Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Sambata, 29 martie 2008
Stirile TVA aici
  • Primele servicii pentru victimele violentei in familie

Din luna mai va fi dat in folosinta Centrul "Teofania"Aproape 400 de femei s-ar putea numara printre beneficiarele Centrului "Teofania".
"Teofania" -primul centru destinat femeilor victime ale violentei in familie, din judetul Arad -isi va deschide portile in luna mai a acestui an. 
Deocamdata se lucreaza la amenajarea si dotarea spatiului pus la dispozitie in acest scop de Episcopia Ortodoxa.
Intr-o prima faza, aici vor beneficia de gazduire, asistenta si consiliere 12 persoane (femei si copii). Ele pot sta in centru intre 7 si 60 de zile.
Anul trecut, in judetul Arad au fost inregistrate 398 de victime ale violentei in familie (toate femei), iar cu un an inainte -390.
Cifrele sunt suficient de mari incat sa justifice infiintarea unui asemenea centru. Locatia exacta a acestuia este secreta. 
"Am dori sa nu promovam spatiul, ci serviciile pe care le oferim. Este un centru pentru victime si este bine ca adresa acestuia sa nu fie cunoscuta de agresori" -explica Alin Moanea, director al Fundatiei Renincoor Open Hand.
Fundatia este cea care a initiat proiectul pentru deschiderea Centrului "Teofania" si a obtinut finantare pentru functionarea sa. 
Valoarea totala a proiectului este 102.700 RON, acesta urmand a se derula pana in decembrie 2008, in urmatoarea formula de colaborare:
"Renincoor Open Hand"-Episcopia Ortodoxa a Aradului si Hunedoarei-Directia de Munca si Protectie Sociala-Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara-Agentia Judeteana pentru ocuparea Fortei de Munca.
Victimele violentei in familie nu vor fi, insa, abandonate odata cu finalizarea acestui proiect. 
De anul viitor, finantarea Centrului "Teofania" ar putea fi preluata de Directia de Dezvoltare si Asistenta Comunitara din Arad sau ar putea fi sustinuta prin accesarea unor noi fonduri nerambursabile.

D.D. - Adevarul

  • Firme de exercitiu

La Expo Arad se organizeaza si Targul Firmelor de ExercitiuIn perioada 26-28 martie, in cadrul Targului Educatiei, la Expo Arad se organizeaza Targul Judetean al Firmelor de Exercitiu.
Firmele de exercitiu reprezinta un model al unei intreprinderi reale fiind concepute pentru formarea aptitudinilor personale si comportamentelor aplicabile in toate domeniile economice. 
In firmele de exercitiu elevii se comporta ca sefi sau angajati responsabili si isi educa si formeaza spiritul de intreprinzator. 
In firma de exercitiu sunt exersate tranzactiile economice existente in firmele reale, fiecare firma de exercitiu fiind structurata, in departamente: resurse uman, secretariat, marketing, financiar contabilitate si desfacere. 
Proiectul este initiat de Ministerul Afacerilor Externe din Austria iar la tirg participa cu standuri 18 firme de exercitiu de la licee si grupuri scolare cu profil servicii din judetul Arad.

Izabela Vekas - Televiziunea Arad

  • Omorata cu bestialitate de vecinul de 19 ani

Ucigasul batranei din Sintea Mare a fost prinsO femeie de 85 de ani a fost gasita cu fata plina de sange si cazuta pe jos in casa sa.
Localitatea Sintea Mare a fost scena unui cumplit omor. 
O batrana de 85 de ani a fost gasita fara suflare si cu fata plina de snge, cazuta langa pat in casa in care locuia. 
Descoperirea a fost facuta de cateva vecine, care nu au banuit nicio clipa ca Sofia T. fusese omorata.
Ceea ce le-a dat totusi de banuit vecinelor, dar si familiei victimei, au fost loviturile de pe fata batranei, care nu pareau a fi provocate de o simpla cazatura, asa cum initial au crezut acestia. 
Ce a determinat familia si vecinele sa anunte politia din localitate a fost faptul ca au gasit o sapca necunoscuta in casa femeii.
Politistii si procurorul criminalist ajunsi la fata locului si-au dat seama ca ranile de pe fata cadavrului nu puteau fi de la o simpla cazatura, asa cum banuise initial familia.
Moarte violenta
Anchetatorii au observat ca zarul usii fusese fortat si ca mobilierul era ravasit. Indiciile erau clare oamenilor legii, in locuinta batranei intrase cineva inainte ca aceasta sa moara.
Astfel, cercetarile i-au condus pe politisti catre posesorul sepcii gasite in casa femeii din Sintea Mare. 
Baiatul, un tanar de 19 de ani, din localitate, a recunoscut in fata politistilor si a procurorului criminalist ca beat fiind a intrat, luni seara, in locuinta femeii, cu gandul de a-i fura banii.
Pentru ca batrana l-a surprins, Nicolae Covaci a dat-o de mai multe ori cu capul de mobilier, dupa care a plecat fara sa fure ceva.
Examinarea medico-legala a cadavrului femeii a confirmat faptul ca moartea acesteia a fost una violenta si s-a datorat unui traumatism cranio cerebral acut deschis, produs ca urmare a unor loviri cu corpuri dure. 
Nicolae Covaci a fost retinut si este cercetat pentru omor deosebit de grav. 
Daca va fi gasit vinovat, tanarul de 19 ani ar putea sta dupa gratii pana la 25 de ani.

I.C.- Adevarul

  • Adunare cetateneasca - Au prezentat strategia de dezvoltare

Primarul Curticiului - Nicolae Anitei prezinta viitoarea fata a orasuluiPrimaria Curtici a prezentat strategia de dezvoltare a orasului, o expunere in doua etape.
Prima etapa o reprezinta proiectele pe termen scurt, cele vizand acest an, iar cea de a doua etapa presupune o «proiectie» pe termen lung, cu elemente ce vizeaza dezvoltarea durabila a localitatii.
Prezentarea a fost insotita de o adunare cetateneasca, desfasura-ta la Casa de Cultura a orasului Curtici. 
"Majoritatea proiectelor de anvergura se desfasoara de-a lungul a catorva ani. Nu e vorba de zugravirea unei fatade sau de curatirea unui sant, ci de lucrari de amploare. Tocmai de aceea am organizat o adunare cetateneasca, la care a putut participa toata lumea. Noi am avut o strategie, cateva obiective clare, dar e foarte importanta si parerea oamenilor, pentru ca ei sunt beneficiarii", ne-a declarat Nicolae Anitei.
Printre proiectele dezbatute s-au numarat canalizarea orasului, asfaltarea strazilor, asfaltarea trotuarelor pietonale, constructia gradinitei, iluminatul public, lucrari care se intind pe o perioada de timp mai indelungata. 
Spre exemplu, lucrarea de canalizare cat si refacerea Statiei de epurare a orasului Curtici (aflata in stadiu de proiectare), vor avea ca termen de executie intre trei si patru ani si va fi o lucrare de mare amploare care va cuprinde toate strazile orasului.
"In urmatorii ani, Curticiul va avea o alta fata. Deja se vad schimbari, incet-incet devenim acel oras pe care mi l-am inchipuit. Pentru ca sa ajungem unde vrem sa ajungem ne trebuie proiecte, bani si rabdare. Proiecte – pentru ca fara ele nu facem nimic, bani – pentru a ne realiza proiectele si rabdare – pentru ca nimic nu se poate face doar batand din palme si, mai ales, pentru ca orice lucrare presupune un inconfort", ne-a mai declarat Nicolae Anitei, primarul orasului Curtici.

Razvan Cretu - Glasul Aradului

  • Proiecte importante in Ineu: Cetatea, soseaua de centura, colectarea si reciclarea deseurilor, modernizarea drumurilor

Primarul Ineului - Nicolae Mehelean vrea sa introduca Cetatea in circuitul turistic al orasuluiIneu este un oras care se dezvolta din toate punctele de vedere, constant, de cativa ani incoace. 
In bugetul pentru 2008 al orasului sunt trecute mai multe investitii importante, cu finantare mare, pe care consiliul local vrea sa le inceapa, sa le continue sau sa le finalizeze.
Reabilitarea Cetatii Ineului si introducerea acesteia in circuitul turistic este cel mai mare proiect pe care il are orasul pentru acest an. 
Banii necesari pentru aceasta lucrare se ridica la suma de 25 de milioane de lei noi, o suma cu adevarat importanta. 
Nicolae Mehelean spune ca primaria inca nu dispune de respectiva suma, dar incearca sa atraga fonduri anul acesta. 
In momentul de fata se lucreaza la studiul de fezabilitate pentru renovarea cetatii, dar in vara proiectul va fi deja depus pentru finantare. „
"Vrem sa il depunem in luna iulie sau august pentru a obtine finantare. Sper sa reusim sa introducem Cetatea in circuitul turistic, deoarece are o valoare istorica foarte mare" a adaugat primarul Mehelean.
O alta lucrare importanta, atat din punctul de vedere al finantarii, cat si pentru populatie, este construirea soselei de centura, care sa ocoleasca centrul orasului. 
Cu acest proiect se incearca fluidizarea circulatiei, eliminarea traficului greu din localitate si reducerea poluarii. 
Documentatia pentru soseaua de centura a fost deja depusa, s-a trecut de etapa de evaluare administrativa, iar acum se asteapta finantare, suma de care este nevoie pentru a duce la bun sfarsit aceasta lucrare fiind de aproape 17 milioane de lei.
Se lucreaza si pe partea de colectare si reciclare a deseurilor. 
Ineul, alaturi de inca sapte comune, este prins in programul ECO INEU, finantat din fonduri Phare. 
Valoarea lucrarilor prevazute in acest program este de 3.200.000 de lei, bani cu care Ineul a cumparat deja doua utilaje, urmand sa fie cumparate pubelele necesare pentru colectarea deseurilor. 
Primarul Mehelean a mentionat ca "suntem in proceduri de achizitii publice. Ieri (n.red. alaltaieri) am avut licitatie pentru doua auto-gunoiere, acestea fiind utilajele care aduna deseurile. Urmeaza sa facem licitatie pentru achizitionarea pubelelor si pentru lucrari la statia de transfer. Anul acesta vom finaliza acest proiect si vom incepe sa colectam si sa reciclam deseurile ca la carte, la standarde europene
"
O alta lucrare de peste trei milioane de lei este cea legata de reabilitarea si modernizarea strazilor din oras. 
Pana acum au fost finalizate lucrarile la peste 80 la suta dintre drumurile Ineului. 
In viitorul apropiat urmeaza sa se faca o extindere de 1,2 kilometri pe strazile din centrul orasului, din cartierul vechi si din zona Policlinicii. 
Chiar ieri a avut loc licitatia pentru desemnarea executantului lucrarii. Ineul mai este prins intr-un program finantat de Phare si anume Ecomanagement, prin care se va extinde canalizarea pe 30 la suta din suprafata orasului. 
Suma care va veni prin programul Phare pentru aceasta lucrare este de peste patru milioane de lei, pe langa extinderea canalizarii urmand sa se modernizeze si cea existenta deja. 
A fost licitat deja proiectul tehnic, urmand ca in cel mai scurt timp sa se intre in procedurile de licitatie ale lucrarii propriu-zise. 
Vor mai fi investiti 500.000 de lei in spatiile verzi ale orasului, mai precis va fi renovat si modernizat parcul central al Ineului. 
"S-a inceput deja treaba la amenajarea parcului din centru, lucrare in valoare de 500.000 de lei. Banii pentru proiect i-am primit de la Administratia Fondului de Mediu, iar luna viitoare, in data de 30, lucrarile vor fi finalizate" a spus Nicolae Mehelean. 
Se lucreaza si la Uzina de apa a orasului, prin care se urmareste modernizarea statiei de tratare si a sistemului de alimentare si distributie a apei potabile in orasul Ineu, lucrare pentru care au fost alocati 118.000 lei, urmand ca banii sa fie suplimentati in eventualitatea extinderii lucrarii. 
Prin prisma lucrarilor pe care le intreprinde administratia locala din Ineu, putem spune ca orasul se afla pe directia buna din punct de vedere al dezvoltarii infrastructurii.

Alin Gherasim - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]