Stirile Zilei
Luni, 5 ianuarie 2009
Stirile TVA aici
  • Aerogara din Arad trebuie demolata si reconstruita pana in 2011, cu 40 de milioane de euro

Aerogara Arad trebuie sa fie modernizata si extinsa pentru a putea procesa un numar mai mare de pasageriAeroportul din Arad dateaza din 1936, de cand s-a finalizat constructia actualei aerogari, iar pista din 1953. Pentru a putea raspunde la noile exigente si norme din domeniu si a fi parte dintr-o economie de piata in expansiune este nevoie permanenta de fonduri.
Consiliul Judetean Arad a sprijinit Aeroportul Arad, dar in timp au aparut nevoi noi, cu investitii costisitoare, care necesita sume importante de bani.
Modernizarea si extinderea aerogarii este o lucrare foarte importanta deoarece aceasta nu este proiectata sa proceseze decat un numar restrans de pasageri. Extinderea pistei va permite primirea unor avioane de capacitate mare, care nu pot ateriza/decola din cauza lungimii necorespunzatoare a pistei.
Numeroasele investitii necesare nu pot fi realizate din bugetul Consiliului Judetean Arad, iar capacitatea economica a societatii nu permite derularea unor astfel de investitii, de aceea s-a realizat evaluarea aeroportului, in vederea atragerii unor investitori privati. Acestia insa nu par a fi interesati de societatea din Arad, iar sperantele pentru 2009 sunt extrem de fragile in conditiile in care criza financiara isi va ascuti si mai tare coltii.

130.000 de pasageri in 2008
2008 a fost un an bun pentru aeroportul din Arad, din punct de vedere al numarului de pasageri si al investitiilor, insa in 2009 nu sunt prea multe sanse ca aceste performante sa se repete. Cea mai mare companie aeriana low cost din lume, Ryanair, si-a retras cursele Arad-Bergamo, dupa doar patru luni de operare. Acest lucru a reprezentat o lovitura destul de puternica pentru societatea aradeana.
In anul care tocmai s-a incheiat au fost realizate urmatoarele obiective: banda de bagaje, atat pentru sala de plecare, cat si pentru sala de sosire, banda pentru incarcat avionul, extinderea aerogarii cu 250 de metri patrati (80.000 de euro), s-au efectuat reparatii de intretinere, colmatarea rosturilor (200.000 de euro), asfaltarea platformei vechi in partea de remiza auto si in fata aerogarii (din venituri proprii). Consiliul Judetean a participat si el cu 100.000 de euro. A fost un an foarte bun, dupa cum il caracterizeaza Dan Balacel, directorul aeroportului. Au fost inregistrati peste 130.000 de pasageri, un numar aproape dublu fata de anul precedent. Directorul spune ca acest lucru este rezultatul dezvoltarii fara precedent a orasului, fapt care genereaza trafic de calatori. Cursele de Antalya din vara au fost cele mai solicitate, insa cursa de Barcelona in perioada iernii a fost amanata din cauza lipsei pasagerilor, dar a fost reprogramata incepand cu luna aprilie pentru toata vara. Anul 2009 nu va aduce insa companii aeriene noi, din cauza crizei care afecteaza si acest domeniu.

Turn de control nou in 2009
Aeroportul si-a transmis solicitarile catre Consiliul Judetean pentru a stabili bugetul, de aceea a fost realizat un studiu de fezabilitate, iar peste cateva luni se va trece la proiectarea unui turn de control nou care va costa 900.000 de euro. Aceasta este prima masura care trebuie luata pentru a nu pierde traficul atunci cand se va demola vechea aerogara. De fapt, pana in 2011, Aradul trebuie sa detina o aerogara noua, care sa indeplineasca toate conditiile de autorizare, altfel risca sa nu mai beneficieze de chartere, pe perioada de vara, spre destinatiile non Schengen. De aceea, principalul obiectiv este construirea acestui turn in afara aerogarii, iar intrarea in aeroport va fi si ea degrevata, pentru a putea fi demolata vechea aerogara.
Licitatia pentru aerogara va avea loc anul acesta si va necesita 6-8 milioane de euro in prima faza, pentru o constructie de 6.000 de metri patrati. Dezvoltarea va fi modulara si va aduce un numar de 500.000 de pasageri, ne spune Dan Balacel. Pasagerii vor fi mutati la terminalul cargo in perioada lucrarilor. In ceea ce priveste banii, acestia vor veni din fonduri structurale, prin Ministerul Transporturilor, cel putin asa spera Dan Balacel, pentru ca investitorii privati nu par incantati de o asemenea „afacere”.
Deocamdata se poate observa, din statisticile locale, ca pasagerii care pleaca sunt mult mai putini decat cei care vin. Din ce in ce mai putini. „Vin in tara cu toate bagajele, din Spania in special. Criza ii face sa revina definitiv”, spune Balacel.

Nu s-a discutat despre un aeroport comun cu Timisoara
Ce se intampla totusi cu planurile locale, dar si guvernamentale, asa cum reiese din programul de guvernare, pentru un aeroport comun cu Timisoara, care ar urma sa fie construit la Vinga sau Ortisoara, dupa cum afirma recent si Gheorghe Falca?
Directorul aeroportului din Arad nu cunoaste nimic concret despre acest lucru si nu a comunicat cu omologul de la Timisoara pe aceasta tema. „Sa vedem juridic cum ar putea sa fie posibil. S-a incercat acelasi lucru la Baneasa si Otopeni, dar nici acolo nu s-a intamplat mare lucru. Varianta cu un aeroport la Vinga e de 15 ani. Eu nu vad rostul unei astfel de variante; la Arad s-au facut investitii, la Timisoara la fel. Depinde cine va da banii pentru toata treaba asta. Ca strategie pentru viitor nu e un lucru rau. N-am avut discutii intre noi, ca aeroporturi, nici cu presedintele Consiliului Judetean, dar ca perspectiva e un lucru bun. E nevoie de 40 de milioane de euro ca sa avem un aeroport standard, cu pista de 3.000 de metri. La Timisoara au deja pista de 3.500 de metri, tot timpul au facut modernizari. Ramane de vazut”. Se pare ca a fost deja depus dosarul la Ministerul Transporturilor pentru finantari de 40 de milioane de euro, pentru aerogara si extinderea pistei.
Deocamdata la Arad sunt doua zboruri pe zi dintre destinatiile Treviso, Valencia, Verona si cursele interne catre Bucuresti.
Gradul de ocupare al Terminalului Cargo este de 10%, deci nici traficul cu marfa nu este o solutie pentru aeroport. „De fapt volumul de marfa nu e foarte mare nicaieri in Romania. Raportul dintre export si import e de 1 la 10. Din cauza asta parte din marfa merge pe cursa de linie. Se face contract cu compania respectiva pentru a trimite un colet la Barcelona sau Bucuresti. Nu e un volum mare de marfa”.

Dana Mirea - Observator

  • Temperaturi polare la Arad

Judetul Arad se confrunta cu temperaturi scazute si ceataTemperaturile scazute si ceata au facut din intreg judetul Arad un mic colt al Polului Nord.
Meteorologii au anuntat temperaturi extrem de scazute, insa nici macar ei nu au anticipat gerul care o sa loveasca Aradul. Desi in noaptea de sambata spre duminica erau prognozate, cu trei zile inainte, temperaturi polare, putini au luat in seama atentionarile specialistilor. Nadlacul s-a confruntat cu o temperatura negativa record a acestui an, -20 de grade Celsius, in timp ce locuitorii municipiului au trebuit sa suporte o noapte in care mercurul termometrelor a urcat greu peste -17 grade Celsius.
Turistii aflati in statiunea Moneasa nu au scapat nici ei de ger, aici inregistrandu-se, in noaptea de sambata spre duminica, -18 grade. In zonele joase, din vestul extrem al judetului, un alt fenomen meteorologic a provocat panica, in special printre soferi: ceata. Pe DN 7, intre Arad si Nadlac, unde, in mod normal se circula cu viteze mari, mult peste limita legala, duminica dimineata s-a circulat cu 50-60 de kilometri pe ora, ceata densa fiind principala cauza.

Afectiuni medicale
Temperaturile scazute nu au facut inca victime, la sectia UPU nefiind nicio persoana care sa fi suferit degeraturi, insa medicii atrag atentia ca pot aparea multe complicatii din cauza frigului. Cardiacii sunt cei mai expusi la ger, acestia putand suferi inclusiv stopuri respiratorii, infarcturi sau preinfarcturi din cauza temperaturilor extreme. Totodata, frigul accentueaza crizele de astm si poate provoca hipotermie, manifestata prin frisoane, slabiciuni, ameteala si chiar pierderea cunostintei. In cazul copiilor, cele mai frecvente afectiuni sunt virozele, dar si pneumoniile. Marturie la acest fapt sta aglomeratia de la Unitatea de Primire Urgente Pediatrie a Spitalului Judetean. Cei mai multi copii adusi la spital sufera de viroze, o mare parte dintre acestia ramanand internati pentru tratament si supraveghere. Medicii ne sfatuiesc sa fim mai atenti la modul in care ne imbracam pentru a evita orice complicatie.
Batranii ar trebui sa evite sa iasa din casa dimineata devreme si seara, din cauza ca atunci temperaturile sunt foarte scazute. Bolnavii de inima trebuie sa poarte in permanenta nitroglicerina cu ei, iar, in cazul in care se simt rau, sa ia o tableta. Pentru a evita aparitia degeraturilor, extremitatile corpului trebuie sa fie bine protejate de frig. Oamenii trebuie sa poarte caciuli, fulare, manusi si incaltaminte cat mai calduroasa. Iar daca se intampla sa sufere orice forma de degeratura, acestia trebuie sa se prezinte la spital, deoarece afectiunea nu poate fi tratata acasa. Consumul de alcool ar trebui sa fie moderat sau inexistent, deoarece alcoolul dilata vasele sanguine, iar cei care au baut nu mai simt frigul, fiind predispusi la degeraturi.

Fructele ajuta
De retinut ca incaltamintea cu talpa groasa protejeaza mai bine impotriva gerului. Se recomanda, de asemenea, sa nu se stea foarte mult afara si sa se bea lichide calde, de preferat ceai, o data la doua ore. De asemenea, fructele si legumele, care contin o cantitate mare de vitamine, trebuie sa fie nelipsite de la fiecare masa.

A. G. - Jurnal Aradean

  • Podurile de pontoane, in pericol sa cedeze

Localnicii de la "Trei Insule" impreuna cu pompierii se chinuie sa sparga sloiurile de gheata care ameninta podul de pontoanePodul de pontoane care face legatura intre faleza raului Mures si intrarea in Strandul Neptun este in pericol de a se prabusi din cauza sloiurilor de gheata imense care s-au format in ultimele zile. „Situatia de la podul de pontoane este monitorizata din ora in ora. Deocamdata nu sunt probleme, deoarece podul de gheata format este stabil. Circulatia a fost oprita pe pod, inca de la sfarsitul sezonului estival, dar sunt in continuare persoane care il folosesc“, a declarat, Corina Draghici, purtatorul de cuvant al Primariei municipiului Arad.
In cazul cresterii temperaturilor, pentru a se evita ruperea podului de pontoane, din cauza ca bucatile de gheata se vor pune in miscare, se va interveni pentru ridicarea acestuia. „Sunt unii tineri teribilisti care nu tin cont de avertismente si se aventureaza pe podul care este supus presiunii ghetii si ar putea ceda in orice clipa“, a mai precizat purtatorul de cuvant al Primariei Arad.
Aceeasi problema o ridica un alt ponton, situat la cativa kilometri, intr-o zona de agrement unde locuiesc aproape 40 de familii, unii avand acolo chiar domiciliul stabil. In cazul in care acest pod va ceda datorita sloiurilor de gheata formate, atunci persoanele de-acolo vor ramane practic izolate pe insula.

Anca Barbura - Glasul Aradului

  • Trafic dublu la frontiera cu Ungaria

Mii de romani se intorc la locurile de munca din vestul Europei trecand prin vama NadlacPolitistii de frontiera au luat masuri speciale pentru a face fata numarului mare de romani care se intorc la locurile de munca din vestul Europei.
„Cel mai tranzitat a fost Punctul de Trecere a Frontierei Nadlac. In ultimele 24 de ore PTF-le aradene au fost tranzitate un numar de peste 22.000 de persoane, iar numarul persoanelor pe sensul de iesire din tara fiind de peste 15.000 de persoane, majoritatea cetateni romani. Pentru a face fata numarului mare de cetateni care vor iesi din tara, zilnic in punctele de trecere a frontierei aradene isi desfasoara activitatea aprox140 de politisti de frontiera. La nevoie se vor suplimenta arterele de control si persoanele care isi desfasoara activitatea la controlul documentelor si supravegherea frontierei de stat”, a declarat purtatorul de cuvant al Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera Arad, Mihaela Les.
Sambata si duminica, prin punctele de trecere a frontierei din judetul Arad, au iesit din tara aproximativ 25.000 de persoane.
Pentru a evita aglomerarea vamii Nadlac, politistii de frontiera va recomanda sa folositi si alte puncte de trecere a frontierei decat Nadlac, care este cel mai tranzitat de pe frontiera de vest. In Ungaria se mai poate trece pe la Cenad, in judetul Timis, prin Varsand si Turnu, din judetul Arad, Salonta, Bors, Valea lui Mihai si Sacuieni, prin judetul Bihor si Urziceni si Petea, prin judetul Satu Mare.
“In luna decembrie 2008, frontiera aradeana a fost tranzitata de peste 563.000 de persoane, din care 373.459 au fost cetateni romani si 189.950 cetateni straini. Dintre acestea, peste 334.000 treceri au fost pe sensul de intrare in tara (224.672 romani si 109.469 straini)”, a mai precizat MIhaela Les.
Daca sunt nemultumiti de modul in care a fost efectuat controlul, romanii sunt sfatuiti sa sune la 959 pentru teritoriu sau 021/9590, pentru Bucuresti. Informatii despre punctele de trecere a frontierei si timpii de asteptare pot fi gasite si pagina de internet a Politiei de Frontiera Romane la www.politiadefrontiera.ro.

Alex Negru - Evenimentul Zilei

  • Sofronea: Anul Nou a inceput cu o baie fierbinte!

Strandul termal de la Sofronea atrage clienti si acum in toiul ierniiAflat la doar 7 km de Arad, strandul de la Sofronea este preferat de aradeni pentru calitatile terapeutice ale apei termale. Multi dintre localnici, dar si aradenii in general sau turistii de ocazie si-au inceput noul an la strandul de la Sofronea. Vizitatorii au avut parte de o taxa rezonabila de intrare, aceeasi care a fost si in timpul anului. Pentru parcarea autoturismelor in incinta spatiului de agrement nu s-a platit. Acriturile, borsurile si ciorbele de legume sunt metodele traditionale de a alunga mahmureala de dupa petrecerea de Revelion, care de multe ori provoaca dureri de cap, la propriu. Este cunoscut faptul ca apa termala are efecte benefice asupra organismului, tratand foarte multe boli, dar in acelasi timp reprezinta si o modalitate inedita de relaxare.
La Sofronea, bazinele cu apa termala ale strandului au fost luate cu asalt, inca din prima zi a anului. Cu mic, cu mare, oamenii au vrut sa inceapa noul an cu o baie fierbinte si sanatoasa. In strainatate baile termale in aer liber utilizate in timpul iernii reprezinta deja o traditie cu care oamenii isi incep anul. Si la noi exista o traditie, care se respecta din batrani si care se refera tot la scaldatul in apa, dar in cea rece. Asta pentru ca anul ce vine sa fie mai bogat si sa aduca cu el multe impliniri. La Sofronea, anul acesta, pana si cei mai superstitiosi localnici au renuntat la baia rece, in favoarea celei calde, pentru a se simti in continuare bine dupa petrecerea de Revelion.

Nicoleta Bosnigeanu - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]