Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Joi, 30 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Arhitectii avertizeaza: „Primaria elibereaza ilegal autorizatii de construire, pentru ca municipiul nu are PUG”

Din cauza ca Municipiul Arad nu are un PUG actual, casele care sunt in curs de constructie pot fi considerate ca au o autorizatie ilegalaOricine contesta in instanta o asemenea autorizatie are foarte mari sanse de castig
Dupa cum s-a amintit si in presa de nenumarate ori, Aradul nu mai are de foarte mult timp un Plan Urbanistic General in vigoare. Gheorghe Falca, primarul municipiului, spune ca asta nu reprezinta o problema, pentru ca se lucreaza in baza Regulamentului de Urbanism. Desi lucrul pentru realizarea noului PUG a inceput in anul 2000, nici astazi nu se cunoaste data la care ar putea sa fie finalizat.
Am recurs la opinia avizata a unui arhitect pentru a intelege utilitatea unui PUG si modul in care lipsa acestuia afecteaza dezvoltarea municipiului.
„PUG-ul reglementeaza directiile de dezvoltare ale orasului, tinand cont de disfunctionalitati precum traficul, de exemplu. Un PUG pentru un oras de talia Aradului ar trebui realizat de mai multi specialisti, printre care oameni din domeniul circulatiei, pentru ca trebuie sa se tina seama de problemele de infrastructura. Si atunci este oare normal ca la realizarea PUG-ului din Arad sa lucreze o firma din Baia Mare?”, intreaba arh. Corina Pat. In opinia sa, Regulamentul de Urbanism este depasit, pentru ca prevede norme din vremea comunismului. De exemplu nevoia locurilor de parcare este mult mai acuta in zilele noastre. De asemenea, Regulamentul este foarte permisiv. Prevede niste norme, insa la final se mentioneaza ca se poate face orice cu un Plan Urbanistic de Detaliu.
Ni se ofera exemplul Timisoarei, unde pe site-ul primariei oricine poate studia PUG-ul orasului. „PUG-ul Timisoarei are reglementari foarte stricte. Este mai simplu si pentru investitori, in plus nu poate acuza nimeni primaria de tratament preferential. Se lucreaza cu transparenta. La noi, primaria nu este ferma in respectarea Regulamentului de Urbanism. Mai grav, exista in legile 50 si 350 articole unde se arata ca este interzisa emiterea autorizatiei de construire in lipsa unui PUG. Primaria este asadar in afara legii. Pana acum nu s-a sesizat nimeni, pentru ca daca ar exista un litigiu, cine va face contestatia va castiga”.
Se pare ca aceste articole de lege au fost introduse in 2003-2004, pentru a obliga comunele sa-si intocmeasca PUG-ul. Valabilitatea lui este cuprinsa intre 5 si 10 ani, in functie de marimea localitatii.Planul acesta ar trebui sa stabileasca clar zonele de dezvoltare ale orasului, sa delimiteze zonele de case de cele de blocuri si sa reglementeze spatiile verzi ale orasului. PUG-ul stabileste norme generale pe baza carora se elaboreaza apoi, in detaliu, PUZ-urile si PUD-urile.
In aceeasi situatie cu Aradul se pare ca se afla si Clujul, unde cetatenii sunt alarmati de rapiditatea cu care se dezvolta orasul, facand-o intr-un mod haotic, pentru ca, de exemplu, nu se respecta regimul de inaltime. Blocuri de 8 etaje rasar in cartiere de case. Acelasi „trend” a fost sesizat si in Arad, o serie de cetateni prezentandu-se la sedintele de consiliu atunci cand s-a discutat despre construirea unor asemenea blocuri langa casele lor. Nemultumirile lor nu s-au soldat insa decat cu un ridicat de umeri din partea alesilor, care voteaza legati la ochi si urechi astfel de proiecte, in timp ce se plang de lipsurile legislatiei.

Dana Mirea - Observator

  • Sase decenii de teatru profesionist la Arad

Teatrul Clasic din Arad aniverseaza 60 de ani de la constituirea institutieiTeatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad se pregateste sa aniverseze implinirea a 60 de ani de la constituirea, in anul 1948, a institutiei profesioniste de spectacol, numita Teatrul Roman de Stat Arad, apoi Teatrul de Stat Arad denumire sub care teatrul aradean a functionat pana in anul 2006, cand a primit titulatura pe care o poarta acum. Cea dintai reprezentatie a noii institutii a avut loc la data de 4 noiembrie 1948. Primul spectacol al teatrului aradean a fost „O zi de odihna”, comedie in trei acte dupa Valentin Kataev, directia de scena fiind semnata Lascar Sebastian. Aniversarea de fata, asa cum marturisesc reprezentantii institutiei teatrale aradene, se doreste a fi nu doar o sarbatoare, ci si un omagiu adus tuturor oamenilor care, de-a lungul deceniilor, au innobilat scena teatrului aradean; o reverenta in fata memoriei celor care nu mai sunt, o reverenta in fata celor care azi slujesc in acest templu al Thaliei - actori, regizori, scenografi, tehnicieni, personal administrativ. Unul dintre principalele repere atunci cand se vorbeste despre teatru in orasul nostru este cladirea in care institutia functioneaza inca de la infiintarea ei. „Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ functioneaza intr-una dintre cele mai impresionante cladiri ale Aradului. Edificiul, datorita amplasarii sale, constituie un adevarat cap de perspectiva pe bulevardul central al orasului” a declarat Laurian Oniga in conferinta de presa ce a avut loc ieri la sediul Teatrului Clasic „Ioan Slavici” Arad. Domnia sa a mai facut o scurta prezentare a evenimentelor organizate de institutia pe care o conduce pentru a marca aceasta importanta aniversare. De asemenea, Laurian Oniga a vorbit despre proiectele viitoare ale teatrului aradean, cat si despre editia din 2009 a Festivalului International de Teatru Clasic. Impunatoarea cladire a teatrului din Arad a fost ridicata in secolul al XIX-lea. Edificiul in stil neoclasic a fost construit cu trei nivele, avand intrarea principala in axul bulevardului. Cladirea teatrului a suferit doua incendii devastatoare - in 1883 si in 1957 - si a fost supusa de-a lungul timpului mai multor modificari. Proiectul de refacere al cladirii teatrului dupa incendiul din 1957 a fost atribuit celui mai important arhitect specializat in constructia de teatre din Romania, profesorului Alexandru Iotzu de la Academia de Arhitectura din Bucuresti, iar la inaugurarea din 1960 a cladirilor Teatrului de Stat, Aradul avea cea mai moderna cladire de teatru din Romania.

C.L. - Glasul Aradului

  • Victor Faur asteapta verdictul

Verdictul in cazul procesului hacker-ului aradean Victor Faur va fi dat intr-o saptamanaO saptamana. Atat mai are de asteptat Victor Faur pentru a afla sentinta in procesul intentat de NASA.
Inca o infatisare s-a scurs ieri la Tribunal pentru hackerul aradean. La termenul de ieri, avocatii lui Victor Faur au cerut achitarea acestuia, iar procurorul condamnarea lui. Acuzarea a mai cerut si ca Victor Faur sa despagubeasca cele trei institutii americane si sa plateasca cheltuielile de judecata. Surpriza a venit ieri din partea NASA, care si-a redus pretentiile financiare de la 1,5 milioane de dolari la aproape 900.000, motivand ca institutia americana a recalculat prejudiciul. Pe acest considerent, avocatii lui Faur au incercat sa desfiinteze asa zisul prejudiciu provocat de aradean, sustinand ca nu sunt suficiente probe privind daunele pretinse de americani si ca cele 65 de pagini care probeaza daunele sunt ilogice sau/si necredibile. Ba mai mult, avocatii lui Faur au declarat instantei ieri, cand si-au prezentat concluziile finale, ca NASA nu si-a luat masuri de protejare a sistemelor, din moment ce Victor Faur le-a putut accesa atat de usor. Cei doi avocati au luat pe rand fiecare din cele patru capete de acuzare si si-au prezentat apararea in fata instantei.
Aradeanul recunoaste doar unul dintre capetele de acuzare, cel de accesare fara drept a serverelor NASA. Faur a precizat insa ca nu a stiut ca acestea apartin institutiei americane. In ceea ce priveste celelalte trei capete de acuzare, aradeanul neaga ca ar fi interceptat fara drept date sau ca a descarcat sau modificat fisiere.
Cu suspendare
Avocatii lui Faur cer ca acesta sa fie achitat, sau, in cel mai rau caz, sa i se aplice doar o amenda si o mustrare. Cei doi aparatori ai aradeanului au declarat in fata instantei ca acesta este ''un tanar de exceptie'' si ca a intrat pe serverele NASA si ale celorlalte doua institutii americane doar din ''spirit de intr-ajutorare'' fata de tanarul care l-a cunoscut pe internet si care l-a rugat sa configureze un server, fara sa precizeze insa ca acesta apartine NASA. Intrebat de judecator daca vrea sa declare ceva, Faur a spus ca regreta cele intamplate.
Caseta:
Pe 6 noiembrie

Procurorul a cerut condamnarea lui Victor Faur pentru patru infractiuni de criminalitate informatica, insa a cerut suspendarea executarii pedepsei, insistand insa ca instanta sa admita pretentiile financiare ale partilor vatamate. In ceea ce priveste ultima solicitare a procurorului, de la termenul precedent, de completare a incadrarii juridice a uneia dintre fapte, aceasta a fost admisa de judecator. Instanta a anuntat retinerea cauzei in pronuntare, sentinta urmand sa fie prezentata in 6 noiembrie.

I.C. - Jurnal aradean

  • O masina a luat foc, dupa ce a rasturnat un camion

Un nou accident spectaculos a avut loc ieri dimineata pe DN7 Arad - OradeaUn accident spectaculos a avut loc ieri dimineata in jurul orei 6 pe DN7 Arad - Oradea, in urma caruia un camion s-a rasturnat, iar un alt autoturism a luat foc. La iesirea din Simand, un autoturism marca Ford Fiesta, care se indrepta din directia Arad spre Oradea a intrat pe contrasens dupa ce soferul acestuia, un tanar de 21 de ani, din Caras Severin, a adormit la volan. Masina scapata de sub control a intrat direct intr-un camion incarcat cu lemne, condus de un barbat din judetul Cluj, care circula din sens opus. In urma loviturii puternice, camionul s-a rasturnat pe carosabil iar autoturismul implicat in accident a luat foc la scurt timp de la impact.
Soferul masinii Ford Fiesta si pasagerii acesteia au reusit sa iasa din masina inainte ca flacarile sa cuprinda autoturismul, dupa ce in ajutorul lor au sarit ceilalti soferii care se aflau in zona. In scurt timp, la locul accidentului au ajuns doua echipe de interventii SMURD de la Chisineu Chis si din municipiu. In urma accidentului, soferul care a adormit si un pasager al masinii s-au ales cu rani grave, fiind transportati de urgenta la Spitalul Clinic Judetean. Pentru stingerea autoturismului cuprins de flacari au intervenit pompierii din cadrul Garzii de Interventie Chisineu Cris, care au inlaturat si urmele de combustibil de pe carosabil. Din cauza accidentului traficul a fost blocat pana cand camionul rasturnat a fost scos de pe drum.

A.M.C. - Observator

  • Gimnastica artistica - Adelin Kotrong a adus Aradului un nou titlu national

Delegatia aradeana a castigat 5 medalii la Campionatele Nationale de Gimnastica de la BistritaOrasul Bistrita a gazduit in perioada 23-25 octombrie Campionatele Nationale de Gimnastica, rezervate juniorilor. Orasul nostru a fost reprezentat la competitie de doi sportivi, componenti ai lotului olimpic, Adelin Kotrong si Alex Stoian.
Ambii sunt legitimati la CSS Gloria Arad (antrenor emerit, prof. Eugen Catean), iar Adelin Kotrong are legitimare si la CSM Arad. Rezultatele obtinute de delegatia aradeana au fost deosebite, un total de 5 medalii: Adelin Kotrong a devenit campion national in proba de sol la categoria „maestri juniori” si a mai cucerit doua medalii de bronz (la sarituri si bara fixa). Alex Stoian (categoria juniori II) a intrat in posesia medaliei de argint la paralele si a celei de bronz la sarituri.
Iata asadar ca gimnastica aradeana continua sa aduca titluri nationale in pofida conditiilor vitrege de pregatire datorate lipsei unor sali adecvate si necesare practicarii gimnasticii de performanta. Aradul are traditie in aceasta ramura sportiva si ar fi cazul ca autoritatile locale sa gaseasca solutii rapide pentru ca activitatea si rezultatele acestor sportivi valorosi sa nu ramana doar simple amintiri.
Sa mai adaugam ca antrenorul emerit Eugen Catean a participat in urma cu doua saptamani, in calitate de arbitru, la etapa de Cupa Mondiala de la Glasgow (Scotia).

Sorin Puscuta - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]