Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Marti, 29 iulie 2008
Stirile TVA aici
  • Invatamantul aradean - Pe jumatate suplinit

Dascal - o meserie pe cale de disparitieNe aflam in plina vacanta iar gandul la inceperea scolii e inca departe. 
Pe cine vom gasi oare la catedre atunci cand ne vom intoarce din lunga vacanta de vara? 
Raspunsul la aceasta intrebare reprezinta o adevarata necunoscuta mai ales pentru profesorii din mediul rural. 
Multe din scolile de la sate risca sa ramana cu cat mai putini profesori. 
Remuneratia foarte mica, lipsa unei locuinte si a conditiilor ori naveta, conduc la redirectionarea acestora catre alte meserii. 
Situatia cea mai grava este in randul profesorilor suplinitori, pentru care nesiguranta unui loc stabil de munca ii determina sa renunte la meseria de dascal.  
De asemenea, repartizarea la o scoala din mediul rural nu reprezinta o optiune prea fericita pentru un cadru didactic. 
Cu toate astea, multi profesori au acceptat aceasta situatie, bazandu-se pe sporul pe care il primeau pentru faptul ca profesau la tara. 
De anul acesta insa, de acest spor nu mai beneficiaza decat profesorii titulari. 
Decizia ar putea indeparta si mai mult orientarea tinerelor cadre didactice spre o cariera in profesorat. 
O alta lege menita sa alunge profesorii este aceea conform careia nu se poate constitui un post de titular decat daca ai minim 18 ore in aceeasi institutie de invatamant. 
Astfel, un suplinitor chiar daca alearga in mai multe scoli pentru a intruni acest numar de ore, tot nu are parte de titularizare.
Refuza sa predea la tara
Sorin Sime este directorul scolii generale din Pilu. 
scoala pe care o conduce, avand parte de foarte multi suplinitori, se confrunta cu o gramada de probleme. 
"Am fost pus chiar in situatii limita. Mai erau doar trei zile pana sa inceapa anul scolar si profesorul care trebuia sa vina, a refuzat in ultima clipa. Nu a fost insa o intamplare singulara, ma confrunt des cu astfel de cazuri. Este foarte greu sa ii convingi pe profesori sa accepte sa predea la tara. Mai ales acum, cu noua lege, care permite decontarea navetei doar cadrelor didactice titulare. Foarte multi renunta in ultimul moment, fiind foarte greu atunci cand scoala nu are parte de un corp profesoral statornic", spune directorul Sorin Sime.
Examenul care dezgusta cadrele didactice
Problemele insa nu par a se opri aici. 
"Conditiile pentru ca un profesor sa vina sa predea la tara sunt foarte rele. Pe langa salarul de mizerie, nu i se ofera nici macar o locuinta de serviciu. Peste toate astea, umilinta unui examen de titularizare este dezgustatoare pentru cadrele didactice. Politica acestui examen este pentru a inlatura profesorii. Dupa ce ai invatat patru ani intr-o facultate si obtii la licenta nota 9.00, esti supus unui examen umilitor si foarte greu, unde nu poti obtine mai mult de nota 5.00. Tinerii profesori in loc sa fie incurajati sa predea, sunt inlaturati prin aceste metode. Este pacat. Tineri cu calitati deosebite care ar putea face fata intr-un sistem educational, sunt nevoiti sa-si aleaga alte meserii. Prefera sa fie vanzatori sau  soferi, unde sunt mai bine platiti. Asta dupa ce s-au chinuit sa faca o facultate. Trebuie gasita o solutie, pentru ca altfel vom pierde oameni dornici sa lucreze in invatamant. Sa ii oprim sa mai emigreze spre alte meserii nedemne de ei", spune educatoarea Viorica Pirtea, din Socodor. 
Aceasta sustine ca politica este facuta in asa fel incat profesorii sa obtina note cat mai mici la examen, tocmai pentru ca sunt foarte putine locuri titularizabile.
1.800 de suplinitori
De la inspectorul scolar din cadrul resurselor umane, Dorel Bacos, aflam ca numarul suplinitorilor pe judetul Arad este de 1.800. 
Numarul este aproape jumatate decat cel al titularilor, care sunt in numar de 4.000. 
"In zonele rurale numarul profesorilor suplinitori este mai ridicat", ne confirma inspectorul scolar.

Adrian Cotuna - Glasul aradului

  • Stop la semafoarele din Arad

Mai multe semafoare din Arad sunt nefunctionale"Pana" la semafoarele din municipiu, un fenomen tot mai des intalnit in Arad.
Semafoarele de pe centrul orasului, si nu numai, refuza sa mai arate o alta culoare decat galben intermitent ore intregi. 
Evenimente de acest gen au loc, mai nou, tot mai des, iar daca ploua situatia se agraveaza, blocand Aradul, spre disperarea soferilor si pietonilor.
Semafoarele de la Gara Arad si cele de pe sensul de mers spre Piata UTA refuza sa mai functioneze de mai bine de o saptamana, iar aceasta situatie nu e unica in oras. 
Exista, desigur, si momente in care semafoarele nu functioneaza pentru ca asa s-a calculat, decis.
Este vorba de perioadele cand traficul atinge cote maxime, iar scopul este evitarea aglomerarilor de pe pod. 
Calculele specialistilor sunt cu mult depasite de...voia soartei.
Mai dureaza
Semafoarele din Podgoria au clacat, in plus, in repetate randuri, facand circulatia din cea mai importanta intersectie din Arad o provocare pentru indemanarea si nervii tuturor. 
Lucrurile nu se vor indrepta insa in curand, ci doar cand modernizarea sistemului de semaforizare din oras va fi dusa la bun sfarsit, adica in cateva luni bune.
"Noi modernizam acum sistemul si pana atunci nu pot promite nimanui ca lucrurile se vor indrepta semnificativ. A trebuit sa intervenim in modernizare pentru ca tramvaiele, de pilda, erau intrerupte in circulatia lor, iar unele semafoare aveau de mult durata de viata expirata. Cand totul va fi gata, tramvaiele vor avea unda verde continuu, iar schimbarile in circulatie se vor vedea. stiu ca vineri Aradul a ramas fara semafoare, din cauza ploilor, pentru ca a cazut alimetarea. In doua ore, firma a rezolvat problema. Dar, pana vom realiza intreaga modernizare, vor mai aparea cateva neajunsuri", ne-a declarat primarul Gheorghe Falca.
Generator propriu
Edilul local mai sustine ca, odata finalizata investitia in sistemul de semaforizare de pe centrul orasului (pe creditul BERD), semafoarele vor avea propriul generator si un sistem special de modificare a culorii lor in functie de circulatia tramvaielor.
Date fiind aceste investitii, semafoarele din Arad ar urma sa functioneze, potrivit lui Gheorghe Falca, chiar pe furtuna si chiar daca strazile vor ramane fara iluminat public.

Adriana Barbu - Jurnal aradean

  • Peste 100 de aradeni au reclamat la OJPC noul sistem de facturare aplicat de ENEL

Cetatenii Aradului prefera sistemul de facturare la ghiseele EnelPeste 100 de aradeni au reclamat la Oficiul Judetean pentru Protectia Consumatorilor modul de facturare aplicat de furnizorul de energie electrica, incepand din aceasta luna.
Sesizarile si reclamatiile primite provin atat din partea asociatiilor de locatari, cat si din partea persoanelor fizice.
Conducerea OJPC Arad spune ca de la inceputul acestei luni, de cand Enel a schimbat sistemul de plata, la OJPC au fost depuse peste 100 de reclamatii.
Reclamantii doresc ca platile sa fie facute lunar, nu la doua luni si nu pe consum estimat.
Oamenii solicita ca Enel sa respecte contractul de furnizare a energiei electrice si Hotararea de Guvern 1007/2004, privind facturarea.
Nemultumitii de noul sistem de facturare sustin ca le este mai usor sa achite facturile lunar si nu la interval de doua luni.
De asemenea, mai spun ca si sistemul de transmitere a indexului prin telefon este complicat, iar unii consumatori nu detin telefoane.
Cei nemultumiti mai spun ca, mai ales pensionarii, detin aparate telefonice vechi, cu disc, care nu permit transmiterea datelor catre Enel.
De asemenea, Uniunea Locala a Asociatiilor Locative (ULAL) Arad a criticat noua modalitate de facturare impusa de Enel.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Peste 550 de elevi aradeni vor da "Bacul" in august

O parte din elevii aradeni vor sustine bacul in augustPentru sustinerea examenului national de Bacalaureat sesiunea august – septembrie 2008, s-au inscris mai mult de 550 de elevi.
Majoritatea l-au sustinut si in iunie insa fie nu au reusit sa obtina note peste cinci, fie nu le-a iesit media sase.
Au fost si cazuri in care unii candidati nu s-au mai prezentat la examene din motive de sanatate sau pentru ca nu au reusit sa se pregateasca suficient.
In cea de –a doua sesiune vor sustine examenele si elevii care au ramas coringenti la diferite materii si nu au putut sa-si de-a coringentele pana in aceasta luna.
Inscrierile s-au finalizat deja iar acum tot ce le ramane de facut candidatilor este sa invete si sa se pregateasca cat mai bine.
Cei care au picat doar la cateva materii in prima sesiune nu mai sunt obligati sa sustina si probele pentru care au fost admisi doar daca vor sa-si mareasca notele.
Pentru a certifica notele primite si care vor sa le ramana valabile trebuie sa prezinte o adeverinta de la scoala de provenienta cu notele care vor ramane valabile.
Centrele de sustinere a Bacalaureatului se vor face cunoscute candidatilor in timp util de catre Inspectoratul scolar Judetean Arad.
Programul de desfasurare a examenului de bacalaureat sesiunea august – septembrie 2008 este urmatorul: 18 august Limba si literatura romana oral, 19 august – Limba si literatura materna oral, 20 august – Limba si literatura moderna oral, 21 august Limba si literatura romana scris, 22 august – Limba materna scris, 25 august – proba obligatorie a profilului, examen scris, 26 august – proba la alegere din aria curriculara specializarii, iar in 27 august – o proba la alegere dintre disciplinele din celelalte arii curriculare corespunzatoare specializarii.
Primele rezultate se vor afisa in 29 august, zi in care se depun si contestatiile iar la 1 septembrie se vor afisa rezultatele finale.

S.R. - Observator

  • La 74 de ani, Turul Romaniei pe bicicleta

Tutunaru face si in acest an turul tarii pe bicicletaAventura il mentine tanar. De peste 20 de ani calatoreste doar cu... bicicleta.
Este vorba despre Marius Bebe Tutunaru, un batranel simpatic, in varsta de 74 de ani, din Drobeta Turnu Severin, judetul Mehedinti.
Incepand din anul 1984, in fiecare an, pe timp de vara, fie ca e canicula sau ploaie, barbatul face turul Romaniei pe bicicleta.
Nu isi ia bani multi la el, doarme si mananca pe unde il imbie autoritatile sau oamenii din localitatile prin care se opreste.
Peste 20 de tururi cu  bicicleta
Anul acesta se afla la cel de-al XXI-lea tur si de aceasta data l-a luat cu el si pe nepotul sau, Marius Sandu, in varsta de 20 de ani.
In data de 21 iulie au plecat de acasa. Au oprit sa se odihneasca la fiecare 36 de kilometri.
Pana acum au parcurs Orsova Toplet, Baile Herculane, Caransebes, Lugoj, Recas, Timisoara, Vinga, iar sambata au ajuns la Arad.
I-am intalnit in fata Palatului Administrativ. Au venit sa vorbeasca cu edilii din conducerea Aradului, insa, ne-au marturisit, nu au fost primiti asa cum se asteptau.
"De cazat... m-am cazat la un hotelul unde ii stiu deja pe cei de acolo. Am mai fost pe aici in 2004 si in 2006 si tot la ei m-am cazat, fara bani. Am mai fost prin Arad si intotdeauna am fost primit foarte bine. De aceasta data insa nu a fost asa. Am fost la Prefectura sa ii intreb unde sa mananc si m-au trimis la cantina municipiului. Am mai fost la Arad si prefectul de atunci, Dan Ungureanu, a fost omenos cu mine. Mi-a dat chiar si bani sa am de mancare...", ne-a spus septuagenarul.
"Am facut si turul Iugoslaviei si al Bulgariei"
Severineanul se aventureaza in astfel de calatorii pentru ca ii place sa cunoasca oameni si sa vada locuri noi. Bebe Tutunaru ne-a povestit ca, "la vremea lui", cand era mai tanar, a fost sportiv. 20 de ani a facut box, iar apoi ciclism.
Meseria lui de baza insa a fost tamplaria.
"In tinerete, munceam la o fabrica de mobila. Din asta imi castigam banii pentru traiul de zi cu zi, iar sporturile le-am facut doar de hobby. Imi place foarte mult sa calatoresc pentru ca am facut sport, iar acum fac si eu ce mai pot la varsta asta. Lumea e primitoare cam peste tot pe unde ma duc. Cel mai mult imi place in Moldova. Acolo sunt cei mai de treaba oameni. Cel mai rau e in judetul Bihor. Acolo nimeni nu iti da nici macar o cana cu apa...", a mai spus Bebe Tutunaru. Batranelul ne-a povestit ca nu a calatorit cu bicicleta doar in Romania. Printre multele tururi pe care le-a facut la noi in tara a avut si doua iesiri in strainatate, in Iugoslavia si Bulgaria.
"Am facut si turul celor doua tari. A fost foarte frumos acolo. Am fost cazat de autoritati fara nici o problema", isi aminteste zambind severineanul.
Cosmar la Constanta
Bebe Tutunaru isi aminteste cu placere de calatoriile pe care le-a avut, spunandu-ne ca are foarte multe amintiri frumoase, insa si clipe de cosmar pe care ar vrea sa le uite.
"In 2006, eram in judetul Constanta. Pe atunci calatoream singur, ca numai de anul acesta l-am luat pe nepotul meu cu mine. Cand am ajuns in dreptul unui camp, am vazut niste oameni care erau cu caruta. Cand m-au observat au luat-o la goana cu caruta dupa mine, probabil credeau ca am bani la mine. Mi-a fost asa de frica, mai ales ca in caruta avea furci si tot felul de unelte de lucrat pamantul. Am fugit disperat. M-am temut ca ma vor omori. M-au gonit pana intr-un sat. si cand am intrat in acea localitate am vazut niste oameni. M-am oprit repede la ei si le-am cerut sa ma apere. M-au indrumat spre politie si abia am scapat de urmaritori. Au spus politistii sa nu imi fac probleme ca ii prind ei si ii opresc. Abia am scapat. Am crezut ca acolo imi voi gasi sfarsitul...", ne-a relatat, batranelul, cu lacrimi in ochi, de parca ar fi retrait acele momente.
***
Severinenii au plecat de la Arad ieri, la orele 13,00.
Traseul pe care il vor urma in continuare va fi prin judetele: Satu Mare, Maramures, Neamt, Suceava, Galati, Tulcea, Constanta, Calarasi, Brasov, Sibiu, Alba, Gorj, Dolj, Mehedinti.
Din calculele pe care Marius Bebe Tutunaru si le-a facut, calatoria va dura aproximativ doua luni si jumatate.

Nadia Bodran - Glasul aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]