Stirile Zilei
VIRTUAL ARAD
Suntem pe locul
Pozitia Virtual Arad in Romanian Top 100
Votati-ne zilnic!
Votati Aradul !
Vineri, 31 octombrie 2008
Stirile TVA aici
  • Primarul a dat de inteles in sedinta de consiliu ca planuieste sa reduca personalul institutiei in 2009

In cadrul sedintei de ieri a CLM, primarul Gheorghe Falca a dat de inteles ca planuieste sa reduca personalul PrimarieiConsilierii municipali s-au intalnit ieri in sedinta ordinara pentru a vota cele 28 de proiecte aflate pe ordinea de zi. Nu a fost amanat sau respins niciun proiect, putine fiind cazurile in care au existat discutii pe marginea acestora. Nu a fost constant nici macar Cristian Moisescu, care s-a abtinut sa voteze doar in cazul a jumatate dintre proiecte. Stefan Tabuia a fost singurul consilier care s-a opus proiectului care prevedea repartizarea unor locuinte din fondul locativ de stat, locuinte situate pe strada Liviu Rebreanu (o camera si dependinte), respectiv strada Dornei, familiei Tulbur Ilie-Radivoi si Tereziei Santa.
O abtinere s-a inregistrat initial si la proiectul privind prelungirea contractului de inchiriere pentru Sectia TBC a Spitalului Clinic Municipal. Dorel Popa a spus ca trebuie mentionata inca o clauza in contract, insa dupa ce a fost asigurat ca a fost realizata aceasta modificare, si-a dat si el acordul.
Un alt proiect care nu a reusit sa intruneasca unanimitatea voturilor a fost cel referitor la PUZ-ul pentru construirea unei zone rezidentiale care va cuprinde locuinte familiale si de serviciu, zona de prestari servicii, zona de dotari si cladiri anexe, zona de depozitare, pe drumul spre Iratosu, printre beneficiari fiind amintit si numele deputatului Lia Ardelean. Punctul 19 a ridicat semne de intrebare din partea lui Dacian Tolea, care a crezut ca este o greseala faptul ca in cazul magazinului Penny Market de pe strada Condurasilor, pe o jumatate de hectar era prevazuta amenajarea unui spatiu verde cu doar 3 pomi si 2 arbusti.
Primarul a luat si el cuvantul atunci cand s-a vorbit despre aprobarea planului de ocupare a functiilor publice din cadrul aparatului de specialitate al primariei, pentru anul 2009. Gheorghe Falca ar fi vrut sa se amane luarea acestei decizii, crezand ca anul viitor nu se va mai putea interveni cu reduceri de personal. Primaria are in acest moment aproximativ 800 de angajati. Secretarul Doina Paul l-a asigurat insa ca planul poate suferi modificari si dupa adoptarea proiectului, care este necesara.
Organigrama si statul de functii ale Politiei Comunitare au intampinat si ele abtinerile lui Moisescu si Popa.Gheorghe Falca a tinut sa-i informeze pe consilieri ca acordarea unor terenuri institutiilor afectate de traseul autostrazii (Directia Sanitar-Veterinara si Directia Fitosanitara) este un act de bunavointa din partea primariei, nefiind obligata sa faca acest lucru.
Dupa sedinta, primarul a avut o intrevedere in biroul sau cu proiectantul tronsonului de autostrada Nadlac-Arad: „Spre deosebire de alte institutii, noi ne preocupam de acest proiect foarte important pentru Arad”, a tinut sa precizeze edilul-sef.

Dana Mirea - Observator

  • Trofee si diplome pentru firmele de top din Arad

La Expo Arad International s-a desfasurat a XV-a editie a Topului FirmelorPremii, muzica si multi oameni de afaceri. Asa se poate descrie in cateva cuvinte seara de ieri, de la Expo Arad International, unde s-a desfasurat a XV-a editie a Topului Firmelor. Evenimentul, la care au participat peste 400 de invitanti, a debutat cu inmanarea Trofeului Creativitatii, urmat de Topul Exportatorilor si premiile celor care s-au clasat pe locul trei. Momentul a fost urmat de muzica quartetului de coarde al Filarmonicii Arad (Mozart, Strauss, Ivanovici), dupa care s-au inmanat premile locului II. Pana la premierea firmelor care s-au clasat pe primul loc, pe scena au urcat din nou cei de la Filarmonica. Seara s-a incheiat prin oferirea Distinctiei de Excelenta (31 de firme) si a Trofeului de Excelenta (45 de firme). Toate categorile de premii au fost inmanate de catre oficialitatile locale, care au adresat si cateva cuvinte, precum si de catre Nicolae Bacanu, presedintele Camerei de Comert, Industrie si Agricultura. „Topul oamenilor de afaceri din judetul Arad devine un eveniment traditional, un eveniment al fiecarei toamne in care mediul economic isi scoate la suprafata fruntasii. Acele firme care lucreaza legal, care angajeaza oameni, care fac profit si care sustin de fapt toata activitatea judetului nostru”, a afirmat Nicolae Bacanu. Desi reprezentantii marilor firme care au fost nominalizate pentru premii au fost anuntati cu mult timp inainte de aceasta seara, nu toti si-au facut aparitia la eveniment. Acest lucru insa nu i-a impiedicat pe cei prezenti sa isi manifeste bucuria si sa mai adauge, si in acest an, un trofeu si o diploma la colectie. „In aceasta seara am luat Trofeul Creativitatii si locul I in domeniul constructorilor de vagoane. Sunt premii care ne onoreaza, dar in acelasi timp ne obliga sa o tinem tot asa, deoarece Astra este un nume in constructii. In acest top suntem de cel putin cinci ani”, declara Gheorghe Sarbu, director financiar Astra Vagoane Calatori Arad. „De 15 ani tot vin sa ridic premii si astazi ridic cinci trofee pentru firmele pe care le avem. In continuare ne vom lupta cu economia de piata si cu toate problemele care sunt prin Europa. Dar nu ne plangem, mergem inainte, pentru ca avem comenzi si pe anul viitor”, afirma Gheorghe Cosma, patron Cotta International. Dupa primirea tuturor premiilor, invitatii s-au delectat cu trupa de dans „Extasy Girls” si cu Daniel’s Band. In acest an, 328 de firme s-au clasat pe primele trei locuri.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Escrocherie cu „surprize"

Escrocii au gasit o noua metoda de a face bani pacalind oamenii sa sune la numere cu suprataxaO noua modalitate de a pacali oamenii a fost inventata de escrocii aradeni. Acestia impart, in cutiile postale ale oamenilor, bilete razuibile care anunta un mare castig. Aradenii sunt indemnati sa sune la numarul de telefon 0903.900.900 pentru a intra in posesia premiilor.
Si oamenii, dornici de castig, apeleaza acest numar doar ca sa auda ca este inexistent. Am fost sesizati de Asociatia pentru Protectia Consumatorilor din Arad ca mai multe persoane au fost inselate in acest fel, deoarece apelul spre numarul respectiv se taxeaza cu 1,5 euro + TVA pe minut, iar vocea care spune ca este inexistent este doar un mesaj inregistrat de escroci. Ioan Harlau, consilier superior la OJPC, spune ca acest caz a fost repartizat deja unei echipe care va face cercetarile necesare pentru descoperirea celor care au de castigat de pe urma acestei inselaciuni.
„Vom lua legatura cu reprezentanti ai Romtelecom, reteaua in care se afla acest numar de telefon, si vom incerca sa aflam firma sau persoana fizica ce a rezervat respectivul numar", a spus acesta.

A.G. - Jurnal aradean

  • Aradul muzical - Concert de deschidere

Concertul face parte dintr-un amplu festival desfasurat sub inaltul patronaj al Ambasadei Austriei de la BucurestiFestivalul de muzica vieneza a inceput cu un concert sustinut de Orchestra "Europasymphony" sub conducerea prof. Ernst Maerzendorfer de la Opera de Stat din Viena. Formatia cu acest nume, despre care se spunea ca ar fi fost prima orchestra particulara din Romania, este formata acum din romani, avand ca baza pe aradeni (ca si la inceput), formatie intermitenta, efemera. Ea nu a dat niciodata paine componentilor ei ci doar cozonacul. Adica ei au fost si sunt angajati ai diverselor orchestre din vestul tarii.
Cea mai noua problema ar fi ca la Radio Cultural ea a fost denumita cel putin de doua ori Orchestra "Europa", ceea ce e departe de adevar. O orchestra cu un asemenea nume ar trebui sa aiba o mai larga multietnicitate, fiind astfel reprezentativa pentru intregul continent.
Greseala putea porni de la aradenii care au dat informatia, dar cred ca mai de graba este vina superficialitatii "anglofonizatilor" de la Radio Cultural, care de o vreme nu mai stiu sa pronunte corect prenumele lui Wagner si Strauss, dar nici nume romanesti ca Morariu, Boariu, Pascariu, cei ce contribuie la implementarea in romana a neoidiotismului anglofon "locatie" care in romana culta insemna "chirie" si tot ce e legat de ea, ca sa nu mai zicem ca din cand in cand se mai aude acolo cate un "saptisprezece".
Aceiasi care ne toarna in urechi muzica de duzina prin ilustratii muzicale de un prost gust aproape desavarsit.
Asadar, concertul de deschidere din 26 octombrie a avut ca preludiu un moment festiv, cand orchestra, sub directia momentana alui Wolfgang Groehs, a intonat imnurile Austriei, Romaniei si Europei. Asta pentru ca festivalul actual se afla sub inaltul patronaj al Ambasadei Austriei de la Bucuresti, situindu-ne si in prejma zilei nationale a tarii prietene.
In luarile de cuvant ale reprezentantilor acestei institutii, ca si ale partii romane, a directiunii Filarmonicii locale, s-au subliniat avantajele colaborarii lor in plan cultural, adresandu-se multumiri organizatorilor si sponsorilor.
Concertul propriu zis s-a desfasurat sub conducerea dirijorului Ernst Maerzendorfer, cum notam mai sus.
Tripticul simfonic "Nocturne" de Claude Debussy, in talamacirea orchestrei "Europasymphony" si a corului de femei al Filarmonicii (Radoias), a incercat sa ne introduca in mirifica lume sonora impresionista (termen care nu-i placea lui Debussy). Aceasta capodopera de orientare picturalista a avut initial o scriitura cu violina principala, pe care Eugene Ysaye urma sa o prezinte publicului. Cum acesta intarzia sa o propage, Debussy a rescris-o pentru orchestra si cor (1897-99).
Actul este deosebit de important, caci atunci a dat la iveala Debussy "o noua modalitate compozitionala ce rezida in principal in principiul arabescului" (W.G.Berger), generator al "armoniilor melodice", esenta a artei debussyene.
Auditorii prezenti au putut sesiza efectul adaugarii factorului ritm in a doua miscare "Anime et tres rythme" si introducerea timbrului vocilor feminine in ultima parte "Sirenes", impanzit de vibrante si mereu innoite armonii melodice, care ar fi necesitat continuitate tipic debussysta in conducerea vocilor.
Cuvintele de mai inainte, care par greu de inteles, au rostul de a ne trezi dorinta de a reaudia lucrarea, cand vom avea deja o baza mai solida si sanse mai mari de patrundere a acelei muzici, sursa de nebanuite satisfactii.
Chiar daca noi am mai ascultat cand si cand lieduri de Richard Strauss, suntem departe de a cunoaste acesta sfera a creatiei sale, care-si are inceputurile in copilarie si finele la varsta de 84 de ani. Din cele150 de lieduri, doar vreo 20 sunt in repertoriul unor cantareti si alte 20 care uneori mai ruleaza pe scenele muzicale, nu neaparat cele mai valoroase.
Asadar, faptul ca Anna Ryan din Austria, acompaniata de orchestra lui Maezendorfer a impregnat cu ardenta (armeneasca) a vocii sale "Ultimele patru lieduri" (1948) a compozitorul aflat la granita terminala a romantismului si tot odata la sfarsitul lungii sale cariere, a reprezentat pentru noi un eveniment.
Se pare ca satisfactia tuturor a fost deplina la talmacirea poemului simfonic "Asa grait-a Zaratrustra" op.30 a aceluisi Richard Strauss, abordare care s-a impus ca o incununare a intregii manifestari.
Acest poem simfonic in forma de fantezie simfonica (Ernst Krause) este lucrarea cea mai legata de contemporaneitea autorului, ducand cu gandul la scrierea filosofica a lui Friedrich Nitsche, fara a fi neaparat o reflectie a gandirii acestuia din urma.
Auditorii, fara a cunoaste cu orice pret continutul scrierii lui Nitsche, au putut percepe maretia tabloului poetic ce reflecta temeinicia legaturilor indisolubile ale omului cu natura (problema fundamentala prezenta la ambii creatori - textul filosofului, generator si al discursului muzical straussian), flux muzical ce sugereaza imnul inchinat Soarelui de catre Zaratustra. Tablourile urmatoare ce evoca rasaritul Soarelui , dorul, bucuria si pasiunea, singuratate si mister, luminozitaea credintei, pana la bucuria dansului, toate relevand transformarea nebuloasei filosofii nitscheene intr-un discurs viu al trairilor proprii ale muzicianului, au fost percepute cu acuitate surprinzatoare de auditori.
Repetatele chemari la rampa, sunt dovada reusitei unei fuziuni sufletesti: autor, interpreti, public, o situatie absolut ideala.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

  • Primariile din judet, usor de „prostit” cand semneaza contracte

Vladimirescu este una dintre localitatile care au un contract defectuos cu firma desemnata sa realizeze P.U.G.-ulSagu, Zerind si Vladimirescu vor primi printr-o hotarare a Consiliului Judetean Arad 52.000 de lei, 33.000 de lei, respectiv 15.000 de lei pentru finantarea elaborarii si/sau actualizarii P.U.G.-urilor.
Pentru trimestrul II suma repartizata a fost de 50.000 de lei, pentru localitatile Birchis (5.000 de lei), Varfurile (42.000 de lei) si Zabrani (3.100 de lei). Criteriile care au stat la baza propunerilor de repartizare sunt: contractele incheiate cu firme specializate pentru elaborarea/actualizarea P.U.G., respectiv stadiul fizic de elaborare/actualizare a documentatiei P.U.G. (P.U.G.- uri analizate/consultate in cadrul Comisiei Tehnice de Amenajare a Teritoriului si Urbanism de pe langa Consiliul Judetean si procese verbale de receptie). Problema cu aceste PUG-uri este ca nu poate fi verificat stadiul de realizare, pentru ca primariile au fost usor de „prostit” atunci cand au semnat contracte cu firmele de proiectare. Este si cazul localitatii Vladimirescu, unde merg cu ocazia asta 15.200 de lei. Contractele sunt defectuoase, pentru ca nu exista un grafic de esalonare a platii in functie de etapele de realizare a proiectului.
In momentul de fata, opt localitati din Arad dintre cele 78 nu au Plan Urbanistic General, printre care municipiul (cel mai recent PUG elaborat a fost in 1997), Misca, Cermei, Zerind, Varfurile, Chisindia, Zabrani, Sagu.

D.M. - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]