Stirile Zilei
Luni, 2 februarie 2009
Stirile TVA aici
  • Camera de Comert, Industrie si Agricultura, in sprijinul persoanelor disponibilizate

Directorul Nicolae Grosan anunta ca in cadrul evenimentului CCIA Arad va oferi sprijin si consultanta celor care vor sa deschida o afacereIncepand din aceasta luna, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad, in colaborare cu Agentia Judeteana de Ocupare a Fortei de Munca Arad lanseaza un nou pachet de servicii special destinat reorientarii persoanelor disponibilizate dornice sa-si deschida propria afacere.
Anul 2009 a debutat cu o avalansa de vesti alarmante pentru romani: buget de austeritate, somaj, scumpiri, criza gazelor etc. Perioada actuala de criza financiara ii determina pe angajati sa se concentreze pe siguranta personala, in detrimentul obiectivelor profesionale. Specialistii in resurse umane estimeaza ca cel putin 30% din timpul de lucru va fi, de fapt, folosit pentru activitati care sa le aduca solutii in mediul confuz si nesigur creat de criza.
Pentru a combate pe cat posibil efectele crizei, Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad a realizat un proiect ce vine in intampinarea cetatenilor cu oferta de cursuri de calificare sau recalificare in scopul reorientarii profesionale si indeplinirii conditiilor impuse de lege pentru realizarea unei firme.
„Se pare ca anul 2009 incepe cu disponibilizari pentru sute de salariati din Romania! Din cauza crizei economico-financiare, multe companii au anuntat reduceri de personal. Cele mai afectate sunt firmele din sectoarele de constructii, componente auto si confectii. Multe companii din Romania estimeaza rezultate sub asteptari pentru anul financiar 2008 si iau in calcul fie disponibilizari, fie inghetarea salariilor. Un studiu realizat de o firma de consultanta in management arata ca jumatate dintre patroni vor face concedieri. Putem vorbi de o criza reala in Romania, efectele ei descrise in nenumarate randuri de catre politicieni si media sunt sesizabile deja si in randul angajatilor romani si totodata a aparut si grija miilor de romani din strainatate care in curand vor deveni, la randul lor, someri si se vor intoarce acasa. Toti acesti oameni vor avea de platit facturi care ameninta sa devina din ce in ce mai mari”, spune Nicolae Grosan, directorul Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Arad.
„Totodata cea mai importanta veste este ca Uniunea Europena si Guvernul Romaniei sustin initiativele acestora prin posibilitatea de accesare de fonduri europene nerambursabile”, spune Nicolae Grosan. Evenimentul va avea loc vineri, 6 februarie 2009, la Expo Arad International, pavilionul B incepand cu ora 16.00, intrarea fiind gratuita. La intalnire vor fi prezenti specialistii C.C.I.A. si A.J.O.F.M. care va vor oferi informatiile necesare si pasii de urmat in indeplinirea obiectivelor. Vor fi abordate urmatoarele teme: „Domeniile de activitate la moment de criza.”, „Cum infiintam o firma: PF (persoana fizica ), AF (asociatii familiale),SRL”, „Ce cunostinte minime necesare avem nevoie?”, „Fonduri europene pentru inceperea afacerii.” In acest scop Camera de Comert, Industrie si Agricultura Arad va oferi sprijin si consultanta in deschiderea unei afaceri de la identificarea domeniului de investitie, realizarea dosarului de autorizare si consultanta juridica pana la pornirea afacerii.

Simina Roz - Observator

  • Ajutati sa se razgandeasca

Pensionarii care frecventeaza centrele pentru varstnici primesc si asistenta juridica gratuitaJuristii Primariei au consiliat 49 de batrani, unii renuntand apoi la planurile facute.
Desi juristii din cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara a Primariei au acordat consiliere juridica in sute de cazuri de persoane varstnice care doreau sa incheie diverse contracte, doar 49 dintre „consultatii” au fost inregistrate. Asta, deoarece doar atatea persoane au ajuns pana in fata unui notar. In general batranii care au apelat la sfaturile juristilor doareau sa-si vanda apartamentele sau sa semneze contracte de intretinere. In trei cazuri, aradenii consiliati au renuntat sa-si duca pana la capat planurile.

Obligatii urmarite
„In cadrul Directiei de Dezvoltare si Asistenta Comunitara isi desfasoara activitatea mai multi consilieri juridici. Toti cei care merg la centrele de zi pentru varstnici pot apela la sfaturile referentilor de acolo, iar personalul directiei acorda consultatii la centre. Tot acolo vine periodic cineva de la Biroul de Consiliere Cetateni, impreuna cu juristi care pot raspunde problemelor specifice”, a declarat Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei. Tot la centrele de zi pentru varstnici vin si reprezentantii unor ONG-uri care acorda asistenta juridica gratuita. „In cazul contractelor de intretinere se urmareste si daca se respecta obligatiile fata de batrani”, mai spune Corina Draghici.

Executat silit
Cu toate aceste nu putine sunt cazurile in care, dupa o viata de munca, persoanele varstnice sunt aruncate pe drumuri de cei in care au incredere. Un caz care a scandalizat opinia publica, dar fata de care autoritatile s-au dovedit nepasatoare este al unui batran din Aradul Nou. La cei 84 de ani ai sai, Ion Lucian a fost dat afara din casa de executorul judecatoresc, dupa ce si-ar fi vandut locuinta. Mai mult, noul proprietar i-a scos toate lucrurile in strada, de unde, la un moment dat au disparut.

L. S. - Jurnal aradean

  • Aradul muzical - Seara de lieduri

La sfarsitul lunii ianuarie la Filarmonica a avut loc un concert de muzica de cameraIntre feluritele manifestari muzicale oferite de Filarmonica aradeana, cele ce intra in sfera asa zisei muzici de camera isi gasesc adeptii ca si in cazul serii zilei de 26 ianuarie. Chiar realitatea a intrecut asteptarile. Cei ce se tot joaca cu numarul de scaune, de data acesta in sala mica de concerte, se asteptau la un aflux mic de spectatori, reusind sa creeze momente de deranj, in timpul desfasurarii concertului, pentru a aduce scaune celor ce statusera o vreme in picioare. Loc ar fi fost pentru acestea din urma, berechet.
Liedul este un cantec pentru voce si pian, pe versuri populare sau culte, in care expresia este concenrata la doi interpreti, jocul timbrelor, in special, necesitand o maiestrie deosebita.
In recitalul serii acompaniatori la pian au fost Manina Bogdan si Dor Niculescu.
Autorii straini la lucrarile carora au apelat cei sase membri ai corului, de data aceasta pe post de solisti, au dominat numeric, cum era firesc.
David Buzgau a interpretat “Lied der Mignon” de P.I.Ceaikovski, pe versuri de Goethe, “Wenn mein Schatz Hochzeit macht nr. 1” de Gustav Mahler (versuri proprii), iar din creatia romaneasca, care la randul ei a fost bine reprezentata (7 la 5), a dat viata liedului “Flori albe” de Sabin Dragoi (versuri, Liviu Coman).
Mirela Cusursuz s-a adresat tot creatiei lui Ceaikovski, “Primiren'je” (N.F.Sherbin), pentru ca din cea romanesaca sa selecteze “Languir me fais” op.15 Nr.2, din ciclul de “Sapte cantece pe versuri de Clement Marot” si din creatia mai noua, “Pasii” de Felicia Donceanu (versuri de G. Calinescu).
Daciana Gargari a abordat “Anacreons Grab” semnat de un maestru al genului, Hugo Wolf, pentru ca din sfera romaneasca sa aleaga “Curcile” lui G. Dima pe versurile lui V.Alecsandri si “Septembrie cu roz” pe versurile lui Victor Eftimiu si muzica lui Nicolae Bretan, caruia vocalistii ar trebui sa-i dea mai multa atentie, avand in vedere creatiile lui vocale, care au intrat in atentia francezilor, determinandu-i, recent, sa-i puna in scena o opera intr-n act, in limba romana.
Simona Mocuta a fost prezenta in duetul lui Johannes Brahms, “Calea dragostei” pe versuri de Herder, alaturi de colega Laura Rocsin, selectand apoi din creatia vocala a lui Ceaikovski “Otchevo”, pe versurile lui Heine.
Laura Rcsin, amintita mai sus, ne-a facut cunoscut “Rusalkas Lied an den Mond” de Antonin Dvorak (versuri, Jaroslav Kvapil).
L-am lasat intentionat la urma pe Ioan Motiu care ne-a transpus pe moment si in lumea sonora a impresionistului Claude Debussy, cu liedul “Voici que le printemps” (Paul Bourget), ca sa incheie programul cat se poate de fericit cu incontestabilul maestru al liedului, Franz Schubert, talmacindu-ne “Standchen” (Cantec de leagan) pe versuri de L. Rellstab, a carui melodie m-a urmarit pe mine personal trei zile la rand, ceea ce spune ceva nu numai despre valoarea muzicii ci si a valorificarii ei, adica mai direct zis, a interpretarii.
Lasand la o parte amanuntele, putem afirma cu certitudine ca am asistat la o reusita seara de lieduri, semn bun ce denota o revenire la un standard al muzicii culte demn de traditiile unui oras ca Aradul.

Tribuna tinerelor talente
Pianistul aradean Andrei Marta a incheiat concertul tinerilor solistiLa sfarsitul lui ianuarie, a avut loc inca o manifestare traditionala deja, un nou concert al tinerilor solisti, al carui dirijor a fost Dorin Frandes.
Simina Croitoru din cl. a XII-a a Liceului de Arta “George Enescu”, la clasa profesoarei Carmen Runcean, avand deja un palmres bogat de premii nationale si internationale, s-a prezentat in fata aradenilor cu “Concertul nr. 5 in La major pentru vioara si orchestra” de Wolfgang Amadeus Mozart. Lucrarea pe care Filarmonica aradeana a interpretat-o inca in 1904, avandu-l ca solist pe localnicul Emil Telmani, devenit artist de reputatie internationala, a avut parte si de asta data de o solista stapana pe mijloacele de expresie necesare in redarea vivacitatii si farmecului partii I, a profunzimii gandirii poetico-muzicale a partii secunde,ca si a gratiei si umorului din Menuetul final. Publicul a fost receptiv la siguranta solistei, capacitatea ei de a comunica, ca si la daruita conlucrare a orchestrei.
Fostul elev al Liceului de Arta aradean, Radu Lucian Sinaci, si al Univerisittii Nationale de Muzica (prof. Marin Cazacu si Dorel Pascu), membru al Orchestrei de camera Radio, al unor cvartete si a octetului “Violonelissimo”, a interpretat indragitul “Concert pentru violoncel si orchestra in Re major” al lui Joseph Haydn. Solistul si partenerii sai din orchestra au redat seninatatea si umbrele de melancolie ale partii I, cu virtuoza sa cadenta si incheierea cu caracter sarbatoresc, apoi expresia visatoare a Adagio-ului median, ca si voiosia, exuberanta, dragostea de viata a Rondo-ului final.
Incheierea manifestarii a realizat-o tot un fost elev al Liceului de Arta “Sabin Dragoi” din Arad (prof. Adela Molnar), Andrei Marta, student in anul al III-lea al Academiei de Muzica “Gheorghe Dima” din Cluj (prof.Daniel Goiti), cu “Concertul nr.3 in do minor pentru pian si orchestra” de Ludwig van Beethoven.
Tanarul solist, in conlucrare cu orchestra lui Dorin Frandes, a redat energiile barbatesti ale primei miscari, reculegerea meditativa a partii a II-a, Largo, precum si vioiciunea si umorul imbinate cu gratia si elegnta din Rondo-ul final.
Cei peste 150 de spectatori, care reprezinta cam o cincime din capacitatea salii, au dat semne vizibile ca aveau senzatia participarii la un eveniment muzical, care totdeauna da deosebite satisfactii.

Hugo Hauptmann - Virtual Arad

Programul din 5 februarie va cuprinde
Divertismente si concerte (clavecin orga, pian) semnate
Joseph Haydn
Solist: Sorin Dogariu
Concert maestru: Dorel Bic

  • Ecologizare si schimb de cultura prin intermediul Asociatiei Milennium Center

Pe perioada desfasurarii proiectului copiii au avut parte de multe activitati placuteAsociatia Milennium Center isi continua proiectul de voluntariat european „Cultural Clusters - to be discovered“, inceput in 2007 in parteneriat cu alte 33 de organizatii si cu ajutorul unor voluntari din 21 de state din Europa si vecinatate. Proiectul va continua in acest an pana in luna mai, in aceasta perioada fiind posibila gazduirea a 52 de voluntari straini pe parcursul a mai multor stagii individuale, cuprinse intre 2 si 10 luni.
Proiectul este coordonat de catre Sorin Victor Roman, din partea Asociatiei Millennium Center si Daniel Nita in calitate de consultant. Realizarea sa a fost posibila cu sprijinul Comisiei Europene, prin Serviciul European de Voluntariat din cadrul programului „Tineret in Actiune“. „Cultural Clusters - to be discovered” a fost nominalizat ca fiind cel mai bun proiect de tineret pe anul 2008, realizat in Romania pe acest program. In realizarea acestuia s-au mai implicat ca parteneri Primaria Arad, Consiliul Judetean Arad, Parcul Natural Lunca Muresului, Primaria Covasant, Primaria Sintea Mare, Primaria Suplacu de Barcau, Directia Judeteana de Tineret Arad, CERT Apuseni, Asociatia Initiativa Tinerilor si Palatul Copiilor Arad.
Activitatile din cadrul „Cultural Cluters-to be discovered“ au fost implementate in localitatile aradene Sintea Mare si Covasant si de asemenea in municipiu. Activitatile din Sintea Mare au fost realizate de catre doua dintre voluntarele EVS, Daniela Stockl si Juliane Stockmann, pe durata a 6 luni, incepand din 23 iulie 2008 si pana in ianuarie 2009. A fost organizata o olimpiada pentru copii cu varste cuprinse intre 6 si 14 ani, olimpiada in cadrul careia s-au acordat si diplome. Voluntarele au purtat discutii in engleza cu copiii participanti. S-a realizat o actiune comuna de colectare a deseurilor din Sintea Mare, iar la final s-a organizat „Festivalul Copiilor“.
„Activitatile desfasurate de cele doua voluntare impreuna cu localnicii, au adus un plus comunitatii in ceea ce priveste interculturalitatea, invatarea unei limbi straine de catre unii dintre localnici sau chiar in ceea ce priveste dobandirea unor noi cunostiinte si stapanirea unui limbaj eficient de comunicare cu cei din jur. Un alt beneficiu de care Sintea Mare a avut parte prin intermediul acestui proiect este faptul ca, comunitatea este acum mult mai curata datorita activitatii de ecologizare in urma careia au fost stransi 10 saci de gunoi“, a declarat Anca Oprea, asistent de proiect Milennium Center.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Robert Muresan vrea sa treaca la clasa 250 cc

Robert Muresan spera sa poata concura si anul acesta in Campionatul mondial de motociclism vitezaDin cauza lipsei de sponsori, primul roman care a reprezentat Romania la Campionatul Mondial de motociclism viteza, aradeanul Robert Muresan, se afla in aceasta perioada in expectativa. Dupa doua sezoane mai putin reusite la clasa mezina, 125 cc, perioada in care a concurat pentru teamurile Ajo Motorsport si Grizzly Gaz Kiefer, atat pe motoare Derbi cat si pe Aprilia, sportivul nostru vrea sa faca pasul spre clasa 250 cc.
Muresan declara la finalul anului trecut ca este aproape de o intelegere cu echipa Yamaha Pertamina Indonesia, dar de atunci nu au mai aparut noutati, in sensul ca transferul sau s-ar fi concretizat si oficial.
In anul 2011, clasa 250cc isi va schimba numele in Moto2 iar motoarele vor avea o capacitate de 600cc. „Acesta a fost unul dintre principalele motive pentru care am decis sa trec la 250cc. M-am antrenat pe motoare de 600cc si sunt mai rapid. Ma descurc mai bine pe 600cc”, a spus aradeanul la finele anului trecut. In cazul in care nu va putea concura, din cauza crizei financiare, in Campionatul Mondial, Robi Muresan se va orienta foarte probabil spre campionatele puternice din Europa, gen Spania, Germania sau Italia, de 600 cc.

Sorin Haut - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]