Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Luni, 29 decembrie 2008
Stirile TVA aici
  • Facilitati pentru angajarea absolventilor, studentilor si somerilor

AJOFM Arad a luat o serie de masuri pentru stimularea ocuparii fortei de muncaAgentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Arad a luat o serie de masuri in vederea stimularii ocuparii fortei de munca.
Astfel, absolventii institutiilor de invatamant si absolventii scolilor speciale, in varsta de minim 16 ani, inregistrati la agentiile pentru ocuparea fortei de munca, in situatia in care se angajeaza cu program normal de lucru, pentru o perioada mai mare de 12 luni, beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o prima de incadrare egala cu valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii. Cei carora li s-a stabilit dreptul la indemnizatie de somaj si se angajeaza in perioada de acordare a indemnizatiei beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu indemnizatia de somaj la care ar fi avut dreptul, in conditiile legii, pana la expirarea perioadei de acordare a acesteia, daca nu s-ar fi angajat.
“Angajatorii care incadreaza in munca pe durata nedeterminata absolventi ai unor institutii de invatamant sunt scutiti, pe o perioada de 12 luni, de plata contributiei datorate la bugetul asigurarilor pentru somaj. De asemenea, angajatorii care incadreaza tineri in conditiile unui contract de solidaritate, denumiti angajatori de insertie, vor incheia conventii cu Agentia prin care aceasta se angajeaza sa ramburseze lunar salariul de baza stabilit la data angajarii tinerilor, dar nu mai mult de 75% din castigul salarial mediu net pe economie, comunicat de Institutul National de Statistica. Daca la data incetarii contractului de solidaritate angajatorii de insertie angajeaza tinerii cu contract individual de munca pe durata nedeterminata, acestia beneficiaza, in baza aceleiasi conventii, de rambursarea lunara a acestei sume, in cuantum de 50% din indemnizatia de somaj cuvenita, conform legii, pe care tanarul beneficiar ar fi primit-o daca ar fi fost disponibilizat la acea data”, sustine Mihaela Jude, purtator de cuvant A.J.O.F.M. Arad.
Creditele cu dobanda subventionata vor fi acordate intreprinderilor mici si mijlocii, unitatilor cooperatiste, asociatiilor familiale si persoanelor fizice autorizate sa desfasoare activitati independente si somerilor care infiinteaza societati in scopul crearii de noi locuri de munca, din care minim 50% pentru someri. Creditele ANOFM au cea mai avantajoasa dobanda de pe piata. “Pentru judetele unde se inregistreaza o rata medie anuala a somajului mai mica sau egala cu rata medie anuala a somajului la nivel national se acorda credite cu o dobanda de 50% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei. Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca acorda credite cu dobanda subventionata, respectiv 25% din dobanda de referinta a Bancii Nationale a Romaniei, persoanelor in varsta de pana la 30 de ani, care au statut de student pentru prima data si urmeaza studiile la cursuri de zi la o institutie de invatamant superior de stat sau particular, autorizata sau acreditata, in conditiile legii. Creditele se acorda studentilor care infiinteaza si dezvolta individual sau impreuna cu alti studenti, intreprinderi mici si mijlocii, unitati cooperatiste, asociatii familiale sau care desfasoara in mod independent o activitate economica in calitate de persoana fizica autorizata. De asemenea, studentii beneficiaza de consultanta gratuita sub forma de servicii juridice, de marketing, financiare, metode si tehnici eficiente de management si alte servicii de consultanta. Angajatorii care creeaza noi locuri de munca si care incadreaza in munca, pe locurile de munca nou-create, someri aflati in evidenta agentiilor pentru ocuparea fortei de munca pentru o perioada de cel putin 3 luni consecutive de la data inregistrarii in evidenta acestor agentii beneficiaza, din bugetul asigurarilor pentru somaj, de o suma egala cu de 8 ori valoarea indicatorului social de referinta in vigoare la data incadrarii in munca, cu obligatia mentinerii raporturilor de munca sau de serviciu cel putin 3 ani.Valoarea indicatorului social de referinta la aceasta data este de 500 lei”, a incheiat Mihaela Jude, purtator de cuvant A.J.O.F.M. Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator

  • Sute de aradeni au ajuns la spital de Craciun

Si anul acesta sute de aradeni au ajuns de Craciun la sectia de primire urgente a Spitatului JudeteanAnul acesta medicii ne-au informat ca patologia a fost foarte diversa. S-au inregistrat totusi o serie de cazuri de come alcoolice, cel mai grav fiind al unui baiat de 16 ani care, in seara de Craciun, a consumat o sticla si jumatate de whiskey.
In aceeasi seara, un alt barbat a fost transportat de ambulanta din Sebis in urma unei partide involuntare de... inot. Barbatul, dupa mai multe pahare de lichid bahic, a fost „invitat“ de catre niste „prieteni binevoitori“ la o baie in raul Cris. Omul si-a revenit insa in ambulanta care il transporta, dupa ce a fost incalzit cu ajutorul aparaturii din dotare. „Am avut enorm de mult de lucru in aceasta perioada. Din cei 463 de pacienti, 284 au fost adulti si 179 au reprezentat cazuri de pediatrie. Dintre adulti, am avut 78 de internari. Din randul acestora, 18 au reprezentat urgente majore, cazurile fiind extrem de grave: sapte oameni au provenit din accidente rutiere si 11 din agresiuni. La copii, am avut 68 de internari dintre care 19 au fost cazuri de enterocolite (diaree), 16 insuficiente respiratorii si doua come etilice provocate de consumul excesiv de alcool“, ne informeaza dr. Monica Puticiu, sef UPU.
La prima vedere se pare ca aradenii nu s-au napustit, ca in anii precedenti, la bucatele de pe masa. In schimb, au uitat de masura alcoolului. Nu mai punem la socoteala faptul ca Revelionul de abia urmeaza. In aceasta perioada, cazurile de imbolnavire au fost foarte diverse, pe langa cele prezentate, inregistrandu-se foarte multe probleme cardiace, 30 de solicitari de asistenta medicala si un caz de tumora pulmonara.

Adrian Cotuna - Glasul Aradului

  • Petarde si artificii in valoare de 50 de milioane confiscate de politisti din zona Pietei “Mihai Viteazul”

Comercializarea ilegala a petardelor este aspru pedepsitaZilele acestea politistii aradeni au organizat mai multe activitati de prevenire a comercializarii ilegale de produse pirotehnice, acestea facand parte din actiunea ampla de verificare a modului de respectare a regimului materiilor explozive denumit „Foc de artificii 2008”. Cea mai impresionanta captura a avut loc chiar in ajunul Craciunlui, acestia confiscand mii de petarde si artificii destinate vanzarii. Politistii din cadrul Serviciului Arme, Explozivi si Substante Toxice Arad au organizat o operatiune de filaj in zona Pietei “Mihai Viteazul”. Acestia au depistat doua persoane care transportau in piata mai multe obiecte artizanale si de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice dintr-un microbuz parcat in apropiere. In urma controlului asupra celor doi barbati din Arad au fost gasite petarde si artificii in valoare de peste 50 de milioane de lei. Cei doi comercianti, Musca I. in varsta de 37 de ani si M. Mihai - Darius in varsta de 21 ani s-au ales cu dosare penale pentru comercializarea obiectelor de distractie pe baza de amestecuri pirotehnice, acestea fiind inainate Parchetului de pe langa Judecatoria Arad, iar produsele pirotehnice au fost confiscate. Legal artificiile pot fi comercializate, pe baza de autorizatie doar in data de 31 decembrie si in prima zi a anului, in timp ce comercializarea petardelor este interzisa chiar si in aceste zile din cauza pericolului la care sunt expusi atat cei care le folosesc cat si persoanele din jur. Comercializantii care ofera spre vanzare astfel de produse fara autorizatie pot fi pedepsiti cu inchisoarea de la 6 luni la un an.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Patriotisme

La Sala "Clio" a Muzeului Judetean a avut loc o expozitie cu tema "Aradul si Marea Unire"Imboldul de a scrie aceste randuri a venit in urma vizitei la sala Clio a Muzeului Judetean, catre mijlocul lunii, cand credean eu ca se ostoieste marele val de vizitatori. Nu mica mi-a fost mirarea cand am constatat ca frumoasa si bine randuita expozitie “Aradul si Marea Unire” nu prea trezise interes in randurile aradenilor. Dupa a doua vizita, deoarece imi placuse mult ceea ce vazusem prima oara, m-am hotarat sa consemnez evenimentul.
Am ezitat totusi destula vreme la un subiect delicat ca acesta.
Ma gandeam ca cei mai informati istorici ar fi avut ce invata cu ocazia vizionarii acestei expozitii. Ce sa mai vorbim de oamenii de rand, a caror cunostinte de istorie poarta pecetea falsificarilor ei, dirijate de cei mai mari dusmani ai Romaniei, comunistii, si asta timp de o jumatate de veac, acoperind asadar, aproape trei generatii de cetateni umbriti la minte de rastalmacirile leninisto-ceausiste ale istoriei, ale limbii romane, a culturii in general. Putini au remarcat si mai putini mai tin minte ca la un moment dat aparuse in librarii si biblioteci un volumas de istorie a Romaniei semnat Nicolae Ceausescu!
Impactul expozitiei asupra elevilor ar fi fost unul deosebit de benefic. Se spunea ca au fost cazuri cand invatatori sau profesori si-au adus elevii la acea manifestare.
Faptul este laudabil, dar marea masa a tineretului, a maturilor si, de ce nu, a batranetului pensionat nu a luat cunostinta de acest eveniment organizat cu totul exceptional, putand trezi sentimente patriotice autentice, inclusiv pe cel local, de o reala profunzime.
Daca suntem la capitolul Marea Unire, avem prilejul sa subliniem faptul ca se insista mereu asupra ultimului moment al Unirii, anume asupra unirii Tramsilvaniei, desi ar trebui sa fie evidentiat actul in complexitatea si durata lui, martie-decembrie 1918.
Ordinul "Steaua Romaniei in Grad de Ofiter" acordat fostului membru al Consiliului Dirigent, Ioan Suciu Foarte important este primul moment, cel al deciziei Sfatului Tarii de la Chisinau, la sfarsitul lui martie 1918, de a se uni cu Tara, care la vremea respectiva era un viermisor pe harta Europei cuprinzand in firavele hotare doar Moldova cea mica, si Tara Romaneasca, tara minuscula, secatuita de un razboi aparent nenorocos. Aceasta hotarare a Sfatului basarabean este de fapt marea minune si initierea Unirii. De o jumatate de veac, acest act curajos nu este amintit in cuvantarile istoricilor si a politicienilor, datorita josnicei slugarnicii a marilor mahari ai tarii fata de balaurul rus, ce viseaza de veacuri la patrunderea in inima Europei.
Si momentul al doilea al Marii Uniri, cel din 28 noiembirie, cand patriotii bucovineni au hotarat alipirea la Patria mama este omis.
Raspunsul la intrebarea, de ce reprezentantii acestor teritorii romanesti au luat o asemenea decizie este simplu. Exista in fruntea tarii un Rege, Ferdinand I, numit “cel loial”, care declarase razboi tarii sale de origine, in folosul celei de adoptie, act deosebit de dureros si fusese alaturi de popor si in fruntea viteazei armate romane in cele mai grele conditi.
La randul sau, Regina Maria a facut dupa aceea totul pentru consfintirea acelei Uniri, care azi este iarasi doar un vis al adevaratilor romani.
Actul de la 1 decembrie a fost doar implinirea Marii Uniri.
Daca poporul roman ar trebui sa sarbatoreasca cum se cuvine anumite evenimente cum sunt Unirile (1859 si 1918) sau 10 Mai, venirea in tara a lui Carol I, domnitor si Rege, in acelasi timp zi a Independentei (parafata prin semnatura sefului statului la data respectiva).
Tot asa ar trebui sa coboare tricolorul in berna la datele rapirii Basarabiei si Bucovinei, a pierderii Banatului zis sarbesc, a Cadrilaterului, ca si in ziua de 30 decembrie, ziua alungarii ultimului pilon al libertatii si democratiei reale a Romaniei, Regele Mihai I si de ce nu si in cea de 6 martie (1945), data instalarii primului guvern comunist, aservit URSS-ului si celui mai crunt regim de exploatare, bolsevismul de tip sovietic, vopsit mai tarziu in trei culori, regim care a adus poporului multe rele, inclusiv schingiuiri si crime abominabile, plus o stare de inapoiere triumfalista.
Cel mai dureros fapt demn de amintit este ca insisi unionistii de la 1918 au murit in inchisorile comuniste. Ca sa dam numai un exemplu, lui Gheorghe Bratianu, istoric si politician de seama, nu i s-au administrat medicamerntele necesare, pentru ca nu a renuntat la scrierile legate de apartenenta Basarabiei si Bucovinei la Tara mama, Romania.
Patriotismul nostru este cam subrezel. Asta, din cauza necunosterii istoriei reale si de ce sa n-o spunem pe sleau, a unei crase lasitati a celor ce ar trebui sa dea tonul?

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Satul cu nume de judet

Hunedoara Timiseana este unul din cele mai noi sate din Romania, acesta fiind infiintat in 1925Hunedoara-Timisana, un sat din judetul Arad, isi pastreaza identitatea ardeleana datorita batranilor stabiliti aici in anii ’20, atunci cand primeau teren de casa si pamant de cultivat.
Daca despre Hunedoara se stie ca este orasul ce detine Castelul Corvinilor, dar si judetul in care se afla capitala dacica - Sarmizegetusa Regia, putini au habar ca exista un sat „enclava“ omonima in Banat, intre Arad si Timisoara. Din centrul satului Sagu, cel care da si numele comunei de care apartine Hunedoara-Timisana, un indicator amarat iti arata drumul, si dupa 5 kilometri apare, undeva in dreapta, un grup de case, marginit pe o parte de o biserica, nici noua, nici veche. Ulitele dispuse ordonat, perpendicular una pe cealalta, alca tuiesc mici cvartale. Pe ulite, e liniste, nici macar cainii nu latra la straini. Doar o data la cate o jumatate de ceas cate-o batrana mai trece, umbland cu grija, pe pavelele de ciment ordonate pe margini.

Inapoi in timp
Hunedoara-Timisana este unul dintre cele mai tinere sate din Romania. A fost infiintat intre 1925 si 1926. „Pe-atunci locurile astea apartineau de judetul Timis. Prefect de Timis era un fost hunedorean, din Ilia de loc. El a aflat ca domeniul vechi al boierului Togany urma sa fie impartit veteranilor din Primul Razboi Mondial. Atunci si-a anuntat hunedorenii lui sa vina aici, ca vor primi pamant. Asa am venit si eu cu familia mea. Eu aveam doar cateva luni, dar apoi parintii mi-au spus ca s-au mutat pentru ca era mult mai greu sa faci agricultura la munte, la Valisoara (localitate situata intre Deva si Brad - n.r.)“, povesteste Gheorghe Boldura, un batran de-al locului, „nescatu“ in acelasi an cu satul.
In acei ani „au descins“ cam 200 de familii, hunedoreni de pe Lunca Muresului si din partea de Nord a judetului. Fiecare a primit 14 arii, ca loc de casa, si doua hectare de teren arabil. „Era bine. Tin minte ca pe-aici vedeam, cand eram copil, lanuri de porumb cu cocenii netaiati, ca nu mai avea cine sa lucreze. A fost si greu. Nemtii de prin Firiteaz (comuna de care a apartinut la inceput satul - n.r.) strigau la noi, in primii ani, «rumanische tzigannen ». Dup-aia s-au mai obisnuit cu noi. Eram saraci, dar nu eram tigani“, mai povesteste batranul.

Sub ocupatie
Evolutie oprita in 1989
Hunedorenii trimisi de saracie in satul de campie dintre Arad si Timisoara au avut parte de un trai mai bun pana la venirea celui de-al Doilea Razboi Mondial. La un moment dat, au fost nevoiti sa-si paraseasca toti gospodariile vreme de cateva luni, amenintati fiind de decaderea din drepturile de proprietate. „Ne-am dat si noi seama ca nemtii erau mai de treaba decat banatenii. Daca mergeai cu ziua la lucru la un banatean, grija lui cea mare era sa nu mananci mult, pe cand neamtul te punea cu el la masa, si ce servea el iti oferea si tie“, spune batranul Gheorghe Boldura.
Ocupatia militara germana era de acord sa retrocedeze vechilor proprietari domeniile grofilor maghiari, iar domeniul Togany, pe care se amplasase satul hunedorenilor, era unul dintre ele. Multi au fugit pe jos spre localitatile de bastina din judetul Hunedoara. Dupa razboi, mai toti au revenit, pentru ca pamantul era mult mai mult si mai rodnic decat cel avut acasa. In 1960 insa, acesta a trecut la colectivizare, asa ca oamenii au ramas doar cu casele si gradinile mici de pe langa ele. Ca o slaba consolare totusi, trei ani mai tarziu, satul a fost electrificat, iar in 1968 erau gata si trotuarele din pavele de ciment, asa ca localnicii nu se mai afundau pana la genunchi in noroaie. Pe la finele anilor ’80, se vorbea chiar de asfaltarea drumului de legatura cu centrul comunei Sagu, dar fara finalitate. Dupa ’89, prea putini tineri mai erau in sat, asa ca mai toti localnicii si-au arendat terenurile catre asociatia agricola locala.

Identitate
Preotul satului: „Noi suntem ardeleni“
In 1940, Hunedoara-Timisana adapostea 900 de suflete. La momentul infiintarii CAP-ului, in sat mai erau 600. Acum, conform spuselor preotului din sat, Ionel Goronea, mai sunt doar 180 de locuitori. Identitatea nu este o chestiune de dezbatere in localitate, „Noi suntem ardeleni. Intrebati pe cine vreti in sat, mai ales pe cei trecuti de 40-50 de ani, si veti vedea ca asa se considera. Si eu sunt ardelean, cu toate ca de loc sunt din Firiteaz, nu din Hunedoara-Timisana, insa parintii mei au venit tot din judetul Hunedoara“, explica preotul Ionel Goronea.

Ciprian Iancu - Evenimentul Zilei


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]