Stirile Zilei
Marti, 1 aprilie 2009
Stirile TVA aici
  • BERD si Banca Mondiala salveaza bugetul Aradului

Consilierii municipali au votat ieri bugetul AraduluiMunicipiul Arad are, in sfarsit, buget. Acesta a fost votat in sedinta CLM de ieri. Bugetul de venituri si cheltuieli pentru acest an a fost votat de majoritatea consilierilor prezenti in sala, Tiberiu Dekany fiind singurul care a preferat sa nu se pronunte si s-a abtinut.
Desi, de obicei, impartirea bugetului a starnit controverse in randul consilierilor, in sedinta de ieri nimeni nu a avut ceva de spus. Inainte de votarea proiectului s-au citit trei amendamente, dupa care s-a trecut in liniste la vot. Chiar daca inaintea sedintei o parte dintre consilieri mai aveau cate ceva de comentat, fie ca veniturile prognozate sunt prea mari, fie ca autoritatile nu fac nimic pentru a combate criza, toti au tacut si chiar au ridicat mana pentru.
La sfarsitul sedintei, edilul sef a tinut sa spuna cateva lucruri legate de buget, pentru ca toata lumea sa se lamureasca. „Raportat la bugetul de anul trecut, exista o valoare mai mare in lei, insa raportat la euro exista o valoare putin mai mica. Dar, datorita reducerii cu 15% a cheltuielilor din primarie si faptului ca, in acest an, avem varful de realizari, atat la proiectul cu BERD, cat si la proiectul cu Banca Mondiala, avem cea mai mare valoare a investitiilor si a intretinerii municipiului, lucru care nu va mai fi atins curand”, a spus in incheierea sedintei primarul Aradului, Gheorghe Falca. Mai pe romaneste, in acest an Primaria va primi cele mai mari sume din creditele BERD si Banca Mondiala, lucru ce face ca bugetul sa nu scada dramatic, ba chiar sa creasca, in lei.
De asemenea, edilul a mai adaugat ca anul acesta se termina doua lucrari mari. „Finalizam in Subcetate, in Micalaca (cele 14 strazi), in Gradiste, stanga si dreapta”, a spus Falca. Bugetul are peste 325 de milioane de lei, mai mult decat anul trecut, fiind taiate o serie de cheltuieli materiale si anumite sporuri. Creditele externe contractate in special pentru lucrari de investitii ajung la peste 160 de milioane de lei, bani care se adauga tot la bugetul pe 2009. Fondurile externe nerambursabile depasesc doua milioane de lei, astfel ca bugetul general al Municipiului Arad ajunge la aproximativ 540.000 de mii lei. Din acesti bani, peste 25 de milioane de lei sunt alocati institutiilor publice si activitatilor finantate integral sau partial din venituri propri.

Investitii noi
Cea mai mare investitie prevazuta pentru acest an din bugetul local este realizarea unei benzi suplimentare de circulatie la coborarea de pe Podul Decebal. De asemenea, bugetul prevede alocari pentru continuarea lucrarilor de canalizare in cartierele Sanicolau, Gai si Bujac, dar si banii aferenti demararii lucrarilor din cadrul proiectului de reabilitare a centrului vechi. Sunt alocati bani si pentru lucrari pe Dragalina, Corneliu Coposu, Iuliu Maniu sau Decebal. Proiectul aflat, ieri, pe masa consilierilor prevede si subventiile de la bugetul de stat, adica 22.290 mii lei, din care subventii pentru compensarea cresterilor neprevizionate ale preturilor la combustibili 18.167 mii lei (inclusiv restantele din anul 2008, 4,277 mii lei).
In acest an, sprijinul financiar pentru constituirea familiei este de 960 mii lei, iar 900 mii lei vor fi alocati subventiilor pentru acordarea ajutorului pentru incalzirea locuintei cu lemne, carbuni si combustibili petrolieri. De asemenea, in buget intra si subventiile pentru acordarea trusoului pentru nou-nascuti (375 mii lei), dar si cele pentru finantarea unor cheltuieli de capital ale unitatilor de invatamant preuniversitar de stat (1.888 mii lei). Pentru chetuielile de personal din invatamant s-a alocat suma de 127.100 mii lei. S-au alocat 2.420 mii lei pentru cheltuielile de reparatii la cladirile aflate in domeniul public al CLM Arad.
Subventiile pentru energia termica livrata populatiei vor fi de 10.000 mii lei, ceea ce reprezinta diferenta dintre pretul local al gigacaloriei (278,45 lei/gcal), compensarea unitara pe combustibil (51,23 lei/gcal) si pretul facturat la populatie (207,22 lei/gcal) calculat la nivelul de 29 lei/Gcal incepand cu luna martie. Pentru subventiile transportului in comun s-au alocat 6.600 mii lei. Pentru cofinantarea din bugetul local a unor proiecte culturare, sportive si de tineret - 2.012 mii lei, iar 780 mii lei pentru achizitia mijloacelor de transport. Pentru ajutoarele sociale in numerar si in natura bugetul prevede suma de 4.861 mii lei, iar pentru bursele elevilor, 550 mii lei.

Bani pentru intretinerea orasului
Intretinerea orasului va inghiti de la bugetul local suma de 39.310, din care intretinere si reparatii strazi - 15.600 mii lei, iluminat - 6.200 mii lei, salubrizare stradala - 7.600 mii lei, canalizare - 770 mii lei, Gospodarirea Comunala - 3.800 mii lei, intretinere baze sportive - 1.440 mii lei, intretinere fond locativ de stat - 400 mii lei, alimentari cu apa - 70 mii lei. Deoarece si in acest an continua lucrarile BERD, suma de 1.400 mii lei se va aloca transportului in comun cu autobuzele.
Amintim ca Primaria Municipiului Arad a organizat la cererea unei asociatii si o dezbatere publica privind bugetul, insa nimeni nu a fost curios sa participe la aceasta sedinta. Proiectul privind Bugetului de venituri si cheltuieli al Municipiului Arad pentru anul 2009 poate fi studiat pe site-ul Primariei Arad (www.primariaarad.ro).

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Sapte imobile se degradeaza, in asteptarea proiectului de includere a Turnului de Apa in Parcul Reconcilierii

Proprietarii imobilelor deteriorate, care urmeaza sa fie demolate, din zona Parcului Reconcilierii asteapta sa fie despagubitiUn proiect absolut laudabil al administratiei locale, dar a carui demarare este tergiversata de ani de zile, revolta locatarii a sapte imobile
Zeci de familii din centrul Aradului nu pot misca o caramida in propria lor casa, desi imobilele se degradeaza pe zi ce trece. Primaria vrea sa amenajeze zona de langa Parcul Reconcilierii, prin valorificarea constructiei deosebite care este Turnul de Apa. In consecinta, i-a anuntat pe oameni, cu ani in urma, ca locuintele lor vor fi demolate, iar ei vor fi despagubiti. Proiectul nu a fost demarat nici pana astazi, insa proprietarii caselor sunt nevoiti sa locuiasca in imobile ce stau sa cada peste ei.
La sfarsitul anului 2004, mai multe familii care locuiesc in sapte imobile situate in apropierea parcului reconcilierii au aflat ca locuintele lor vor fi demolate. Nu i-a anuntat nimeni, au aflat singuri de proiectul primariei cand au solicitat autorizatii de constructii pentru a-si putea reabilita casele.
De atunci au urmat intalniri cu autoritatile locale, discutii, amanari si nimic concret. Singurul lucru pe care oamenii il stiu este ca nu pot investi nici macar un leu in locuintele in care stau
„Suntem terorizati... Nu putem schimba nimic, nici macar un geam, acoperisul este spart, dar nu il putem repara”, povesteste una dintre proprietare, Eugenia Vlad. In Parcul Reconcilierii, unde a fost instalata statuia Libertatii, vin sute de maghiari. Parcul este situat chiar in centrul Aradului, iar pe locul in care se afla casele oamenilor, primaria ar vrea sa construiasca o parcare. Eugenia Vlad este de parere ca autoritatile sunt primele care ar trebui sa urgenteze schimbarea infatisarii imprejurimilor. „Zona e vizitata de atatia turisti care vin cu coroane de flori, dar arata ingrozitor, zidul sta sa cada, e mizerie, copiii urca pe el, daca se va prabusi peste cineva, cine va raspunde?”.
Pentru ca de cinci ani proprietarii nu au putut investi un leu in casele in care stau, zidurile au inceput sa cada. Iolanda Zavoda, un alt proprietar afectat, se intreaba - „daca cade o caramida in capul cuiva eu raspund, nu? Dar primaria nu imi da voie sa repar nimic...”

Locatarii se plang ca, in timp, casele au devenit de nelocuit. „Tavanul sta sa cada. Cum pot locui aici cu un copil, cade peste noi tavanul in casa... E un pericol iminent”, se plange Virgil Valean.
Oamenii sunt nevoiti sa plateasca impozite mari pentru cladirile ce stau sa cada peste ei si in care nu au cum sa investeasca. „Relatia intre noi si primarie nu e biunivoca, doar noi platim impozite, insa primaria nu are fata de noi nicio obligatie” remarca amar Virgil Valean.
Primaria Arad face in continuare promisiuni. Autoritatile locale sustin ca proiectul va demara in acest an. Corina Draghici, purtator de cuvant, a declarat ca in sedinta de ieri a fost aprobat bugetul pentru acest proiect. Numai ca banii sunt departe de a acoperi costurile demolarii imobilelor. Consiliul Local aloca intr-o prima faza doar 1,7 milioane de lei, in timp ce proprietarii din zona solicita despagubiri de 1,5 milioane de euro pentru casele lor. In aceste conditii, oamenii se tem ca mai au de asteptat ani buni pana cand proiectul va fi pus in practica si pana isi vor putea crea o situatie locativa satisfacatoare.

C. P. - Observator

  • Record la ANL-uri!

Au fost depuse peste 1000 de dosare pentru locuinte ANLNumarul solicitantilor de locuinte ANL a ajuns la 1009!
Numar record de solicitari pentru obtinerea unei locuinte ANL. Ieri seara, la incheierea termenului de depunere a dosarelor, numarul solicitantilor a ajuns la 1009!
Numarul mare de solicitanti a dat batai de cap angajatilor Primariei, care au stat la serviciu dupa program. Ultima cerere a fost preluata la ora 20.20. In anul 2006 au fost facute 886 de solicitari, in 2007, 242 de solicitari, respectiv, in 2008, 294 de solicitari.
Primaria scoate la bataie 128 de apartamente ANL cu 1 si 2 camere destinate exclusiv tinerilor si familiilor de tineri cu varste sub 35 de ani. Locuintele sunt realizate din fonduri ANL, iar Primaria a investit din bugetul local aproximativ 2 milioane de lei pentru realizarea infrastructurii zonei (retele utilitati, drumuri, trotuare, amenajare spatii verzi).
Potrivit graficului stabilit in cursul lunii ianuarie, dosarele preluate pana ieri vor fi puse in ordine, urmand ca in data de 6 aprilie sa se afiseze lista cu punctajul aferent solicitantului.
Din 6 pana in 14 aprilie este perioada de depunere a contestatiilor. Contestatiile vor fi solutionate pana la data de 24 aprilie, data in care se va afisa lista finala a tinerilor care vor primi locuinte.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, fiecare dosar va fi scanat si pus pe internet „ca oamenii sa vada cine sunt cei care ating punctajul si din ce este compus acel punctaj. Anul trecut, cu exceptia unui singur domn, care a avut probleme cu studiile, nu am avut contestatii".

Verificate de politicieni
„Rugamintea mea este ca partidele politice sa-si desemneze unul sau doi reprezentanti care sa faca o verificare si sa dea recomandari Comisiei tehnice pentru inceperea evaluarii dosarelor", a declarat ieri, in fata consilierilor locali, primarul Gheorghe Falca.
Potrivit graficului stabilit in cursul lunii ianuarie, dosarele preluate pana ieri vor fi puse in ordine, urmand ca in data de 6 aprilie sa se afiseze lista cu punctajul aferent solicitantului. Din 6 pana in 14 aprilie este perioada de depunere a contestatiilor.
Contestatiile vor fi solutionate pana la data de 24 aprilie, data in care se va afisa lista finala a tinerilor care vor primi locuinte.
Potrivit primarului Gheorghe Falca, fiecare dosar va fi scanat si pus pe internet „ca oamenii sa vada cine sunt cei care ating punctajul si din ce este compus acel punctaj. Anul trecut, cu exceptia unui singur domn, care a avut probleme cu studiile, nu am avut contestatii".

S. B. - Jurnal aradean

  • Cinematografele aradene, pe cale de disparitie

Cinematografele aradene duc lipsa de spectatoriDupa principiul „ati tampit poporul cu calculatorul”, acum cateva saptamani am decis sa vizionaz un film intr-unul dintre cinematografele aradene. Cum de cativa ani incoace, in Arad mai functioneaza doar doua cinematografe, astfel neavand multe variante, am ales cinematograful Dacia, mai ales ca de vreo zece ani nu mai vizionasem nici un film acolo.
Absenteismul publicului aradean la cinematograf, se face simtit inca de la intrare. Daca in urma cu peste zece ani, ma inghesuiam la coada la bilete, dupa care urma o intreaga batalie pentru a ocupa locurile cele mai bune, astazi doar filmele „importante” mai aduna in numar mare aradeni la cinema. Desi biletul costa doar sapte lei, conditiile vizionarii unui film, sunt acceptabile (fac aici comparatie cu conditiile pe care le-am intalnit prin 1999, cand am calcat pentru ultima oara pragul de la Dacia). In schimb, in ceea ce priveste atitudinea aradeanului la cinematograf, in mare parte a ramas aceeasi: comentarii pe marginea filmului, injuraturi si o doza de ironie.

Monitorul bate cinema-ul
Consumul tot mai accentuat de filme la domiciliu demonstrat de faptul ca tot mai multi aradeni inchiriaza DVD-uri ocolind astfel putinele sali de cinema existente in Arad, sau copierea gratuita a ultimelor noutati cinematografice de catre utilizatorii de internet se pare ca a dat si in Arad lovitura de gratie cinematografelor. Cum nu exista o statistica la nivelul societatii noastre, se pare ca principalul factor este reprezentat de vizionarea unui film in linistea propriului camin, alaturi de prieteni sau familie, fara a fi perturbat de vecinul de scaun care face comentarii pe marginea scenelor care se deruleaza pe ecran.
Pe de alta parte, reprezentantii firmelor de inchiriat sustin ca sunt asaltati de clienti mai ales la final de saptamana. „La noi se inchiriaza foarte multe DVD-uri, mai ales in weekend si avem atat clienti fideli, dar si ocazionali, pe toata durata zilei. Sunt weekenduri, in special in perioada rece, cand nu facem fata numarului de cereri de inchiriere”, spune reprezentantul unei firme de inchiriat.
Cum „cinematograful de acasa” a acaparat atentia iubitorilor de film, nu e de mirare ca cinematografele aradene si-au redus numarul, la doua.
Totodata, un numar mare de companii ofera utilizatorilor posibilitatea de a cumpara, inchiria si descarca filme pe Internet, practica ce ar putea afecta si mai mult vanzarile DVD-urilor in viitor, mai ales ca redarea DVD-urilor in confortul propriei sufragerii reprezinta cel mai popular mod de a viziona filme.
Cu toate acestea, se pare ca si lipsa facilitatilor, a confortului pe care o ofera alte cinematografe din Timisoara, Oradea sau Cluj, combinata cu accesul facil al tinerilor la diverse moduri de a-si procura filme de pe internet a condus la scaderea drastica a numarului de aradeni care merg la filme.

De la sali arhipline la scaune libere
In momentul in care am intrat in sala, am putut observa cu usurinta „pustiul” care s-a asezat pe cinematografele aradene. Putini spectatori si multe scaune libere, cam la asta se rezuma soarta cinematografului aradean. Prin anii ’80, sute de aradeni formau cozi interminabile la bilete. Se consumau filme politiste, indiene, western-uri, de capa si spada, pana la cele clasice. Cinefilii isi vedeau filmele preferate inca de la matineu.
Multi dintre clientii de dimineata, erau elevi care chiuleau de la primele ore sau pensionari care epuizasera toate cozile la lapte, carne sau paine. „Spre seara, incepea „cosmarul”, isi aminteste Silviu T., un pensionar. „Se facea bisnita cu bilete atunci. Chiar daca prindeam un bilet cu loc, multi alergam pana la acesta pentru a nu-l pierde. In timpul filmului nu lipseau injuraturile, fluieraturile, lacrimile, tandreturile ascunse sau cate un muc de tigara pitit in causul palmei”. Filmele se vizionau de cele mai multe ori in picioare, timp de doua ore, sute de ochi fiind pironiti pe panza pe care defilau ilegalisti, pionieri, cavaleri, contese, spadasini, politisti sau comici. Cei mai fericiti clienti ai cinematografelor erau pustii, care se strecurau in obscuritatea salilor dupa inceperea filmului, cu complicitatea vreunui alt pusti care deschidea usa. Iar cand genericul de final curgea pe panza alba, sute de aradeni se revarsau din cinematografe parca mai eliberati de necazurile personale.
Astazi, satui parca de valul de noi filme care apar luna de luna, prea putini aradeni isi mai fac timp pentru un film la cinema. In detrimental salilor de la cinematograf, multi au investit bani in sali de cinema acasa.
In schimb, mai exista cinefili dedicati cinematografului, care nu ar da biletul de la cinema nici macar pe cel mai performant sistem home theatre. „Ori cat de mare ar fi ecranul televizorului, oricat de performanta ar fi sonorizarea, tot nu se compara cu ceea ce e intr-un cinematograf de categoria zero. Si nu ma refer numai la aceste aspecte tehnice, ci la intreaga atmosfera dintr-un cinematograf respectabil. Vine un film bun, e multa lume in sala, miros de popcorn, rasete in cor la fazele amuzante si tipete la cele de actiune. Te duci impreuna cu prietenii, mai faci cate un comentariu la unele secvente. Mi se pare o experienta superba. Recunosc ca unele filme le-am mai vizionat si pe PC, insa asta fie pentru ca nu prea meritau sa le vad la cinema, fie pentru ca nu aparusera inca si nu mai aveam rabdare, fie pentru ca le ratasem atunci cand rulasera”, ne spune Andrei Warga.

Filmul in vreme de criza
Astazi, era cinematografelor clasice incepe sa se stinga. Multiplexurile din mall-uri sunt luate cu asalt de toti mai multi romani si asta nu pentru ca acolo ar rula filme pe care cinematografele clasice nu le-ar achizitiona. „De vina” sunt in primul rand calitatea serviciilor si nu in ultimul rand apartenenta la o „societate de mall-isti” pentru care o zi libera este echivalentul shopping-ului in mall si printre picaturi, un film vizionat la multiplex.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Aradenii pot contribui la reamenajarea taberei de la Casoaia

Tabara de sculptura de la Casoaia ar putea fi reamenajataReprezentantii Cluburilor Rotary si Lions din judetul Arad s-au intalnit ieri pentru a prezenta un proiect comun de sprijinire a „Taberei de sculptura din Casoaia”. Actiunea a fost generata de apropierea Sarbatorilor Pascale, iar initiator a fost Clubul Rotary Arad, prin reprezentantul sau dr. Sorin Prisca. Scopul actiunii este amenajarea taberei de sculptura de la Casoaia, care nu mai functioneaza de peste 10 ani si care necesita o investitie. „Conform principiilor noastre, incercam sa ajutam comunitatea locala si iata ca pe langa proiectele pe care le-am avut individual, ne implicam in viata comunitatii impreuna cu Cluburile Rotary din judetul Arad si impreuna cu Clubul Lions al doamnelor din Arad. De aceasta data este un proiect separat de proiectele fiecarui club in parte. Este vorba despre un spectacol de teatru, cu piesa „Tartuffe” de Moliere, care va avea loc sambata 4 aprilie, la Teatrul Clasic „Ioan Slavici”. Astfel, dorim sa adunam fonduri, iar pe langa pretul biletului de teatru, persoanele care vor veni cu invitatie, vor trebui sa doneze si o suma de bani, de minim 100 de lei. Din aceste donatii, dorim sa demaram proiectul de reabilitare a taberei de sculptura de la Casoaia, o tabara care este una cu traditie”, a precizat Dan Cioca, presedintele Clubului Lions Arad.
Intregul beneficiu realizat din donatiile care se vor strange cu ocazia acestui spectacol, dar si din alte surse, va fi destinat Proiectului „Tabara de sculptura din Casoaia”.
„Noi ne rezervam libertatea de a veni cu un acord banesc, dar nu din acest spectacol, ci din alte surse, ori donatii proprii ale membrilor, ori din altfel de actiuni de adunare de fonduri. Noi ne angajam cu cota parte care ni se cuvine in acest parteneriat in ceea ce priveste amenajarea taberei de la Casoia”, a precizat unul dintre reprezentantii Clubului Lions Arad.
Initial s-a dorit amenajarea unui spatiu verde in Arad, insa treptat s-a ajuns la ideea ca ar trebui sa se actioneze si la nivel de judet. „Impreuna am decis ca ar fi bine sa amenajam aceasta tabara, insa nu s-a renuntat nici la proiectul de spatiu verde din Arad”, spune Delia Podea, presedinte in exercitiu al Rotary Arad.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]