Ştirile Zilei

Miercuri, 4 noiembrie 2009
Ştirile TVA aici
  • Numărul cazurilor de gripă nouă în Arad în continuă creştere: alte şase persoane contaminate cu virusul H1N1!

La Arad au fost depistate alte şase persoane contaminate cu virusul H1N1La doar o zi de la confirmarea primelor trei cazuri de gripă nouă în Arad, alte şase persoane au fost depistate contaminate cu virusul H1N1. Dintre acestea, trei sunt colegi de servici cu cei trei arădeni depistaţi luni. De asemenea, mai există trei persoane care au fost confirmate: un medic epidemiolog care s-a aflat în contact cu focarul de infecţie, un elev de 17 ani de la un liceu din Arad şi un tânăr englez, care a tranzitat Aradul. Toate cele nouă persoane sunt izolate la domiciliu, starea lor de sănătate fiind bună.
Reprezentanţii Prefecturii Arad şi cei ai Direcţiei de Sănătate Publică au luat măsuri stricte la spitalele din municipiul şi judeţul Arad, în şcoli, vămi, precum şi la instituţiile care au relaţii cu publicul. Începând din această săptămână, toate unităţile spitaliceşti au intrat în carantină, ceea ce înseamnă că vor fi limitate vizitele la bolnavi şi va fi restricţionat numărul aparţinătorilor care vor avea acces în spital. De asemenea, în Unităţile de Primiri Urgenţe, vor fi organizate fluxuri separate pentru triajul bolnavilor cu gripă. Ministerul Sănătăţii va elabora un Ordin prin care toţi medicii de familie vor fi mobilizaţi la acţiunea de vaccinare cu virusul pandemic. Tot începând din această săptămână, vor fi distribuite medicamente antivirale şi către spitalele de boli infecţioase judeţene, pentru acţionarea în caz de urgenţă Din bugetul Ministerului Sănătăţii, va fi repartizată, în următoarea săptămână, suma de 27.000.000 lei către spitalele din zonele afectate şi direcţiile de sănătate publică, pentru achiziţionarea materialelor de protecţie (măşti), dezinfectanţi, benzină pentru transportul probelor etc. Vaccinarea antigripală cu vaccinul pandemic va începe la sfârşitul lunii noiembrie, data estimată fiind 26 noiembrie. Ministerul Sănătăţii a renunţat la achiziţia celor 1.000.000 de doze de vaccin gripal pandemic din piaţă, deoarece toate ofertele primite până astăzi aveau ca termen de distribuţie anul 2010. Vaccinul pandemic va fi utilizat doar de către specialiştii implicaţi în campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii şi nu va fi disponibil în farmacii. Primele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru vaccinarea personalului medico-sanitar şi pentru cea a elevilor de liceu şi a studenţilor din cele două mari focare - Iaşi şi Bucureşti. O parte din cele 1.300.000 de doze vor fi utilizate pentru imunizarea personalul angajat în cadrul poliţiei de frontieră de la graniţa cu Ucraina şi a locuitorilor din satele din zonă. De asemenea câte 50.000 de doze vor fi repartizate centrelor universitare din Craiova, Cluj, Timişoara, Târgu Mureş, Constanţa şi Braşov pentru începerea vaccinării.

A. M. C. - Observator

  • DN 79, reparaţii la modernizare

Straturile de asfalt turnate pentru modernizarea drumului au cedat dejaStraturile de asfalt turnate pentru modernizarea drumului au cedat deja, deşi au o vechime de trei luni.
Circulaţia pe DN 79 dă în continuare şoferilor dureri mari de cap. Nici nu au început bine lucrările de modernizare ale drumului care leagă Aradul de Oradea, că deja au şi apărut probleme la asfaltul proaspăt turnat. Porţiunea de drum care a trecut deja prin aşa-zisul proces de modernizare este plină de gropi şi de denivelări. Şi asta după trei luni în care s-a muncit zilnic, iar întreg drumul a fost o coadă interminabilă, din cauza lucrărilor circulându-se în anumite segmente pe un singur sens de mers.

Certaţi de Regie
În cazul acestor lucrări care au cedat deja s-a autosesizat Regia de Drumuri Naţionale Timişoara, care conduce lucrarea de modernizare a DN 79. „Drumarii” le-au cerut reprezentanţilor firmei care se ocupă de asfaltarea şoselei să refacă întreaga lucrare din fondurile proprii. În contractul încheiat între Ministerul Transporturilor şi firma Astaldi se stipulează faptul că, dacă în decurs de 24 de luni de la finalizarea lucrării, asfaltul cedează, societatea desemnată să modernizeze drumul va trebui să facă reparaţiile din fonduri proprii. Nu a fost nevoie nici măcar de recepţia lucrării pentru ca denivelările să apară în carosabil.

Astaldi se apără
Reprezentanţii firmei Astaldi recunosc greşeala şi spun că o vor remedia, dar până atunci trebuie să găsească o cauză la neregulile referitoare la asfaltul turnat pe DN 79. Momentan, nu se ştie de ce acesta nu rezistă şi cedează sub presiunea maşinilor care circulă. O altă problemă pe care trebuie să şi-o pună cei de la firma italiană se referă la termenul de execuţie al modernizării. În contract este specificat faptul că în 24 de luni de la data începerii lucrărilor întregul drum, în lungime de 115 kilometri, trebuie predat nou-nouţ. Acum muncitorii vor trebui să recupereze cele trei luni pierdute pe segmentele de drum care au cedat deja.

Probleme de DN 7
DN 7, care face legătura între Nădlac, Arad şi Deva este un alt drum modernizat în acest an. Deşi deocamdată nu sunt probleme extreme, pe unele porţiuni stratul de asfalt începe să cedeze, iar marginile şoselei sunt denivelate. Şi în acest caz constructorul a înaintat un termen de garanţie pentru lucrare, urmând să refacă reparaţiile gratuit.

A. G. - Jurnal Arădean

  • Rata şomajului înregistrată la Arad dă semne de creştere în prag de iarnă

Ofertele de pe piaţa muncii sunt scăzuteOfertele de pe piaţa muncii sunt scăzute iar pentru perioada următoare sunt anunţate la AJOFM alte zeci de disponibilizări
Rata şomajului la nivel de Arad este de 6,0%, iar şomajul feminin depăşeşte totalul şomajului cu un procent, fiind de 6,1%. Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă totalizează un număr de 13.039 de şomeri, din care, 6.194 sunt femei.
Deşi reprezentanţii AJOFM susţin că numărul concedierilor colective nu mai atinge nivelul lunilor trecute şi că angajatorii încearcă tot mai mult să evite dispensarea de per­sonal, numărul mare de şomeri con­tinuă să rămână o problemă. Din cei peste 13.000 de oameni fără venituri, 6.194 sunt femei şi 6.845 sunt bărbaţi. Din aceştia, 6.927 de persoane provin din mediul urban, cu 3.471 de femei şomere şi 3.456 de bărbaţi şomeri, iar 6.112 din mediul rural, cu 2.723 de femei fără loc de muncă şi 3.389 de bărbaţi.
Municipiul Arad are în prezent 3.898 de persoane fără servicu, iar restul de şomeri până la numărul de 13.039 provin din mediul rural.

Prognoze sumbre
Prognozele pentru următoarea perioadă sunt şi mai sumbre în condiţiile în care, în prezent se iau în considerare posibile concedieri în instituţiile de stat. De la mijlocul lunii octombrie 2009 au fost anunţate la Agenţia Judeţeană de Ocupare a Forţei de Muncă, pentru perioada Noiembrie 2009-Decembrie 2009 un număr de 139 disponibilizări. Dacă agenţii economici nu îşi vor reconsidera deciziile de concediere a personalului, în apropiere de sărbătorile de iarnă, 83 de angajaţi din domeniul agriculturii, vânătorii şi ser­viciilor anexe vor fi disponibilizaţi. De asemenea, din totalul reducerilor de personal anunţate, 56 salariaţi din domeniul activităţii de peisagistică şi servicii pentru clădiri vor fi concediaţi.

Sandra Stoler - Glasul Aradului

  • Simfonic cu nume de marcă

În cadrul concertului simfonic vor fi interpretate lucrări din creaţia compozitorilor Mihail Glinka, Frantisek Kramar şi Alexandr BorodinLucrări din creaţia compozitorilor Mihail Glinka, Frantisek Kramar şi Alexandr Borodin.
Kamarinskaia, fantezia pentru orchestră pe teme din cântece şi dansuri nupţiale, creată la începutul simfonismului rus (1848), de Mihail Ivanovici Glinka deschide concertul de joi, de la ora 19.00, al Filarmonicii. Dirijat de Cristian George Neagu, programul îşi propune în integralitatea lui să ocupe spaţiul destinat audiţiei cu numere de marcă ale repertoriului slav.
Adăugând la această temperamentală pagină simfonică, experimentele orchestrale ale Simfoniei a II-a de Alexandr Borodin, cea mai bine cotată creaţie din analele celebrului grup de la Sankt Petersburg (Grupul celor Cinci), iniţiatorul programului vizează sub toate aspectele reuşita prestaţiei orchestrale.
Punct central al desfăşurătorului de program, numărul concertant al serii este un ópus de interes pentru admiratorii literaturii pentru suflători. Concertul pentru clarinet şi orchestră în mi bemol major a boemianului Frantisek Kramar, identificat în peisajul clasicismului vienez sub forma germanizată a numelui său (Franz Krommer) şi considerat în epocă un adevărat rival al lui Ludwig van Beethoven, este astăzi o constantă în programele clarinetiştilor lumii.
Lucrarea va putea fi ascultă în interpretarea prim clarinetistului orchestrei simfonice, Dan Chiş, cel care şi-a asumat de-a lungul anilor repertoriul standard destinat instrumentului de Wolfgang Amadeus Mozart, Carl Maria von Weber sau François Devienne.

C. D. - Jurnal Arădean

  • Locuitorii judeţului se bat pentru ajutoarele de încălzire

Din ce în ce mai mulţi arădeni solicită ajutoarele pentru încălzireDin ce în ce mai mulţi arădeni au nevoie de ajutor pentru a-şi cumpăra lemne
Venirea frigului îi face pe arădeni să bată drumurile către primăriile din judeţ în încercarea de a obţine izbăvitorul ajutor de încălzire, care îi va face să treacă mai uşor iarna.
La Sântana, din cei 13.200 de locuitori ai oraşului, nu mai puţin de 600 au depus cerere la primărie, pentru ajutorul care va veni de la stat. „Cum perioada de depunere a cererilor res­pective nu s-a încheiat încă, estimăm că vom avea aproximativ 2.000 de solicitări până la final. Deo­camdată au venit doar oamenii cu venituri mici, noi luând cererile doar de la cei care câştigă până la 425 de lei de persoană pe lună. Cele mai multe dosare au fost depuse pentru lemne, dar avem solicitări şi pentru gaz”, a declarat primarul Viorel Enache. Acesta explică numărul mare de cereri prin faptul că locuitorii oraşului câştigă destul de puţin. „Conform prevede­rilor în vigoare, pentru a putea be­neficia de sprijin pentru încălzire, o familie de cinci persoane nu poate avea un venit mai mare de 2.100 de lei, or, în cazul unor astfel de familii, cu copii mulţi, doar o persoană lucrează”, a completat edilul.

Au lăsat telefonul şi adresa
Din cei 13.500 de locuitori câţi are Pecica, nu mai puţin de 394 au solicia­tat sprijin din partea statului. „Momentan preluăm cereri, doar din partea familiilor care au un venit mai mic de 425 de lei pe persoană, deoa­rece actul normativ prin care s-a majorat plafonul la 615 lei nu a fost încă publicat în Monitorul Oficial. În aceste condiţii, am luat adresa şi numărul de telefon de la cei aproximativ 50 de localnici care s-ar încadra în noul plafon şi care au trecut deja pe la Primărie. Odată cu majorarea limitei până la care se acordă ajutorul, estimăm că vom avea încă 400 de dosare în plus”, spune primarul Petru Antal.
La rândul său, viceprimarul oraşului Nădlac, Sorin Sproch, susţine că 666 localnici au cerut ajutor pentru lemne, 17 pentru energie termică şi 26 pentru gaz. „În comparaţie cu anul trecut, numărul solicitărilor este mult mai mic. La lemne, cererile sunt la jumătate faţă de 2008, dar ca urmare a majorării plafonului, estimăm o creştere a numărului de cereri”, a declarat viceprimarul. În ceea ce priveşte Lipova, aici situaţia este mult mai bună fiind depuse doar 100 de solicitări.

Banii sunt aşteptaţi la sfârşitul lunii
Nici locuitorii de la sate nu stau mai bine cu banii. Conform celor declarate de primarul Ştefan Muscă, din cei 2.000 de locuitori ai comunei Olari, nu mai puţin de 275 au solicitat înscrierea pe lista pentru ajutoare. „Am luat cererile de la toată lumea, pentru că nu ştim exact care e cuantumul venitului până la care se dă sprijinul, 425 de lei sau 615 lei. În ceea ce priveşte banii pe care-i va primi fiecare, suma variază, în funcţie de venit, între 80 de lei şi 275 de lei. Vorbim aici de banii aferenţi pe cinci luni, cu toate că oamenii îi vor primi în rate, în fiecare lună. Sperăm ca pe 20 să vină prima tranşă”, susţine Muscă.

Un sfert din comună are nevoie de ajutoare
Ioan Crişan, primarul comunei Vladimirescu estimează că aproximativ 3.000 de persoane au nevoie de ajutorul venit de la stat. „Din datele noastre, în jur de 11,1% din locui­torii comunei îşi vor depune cererile pentru încălzirea cu lemne şi 15% pentru gaz”, susţine primarul. În aceste condiţii, rezultă că un sfert din săteni vor avea nevoie de ajutorul statului pentru a se putea încălzi.
„Deocamdată au fost depuse 333 de cereri pentru lemne, 391 pentru gaz şi 37 pentru ajutor social. La gaz se dă între 62 de lei şi 262 de lei pe lună, iar la lemne, între 31 şi 54 de lei pe lună, cu menţiunea că, persoanele care se încălzesc cu gaz nu primesc banii în mână, ci se face un tabel, iar furnizorul le va scădea suma primită de la stat din factură”, a încheiat Crişan.

Lucian Serban - Glasul Aradului


Căutare în arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Colectivul de redacţie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Truţiu Florin.


O parte din ştirile Virtual Arad News au fost preluate şi din următoarele surse: Agenţia Mediafax, Ziarul Jurnal arădean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Ediţia de Vest), România Liberă, Astra Aradeană, Ziarul Glasul Aradului, TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Ştiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de ştiri] [Agenda telefonică] [Publicitate] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta oraşului]
[Informaţii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localităţi din Arad] [Despre noi]