Ştirile Zilei

Marţi, 3 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Lucrările BERD din Centru şi Boul Roşu au termen de finalizare sfârşitul acestei luni

Luna viitoare va fi reluată circulaţia tramvaiele pe centruTramvaiele vor circula pe centru de luna viitoare
Luna noiembrie va fi una destul de accelerată pentru cei care execută lucrările BERD, dar şi pe cele de reabi­litare a străzilor din Gai, Bujac, Sânicolau. În primul caz, muncitorii au timp să finalizeze lucrările până la sfârşitul lunii, deoarece doar atunci se estimează că se va da drumul tramvaielor pe centrul oraşului. În momentul de faţă lucrările BERD de la Boul Roşu îngreunează traficul rutier, iar zilnic cozile se întind pe câţiva kilometri. Şoferii au ajuns la disperare şi încearcă să ocolească zona. „Zilnic stăm la coadă în zona Boului Roşu minute bune, uneori parcurgem câţiva kilometri în jumătate de oră”, spune Marius Anghel.
Lucrările fac parte din programul „Transport urban în Municipiul Arad”, program care a stat la baza reabilitării de amploare a infrastructurii de transport în comun din ultimii ani. Acesta este finanţat prin credit bancar extern BERD, precum şi din bani de la bugetul local. Investiţia vizează întreg ansamblul rutier şi linie de tramvai pe o lungime de 18,004 km. Reprezentanţii CTP spun că reabilitarea a vizat o prioritizare a tramvaiului în relaţia cu ceilalţi participanţi la trafic. Aceste lucrări au ca scop refacerea tuturor staţiilor, inclusiv cu rampe de acces, priorităţile în intersecţii pentru tramvai şi sistemul de comandă a semaforizării, care se activează pe ciclu cu prioritate la intrarea tramvaiului în zona intersecţiei. Lucrările de la Boul Roşu au demarat în urmă cu peste două luni, iar de câteva săptămâni s-a închis şi circulaţia tramvaielor spre Aradul Nou.

13 zile pentru amenajări
Dacă pentru lucrările BERD mai este timp, pentru amenajarea străzilor din cele trei cartiere (Gai, Bujac, Sânicolau) numărătoarea inversă a început. Oamenii din zonele amintite au ajuns la capătul disperării, deoarece drumurile sunt impracticabile şi aşteaptă cu nerăbdare refacerea şoselei. Când plouă, aceştia nu mai pot ieşi din casă fără un echipament adecvat gropilor şi noroiului. Pentru a veni în sprijinul lor, reprezentanţii Primăriei sunt hotărâţi ca până pe data de 15 noiembrie să pună balastru şi pietriş pe străzile unde canalizarea este finalizată.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Gripa nouă a ajuns şi la Arad - trei cazuri confirmate de Institutul Cantacuzino

Primele cazuri de gripă nouă au fost confirmate la AradPrimele cazuri de gripă nouă au fost confirmate la Arad. Este vorba despre trei persoane, mama, fiul şi nora acesteia a căror analize trimise la Institutul Cantacuzino din capitală au confirmat prezenţa virusului AH1N1. Cele trei persoane cu vârste cuprinse între 19 şi 42 de ani s-au întors din Germania în urmă cu o săptămână, în data de 25 octombrie călătorind cu un autocar, aceasta fiind cel mai probabil calea de îmbolnăvire a arădenilor cu gripă nouă. Pentru că se simţea rău, femeia s-a prezentat la medic prezentând simptomele specifice noii gripe. Analizele trimise în capitală au confirmat ca este vorba de virusul AH1N1 atât în cazul ei cât şi al fiului şi soţiei acestuia. De asemenea analizele au infirmat prezenţa virusului în ceea ce-l priveşte pe soţul femeii. În prezent cei trei se află izolaţi la domiciliu unde urmează un tratatament cu Tamiflu, aflându-se într-o fază uşoară a bolii. În acelaşi timp reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Arad efectuează controale la locul de muncă al celor trei arădeni bolnavi unde până în prezent au fost depistate alte trei persoane, colegi de serviciu, prezentând simptomele afecţiunii, dar în cazul cărora nu a venit încă rezultatul analizelor. De asemenea toate persoanele care au intrat în contact cu bolnavii se vor afla sub supraveghere medicală până joi.
De menţionat este că atât femeia, cât şi fiul şi nora acesteia nu lucrează în şcoli, spitale sau medii aglomerate. În cazul altor 23 de arădeni suspectaţi de gripă nouă cărora li s-au recoltat probe care au fost trimise la Bucureşti, rezultatul a fost negativ. Numărul persoanelor diagnosticate cu gripa nouă a crescut considerabil în ultima perioadă în prezent la nivel naţional aflându-se sub supraveghere peste 500 de persoane din 24 de judeţe.
Primul caz de imbolnavire cu virusul A/H1N1 în România a fost anunţat pe 27 mai fiind vorba despre o femeie care s-a întors din Statele Unite. Prima suspiciune de apariţie a virusului în ţara noastră a fost la Arad, la sfârşitul lunii aprilie. A fost vorba despre un copil în vârstă de un an şi şase luni din Sâmbăteni cu simtome de răceală care se întorsese din Portugalia împreună cu mama tranzitând Spania. Mama acestuia a refuzat internarea fiind ţinuţi sub supraveghere la domiciliu până la sosirea rezultatelor analizelor care au infirmat prezenţa virusului.
Ministerul Sănătăţii a anunţat că în prezent ţara noastră se confruntă cu al doilea val al epidemiei, din cele patru estimate de specialişti, urmând ca ultimul val să aibă loc la sfârşitul anului 2010 când este posibil ca o treime din populaţia activă a ţării să fie afectată de gripa nouă. Vaccinul împotriva pandemiei va fi pus în circulaţie abia în luna decembrie fiind vaccinaţi prioritar, elevii de liceu, deoarece aceştia prezintă, prin frecventarea zonelor publice aglomerate, un risc mai mare de răspândire a virusului. De asemenea, în perioada imediat următoare, Ministerul Sănătăţii va transmite către toate unităţile spitaliceşti un nou protocol privind modul în care se va face evaluarea cazurilor A/H1N1.
Pentru evitarea răspândirii bolii, cadrele medicale recomandă acoperirea gurii şi a nasului cu batistă când strănutaţi, spălarea frecventă a mâinilor cu apă şi săpun sau folosirea soluţiilor dezinfectante. De asemenea, evitaţi atingerea ochilor, a nasului şi a gurii, evitaţi contactele apropiate cu persoane bolnave, iar la primele simptome ale gripei staţi acasă şi sunaţi medicul de familie. Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolii se pedepseşte cu amendă şi chiar închisoare. Simptomele infecţiei cu A/H1N1 sunt asemănătoare cu cele ale virozelor respiratorii: febră de peste 37 de grade, durere în gât, secreţii nazale apoase şi stare generală proastă.

Ana Maria Cantea - Observator

  • Campania de combatere a fraudei electorale se află în plină desfăşurare

Autorităţile au prezentat detalii despre acţiunile ce se derulează în cadrul campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare"Autorităţile au prezentat detalii despre acţiunile ce se derulează în cadrul campaniei „Votul ilegal înseamnă închisoare“
Campania de responsabilizare a cetăţenilor împotriva fraudelor electorale, intitulată sugestiv „Votul ilegal înseamnă închisoare“, se desfăşoară din data de 23 octombrie 2009, odată cu începerea campaniei electorale, şi se va încheia în ziua turului al doilea al alegerilor, pe data de 6 decembrie 2009. Obiectivul campaniei este acela de conştientizare şi de informare asupra sancţiunilor legale prevăzute pentru încălcarea legislaţiei electorale. Prefectul Călin Bibarţ susţine că acţiunile vor avea un rol deosebit de important în informarea şi responsabilizarea cetăţenilor pentru asigurarea corectitudinii şi a bunului mers al procesului electoral.

Votul multiplu poate costa mult, chiar şi privarea de libertate
În cadrul campaniei se editează şi tipăresc afişe şi fluturaşi cu mesajul campaniei, iar distribuirea fluturaşilor se va face în special prin intermediul serviciilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor judeţene de poliţie şi prin poliţiştii de proximitate. La acţiunea de distribuire a afişelor şi fluturaşilor participă toate structurile din cadrul Ministerului Administraţiei şi Internelor. Un banner web al campaniei este postat pe fiecare site al structurilor aparţinând Ministerului Administraţiei şi Internelor dar şi al prefecturilor. Acesta poate fi văzut pe toate site-urile instituţiilor centrale dar şi inspectoratelor judeţene de poliţie, jandarmerie, poliţie de frontieră, situaţii de urgenţă, prefecturi, în total pe aproximativ 180 de site-uri.
Cetăţenii vor fi informaţi referitor la pedepsele legale aplicabile în cazul fraudelor electorale, amenzile ajungând până la 4.500 de lei. „În cadrul acţiunilor specifice încercăm prin tot ce avem la dispoziţie împreună cu celelate structuri implicate să postăm afişele în locuri publice, astfel încât mesajul campaniei să ajungă nedistorsionat. În cea de a doua etapă vom intensifica acţiunile în preziua alegerilor ca cetăţeanul să fie cât mai bine informat asupra faptului că votul ilegal înseamnă închisoare. Ne-am stabilit bine responsabilităţile pe fiecare inspectorat şi vrem ca cetăţenii să cunoască nu doar conse­cinţele votului ilegal cât şi inciden­tele ce au avut loc anterior pentru a fi prevenite. Pentru votul multiplu, pentru introducerea în urnă a mai multor buletine, pentru buletin de vot fals se aplică amendă penală, iar cei în cauză sunt pasibili de închisoare între 6 luni şi 3 ani, dar şi interzicerea anumitor drepturi“, a declarat şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad, comisar Alexandru Tanco.

Serviciul 112 va prelua sesizări de nereguli în procesul electoral
O măsură nouă este aceea că pe parcursul procesului electoral cetăţenii pot sesiza la 112 evenimentele de natură electorală. În ziua alegerilor, în dispeceratele de urgenţă 112 sunt desemnate persoane specializate pentru preluarea apelurilor de natură electorală. „Va exista un operator special în dispeceratul 112 care va prelua acest tip de sesizări. În judeţ şi municipiu există echipe de cercetare în urma sesizărilor primite. Se va acţiona un comandament operaţional pentru sesizări. În cazul în care vor fi probleme cum este turismul electoral vom cunoaşte toate deplasările făcute în grup şi vom interveni“, a concis şeful Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad.
În privinţa neregulilor existente până acum în procesul electoral, conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Arad susţine că au fost soluţionate majoritatea cazurilor în afară de trei, două fiind cazuri de furturi de bannare şi o sesizare de tâlhărie asupra unui vicepreşedinte de secţie de votare din judeţ. Călin Bibarţ susţine că în judeţ nu au fost înregistrate incidente, în afara unor cazuri de rupere şi dezlipire de afişe ori de aplicare a acestora acolo unde legea nu permite. De asemenea, detalii despre modalitatea de votare vor fi prezentate în cursul săptămânii viitoare.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • 120 de firme la Ar-Medica

Organizatorii şi expozanţii au pregătit pentru vizitatori numeroase premii şi surprizeÎn cadrul târgului organizat la Expo, vineri va fi realizat, în premieră, un implant de mărire a buzelor.
De joi începe a XVI-a ediţie a târgului Ar-Medica - târg internaţional de medicină, aparatură medicală, aparatură de laborator, farmacie, stomatologie, ortopedie şi servicii conexe, organizat de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Arad. Vor fi prezente 120 de firme - reprezentând producători, importatori şi distribuitori - din România, Austria şi Ungaria care vor expune ultimele noutăţi în domeniul medical. Expo Arad Internaţional în colaborare cu Colegiul Farmaciştilor, Colegiul Medicilor Arad, Colegiul Medicilor Dentişti şi Ordinul Asistenţilor Medicali şi Moaşelor din România organizează pe toată perioada târgului conferinţe tematice; în urma participării la aceste programe ştiinţifice stomatologii obţin 40 de credite EMC, farmaciştii 40 de credite EPC, asistenţi medicali şi moaşele obţin 12 credite EMC, iar medicii generalişti şi cei de familie obţin 15 credite EMC. Organizatorii şi expozanţii au pregătit pentru vizitatori numeroase premii şi surprize. În premieră la Ar-Medica, vineri 6 noiembrie după ora 16 va fi realizat un implant de mărire a buzelor şi o intervenţie de îndepărtare a tatuajului (prima şedinţă fiind gratuită). Pe toată perioada evenimentului Crucea Roşie oferă vizitatorilor consultaţii gratuite.

G. K. - Jurnal Arădean

  • La Dezna se investeşte în drumuri şi şcoli

Potenţialul turistic al comunei Dezna este unul de excepţieO comună relativ mică, cu o populaţie de aproximativ 1.500 de persoane Dezna a cunoscut o dezvoltare importantă în ultima perioadă. Sub administrarea primarului Maria Pop, în comună s-au depus o serie de proiecte şi s-au început mai multe lucrări.
În comună funcţionează un Spital de recuperare Neuromotorie cunoscut în întreaga regiune, iar pentru facilitarea accesului spre acesta, s-a început reabilitarea străzii Speranţa, care face legătura între Drumul Judeţean şi spital. „La spital vin oameni din întreaga ţară. Drumul de acces era destul de degradat şi în acest sens am depus un proiect pentru reabilitarea acestuia, lucrările fiind în curs de execuţie”, ne explică Maria Pop, primar Dezna. De asemenea s-au făcut lucrări de reabilitare în incinta Căminului Cultural din Laz, iar la Căminul din Dezna s-a amenajat un club pentru tineri, unde pot juca diferite sporturi şi pot desfăşura diferite activităţi cultural-artistice.

Şcoală curată cu necesarul de lemne de foc asigurat
Pe Şcoala din localitate s-a pus un accent sporit, aici la începutul anului şcolar realizându-se lucrările de igienizare, pentru ca elevii să îşi găsească şcoala curată şi primitoare. Mai mult, au fost asigurate lemnele necesare pentru încălzirea sălilor de clasă pentru a nu exista probleme pe timpul iernii. Şi elevii care învaţă aici sunt foarte activi, desfăşurând o serie de activităţi educative. Pentru ecologizarea zonei, elevi din Dezna alături de colegi de la Şcoala din Sebiş au participat la acţiuni de salubrizare a Văii Deznei, fiind bucuroşi că pot ajuta şi ei la protejarea mediului înconjurător.

Drumuri şi podeţe reabilitate
Tot în comună s-au făcut mai multe podeţe care fac legătura între drumurile principale şi drumurile agricole pentru ca localnicii să aibă acces mai uşor în acele zone, pe timp nefavorabil. Şi drumurile comunale Buhani - Neagra şi Dezna - Slatina de Criş vor fi reparate, prin bani primiţi de la Consiliul Judeţean. „Cel mai mare accent l-am pus pe reabilitarea drumurilor, considerându-le printre cele mai importante. Deoarece aici nu era reţea de canalizare am realizat un proiect pe care l-am şi câştigat care prevede introducerea reţelei în satele Dezna, Neagra şi Slatina de Criş”, explică primarul. Pentru canalizare a fost amenajată deja staţia de epurare, proiectul câştigat de Primăria Dezna depăşind 4 milioane de lei. În Buhani s-a realizat alimentarea cu apă potabilă, oamenii beneficiind acum de toate condiţiile necesare.

Potenţial turistic deosebit
Potenţialul turistic al comunei Dezna este unul de excepţie. Dintre obiectivele turistice ale comunei fac parte ruinele cetăţii Dezna (sec. al XIII-lea -XVII-lea), Biserica ortodoxă din satul Dezna ce poartă hramul “Pogorârea Sfântului Duh” - menţionată pentru prima oară în anul 1318, urmele unei cetăţi de piatră datate din secolul al XIII-lea, un castel neoclasic datând din secolul al XIX-lea, cele două troiţe, ruinele topitoriei de fier de la Răschirata...

Simina Roz - Observator


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]