Stirile Zilei
Marti, 5 mai 2009
Stirile TVA aici
  • Cheltuielile de intretinere uriase pentru luna martie anunta de pe acum o iarna grea!

Locatarii care si-au instalat repartitoare de caldura au platit mai mult decat cei fara repartitoareDe cand s-au afisat cheltuielile de intretinere pentru luna martie, unul dintre cele mai interesante subiecte de discutie intre vecini si nu numai, au devenit sumele la fel de mari, sau chiar mai mari decat in februarie, care au fost pretinse de la locatari. Aparent inexplicabil, daca ne gandim la faptul ca luna martie a fost mult mai calda decat luna februarie din punct de vedere al temperaturilor exterioare, trebuie sa tinem cont insa ca gigacaloria a fost majorata din martie cu 11%, ajungand la 207 lei. Din luna martie am consumat asadar o gigacalorie mai scumpa cu 21 de lei, de aici si necazul...
Iata cateva exemple de cheltuieli pentru luna martie, luna de inceput de primavara, in care ponderea cea mai mare e data de caldura si de apa calda, care s-a scumpit si ea odata cu gigacaloria: un apartament cu 2 persoane, 3 camere pe strada Academia Teologica , bloc A1-2 - 755 de lei, dupa ce in luna februarie s-au platit pentru acelasi apartament 580 de lei; In Vlaicu, bloc Z13, 4 camere, 4 persoane - 460 de lei; In Micalaca pe strada Mioritei, bloc 83, 3 persoane, 3 camere - 450 de lei; Aleea Azuga, blocul C, zona Garii, apartament cu 3 camere, trei persoane, 495 de lei, Strada Cenad, bloc 233, o camera, o persoana - 210 lei; Stefan Augustin Doinas, bloc C, 3 camere, doua persoane - 360 de lei (cu 30 de lei mai mult decat in luna februarie); Fortuna, strada Hateg, 2 camere, 2 persoane - 230 de lei; Zona Boul Rosu, 4 camere, 3 persoane - 540 de lei; Zona 3 Micalaca , 2 camere, 3 persoane - 420 de lei; Podgoria, strada Ioan Suciu, 2 camere, doua persoane - 250 de lei. Mentionam ca cele mai mari sume au fost platite de cei care si-au instalat repartitoare de caldura.
Vasile Arion, vicepresedintele ULALA (Uniunea Locala a Asociatiilor Locative Arad), ne-a declarat ca au fost sesizati si ei cu privire la cheltuielile semnificativ mari pentru luna martie. Va trebui sa ne obisnuim insa cu asemenea sume mari, iar ce ne asteapta in iarna viitoare, va fi si mai grav, pentru ca in acest an, majorarile s-au produs dupa trecerea iernii. Mai mult decat atat, asa cum ne-au obisnuit autoritatile, nu poate trece nicio vara fara scumpiri la caldura, asa ca ne-am putea astepta in orice moment la o noua majorare, avand in vedere faptul ca anul trecut caldura s-a scumpit de 3 ori, iar anul acesta... doar o data.

Dana Mirea - Observator

  • Doua proiecte prioritare pe masa consilierilor judeteni

Consilieri judeteni au adoptat si proiectul referitor la modificarea actului constitutiv al CTP AradNoua comune aradene au aderat la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canal
Pe ordinea de zi a sedintei extraordinare a Consiliului Judetean de ieri s-au aflat doar doua proiecte de hotarare dispuse spre aprobare. Cele doua proiecte nu au creat niciun fel de dispute, ele fiind prioritare avand in vedere ca au fost strict legate de dezvoltarea judetului Arad. Primul proiect de hotarare se referea la acordarea mandatului de reprezentare a judetului pentru modificarea actului constitutiv si a statutului pentru Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canalizare Arad si de asemenea, acceptarea de noi membri. Cel de al doilea proiect s-a referit la mandatarea reprezentantilor in AGA la Compania de Transport Public pentru modificarea actului constitutiv al societatii.
Sedinta extraordinara a Consiliului Judetean a avut doar doua proiecte supuse adoptarii. Primul proiect s-a referit la acordarea unui mandat special de reprezentare a Aradului la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canalizare Arad. In aceasta privinta, judetul Arad va intra intr-un amplu proiect de reabilitare si extindere a sistemului de apa potabila si apa uzata, beneficiand fonduri europene si de asistenta tehnica. Comunele Gurahont, Dieci, Dorobanti, Zabrani, Felnac, Tarnova, Dezna, Zarand si Seleus au fost acceptate ca membre in cadrul Asociatiei de Dezvoltare Intercomunitara Apa Canalizare Arad, acestea aratandu-se doritoare sa adere. „Este un proiect foarte important pentru judetul nostru, in valoare de 140 de milioane de euro care va duce la cresterea standardului de viata al tuturor cetatenilor din judet. Important este ca si aceste comune care si-au manifestat intentia de aderare sa devina membre in Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Apa-Canalizare Arad“, a declarat presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu, care a subliniat importanta deciziei conducerilor administrative ale celor noua comune. Atributiile reprezentantului in AGA la Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara i-au revenit vicepresedintelui Consiliului Judetean Cristian Dragan. Pentru modificarea actului constitutiv al asociatiei a fost imputernicit Paul Ochis in functia de consilier juridic.
Consilierii judeteni au mai avut de adoptat si cel de al doilea proiect de hotarare referitor la modificarea actului constitutiv al Companiei de Transport Public Arad. Astfel, se va modifica administrarea societati, se va reduce numarul membrilor consiliului de administratie si vor fi acordate puteri sporite administratorului ce urmeaza a fi desemnat in urma licitatiei internationale de desemnare a operatorului privat si incheierea unui contract de management, cand actul constitutiv va avea o forma finalizata. Compania de Transport Public va fi administrata de un consiliu de administratie compus din trei membri, din care doi vor fi administratori iar cel de al treilea persoana juridica numita de adunarea generala. Toate aceste modificari de prevederi vor fi puse in aplicare dupa finalizarea licitatiei.
In finalul sedintei, consilierul judetean Gheorghe Sabau si-a exprimat nedumerirea in ceea ce priveste momentul introducerii unui nou reprezentant in locul actualului subprefect de judet, Florin Remetan, al carui mandat de drept ca si consilier a incetat luna trecuta. Incetarea mandatului a fost prevazuta intr-un proiect de hotarare adoptat in sedinta ordinara din data de 24 aprilie. Consilierul a fost asigurat de catre presedintele Consiliului Judetean, Nicolae Iotcu ca si acestui subiect ii va veni randul in viitoarea sedinta programata spre finalul lunii mai.

Nadia Bodran - Glasul Aradului

  • Vitezomanii aradeni au scapat de radare

Politia Romana a retras avizul de functionare si al radarelor din judetul AradCele doua radare fixe din Arad si cel cu laser proaspat achizitionat de Rutiera anul trecut, nu mai functioneaza. Nici bine nu au inceput sa functioneze cele trei aparate ca Politia Romana le-a si retras avizul de functionare.
Radarele din Simand, Savarsin si cel achizitionat anul trecut (in valoare de aproximativ 1 milion de euro, sustin unele surse) de Politia Rutiera Arad, nu mai functioneaza din 24 aprilie. Asta pentru ca Politia Romana a retras avizul de functionare a tuturor radarelor fixe amplasate pe sosele din tara, in afara de DN1 a carui sistem de supraveghere apartine in totalitate Politiei.
Politia Rutiera Arad a fost instiintata doar in 30 aprilie ca cele trei aparate radar nu mai pot functiona. Astfel toate abaterile inregistrate de cele trei radare amplasate in judetul Arad in perioada 24-30 aprilie nu vor mai fi prelucrate de rutieristi, soferii care au depasit vitezele in acea perioada si au fost surpinsi de aparate scapand de amenzi.
Suspendarea aparatelor radar fixe amplasate de autoritatile locale a fost ceruta de seful Politiei Romane. Unele voci pun retragerea avizelor de functionare a radarele pe seama firmelor care s-au ''luptat'' si nu au reusit sa castige licitatiile cu primariile pe a caror drumuri au fost amplasate radarele, miza fiind uriasa.In urma unor sesizari venite din partea Inspectoratului General al Politiei Romane (IGPR), vor fi demarate controale in toata tara privind amplasarea radarelor fixe si respectarea contractelor de achizitie publica.

I. C. - Jurnal aradean

  • Primavara intensifica viata culturala aradeana

Spectacolul "Steaua fara nume" va fi prezentat la editia din acest an a Festivalului Comediei RomanestiFebra Primaverii aradene a cuprins toate institutiile de cultura din orasul nostru.
Prin traditie, in aceasta perioada in Arad se organizeaza numeroase evenimente culturale. „Dorim ca prin intensificarea vietii culturale din orasul nostru sa oferim in aceasta perioada publicului o alternativa de petrecere a timpului liber, o alternativa la mici si bere, dar si sa contrazicem vocile pesimiste, care adeseori afirma ca in Arad nu se intampla niciodata nimic spectaculos din punct de vedere cultural”, a declarat Laurian Oniga, directorul Teatrului Clasic "Ioan Slavici" Arad intr-o recenta conferinta de presa. Cu aceasta ocazie, Laurian Oniga a facut si o prezentare a activitatii institutiei pe care o conduce pentru perioada urmatoare. Astfel, nu intamplator zilele de 1 si 2 mai au fost sarbatorite la Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad prin munca, fiind programate sa joace doua din cele mai recente si mai de succes productii ale institutiei aradene - „Tartuffe”, dupa Moliere, in regia lui Dan Vasile si „Turandot”, dupa Carlo Cozzi, in regia lui Chris M. Nedeea. „Am decis ca este in interesul publicului sa nu ne luam aceste zile libere prin lege, ci sa ne indeplinim menirea pe care o avem fata de spectatori, aceea de a fi la dispozitia lor, oferindu-le o alternativa de petrecere a timpului liber educativa si placuta totodata”, a mai adaugat Laurian Oniga.

„Steaua fara nume” - la Festivalul Comediei Romanesti
Asa cum am mai spus, spectacolul „Steaua fara nume” de Mihail Sebastian, realizat la Teatrul Clasic "Ioan Slavici" Arad de catre Dan Vasile va participa la editia din acest an a Festivalului Comediei Romanesti.
Festivalul Comediei Romanesti a ajuns anul acesta la a VII-a editie si este organizat de Teatrul de Comedie din Bucuresti, cu sprijinul Primariei Capitalei si al Ministerului Culturii, Cultelor si Patrimoniului National. Festivalul are un caracter competitiv, in concurs intrand nu mai putin de 17 spectacole, din care doua din strainatate, din Luxemburg si Franta. Juriul competitiei este format, in acest an, din Sanda Manu, Ileana Lucaciu si Anca Paslaru, selectionerul unic al manifestarii fiind criticul Ion Parhon. Festivalul Comediei Romanesti va acorda mai multe premii, an de an fiind recompensati, pentru munca si talentul lor, cei mai buni regizori, actori, scenografi si cele mai bune trupe.
Iata ce ne marturiseste Mihaela Balint, reprezentanta cu relatiile publice in cadrul Teatrului Clasic "Ioan Slavici" despre spectacolul „Steaua fara nume”: „de la premiera si pana acum, se bucura de un foarte mare succes in fata publicului aradean. Calitatea acestui spectacol a facut ca selectionerul Festivalului Comediei Romanesti, criticul Ion Parhon, sa opteze pentru participarea lui in cadrul prestigioasei competitii”.
„Steaua fara nume” se va juca la Bucuresti vineri, 8 mai, de la ora 19, in sala mare a Teatrului de Comedie. Productia aradeana va concura cu inca trei spectacole realizate dupa piese de Mihail Sebastian, unul dintre aceastea facut chiar dupa piesa „Steaua fara nume”, realizat la Teatrul Jean Bart din Tulcea de regizorul Aurel Palade. In festival sunt inscrise mai multe comedii dupa Matei Visniec, cateva dupa piese contemporane, un spectacol dupa Tudor Musatescu - „Titanic vals”, unul dupa Eugen Ionescu - „Scaunele”, unul dupa I. L. Caragiale, „Conul Leonida fata cu reactiunea”, unul dupa o piesa mai putin cunoscuta a lui Tudor Arghezi - „Negutatorul de ochelari” si altele. Festivalul Comediei Romanesti are si o sectiune de comedie romaneasca, ajunsa in acest an la a IV-a editie. La aceasta sectiune juriul va fi format din Mircea Ghitulescu, Nicolae Prelipceanu si Mihai Lungeanu.

„Decalog”, invitat la Festivalul Euroregional de la Timisoara
Tot in luna mai, teatrul din Arad va mai fi reprezentat la un important festival de teatru. Este vorba despre Festivalul Euroregional de Teatru de la Timisoara, organizat de Teatrul Maghiar de Stat Csiky Gergely. Manifestarea de la Timisoara aduce, pe aceeasi scena, spectacole din tarile membre ale regiunii DKMT - Dunare, Mures, Cris, Tisa. Printre spectacolele selectionate in festival se numara si „Decalog” - scenariul si regia Laurian Oniga, spectacol care, de mai bine de un an de zile, se joaca cu succes pe scenele din tara si din strainatate.
La Festivalul Euroregional de Teatru de la Timisoara participa trupe cu profil de limba maghiara si sarba din DKMT, iar spectacolul „Decalog” a fost invitat tocmai datorita marii sale calitati - aceea de a trece de orice bariera lingvistica pentru a-si transmite mesajul.
„Decalog” se va juca pe scena Teatrului Maghiar de Stat din Timisoara in data de 25 mai, de la ora 19. „Va fi o reprezentatie cu totul aparte, in sala, pe langa public, vor fi prezenti si reprezentanti ai diferitelor teatre din Romania, Ungaria si Serbia”, ne asigura Mihaela Balint.

„Amoc” se va juca in viitoarea capitala Culturala Europeana
Spectacolul „Amoc”, dupa Stefan Zweig, in regia lui Alexander Haausvater, se va juca, in data de 15 mai pe scena Teatrului National din Pecs, Ungaria.
Reprezentatia are loc in cadrul parteneriatului dintre Teatrul Clasic Ioan Slavici si Teatrul National din Pecs. „Pentru institutia teatrala aradeana colaborarea cu partenerul maghiar este extrem de importanta, avand in vedere faptul ca in anul 2010 Pecs va detine titlul de Capitala Culturala Europeana”, a declarat directorul Laurian Oniga.
Cu ocazia deplasarii la Pecs, conducerile celor doua teatre vor initia si discutiile cu privire la participarea activa a teatrului din Arad la manifestarile ce vor avea loc in anul 2010 in acest oras, Teatrul Clasic Ioan Slavici Arad urmand a fi principalul promotor al artei teatrale romanesti in viitoarea Capitala Culturala Europeana.

Cristina Lazurca - Glasul Aradului

  • Archis - perspectiva turistica a unui sat de vacanta la standarde europene

La Archis va fi demarat si proiectul de introducere a canalizarii in comunaComuna Archis este situata in partea de nord-vest a judetului si are in administrare inca trei localitati: Groseni, Nermis si Barzesti. Comuna cu oameni gospodari, daca intrebi orice localnic despre asezarea localitatii, acesta iti va raspunde cu mandrie ca Archisul si celelalte sate care ii apartin au fost harazite „la poalele muntilor Codru-Moma, vf. Plesu” aflandu-se in apropierea statiunii Moneasa. Are peste 1600 de localnici, aproximativ 865 de gospodarii, care se bucura de rezervatia naturala din zona si de padurea seculara de fag si stejar.

Realizari cat pentru cinci mandate
Un alt lucru cu care comuna se mandreste este faptul ca de 17 ani are acelasi primar. In 1992, cu ocazia „primelor alegeri democratice” Nicolae Valea a castigat primul mandat. Ca un adevarat „fiu al satului” acesta a dat dovada de pricepere si prin faptele sale a castigat increderea si simpatia localinicilor, care prin voturile lor au hotarat sa-i incredinteze comuna mai departe, pana in prezent. Alaturi de el de patru mandate se afla viceprimarul Nicolae Pantea, cei doi dovedind faptul ca chiar daca fac parte din partide diferite conlucrand pentru oamenii care le-au oferit aceasta posibilitate, pot realiza lucruri frumoase, care duc la dezvoltarea comunei si a satelor apartinatoare. Inca din primul an in care Nicolae Valea si-a inceput „cariera” de primar alaturi de cei cu care colaboreaza, au inceput si realizarile. Acesta spune ca „prima investitie pe care am demarat-o in calitate de primar a fost alimetarea cu apa a localitatilor Nermis si Archis, investitie finantata de la bugetul de stat si de Consiliul Judetean si care s-a incheiat in 2005. In 96 am organizat o licitatie pentru grajdul fostului C.A.P. cu banii obtinuti construindu-se Scoala Generala cu clasele I-IV si gradinita din Nermis. In 1999 am demarat documentatia pentru alimentarea cu apa a localitatilor Barzesti si Groseni si pentru construirea unui drum de legatura intre Archis si Carand, lucrare fiinantata de Banca Mondiala, a carei receptii a avut loc in luna februarie 2001.” Realizarile au continuat treptat astfel ca in 2004 au fost depuse la Fondul Roman de Dezvoltare Sociala documentele pentru construi-rea drumului Barzesti- Groseni si a unui drum de legatura intre Groseni si Hasmas. In timp ce primul proiect a fost aprobat cel din urma a fost respins datorita faptului ca acest tronson de drum a fost clasificat ca fiind drum judetean. Reprezentantii primariei nu au renuntat la plan si au facut demersurile necesare astfel incat drumul a fost realizat de Consiliul Judetean doi ani mai tarziu. Tot in 2004, primarul Valea spune ca „am demarat concesionarea a peste 260 de parcele la aproximativ 2,5 kilometri in amonte de localitatea Groseni pentru construirea Satului de Vacanta Groseni, in vederea dezvoltarii turismului in zona. In prezent sunt construite aproximativ 200 de locuinte care se afla in diferite stadii de constructie. In 2006 am facut cerere catre cancelaria prim-ministrului pentru realizarea alimentarii cu apa a Satului de Vacanta Groseni lucrare finalizata in 2008. In 2007 a avut loc proiectarea si construirea drumului de legatura dintre Groseni si Sat de Vacanta Groseni cu o lungime de 4,3 kilometri. Lucrarea fiinantata din bugetul local a fost exectutata in procent de 50% insa a fost intrerupta din lipsa de fonduri dar urmeaza sa fie finalizata cat de curand. De asemenea fiind situati in zona de munte unde sunt frecvente alunecari de teren avem intocmite hartile de risc, de catre Ministerul Lucrarilor Publice. Acestea se afla in faza a III a, documentatia fiind depusa la Ministerul Mediului pentru realizarea investitiilor de stopare a alunecarilor de teren.”

Archis: singura comuna aradeana care a obtinut finantare prin fondul 3.2.2.
Nu toate au mers insa ca pe roate si la fel ca si in orice plan pus in aplicare au aparut si dificultati. Dupa marea bucurie provocata de faptul ca Archisul a devenit prima comuna din judetul Arad care a fost selectata pentru fiinantare prin fondul 3.2.2., au aparut si problemele care impiedica si in ziua de azi derularea proiectului existand posibilitatea ca banii obtinuti sa se piarda. „In 2007 am inceput sa punem la cale proiecte pentru a fi pregatiti la aparitia acestui fond 3.2.2 Astfel ca in luna martie 2008 am depus documentele si in iunie a venit raspunsul ca am fost selectati pentru finantare. La nivel national au concurat 194 de comune, fiind selectate doar 44, Archis fiind singura comuna din Arad. Ni s-a aprobat finantare pentru sapte proiecte care prevad reabilitarea a trei drumuri din Nermis, Barzesti si Groseni, a 7 kilometri de strazi in Archis si Groseni si reabilitatrea celor patru camine culturale ale comunei, valoarea totala fiind de 2.900.000 de euro. In luna august s-a semnat contractul, urmand ca proiectele sa fie finalizate in 24 de luni.” Urmand procedurile care se impun, proiectul a fost impartit in doua, asfel ca prima data a avut loc cerea de oferta pentru camine si dupa aproximativ doua saptamani a avut loc licitatia publica pentru drumuri. Nu mai putin de 14 firme au depus caiete de sarcini pentru camine, patru prezentandu-se la licitatie. Dintre acestea trei s-au calificat la faza de eligibilitate intrand la partea tehnica, o singura firma fiind aleasa pentru realizarea proiectului. Pana aici toate au mers struna, insa lucarile nu au putut fi demarate pentru ca una din cele trei firme care au pierdut si-a cautat dreptatea in instanta. Desi decizia a fost favorabila Primariei Archis firma respectiva a facut recurs la Curtea de Apel Timisoara, acesta urmad sa se judece. Povestea se repeta si in ceea ce priveste partea a doua a proiectului, reprezentand drumurile. 25 de firme au cumparat caiete de sarcini, la licitatie prezentandu-se 14, dintre acestea calificandu-se o singura firma. Trei contestatii au fost depuse de firme la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor, raspunsul fiind favorabil tot pentru primarie. Una dintre firme insa a facut recurs la Curtea de Apel Timisoara si astfel ca avand toate documentele si contractul semnat, Archisul poate pierde fiinantarea din cauza timpului risipit prin tribunale.

Canalizare si drumuri moderne in viitor
Realizarile sunt mult mai multe, insa cele enumerate sunt cele mai importante. Urmeaza o sala de sport a comunei, pentru care este depusa deja documentatia si o cladire noua pentru gradinita din Groseni. Pe viitor primarul Valea spune ca printre altele mai are de rezolvat „alimentarea Satului de Vacanta Groseni cu energie electrica si demararea proiectului pentru canalizarea comunei, dar in special a Satului de Vacanta precum si modernizarea drumurilor din cadrul Satului si cu aceste proiecte infrastructura comunei Archis s-a incheiat la toate capitolele.”

Felicia R. Gheorghe - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]