arad - Szeged", proiect care a fost finantat din Fondul de proiecte mici Romania - Ungaria Phare CBC.
In urma unei analize s-a constatat faptul ca orasul nostru nu dispune de un spatiu verde adecvat, nici din punct de vedere al suprafetei si nici ca structura sau amenajare, deoarece, cu exceptia zonei centrale (Bulevardul Revolutiei si Faleza Muresului), celelalte cartiere nu dispun de spatii verzi functionale.
Activitatile desfasurate in cadrul acestui proiect au fost urmatoarele: Inventarierea zonelor verzi ale orasului si evaluarea zonelor de parcuri cu posibilitati de amenajare peisagera in parteneriat transfrontalier; 
Elaborarea planului de situatie privind poluarea mediului urban in Arad; 
Zone verzi in Arad si Szeged, metode de conservare a mediului de-a lungul Muresului.
Problemele identificate au fost urmatoarele: taierea copacilor fara accept sau acordarea avizelor de taiere fara obligatia de a planta un alt arbore in loc;
Ciopartirea arborilor pentru a nu ajunge la liniile aeriene de transport energie electrica; 
Terenuri virane neamenajate; 
Spatii verzi insuficiente la nivel de oras; 
Lipsa spatiilor verzi amenajate in cartierele periferice ale Aradului; 
Slabul interes din partea locuitorilor fata de intretinerea spatiilor verzi; 
Schimbarea destinatiei terenurilor amenajate initial in spatii verzi prin realizarea diferitelor constructii: garaje, case, chioscuri, biserici, etc.; 
Degradarea voluntara a spatiilor verzi (scuaruri, gradini, parcuri).
De asemenea, in cadrul Proiectului "Greenway Arad - Szeged" s-a propus realizarea "cadastrului verde" al orasului, lucrare realizata si finalizata in decembrie 2006.
Propuneri
Realizarea unui traseu pietonal de-a lungul Muresului, extinderea orasului prin crearea unui parc de agrement intre oras si padurea Ceala, punerea in valoare a digurilor amenajate ca trasee pietonale, amenajarea Cetatii Aradului ca o gradina si amenajarea de alei in spatiul central al bulevardului.
Probleme identificate si solutii
Spatii verzi insuficiente, lipsa spatiilor de joaca si a terenurilor de sport, disparitia zonei verzi la Padurice, deficitul de spatii verzi si sacrificarea acestora pentru constructii, zone verzi neingrijite, raul Mures nu este amenajat, Cetatea Aradului nu se afla inca in circuitul civil, ar trebui reabilitata Faleza Muresului intre Port Arthur si zona 300, zona Ceala trebuie valorificata si ea, Strandul Neptun ar trebui regandit ca zona de agrement, zona Subcetate merita valorificata, spatiile verzi trebuie mentinute. 
Zonele verzi vor fi dezvoltate in apropierea cartierului Alfa De asemenea este necesar un parc intre zona Alfa si Ceala, in cimitire trebuie plantati pomi si ar putea fi amenajat un parc dendrologic intre Strand si podul de la Micalaca.
In acest plan se arata totodata ca este oportuna plantarea unei vegetatii adecvate pe Strand.
Obiective - spatii verzi
Unul dintre aceste obiective ar putea fi reorganizarea curtilor interioare si punerea lor in valoare prin realizarea unor proiecte cu scopuri turistice. 
De asemenea, e nevoie de revitalizarea esplanadei Muresului prin reamenajarea spatiilor plantate pentru a le face cat mai atractive pentru public. 
Municipalitatea ar trebui sa ia in seama si realizarea de noi parcuri orasenesti, precum si realizarea unor parcuri cu caracter sportiv pe lunca Muresului. 
Trebuie in acelasi timp sa fie amenajate scuarurile stradale si zonele verzi din jurul blocurilor.
Reconversia unor terenuri care nu mai sunt functionale in scopul pentru care au fost create initial este si ea o posibilitate agreata, dar e nevoie si de sanctionarea celor care aduc prejudicii spatiilor verzi. 
In acelasi spirit tar trebui incurajata intretinerea "verdelui particular" (curti, incinte, etc.).
E nevoie de realizarea unui control strict al tuturor arborilor urbani si sanctionarea celor care afecteaza acest patrimoniu si densificarea plantatiilor inalte din parcuri.
Se arata ca plantatia din axa Bulevardului principal nu prezinta nicio ratiune sa fie afectata in viitorii 50 de ani. 
Arborii sunt in plina forta si la speciile respective de foioase (tei majoritari) durata medie de viata este de circa 120 de ani!
Plan de actiune
Elaborarea unui master-plan pentru zonele verzi de pe raza municipiului Arad (inventariere, conservare, reabilitare,identificare de terenuri care pot fi amenajate ca zone verzi) este o masura necesara. 
Iar pana in 2011 sunt programate mai multe actiuni, ca de exemplu constituirea unor perdele forestiere in lungul drumurilor de centura, care sa reduca nivelul poluarii fonice si cantitatea de suspensii solide din aer. 
Anul viitor va fi intocmit un P.U.Z pentru amenajarea corespunzatoare a malurilor Muresului in perimetrul orasului si transformarea acestora in locuri de promenada, in vederea valorificarii potentialului raului Mures.
In 2010 Strandul "Neptun" ar urma sa fie extins pana la podul rutier ce leaga Micalaca de Subcetate si realizarea unor cai de legatura cu Cetatea.
Parcurile existente trebuie declarate imediat zone protejate. 
Planul de actiune pe care administratia ar urma sa il aplice in perioada urmatoare cuprinde amenajarea peisagera a cartierului Sarbesc si redarea acestuia in circuitului turistic in 2011, amenajarea peisagera a arterei Aurel Vlaicu dupa finalizarea modernizarii infrastructurii, amenajarea unui parc urban intre cartierul Alfa si Padurea Ceala (2011); 
Amenajarea de aliniamente pe arterele principale si a intrarilor in oras (2008); 
Amenajarea locurilor de parcare cu vegetatie (2008); 
Reorganizarea curtilor interioare si punerea lor in valoare prin realizarea unor proiecte cu scopuri turistice, in zona protejata (2009); 
Demararea unor proiecte pentru educatia ecologica si constientizarea populatiei asupra necesitatii spatiilor verzi (2008); 
Protectia si completarea aliniamentelor stradale (2008).

Dana Mirea - Observator

  • Accident in lant pe Arad-Pecica

Accident in lant intre Arad si PecicaMasini facute praf, victime scoase cu descarcerarea din autoturisme in urma unui accident. 
Mai multe masini si un TIR au fost implicate in aceasta dupa masa intr-un accident rutier petrecut pe drumul ce leaga Aradul de Pecica.
Totul a inceput de la o masina care stationa pe marginea drumului din cauza unor defectiuni tehnice. 
Soferul Daciei 1310 se indrepta spre masina defecta iar inainte de a ajunge la ea a fortat depasirea unui TIR. 
Dacia a lovit din spate mai multe autoturisme care stationau atunci cand soferul masinii a vrut sa revina pe banda sa de mers. 
La randul ei Dacia a fost lovita din spate de TIR- ul pe care il depasise.
Solenza, care venea din sensul opus s-a rasturnat in santul de pe marginea drumului. 
"Din primele cercetari se pare ca la acest accident a concurat o stationare sau o oprire pe carosabil datorita unor defectiuni tehnice respectiv depasirea neregulamentara efectuata de catre un autoturism Dacia care dupa ce a depasit un TIR dorind sa intre pe banda sa de mers nu a mai avut unde practic datorita vehiculelor oprite. A lovit din spate aceste vehicule oprite si a determinat practic si TIR-ul sa loveasca din spate autovehiculul care s-a angajat in depasirea foarte scurta a TIR-ului" a declarat inspectorul Constantin Crainic din cadrul Serviciului de Politie Rutiera Arad. 
Doi dintre ocupantii Daciei au avut nevoie de interventia celor de la descarcerare pentru a iesi din masina. 
Pompierii au taiat tavanul si usa autoturismului pentru a elibera cele doua victime.
In urma impactului mai multi pasageri din Dacia 1310 au fost raniti. 
Soferul Daciei se afla in coma dupa ce a suferit leziuni pe creier, fiind transportat de urgenta la un spital din Timisoara. 
Alte patru victime sunt ranite usor si sunt in afara oricarui pericol. Acestea au fost lasate sa plece acasa.
Circulatia a fost blocata mai multe minute pe drumul ce leaga Aradul de Pecica. 
Nici dupa ce cei de la Drumuri Nationale au curatat soseaua iar masinile au fost ridicate traficul nu s-a desfasurat in conditii normale.
Blocajul de la sensul giratoriu de la iesirea din Arad, dar si cele de pe drumul Arad-Pecica au pus la grea incercare nervii soferilor. 
In ciuda acestor blocaje la fata locului nu a fost trimis niciun agent de politie de la Rutiera.

I.C. - Jurnal aradean

  • Halmagiu - Fierarii – pe cale de disparitie

Fierarii - o meserie pe cale de disparitieRomulus Coroi are 41 de ani si practica meseria de fierar inca din timpul stagiului militar. 
Oamenii  apeleaza la serviciile lui Romanea  - asa cum ii spun ei - de fiecare data cand au nevoie de potcoave pentru cai, de lopeti, topoare, dar si alte unelte ce pot primi forma dupa ce trec prin forta mainilor covaciului.
"Am invatat meseria (sau cum se spune – am «furat-o») de la un neamt acum vreo 20 de ani, pe vremea cand eram in armata. M-am obisnuit sa lucrez din greu, asa ca ciocanul de 10-12 kilograme cu care lucrez zilnic – aproape ca nu-l mai simt. M-am obisnuit cu aceasta unealta, deoarece lucrez din zori pana spre seara cu acest ciocan in maini. Practic, nici nu-l mai simt" – ne povesteste fierarul Romulus Coroi. 
Desi meseria nu este – asa cum usor s-ar putea banui – una banoasa, Romulus Coroi spune ca este multumit cu cat castiga, iar oamenii pot folosi cu incredere toata gama de utilaje pe care le confectioneaza. 
"Sunt multumit de ceea ce fac, iar lumea care apeleaza la mine pentru diferite servicii – de asemenea. Din pacate aceasta meserie este pe duca. Lumea nu mai foloseste atat de mult aceste utilaje pe care le confectionez, motiv pentru care sunt printre putinii covaci din zona noastra" – completeaza Romulus Coroi.

 Sida Voicu - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]