Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 29 februarie 2008
Stirile TVA aici
  • Autostrada Arad - Deva, gata in 2010

Costurile autostrazii pe tronsoaneAutoritatile promit ca, din vara acestui an, vor demara lucrarile la portiunea de autostrada care ar urma sa tranziteze Banatul. Costurile se ridica la aproximativ doua miliarde de euro.
Reprezentantii Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Timisoara au anuntat ieri ca in iulie demareaza lucrarile la prima autostrada din Banat. Autostrada Arad - Timisoara - Lugoj - Deva, care face parte din Coridorul IV paneuropean, va merge catre Constanta. 
In plus, se vor aloca 3,3 miliarde de euro pentru drumurile nationale si expres din zona.
Achizitia de terenuri merge bine
Banatenii vor putea circula pe autostrada de la Arad la Deva, via Timisoara, din anul 2010, spune Ioan Malita, director general la Directia Regionala de Drumuri si Poduri Timisoara (DRDPT). 
Malita a declarat ieri ca lucrarile la autostrada Arad - Timisoara - Deva vor incepe vara aceasta.
"Pentru portiunea Arad - Timisoara s-au incheiat deja dosarele pentru achizitia terenurilor. In judetul Arad avem 420 de dosare si in Timis, 256. Daca lucrurile merg bine, din vara aceasta veti vedea demararea santierului pe acest traseu. Estimam ca in lunile iunie - iulie vor incepe lucrarile", a declarat Malita.
Potrivit cifrelor oferite de reprezentantii DRDPT, costurile de constructie a autostrazii Arad - Timisoara - Deva sunt de peste 1,8 miliarde de euro.
Aceasta este, de fapt, o bucata dintr-o autostrada care traverseaza Romania de la Nadlac, unde este punctul de trecere a frontierei in Ungaria, pana la Constanta, pe traseul coridorului paneuropean IV.
Primul tronson la care vor incepe lucrari este Arad - Timisoara, in valoare de 266,4 milioane de euro, costurile acestor lucrari fiind finantate prin Banca Europeana de Investitii. 
In decembrie 2008 vor demara lucrarile la portiunea Arad - Nadlac si Timisoara - Lugoj. 
"Pentru tronsonul Timisoara - Lugoj este estimat ca numai achizitiile de terenuri vor costa 20 de milioane de euro", a mai spus Malita. Lucrarile pe portiunea Lugoj - Deva vor incepe in 2009.
Centura a Aradului
Reprezentantii DRDPT au mai explicat ca solutiile tehnice alese pentru legarea autostrazii la cele doua mari municipii din regiune, Timisoara si Arad, sunt total diferite. 
"La Arad s-a dus autostrada foarte aproape de oras, devenind si centura ocolitoare a orasului. Vor fi trei puncte de descarcare. La Timisoara, in schimb, autostrada trece la mai multi kilometri departe de oras, fiind doar doua puncte de descarcare", a spus Malita.
INVESTIŢII
3,3 miliarde de euro in urmatorii cinci ani
Directia Regionala de Drumuri va demara anul acesta mai multe proiecte noi, a caror valoare totala se ridica la 3,3 miliarde de euro si care au termen de finalizare 2013. 
Pe langa reabilitarea drumurilor nationale existente, va incepe construirea unui drum expres pe ruta Arad-Oradea, proiect a carui valoare este de 400 de milioane de euro.
"Va avea un aspect de autostrada pana la Chisineu Cris. Catre Oradea va fi un drum cu patru benzi", a declarat Ioan Malita. 
Drumul expres va lega Autostrada Transilvania de Coridorul IV paneuropean. 
Centura Timisoarei, un alt proiect important blocat timp de cativa ani din cauza primului constructor, urmeaza a fi finalizata in 2011.

Malin Bot - Evenimentul Zilei

  • Canalizare pe linie dreapta

In martie vor demera lucrarile la canalizarea in Sanicolaul Mic si BujacBanca Mondiala a stabilit castigatorii lucrarilor din Sanicolaul Mic si Bujac, ce vor demara in martie.
Primarul Gheorghe Falca a anuntat ieri faptul ca Banca Mondiala a desemnat castigatorii licitatiilor pentru canalizarea cartierelor Bujac si Sanicolaul Mic.
Ca atare, vestile sunt foarte bune pentru locuitorii din cele doua cartiere, care vor vedea demarate, cel mai probabil in luna martie, mult asteptatele lucrari de canalizare dublate de asfaltarea tuturor strazilor de aici.
Cele doua licitatii deja finalizate (cartierul Gai va trebui sa mai astepte dupa verdictul Bancii Mondiale cateva zile) au fost castigate de acelasi joint ventures dintre firmele Amarad (Arad), ICIM (Arad) si Confort (Timisoara), care vor avea la dispozitie, din momentul semnarii contractelor, 193 de zile pentru a finaliza lucrarile. 
Cele trei firme au cerut cel mai mic pret pentru lucrarile din Bujac si Sanicolaul Mic, 113.863.533 RON, respectiv 41.658.666 RON, fiind preferate in detrimentul altor trei consortii in primul caz si a unei alte firme, in cel de al doilea.
"Este un vis care s- a indeplinit in sfarsit. Este cel mai mare proiect de infrastructura din istoria Aradului, caci vom reabilita 84 de km de strazi si vom ajunge cu canalizarea la 94%. Aproape 25.000 de aradeni vor beneficia, la finele lucrarii, in 2010, de canalizare. In plus, am adus in Arad 40 de milioane de euro gratis. Nu am putut sa tin in mine aceasta stire. Am atins punctul maxim pe care il puteam atinge", a punctat primarul.
Gheorghe Falca mai sustine ca doreste sa semneze cele doua contracte si posibil si cel pentru Gai pe 14 martie, urmand ca lucrarile in toate cele trei cartiere sau macar in primele doua sa fie demarate pe 28 martie.

Adriana Barbu - Adevarul

  • "Balul Primaverii", organizat de Liga Pensionarilor

Balul Primaverii a demarat cu oferirea de ghioceiNici Liga Pensionarilor nu a trecut cu vederea faptul ca se apropie cele doua zile traditionale, si pentru a sarbatorii venirea primaverii si ziua dedicata sexului frumos, anunta un mare bal mare, intitulat " Balul Martisorului"
Asadar varstnicii au ocazia sa probeze din nou pantofii de dans pe care, la drept vorbind, nu prea a avut cand sa se aseze praful, avand in vedere ca nu de mult pensionarii au avut parte de un alt eveniment dansant cu ocazia zilei de Sfantul Valentin. 
In acelasi loc, mai precis la sediul Cantinei Municipale, in data de 5 martie cu incepere de la orele 16:00, pensionarii din municipiu sunt asteptati sa se bucure impreuna de evenimentul organizat de Liga. 
Vasile Veghes, presedintele filialei locale a Ligii Pensionarilor, spune ca balul este dedicate "mamelor, sotiilor si tuturor femeilor pe care le sarbatorim luna aceasta. Cu ocazia "Balului Martisorului", le vom inmana acestora, binenteles, cate un martisor si o floare dupa care vor avea parte si de un tort. Participantii la bal se vor buura de un meniu bine asortat si nu in ultimul rand de muzica de calitate. Vor fi incantati, ca de fiecare data, de formatia lui Matei si Gog, cei care vor avea grija ca atmosfera sa fie cat mai placuta."

Ana Maria Cantea - Observator

  • Cetatea Aradului - Un martor al luptelor din Revolutia 1848-1849

Cetatea Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice din vestul tariiActuala cetate a Aradului este unul din cele mai importante monumente istorice existente, in momentul de fata, in zona de vest  a tarii. 
Ridicata in a doua jumatate a secolului al XVII-lea, cetatea a fost considerata ca una dintre cele mai impresionante fortificatii militare ale timpurilor respective. 
In randurile ce urmeaza vom incerca sa prezentam motivatia construirii acestui impresionant edificiu.
Odata cu incheierea razboaielor austro-turce din prima jumatate a veacului al XVIII-lea si dupa ocuparea Transilvaniei, a Banatului si a altor teritorii de catre Imperiul Habsburgic, s-a preconizat construirea unor fortificatii militare, in regiunile pe atunci abia ocupate, pentru asigurarea dominatiei in aceste zone.
De asemenea Cancelaria de la Viena a intocmit un plan strategic ce prevedea ridicarea unei centuri de cetati intre zona interioara apropiata granitei imperiului spre sud si est. 
Din randul acestor cetati au facut parte fortificatiile de la Oradea, Timisoara si Arad. 
Planul cetatii Aradului a fost aprobat personal de imparateasa Maria Theresa si de fiul ei Iosif al II-lea.
O astfel de cetate, construita pe o insula a Muresului, este schitata pe mai multe planuri din secolul al XVIII-lea (1707, 1750, 1775). 
Forma ei a fost dreptunghiulara, cu bastioane pe colturi. 
Avea trei porti, protejate de valuri de pamant semicirculare, de la care porneau tot atatea poduri peste Mures. 
Planimetria desenata in secolul al XVIII-lea contureaza o fortificatie tipica pentru secolul al XVI-lea, cu bastioane in stil italian nou.
A doua cetate a Aradului a fost inlocuita treptat, dupa anul 1763, pana la 1783, de o constructie cu totul noua, realizata dupa planurile arhitectului Filip Ferdinand Harsch. 
Este singura fortificatie construita in a doua jumatate a secolului al XVIII-lea. 
In timpul constructiei sale, au fost opinii militare care au solicitat mutarea orasului.
Noua cetate a Aradului, in conformitate cu planul imperial, trebuia sa inlocuiasca vechea cetate aradeana si sa corespunda din punct de vedere al tehnicii militare contemporane. 
Ca loc de construire a fost aleasa o peninsula a Muresului (pe malul stang) pe care orasul a cedat-o autoritatilor militare.
De construirea cetatii, in momentul respectiv, a fost legata problema stramutarii orasului in Campia Zimandului, pentru ca cei din cetate sa aiba camp deschis de tragere. 
Rezistenta populatiei si apelurile la Viena au determinat suspendarea acestei idei. 
Edificarea Cetatii, opera a arhitectului Harsch, a inceput in vara anului 1763, dupa sistemul Vauban si este o constructie in forma de dubla stea cu 6 colturi, cu ziduri puternice de aparare, cazemate si alte constructii militare.
Lucrarile au durat 20 de ani, cu mici intreruperi cauzate mai ales de lipsa fortei de munca, asa incat cetatea a fost terminata in 1783. 
Dupa terminarea lucrarilor, in cetate au fost amplasate diferite unitati militare si in felul acesta Aradul a devenit un centru militaro-politic al dominatiei austriece in zona. 
Istoricul cetatii, in mai bine de 200 de ani de existenta, este legat de diferite evenimente importante. 
In timpul Revolutiei lui Horea, in 1784, cetatea a fost unul din centrele de actiune a trupelor imperiale impotriva rasculatilor. 
In vremea razboaielor napoleoniene in cetate au fost tinuti numerosi prizonieri francezi. 
Dupa revolutia din 1848, in cazematele cetatii, au fost inchisi si condamnati numerosi revolutionari printre care si Eftimie Murgu.
Odata cu sfarsitul secolului al XIX-lea, cand se schimba conceptia strategica, cetatea isi pierde importanta devenind o simpla cazarma.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Un nou credit

Un nou camin studentesc va fi construit de UAVUniversitatea "Aurel Vlaicu" va avea un nou camin studentesc.
Acesta va fi situat tot pe strada Ursului iar constructia va fi la cele mai inalte standarde.
Investitia este suportata in mare parte de guvern prin Ministerul Educatiei Nationale dar si din bugetul propriu al universitatii.
Pentru constructia noului camin studentesc, guvernul a alocat prin ministerul educatiei suma de 5 milioane 850 de mii de lei, suma la care, Universitatea "Aurel Vlaicu" din Arad mai contribuie cu 500 de mii de lei din fonduri proprii.
Cladirea va avea parter plus 4 etaje si le va oferi studentilor conditii moderne de cazare.
Pentru constructia caminului, primaria a pus la dispozitie o suprafata de teren de 4 800 de metri patrati.
i asta pentru ca cererea de cazare pentru studenti este tot mai mare, pe masura ce universitatea aradeana se dezvolta.
Constructia caminului studentesc va incepe in primavara acestui an.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]