Stirile Zilei
Luni, 4 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Consilierii au votat un nou imprumut

Consilierii locali au votat proiectul privind accesarea unui nou credit in valoare de 13 milioane de euroConsilierii locali municipali au votat la sfarsitul saptamanii trecute proiectul cu privire la accesarea unui nou credit de la BERD, in valoare de 13 milioane de euro.
Proiectul a trecut cu 14 voturi „pentru” si doua „impotriva” (Teodora Hotaran si Claudiu Cristea).
Consilierul Claudiu Cristea a fost singurul care a cerut lamuriri cu privire la acesti bani. Acesta a intrebat de ce nu s-a prevazut in buget banii necesari cofinantarii primei parti a lucrarii. Mai mult de atat, consilierul a spus ca Primaria Arad nu a avut o viziune clara cand a accesat primul credit BERD, de 20 de milioane de euro. Primarul Aradului a precizat, ca raspuns, ca acest nou imprumut a fost solicitat initial de primarie pentru executarea altor lucrari, pentru care nu erau bani. Edilul a mai afirmat ca reprezentantii Bancii au fost cei care au propus ca banii sa fie dati pentru etapa a doua a lucrarilor la liniile de tramvai, prin semnarea unui act aditional la contractul initial. „In bugetul din acest an exista o parte din cofinantare, in valoare de 6,7 milioane de euro, partea noastra pana la 9,7 milioane, restul putand fi platit pana in 2010. BERD a realizat un audit pozitiv, iar municipalitatea primeste numai laude”, a declarat primarul Gheorghe Falca. Astfel, banii pusi deoparte de primarie pentru cofinantarea etapei I a lucrarilor BERD vor fi indreptati spre alte investitii din municipiu, cum ar fi reabilitarea strazii Renasterii.
Dupa lamuririle aduse de primar si cateva amendamente referitoare la exprimarea folosita in proiect, consilierii au trecut la vot, fara alte interventii. Edilul sef al Aradului a anuntat ca in aceasta saptamana consilierii vor fi din nou chemati pentru a vota indicatorii tehnico-economici pentru cea de-a doua etapa a lucrarilor, pentru ca vineri reprezentantii Primariei sa se deplaseze la Bucuresti in scopul obtinerii avizului de la Ministerul Finantelor pentru acest nou imprumut. De la sedinta CLM de joi au lipsit din opozitie consilierii Tiberiu Dekany, Cristian Moisescu, Dorel Popa si Dorel Caprar.

Persoana juridica la conducerea CTP
De asemenea, in sedinta ex-traordinara a Consiliului Local Municipal de la sfarsitul saptamanii trecute, conform prevederilor contractului de imprumut extern incheiat cu Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, s-au votat cateva modificari la actul constitutiv al SC Compania de Transport Public SA. Modificarile se refera la faptul ca administrarea societatii va fi asigurata de un Consiliu de Administratie, format din trei administratori (acum sunt 7 membri in C.A.). Doi dintre acestia vor fi administratori, persoane fizice, temporari si revocabili si vor fi numiti si inlocuiti exclusiv de adunarea generala. Cel de-al treilea administrator, persoana juridica, va fi numit de catre adunarea generala, ca urmare a unei licitatii internationale organizate de societate, in colaborare cu Municipiul Arad si va lucra, in baza unui contract de management, conform caruia va avea o putere de decizie si o remuneratie diferita de a celorlalti administratori, indeplinind, de drept, printr-un reprezentant desemnat, si functia de presedinte al Consiliului de Administratie. Durata contractului de management nu va putea depasi durata mandatului actual al Consiliului de Administratie. Totodata, functia de presedinte al Consiliului de Administratie revine, de drept, administratorului persoana juridica si va fi indeplinita prin reprezentantul desemnat de aceasta. Proiectul mai prevede si alte modificari, iar doi dintre consilieri (Teodora Hotaran si Claudiu Cristea) nu au fost de acord cu acesta, unul votand impotriva si unul abtinandu-se.
Teodora Hotaran a cerut in sedinta amanarea unei discutii pe marginea acestui proiect de hotarare, avand in vedere ca se asteapta un raport referitor la eficientizarea CTP. Claudia Macra, city managerul Aradului le-a spus consilieriilor ca este vorba deocamdata doar de o modificare de principiu, urmand ca luna viitoare sa se introduca pe ordinea de zi si raportul in cauza. Pana la urma proiectul a obtinut 14 voturi „pentru”, chiar daca o parte din consilieri considera ca solutia ar putea fi schimbarea managementului Companiei, pana cand se va ajunge la un rezultat pozitiv si nu aducerea concurentei la conducerea CTP.

Claudia Untaru - Glasul Aradului

  • Aproape 200 de apartamente ANL din Arad sunt de vanzare!

Locuintele ANL vor putea fi cumparate de catre chiriasiAgentia Nationala pentru Locuinte (ANL) demareaza procesul de vindere a apartamentelor si la Arad. Este vorba despre aproape 200 de apartamente din municipiu, care intra in aceasta procedura. Primaria a fost consultata in aceasta privinta, iar intr-una dintre sedintele Consiliului Local Municipal, apartamentele vor fi transferate de la municipiu, pentru a putea fi vandute, iar banii vor putea intra in circuitul ANL. Conform calculelor la nivel de tara, banii obtinuti vor putea fi folositi pentru construirea unor alte blocuri.
Chiriasii vor putea asadar sa-si cumpere apartamentele ANL in care locuiesc, insa numai dupa evaluarea acestora. Avand in vedere perioada grea din punct de vedere economic pe care o traversam, multi dintre acesti chiriasi s-ar putea sa nu-si permita o asemenea achizitie, deoarece bancile sunt mult mai restrictive in privinta acordarii unui imprumut.

Dana Mirea - Observator

  • Paziti-va de gripa porcina!

In Arad nu a fost semnalat nici un caz de gripa porcinaAradul s-a aflat, la sfarsitul saptamanii trecute, pret de cateva ore, sub panica gripei porcine.
Un copil de un an si jumatate din Sambateni care s-a intors, recent, impreuna cu mama sa, din Portugalia, prin Spania, s-a prezentat la medic, avand simptomele unei afectiuni respiratorii. Dat fiind ca micutul a tranzitat o tara in care au fost semnalate cazuri de gripa porcina, medicii i-au luat probe de sange pentru a vedea daca nu e vorba cumva de un nou caz. In cele din urma, suspiciunea privind imbolnavirea prin gripa umana cu noua tulpina de virus a fost infirmata. Medicii au stabilit ca micutul suferea de o banala rinofaringita virala, care evolueaza fara febra.
Teama imbolnavirii de gripa porcina ramane, insa, o problema de actualitate ce trebuie tratata cu maxima seriozitate si responsabilitate. Insusi ministrul Sanatatii, Ion Bazac, a anuntat, astazi, ca sistemul sanitar romanesc este pregatit in cazul unei posibile pandemii. „Vreau sa anunt oficial ca in acest moment nu exista niciun caz de imbolnavire cu virusul AH1N1 si nu exista niciun caz de suspiciune. Pana astazi la ora 12.00 nu se confirma prezenta virusului pe teritoriul Romaniei, dovada ca sistemul de sanatate publica functioneaza rapid si eficient", a spus ministrul.
In prezent Ministerul Sanatatii are capacitatea de a trata 460.000 de persoane cu medicamente antivirale. Este un stoc de medicamentele tampon, suficient pentru situatia actuala. Romania are capacitatea prin Institutul Cantacuzino, de a produce vaccinul in cel mult trei luni de la izolarea tulplinii la nivel international. Joi, la Luxemburg, OMS a declarat in fata ministrilor sanatatii ca este capabila in jurul datei de 20 mai sa izoleze tulpina si la jumatatea lunii august poate incepe productia vaccinului. Astfel, primele doze de vaccin ar putea pe piata in luna septembrie.
Potrivit ministrului, Institutul Cantacuzino poate produce imediat prima transa de doua milioane de doze.
Ion Bazac a anuntat ca autoritatile au luat o serie de masuri de prevenire. „Decizia administrarii antiviralelor trebuie sa apartina medicilor. Antiviralele luate preventiv nu sunt eficiente", a avertizat ministrul care a sfatuit populatia sa se spele pe maini cat mai des si sa se evite aglomeratia tocmai pentru a se preveni imbolnavirea.

D. D. - Jurnal aradean

  • Putina lume la Strand

Fata de anii trecuti, in primele zile de la deschidere, la Strandul Neptun a fost lume mai putinaDoar cativa aradeni au ales sa se relaxeze ieri la Strandul „Neptun”, in jurul orei 13. Doamna de la bilete ne-a spus ca vanzarea e destul de slaba, insa cam asa e la inceputul fiecarui sezon. La delimitarea dintre cele doua zone, Zona I si Zona II, nu statea nimeni pentru a verifica biletele, dar vor sta incepand de azi. Aparatele care ar trebui sa vizualizeze abonamentele si biletele, inca nu functioneaza. De la administratia Strandului ni s-a spus ca peste o saptamana ar putea sa fie folosite. Putina lume la plaja, si mai putina in apa, puteai sa-i numeri pe degetele de la maini. Apa din bazinul cu bila este acoperita de puf, iar pe fundul tuturor bazinelor este mizerie, nisip. Se pare ca se asteapta punerea in functiune a unor filtre speciale.
Apa din bazinul mijlociu era destul de calda, la fel in cel pentru copii. In acesta din urma am gasit insa cativa adulti, fara copii, care ignorau regulamentul de la Strand, conform caruia adultii nu au voie sa intre in bazinul pentru copii.
Am fost imediat abordati de un cuplu de pensionari care a inceput sa se planga de preturile mari de la abonamente si ni s-a atras atentia ca sezlongurile (care in aceste zile au putut fi folosite in mod gratuit), zac la intrare intr-un morman: „Anul trecut daca veneai la ora asta, nu mai gaseai niciunul. A venit foarte putina lume din cauza preturilor exagerate! Macar daca puneau 200 de lei la abonament, nu 400!”
De la administratie ni s-a spus ieri ca in cursul saptamanii s-au vandut peste 500 de abonamente: 80 cu 400 de lei, 120 cu 130 de lei pentru Zonele II, III si IV, iar restul reprezinta abonamentele cumparate cu 100 de lei (abonament redus). Pentru casutari fusesera eliberate 90 de abonamente gratuite.
In ceea ce priveste incasarile din bilete, pana sambata dimineata fusesera incasati 9.500 de lei.
La terase „prezenta” era si mai redusa. Proprietara unei terase, Laura Dumbrava, ne-a spus ca inca nu se sperie, pentru ca este abia inceputul sezonului. Peste cateva saptamani se va putea vedea daca tarifele marite vor influenta vanzarile.

Dana Mirea - Observator

  • Spectacol aviatic la Siria

La Siria a avut loc un impresionant miting aviaticRespectand traditia, la Siria, a avut loc un miting aviatic de exceptie.
Zeci de piloti, dintre cei mai experimentati din tara, au facut demonstratii impresionante, care i-au lasat pe cei prezenti cu gura cascata. Printre ei, la mica distanta, pe dealul Siriei, s-au aflat si parapantistii, care au participat la o noua etapa de campionat national.
In fiecare an, de 1 mai, pasionatii zborurilor demonstrative, dar si parasutistii si parapantistii, se strang la Arad, pe aerodromul din Siria si la Cetatea localitatii, pentru a se intrece in acrobatii. Intalnirea profesionistilor intr-ale zborurilor demonstrative a ajuns cunoscuta si peste hotare, astfel ca la Siria au ajuns si pasionati din alte tari ale Europei, care au venit sa isi prezinte aeromodelele.
Cum timpul a fost favorabil si a tinut cu organizatorii, zeci de oameni au venit sa vada spectacolul, ba unii chiar sa incerce sa zboare.
„Am venit cu familia, cum de altfel, venim in fiecare an. Asa ceva nu ai ocazia sa vezi zilnic. Am avut ocazia sa si incercam un aparat de zbor, de mici dimensiuni si a fost o experienta senzationala”, a povestit Mircea C., prezent la Siria pentru acrobatiile in aer.
In timp ce urmareau mittingul, spectatorii s-au delectat cu mititei, bere sau racoritoare.

Anca Barbura - Glasul Aradului


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]