Ştirile Zilei

Vineri, 2 octombrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Locuinţe pentru cadrele spitalelor si universităţilor din Arad

Dupa finalizarea lucrărilor, o parte din cele 128 de apartamente de pe strada Tarafului vor fi atribuite şi cadrelor spitalelor şi universităţilor din AradConsilierii municipali au aprobat atribuirea a 100 de locuinţe sociale pe strada Tarafului către cei care au fost evacuaţi în baza legii 10 din 2001.
Aplicarea legilor de retrocedare a imobilelor naţionalizate a generat o problemă socială gravă, prin faptul că numeroase familii, foste chiriaşe în locuinţele fond de stat, sunt evacuate. Aceste persoane au prioritate, prin lege, la repartizarea locuinţelor sociale.
La această dată există în evidenţa Primăriei municipiului 183 de cereri de atribuire de locuinţe de la familii evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari
Ţinând cont de faptul că la ora actuală sunt disponibile un număr de 100 de locuinţe sociale, pe strada Tarafului, s-au aplicat criteriile de ierarhizare stabilite prin punctaj, şi a departajării în cazul punctajelor egale. Familiile mai numeroase au primit câte două apartamente.
Primarul Aradului a anunţat faptul că vor fi mai multe locuinţe disponibile decât cereri, după ce vor fi gata şi cele 128 de apartamente la care se lucrează acum tot pe strada Tarafului. „Trebuie să facem o evaluare şi locuinţele care apar să le fie atribuite celor de la Spitalul Judeţean, de la Spitalul Municipal, pentru cadrele lor. Să stabilim prioritatea asta, inclusiv pentru mediul universitar, licee, sport... Să venim în sprijinul acestora, dar bineînţeles să nu aibă dreptul să vândă locuinţele. Cu 40 de locuinţe rezolvăm 40 de specialişti”, a spus Gheorghe Falcă, referindu-se la imobilele pe care municipalitatea le are în administrare. De asemenea, acesta a adăugat că Aradul se va afla în curând printre puţinele oraşe din ţară care va avea rezolvat sectorul locuinţelor pentru evacuaţi.

D. M. - Observator

  • 85 de secţii de votare speciale

Prefectul Călin Bibarţ a anunţat că judeţul Arad vor fi amenajate 85 de secţii de votare specialePrefectul Călin Bibarţ a anunţat că a fost stabilit programul calendaristic pentru realizarea acţiunilor necesare pentru alegerea preşedintelui României, prin HG 1044 din 28 septembrie.
La nivelul judeţului există, pe lângă secţiile de votare de la anterioarele alegeri, şi 85 de secţii de votare speciale, care vor funcţiona fie în incinta primăriilor, a unităţilor de învăţământ sau a căminelor culturale. „Până acum, suntem în graficul stabilit în ceea ce priveşte programul acţiunilor. Mai trebuie să se stabilească unde anume vor trebui amplasate camerele web în secţiile de votare speciale şi cine se va ocupa de înregistrările acestora. Reamintesc că montarea camerelor web este o măsură suplimentară pentru evitarea voturilor multiple, un factor de presiune ca nu cumva cineva să fie tentat de fraudare”, spune prefectul.
De precizat că pe 23 octombrie va începe campania electorală, care se va încheia pe 21 noiembrie, ora 7. Pe 22 noiembrie, românii se vor prezenta la urne, iar la vot vor fi două buletine: unul pentru alegerea preşedintelui, celălalt pentru exprimarea votului privind propunerea de reducere a numărului de parlamentari şi Parlament unicameral.

G. K. - Jurnal Arădean

  • Patrimoniul cultural judeţean, expus în artă plastică

În perioada 5 - 18 octombrie se va organiza la Arad o expoziţie de artă plastică cu lucrări originale de pictură inspirate de obiecte de patrimoniu cultural al judeţului nostruExpoziţia este inspirată din patrimoniul cultural al judeţului nostru
Direcţia pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional a judeţului Arad, în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad organizează în perioada 5 - 18 octombrie, o expoziţie de artă plastică, unde vor fi expuse 30 de lucrări originale de pictură inspirate de obiecte de patrimoniu cultural al judeţului nostru.
Lucrările care vor fi expuse sunt realizate de către patru artişti plastici arădeni, participanţi la proiectul „Utilizarea elementelor de patrimoniu cultural în arta plastică contemporană“, care a vizat utilizarea materialelor de patrimoniu cultural în pictură, transpunerea şi prezentarea unor lucrări sub formă de afiş artistic, promovarea şi prezentarea afişului ca formă de artă independentă şi autoritară. Pentru derularea cu succes a proiectului, organizatorii au selectat zece obiective de patrimoniu cultural din judeţul nostru - Biserica voievodală din Hălmagiu, Biserica de lemn din Şoimoş, Biserica ortodoxă din Lipova, Biserica catolică Sfânta Maria din Radna, Biserica catolică din Vinga, Monumentul Eroilor din Păuliş, Cetatea Şoimoş, Cetatea Ineului, Biserica Roşie din Arad şi Turnul de Apă.
Tinerii pictori arădeni au trecut câte o zi pe la fiecare dintre cele zece obiective de patrimoniu cultural, fiind organizată o caravană în acest scop, iar aici au realizat câte zece lucrări originale, inspirate din cele văzute, care vor fi incluse într-un catalog. Catalogul care va prezenta picturile inspirate din patrimoniul cultural arădean vor fi disponibile în instituţiile arădene, ele reprezentând o carte de vizită a judeţului nostru.
Vernisajul expoziţiei va avea loc luni - 5 octombrie la ora 17.00, în Sala „Ovidiu Maltec“ situată la etajul al doilea în clădirea Muzeului de Artă din Arad, fiind lansat şi catalogul care cuprinde lucrările plastice realizate de către artiştii participanţi la acest proiect. La acest eveniment va participa Vasile Timiş - secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional şi consilierul ministerial Adrian Baicu.
„Acesta este primul proiect derulat în parteneriat, între Consiliul Judeţean Arad şi Direcţia pentru Cultură, Culte ŞI Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Arad, pentru promovarea patrimoniului cultural. Dorim să continuăm acest proiect şi anul următor pentru a pune în valoare şi pentru a promova şi alte obiective de patrimoniu cultural din judeţul Arad“, ne-a declarat Adrian Ţolea, vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Arad.
Reprezentanţii Direcţiei pentru Cultură din Arad s-au declarat de asemenea, mulţumiţi de colaborarea cu CJA şi de rezultatele proiectului. „Cu această ocazie, ţin să subliniez colaborarea excelentă pe care Direcţia pe care o coordonez a avut-o cu CJA, atât pentru derularea acestui proiect cultural, cât şi pentru alte activităţi şi proiecte. De asemenea, apreciez colaborarea dintre instituţia noastră şi Primăria Aradului, care a fost alături de noi în organizarea unor acţiuni legate de domeniul cultural şi protejarea patrimoniului cultural şi istoric al judeţului nostru“, ne-a declarat Samuel Adrian Caba directorul coordonator al Direcţiei pentru Cultură, Culte şi Patrimoniul Cultural Naţional al judeţului Arad.
Arădenii sunt aşteptaţi să participe la verisajul expoziţiei, luni 5 octombrie, iar timp de aproape două săptămâni vor putea privi tablourile inspirate din patrimoniul cultural al judeţului nostru.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Mâine, se dă startul colectării selective a deşeurilor de ambalaje

Mâine se va inaugura sistemul de colectare selectivã a deşeurilorMâine se va inaugura sistemul de colectare selectivã a deşeurilor în oraşul nostru, prin prezenţa „Caravanei Colectãrii Selective”. În luna septembrie, în cartierul Alfa au fost amplasate 30 de puncte de colectare, printr-un proiect implementat de Eco-Rom Ambalaje, compania deţinãtoare a licenţei mãrcii „Punctul Verde” în România şi liderul pieţei preluãrii obligaţiilor legale de reciclare a deşeurilor de ambalaje. Sub sloganul “Intrã în joc! Colecteazã selectiv deşeurile de ambalaje!”, compania îşi propune ca prin intermediul campaniei sã informeze populaţia asupra importanţei şi necesitãţii colectãrii selective a deşeurilor de ambalaje generate în gospodãrii. Campania a început în data de 15 august şi se desfãşoarã timp de 9 sãptãmâni, la nivel naţional. Luna trecutã, arãdenii au putut primi diferite materiale informative referitoare la campanie, precum şi o bulinã verde pe care trebuie sã o lipeascã pe cutiile poştale. Cine are bulina verde lipitã pe cutia poştalã mâine, are şansa sã fie vizitat de echipa Caravanei şi, dacã va demonstra cã în acel moment face corect colectare selectivã în propria gospodãrie, va primi pe loc un premiu constând într-un aparat electrocasnic. În plus, Caravana va oferi premii instant tuturor persoanelor care urmãresc Caravana sâmbãtã la punctele de colectare şi depun selectiv deşeurile de ambalaje. „Hârtia la albastru, plasticul şi metalul la galben, sticla la verde - iatã culorile colectãrii selective pe care arãdenii le vor recunoaşte pe containerele amplasate în municipiul Arad şi unde sunt încurajaţi sã arunce selectiv, de acum înainte, deşeurile de ambalaje”, ne explicã Larisa Dumitru, reprezentanta companiei.
Municipiul Arad are 172.827 de locuitori, care genereazã 8.642 tone de deşeuri de ambalaje anual, conform Planului Naţional de Gestiune a Deşeurilor. Prin campania demaratã se urmãreşte informarea şi atragerea interesului populaţiei pentru colectarea selectivã astfel încât cantitãţi importante de deşeuri de ambalaje sã fie deviate de la groapa de gunoi cãtre reciclare.

Simina Roz - Observator

  • Mii de câini din toată Europa, în expoziţie pe ştrandul Neptun

Gheorghe Schill anunţă că  la concursurile canine care vor avea loc la sfârşitul acestei săptămâni vor participa peste 1.514 câini veniţi din 17 ţăriAcest sfârşit de săptămână aduce pentru arădeni două expoziţii de câini, organizate pe ştrandul Neptun.
Peste 1.500 de câini din 17 ţări vor participa la concursurile organizate de către Asociaţia Chinologică din Arad, iar mii de arădeni sunt aşteptaţi să ia parte la aceste evenimente.
Concursurile CACIP şi Cupa Transilvaniei, unice şi recunoscute pe plan internaţional, vor avea loc sâmbătă - 3 octombrie şi duminică - 4 octombrie, între orele 10.30 şi 17.00, pe ştrandul Neptun, unde arădenii vor putea admira 138 de rase de câini veniţi de pe întregul continent. Concursurile canine, care vor avea loc în acest weekend, se desfăşoară de peste 25 de ani în oraşul nostru, iar străinii au format o tradiţie din participaraea la acestea.
„Competiţiile canine pe care le organizăm în acest sfârşit de săptămână sunt unice în lume şi ne bucurăm de participarea a 1.514 câini veniţi din 17 ţări, care sunt campioni în ţările din care provin. Aproximativ 82% dintre participanţi sunt străini - din Italia, Franţa, Polonia, Germania, Lituania, Cehoslovacia, Ungaria, din întreaga Europă şi nu numai. Zece arbitrii internaţionali vor arbitra concursurile şi sunt aşteptaţi câteva mii de arădeni să participle la acestea“, ne-a declarat Gheorghe Schill, preşedintele Asociaţiei Chinologice din Arad.
Participantul cel mai deosebit al concursului CACIP 2009 este din Torino şi posedă 12 câini de diferite rase, care vor intra în concurs. De asemenea, din Moscova vor participa zeci de câini, iar organizatorii concursului sunt pregătiţi să îi primească.
Participanţii vor fi cazaţi la mai multe hoteluri şi pensiuni din Arad, unde vor avea parte de condiţii speciale pentru câini. De asemenea, Primăria Arad a dat o mână de ajutor substanţială organizatorilor concursului, punându-le la dispoziţie o parte a ştrandului Neptun.
Organizatorii expoziţiilor canine din acest weekend garantează spectacole de excepţie cu peste o sută de rase de câini.

Alexandra Nadaban - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]