Ştirile Zilei

Joi, 1 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Şedinţa ordinară a CLM a fost presărată cu de toate

Consilierii, analizând proiectele de hotărâte supuse dezbateriiConsilierii, analizând proiectele de hotărâte supuse dezbaterii
Expresia din titlu este cea mai potrivită pentru a descrie cele întâmplate ieri la şedinţa CLM, când Executivul, în frunte cu primarul Gheorghe Falcă şi o bună parte dintre consilieri, au avut o serie de intervenţii în plen pentru lă­mi­rirea proiectelor aflate pe ordinea de zi. Şi, nu numai! De altfel, chiar şi înainte de şedinţa propriu - zisă au avut loc dezbateri aprinse pe seama a două pro­iecte de hotărăre ce urmau să fie votate ca să fie trecute pe ordinea de zi iniţială. Cele două proiecte de hotărâre ce au suscitat ample discuţii încrucişate în plenul de ieri au fost aprobarea acordului referitor la modul de implementare a proiectului privind Sistemul Integrat de Gestionare a Deşeurilor în judeţul Arad şi aprobarea Studiului de Fezabilitate, a indicatorilor tehnico - economici şi a planului anual de evoluţie a tarifelor şi a taxelor aferente aceluiaşi sistem.

Pro şi contra
Consilierul Claudiu Cristea a propus din capul locului amânarea celor două proiecte, pentru că „nu sunt două punc­te simple, mai ales partea aceea de tarife.” Primarul Gheorghe Falcă a arătat că aprobarea celor două proiecte nu implică schimbări ale tarifelor de salubrizare ce le plătesc cetăţenii. „Primăria Arad e ultima care aprobă studiul, toate celelalte primării din judeţ făcând deja asta. Aprobându-l azi, municipiul va beneficia din acest proiect judeţean de pubele şi de staţie de compactare. Partea de tarife e altceva, nu se stabileşte acum. Până în 2114, pentru stabilirea tarifelor s-au luat în calcul contractele existente la ora actuală cu ASA şi Polaris. După acea dată se va face o altă licitare a serviciului şi atunci există varianta ca tarifele să scadă, nu să crească. Iar dacă după 2114 munici­palitatea va prelua ea managementul, atunci poate stabili preţul ce îl doreşte, evident că în favoarea cetăţenilor”, a subliniat edilul-şef.
Convingător, de altfel, dacă ne gândim că proiectele de hotărâre au fost trecute pe ordinea de zi prin votul consilierilor, ele luând practic locul altor patru ce au fost retrase pentru mai multe lămiriri ce urmează să se ceară beneficiarilor unor construcţii private care au solicitat aprobări CLM-ului.

Parcări subterane
După ce s-a trecut şi de aceste hopuri, şedinţa ordinară a CLM pe septembrie a decurs lin, toate proiectele de pe ordinea de zi trecând fără probleme. Pentru exemplificare, ne putem referi la aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru reabilitarea termică a altor 18 blocuri, statul de funcţii al Poliţiei Comunitare, reamenajarea Pieţei Eroilor, aflată în Aradul Nou, în faţa vechii şcoli de şoferi, sau proiectul de hotărâre vizând „studiul de oportunitate referitor la emiterea unui certificat de urbanism, de întocmire a Planului Urbanistic Zonal în vederea construirii unui Centru de afaceri multifuncţional, cu 5 etaje şi penthouse, pe strada I.C. Brătianu.”
La acest proiect, consilierii au fost de acord cu amendamentul Teodorei Hotăran, prin care s-a solicitat ca o parte din locurile de parcare subterane, ce se vor realizate de către beneficiar, să fie ale Primăriei. Aici, primarul a insistat pe lângă compartimentul tehnic să se găsească cea mai bună formulare pentru inserarea amendamentului în hotărâre, fiind întru-totul de acord cu el.

Aradu-i fruncea!
Consilierii municipali au fost de acord şi cu repartizarea locuinţelor sociale situate în municipiul Arad, pe strada Tarafului, persoanelor evacuate din imo­bile retrocedate foştilor proprietari. „Aici, vreau să informez Consiliul că suntem prima primărie din ţară care realizează locuinţe pentru cei afectaţi de legile retrocedărilor. Însă, noi vom depăşi numărul de cereri de locuinţe, anul viitor, cel târziu, finali­zând alte 128 de apartamente. Acestea ne-am gândit sa le dăm şi unor cadre din spitale, din mediul univer­sitar, din licee sau unor sportivi de înalţă performanţă, cu condiţia ca ele să nu poată fi vândute. Doresc să avem un fond locativ pe care să îl punem la dispoziţia specialiştilor şi performerilor”, a declarat primarul Gheorghe Falcă.

Scântei... politice!
Finalul şedinţei a fost unul cu scântei. Consilierul Cristian Moisescu, fostul primar al Aradului şi un ex-aliat al lui Gheorghe Falcă, acum în opoziţie cu acesta, a aruncat cuvinte de ocară primarului în funcţie, activităţii sale la cârma Primăriei, cu referire inclusiv la procesul acestuia. Roşu de mânie, Cristian Moisescu a surprins întreaga asistenţă, mai ales că nu a mai folosit ast­fel de exprimări în public: „Mi-ar crăpa obrazul de ruşine să pun tricolorul pe mine, când sunt tras la răspundere în instanţă pentru fapte de înaltă corupţie. Să ni se spună şi nouă cum stă Justiţia din Arad, când cineva e închis pentru nimica toată, iar procesul lui Falcă se amână de doi ani! Nu suntem nişte naivi şi ştim şi noi ce se întâmplă, înclusiv în Primărie.”
Gheorghe Falcă a replicat cu calm, dar hotărât: „Eu nu am comis nimic ilegal, domnule Moisescu! Am tot respectul pentru vârsta dumneavoastră, însă şi în cazul meu trebuie să existe prezumţia de nevinovăţie. Sunt nevinovat, domnule Moisescu! E regretabil că veniţi cu astfel de acuze, însă vă reamintesc că nu dumneavoastră trebuie să fiţi cel ce mă judecă. Există Justiţie, iar pentru activitatea mea din administraţie, mă judecă arădenii!”

Nicolae Oprean - Glasul Aradului

  • BCC Arad „merge la şcoală”

Tiberiu Baiu anunţă că în şapte ani de activitate BCC Arad a răspuns solicitărilor a mai bine de 8.500 de persoaneMembrii Biroului de Consiliere pentru Cetăţeni au marcat şapte ani de activitate continuă.
De şapte ani de zile arădenii care au avut nevoie de consiliere şi consultanţă au putut apela la Biroul destinat acestui tip de servicii şi condus de Tiberiu Baiu. Acum când, mai în glumă mai în serios, putem spune că BCC Arad „merge la şcoală”, membrii Biroului au anunţat că vor continua să desfăşoare aceaşi activitate şi în viitor, „chiar dacă de acum înainte nu vom mai avea finanţare pentru acest proiect”.
În şapte ani de activitate BCC Arad a răspuns solicitărilor a mai bine de 8.500 de persoane. „Am realizat şi un top al cererilor. În cei şapte ani cele mai multe consilieri le-am oferit în sectorul drepturilor şi obligaţiilor civile, urmate fiind de cele acordate în raporturile de muncă şi cele privind regimul proprietăţii. În acest an situaţia a stat oarecum la fel, doar că pe al treilea loc în acest clasament s-au situat cererile privind serviciile publice”, a explicat Tiberiu Baiu.
La bilanţ a fost prezentă şi Erika Stark - direcotarea Direcţiei de Asistenţă Socială din cadrul Primăriei Arad. Aceasta a precizat că va continua colaborarea cu Asociaţia PAEM Arad începută de precedesoarea sa Etelca Nagy. De asemnea şi Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Arad şi-a manifestat intenţia de continuarea a proiectelor derulate cu organizaţiile non-guvernamentale.

On-line
Ca o noutate în ceea ce priveşte Biroul de Consiliere pentru Centăţeni, în acest an a fost lansată şi o platformă electronică destinată în special persoanelor juridice. „Cei interesaţi pot comenta proiecte legislative, sau legi deja intrate în vigoare, având şi posibilitatea de a adresa întrebări cu referire la unele specificaţii legislative”, a punctat Cristian Gantner - BCC Arad.

A. B. - Jurnal Arădean

  • Ceasuri de lux de miliarde de lei vechi confiscate de Garda Financiară

Ceasurile de lux expuse la un hotel cunoscut din oraş au fost confiscate de Garda FinanciarăCeasurile de lux au fost expuse la un hotel cunoscut din oraş
Comisarii Gărzii Financiare din Arad „le-au venit de hac” administratorilor firmei Kannoo, firmă care a organizat ieri o expoziţie cu ceasuri de lux în incinta unui hotel arădean. Pentru că nu s-a putut prezenta nici un act de provenienţă a ceasurilor, totul fiind doar o evaziune fiscală, comisarii au decis pe loc închiderea expoziţiei şi au confiscat întreaga marfă, în valoare de nici mai mult nici mai puţin de 25 de miliarde de lei vechi.
Expoziţia, anunţată cu surle şi trâmbiţe încă de la începutul săptămânii, urma să aibă loc în incinta unui hotel din centrul oraşului. Într-un cadru festiv, aparenţa de legalitate a escrocheriei era garantată, la fel cum s-a întâmplat în nenumărate judeţe din ţară. Deschiderea oficială a fost programată pentru ora 10.00. Comisarii Gărzii Financiare Arad au fost printre primii clienţi ai expoziţiei de prezentare cu vânzare a peste 10.000 de ceasuri de marcă, toate reduse cu până la 65%. Însoţiţi de unul dintre cei mai buni ceasornicari din oraş, comisarii au luat la control într-o primă fază ceasurile. Din primele cercetări ale specialiştilor în domeniu, autenticitatea produselor nu părea să dea de bănuit. Când a venit însă rândul actelor, adevărul despre „super oferta” expoziţiei a ieşit la iveală. Aministratorul societăţii, cetăţean austriac care nu este la prima abatere de acest gen, nu a putut prezenta comisarilor nici un act de provenienţă pentru nici unul dintre produsele expuse.
Comisarii GF au descoperit că cetăţeanul austriac a mai avut, în perioada 2007-2008, o societate comercială înregistrată în Cluj, dar care a dispărut fără ca administratorul să plătească taxele şi impozitele la bugetul de stat şi fără a avea o evidenţă contabilă la firmă. Cetăţeanul austriac deţine în prezent o firmă în Gorj, pe care a cumpărat-o, dar fără a declara sumele de bani obţinute în urma acti­vităţilor desfăşurate. „Administratorul austriac al acestei firme va fi cercetat pentru evaziune fiscală“, a declarat Anton Pop, şeful Gărzii Financiare Arad.
Drept urmare, la scurt timp după ce expoziţia a fost deschisă şi doar câţiva arădeni curioşi au reuşit să arunce privirea printre ceasurile expuse, în urma celor constatate, comisarii Gărzii Financiare Arad au decis închiderea expoziţiei şi confiscarea mărfii.
„S-a constatat un act de evaziune fiscală care a reuşit să creeze o aparenţă legală. În urma celor constatate am confiscat 713 ceasuri a căror valoare este de 2.500.000 de lei, calculate la preţul redus afişat”, a declarat Marius Băltăreţu, director coordonator adjunct al Gărzii Financiare Arad.
Totodată firma s-a ales cu o amendă de 20.000 de lei din partea Gărzii Financiare şi încă 1.000 de lei din partea Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Arad, după ce reprezentanţii OJPC au descoperit că firma care ar fi trebuit să asigure garanţia ceasurilor nu era trecută nicăieri.
Este de remarcat faptul că, deşi GFA Cluj a demarat în urmă cu un an o anchetă referitor la această firmă şi la activităţile intreprinse, reprezentanţii firmei au continuat să organizeze expoziţii cu vânzare în diferite judeţe. Deşi în urmă cu aproximativ două luni, când a avut loc o astfel de expoziţie în Oradea, poliţiştii s-au sesizat demarând o anchetă, se pare că aceştia nu au constatat nici un element de natură penală în ceea ce îi priveşte. Singurii care s-au autosesizat şi au reuşit să scoată adevărul la iveală, confiscând marfa, au fost comisarii Gărzii Financiare şi ai Comisariatului pentru Protecţia Consumatorului Arad.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Festivalul de Teatru Clasic de la Arad - cu parteneri din Békéscsaba

Ediţia din acest an a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, a XV-a, este una specială, pentru că evenimentul devine internaţionalEdiţia din acest an a Festivalului de Teatru Clasic de la Arad, a XV-a, este una specială, pentru că evenimentul devine internaţional. Partenerul Teatrului de la Arad este Teatrul din Békéscsaba. La spectacolele din perioada 11-24 octombrie vor participa aşadar şi spectatori din ţara vecină, care şi-au cumpărat deja 30 de abonamente ce vor aduce în bugetul Teatrului Clasic peste 4.000 de euro.
Evenimentele de deschidere ale Festivalului vor avea loc în ambele oraşe, fiecare având posibilitatea să vadă ce se întâmplă la celălalt prin proiecţia în timp real a filmării pe câte un panou aflat în faţa Teatrului.
„Viaţa ne obligă la aceste deschideri. Anul viitor sperăm să avem mai mulţi parteneri în organizare”, spune directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Laurian Oniga.
Bugetul Festivalului din acest an este unul de criză: două miliarde de lei vechi. Dacă ne gândim că Festivalul de Teatru de la Timişoara nu se mai ţine deloc anul acesta, atunci realizăm cât de norocoşi suntem că la Arad putem să păstrăm tradiţia. De fapt, spune directorul instituţiei, un important avantaj îl constituie faptul că angajaţii Teatrului arădean fac muncă voluntară atunci când vine vorba de Festival, nefiind plătiţi în plus pentru efortul suplimentar.
Iniţial era vorba despre un festival „în oglindă” la Békéscsaba, unde ar fi urmat să se joace piesele de la Arad, însă lipsa banilor a împiedicat realizarea acestui proiect. „Poate anul viitor”, îşi exprimă speranţa Laurian Oniga.
Teoretic, Festivalul Internaţional de Teatru Clasic de la Arad începe duminică, 11 octombrie. Practic, acest lucru se întâmplă în cadru restrâns astăzi, pentru că în perioada 1-8 octombrie se desfăşoară un workshop de mişcare scenică şi expresie corporală, coordonat de actriţa Nicole Kehrberger.

Fără abonamente
Trebuie menţionat că în acest an nu vor mai fi disponibile abonamente pentru Festival, pentru că experienţa celorlalte ediţii le-a arătat organizatorilor că oamenii cu bani le cumpărau, dar veneau la doar 2-3 spectacole, iar locurile în sală rămâneau goale în timpul celorlalte piese de teatru.
Preţurile biletelor: pentru parter şi etajul I - 60 de lei, pentru etajul II - 40 de lei, iar la etajul III - 20 de lei.
La spectacolele Teatrului Clasic “Ioan Slavici” Arad prezentate în festival, preţurile sunt urmatoarele: parter şi etajul I - 30 de lei, etajele II şi III - 10 lei. Biletele pot fi achiziţionate începând de astăzi de la Teatru, iar la preţul biletelor se adaugă 1 % timbrul teatral.

12 piese de teatru internaţionale
Prima piesă din festival se va juca duminică, 11 octombrie, după spectacolul de deschidere care începe la ora 18.30. De la ora 19 aşadar, Pandur Theaters (Slovenia) / Gavella (Zagreb, Croaţia) prezintă „Caligula“, după Albert Camus, în regia - Tomaz Pandur; Luni, 12 octombrie, de la ora 19 - Teatrul „Jokai“ Bekescsaba prezintă „Căsătoria“, de N. V. Gogolegia - în regia lui Sztaniszlav Anatoljevics Mojszejev; marţi, 13 octombrie, de la 19 - Teatrul „Odeon“ Bucureşti prezintă „Pyramus & Thisbe 4 You“ după William Shakespeare, în regia lui Alexandru Dabija; miercuri, 14 octombrie, ora 19 - Teatrul Municipal Baia Mare prezintă „Jocul de-a vacanţa“, de Mihail Sebastian, în regia lui Radu Afrim; Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad prezintă joi, 15 octombrie - „Slugă la doi stăpâni“, de Carlo Goldoni, în regia lui Laurian Oniga - PREMIERĂ; Sâmbătă, 17 octombrie - Teatrul Naţional „Mihai Eminescu“ din Timişoara prezintă „Trei surori“ de A. P. Cehov, având regia semnată Ada Lupu; Luni, 19 octombrie - Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad prezintă „Turandot“ de Carlo Gozzi în regia lui Chris. M. Nedeea.
Marţi, 20 octombrie - Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad prezintă „Tartuffe“, de Moliere, în regia lui Dan Vasile; Miercuri, 21 octombrie - Teatrul Naţional „Marin Sorescu“ din Craiova prezintă „Scaunele“, de Eugen Ionesco, în regia lui Kincses Elemer; Joi, 22 octombrie - Teatrul Naţional Pecs (Ungaria) prezintă „Puştiul“, de Pozsgai Zsolt, Nagy Tibor, Bradayi Ivan, regia Baliko Tamas; Vineri - Teatrul de Comedie Bucureşti prezintă „Leonce şi Lena“ de G. Buchner, regia Horaţiu Mălăele; Sâmbătă, 24 octombrie, ora 20.30- Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad, Compania „Teatrando“ La Roche sur Yon (Franţa), AMIFRAN prezintă „Dom Juan. Scenes de sang“, spectacol conceput şi regizat de Alain Sabaud.
Pentru piesele în care nu se vorbeşte limba română va exista subititrarea proiectată deasupra scenei.

Lansări de carte în cadrul Festivalului
Pe parcursul Festivalului vor avea loc şi trei lansări de carte: joi, 15 octombrie, la ora 12 - lansarea de carte a criticului de teatru Ioan Parhon - « Pe repede înainte » ; Luni, 19 octombrie, ora 18 - lansarea de carte a criticului de teatru Mircea Morariu - „Cu Ion Caramitru, de la Hamlet la Hamlet şi mai departe“, iar vineri, 23 octombrie, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ lansează o carte extrem de importantă pentru teatrul arădean - „Mişcarea teatrală arădeană după înfăptuirea Marii Uniri“, editura Academiei Române, 2009. „Este o carte documentar foarte importantă pentru imaginea teatrului arădean şi pentru Arad şi puţine oraşe se pot mândri cu aşa ceva”, apreciază directorul Teatrului Clasic.

D. M. - Observator

  • Atacă pe toate planurile

Consiliul Local al comunei Livada a alocat bani pentru construirea unui nou cămin culturalAutorităţile din Livada au în plan derularea mai multor proiecte pentru dezvoltarea comunei.
Consiliul Local al comunei Livada a alocat patru miliarde de lei vechi pentru construirea unui cămin cultural, în imediata vecinătate a Primăriei. „Sperăm ca aceşti bani să fie suficienţi pentru cât ne-am propus să facem în acest an. Zilele acestea se finalizează proiectul, urmează licitaţia şi-apoi îi dăm bătaie cu construcţia efectivă. Dorinţa noastră este de a-l ridica în roşu până la sfârşitul anului” - spune primarul Militon Şerb.
Conform proiectului, noul căminul cultural se va întinde pe două nivele: demisol şi parter. El a fost gândit astfel încât aici să se poată organiza nunţi (demisol) şi diverse spectacole, concerte sau serbări şcolare (parter).

Proiect integrat
Pe lângă noul noul obiectiv cultural, autorităţile din Livada se gândesc să reabiliteze şi vechiul cămin cultural din comună - aflat într-o vizibilă stare de degradare. Aceasta reprezintă una dintre părţile unui proiect integrat depus de Primărie pentru accesarea a 2,5 milioane euro din fonduri europene. Proiectul mai cuprinde: construirea unei grădiniţe cu program prelungit (vizavi de primărie, lângă staţia de gaz), modernizarea străzilor cu înveliş asfaltic (din Livada şi Sânleani) şi construirea unui parc (lângă terenul de sport).
Proiectul a fost declarat eligibil, urmează trierea efectuată la Bucureşti.

D. D. - Jurnal Arădean


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]