Stirile Zilei
Vineri, 5 iunie 2009
Stirile TVA aici
  • Lucrari transmise live pe Internet

Lucrarile de reabilitare la Podul Traian vor fi transmise live pe InternetLucrarile la Podul Traian vor fi transmise live pe Internet, aradenii avand posibilitatea de a le comenta.
Municipalitatea a prezentat astazi site-ul pe care se vor gasi toate informatiile privind derularea proiectului Reabilitarea Centrului Istoric Vechi, proiect care vizeaza si reabilitarea Podului Traian. Pagina de Internet civar.ro este inca in curs de completare, iar informatii vor fi publicate aici pana cand proiectul se va finaliza.
Potrivit informatiilor furnizate de Razvan Popa, directorul Directiei Tehnice a Primariei, „reabilitarea Podului Traian este cireasa de pe tortul acestui proiect. Vom amplasa o camera web in zona podului, care va transmite imagini in timp real pe pagina de internet, iar la finalul proiectului vom avea un filmulet cu executia lucrarilor. Pagina de internet are si o sectiune de Forum, unde invitam aradenii sa ne dea sugestii”.

O duzina de strazi
Proiectul "Reabilitare Centru Istoric Vechi" are in vedere 12 strazi din zona istorica a orasului, cuprinsa intre Biserica Sarbeasca, Piata Romana si Podul Traian.
Proiectul presupune refacerea infrastructurii rutiere si a celei de conducte subterane, reabilitarea caii de rulare a tramvaielor, a iluminatului stradal si consolidarea Podului, mai vechi de un secol. Valoarea totala a investitiei este de 15 milioane de euro, din care aproximativ 13 milioane de euro reprezinta fonduri structurale nerambursabile.

38 de luni
Proiectul are un termen de finalizare de 38 de luni, calculul incepand din februarie 2009. Razvan Popa a precizat ca licitatiile pentru consultanta si pentru lucrari sunt in desfasurare, urmand ca firma care se va ocupa de realizarea investitiei sa fie desemnata la sfarsitul lunii iulie, estimandu-se ca semnarea contractului sa se faca in luna august. Lucrarile la infrastructura rutiera, spune Razvan Popa, vor incepe in toamna, la fel si la cladirea Preparandiei. Lucrarile la pod vor incepe abia in luna februarie 2010.

Muzeu
Lucrarile la cladirea Preparandiei vor fi facute chiar in timpul iernii, iar aceasta va fi deschisa publicului inca inaintea terminarii proiectului, spune Razvan Popa: „va fi finalizata cu mult inaintea podului. Este prevazuta introducerea cladirii in circuitul turistic. O vom deschide ca muzeu”.

S. B. - Jurnal Aradean

  • Pensionarii nu renunta la ideea gratuitatii pe mijloacele de transport

Ilie Cerna spune ca LJP Arad nu va renunta la proiectul de obtinere a gratuitatii pe mijloacele de transportReprezentantii Ligii Judetene a Pensionarilor Arad au ridicat din nou in cadrul unei conferinte de presa problema acordarii gratuitatii pe mijloacele de transport in comun.
Acestia si-au spus din nou of-ul vizavi de faptul ca, spun ei, desi in mai multe orase mari din tara pensionarii au gratuitati pe mijloacele de transport in comun, la Arad nu se intampla acest lucruri. Mai mult decat atat, acestia spun ca oficialitatile din Arad indreptatite sa ia masuri nici macar nu ii baga in seama.
Ilie Cerna, presedintele Ligii Judetene a Pensionarilor spune ca, desi autoritatile ar invoca motivul ca ar trebui alocate fonduri in plus pentru aceste facilitati ale pensionarilor, nu este deloc asa. Potrivit presedintelui Ligii Judetene a Pensionarilor, daca proiectul de lege privind aprobarea transportului gratuit al persoanelor varstnice se va aproba, multe cheltuieli se vor reduce, pentru ca nu vor mai fi necesare legitimatiile de transport sau cupoanele. „Degeaba se vorbeste ca ar trebui fonduri in plus pentru acordarea gratuitatii pe mijloacele de transport in comun pentru pensionari. Nu este adevarat. Noi le vom demonstra domnilor prin ceea ce vom face in continuare ca se vor face economii la bugetul statului, pentru ca nu vor mai fi functionari care sa lucreze pentru legitimatii, pentru taloane de cupoane si tot felul de legitimatii de transport, pentru ca nu vor mai fi necesare in momentul in care proiectul de lege privind transportul gratuit al persoanelor vartnice se va realiza”, a mai spus Ilie Cerna.
Reprezentantii Ligii Judetene a Pensionarilor spun ca nu se vor da batuti si ca vor marsa pe aceasta idee, pana cand vor fi ascultati si proiectul va fi pus in practica.
„Nu vom renunta deloc la ideea adoptarii legii privind transportul gratuit al tuturor persoanelor varstnice din Romania. Vom milita in continuare pana cand ni se vor rezolva solicitarile. Daca in alte orase persoanele varstnice au gratuit pe mijloacele de transport in comun, de ce la Arad nu se poate ?”, a spus Ilie Cerna.

Nadia Bodran- Glasul Aradului

  • „Metamorfoza“ sau „Dezintegrarea relatiilor umane” are premiera duminica

Spectacolul "Metamorfoza" va avea premiera duminicaDuminica, Teatrul Clasic „Ioan Slavici“ Arad gazduieste o noua premiera: „Metamorfoza“, care se va juca cu incepere de la ora 19.00, in Sala Studio.
Durata spectacolului este de o ora.
Celebra scriere a lui Franz Kafka a fost dramatizata si transpusa apoi scenic de regizorul Sorin Cristea, cel care doreste sa aruncam o privire inspre „Omul liber si comedia obisnuintei“. Ce este, de fapt, „Metamorfoza“?.. Un film, un spectacol de teatru, profesorul de literatura? Prin acest spectacol se prezinta altfel povestea despre Gregor Samsa si transformarea lui intr-o insecta monstruoasa. „Pentru acest spectacol m-am inspirat din scrisorile trimise parintilor, surorii si unui prieten de catre Kafka si din jurnalui acestuia. „Metamorfoza” se preteaza la un public destul de larg, este plin de simboluri si personajul principal are foarte mult din Franz Kafka in el. Trebuie sa spun ca este un spectacol comprimat si foarte dens, cu scene scurte, intercalate”, a spus regizorul Sorin Cristea despre spectacol. Din distributie ii amintim pe Stefan Statnic, Dan Antoci, Dan Covrig, Dorina Darie Peter, Angela Varjasi si Ioan Peter.„Este al doilea Kafka care se joaca la teatrul nostru. Nu a fost ceva premeditat, ci o intamplare. Vreau sa spun ca unui teatru care se respecta ii sta bine „Metamorfoza” pe afis”, a declarat directorul Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, Laurian Oniga.

Corina Hutan - Observator

  • Rosiile de Curtici invadeaza pietele aradene

Rosiile de Curtici sunt foarte apreciate de aradeniMulte dintre legumele si fructele pe care le gasim in magazine au inceput sa traga un semnal de alarma aradenilor.
Daca in ultimul timp tari precum Turcia au gasit o buna piata de desfacere la noi, pentru rosii fara gust, acum a venit randul celor din Curtici sa acapareze pietele aradene.
In timp ce agricultorii din zona Zarand-Seleus au gasit piata de desfacere a produselor in Oradea, Baia Mare, Cluj sau chiar Petrosani, cei din Curtici au ales pietele din Arad.
Daca pana nu demult magazinele, supermarketurile sau chiar pietele vindeau rosiile turcesti cu pana la 6,8 lei kilogramul, odata cu „invazia” curticenilor a facut ca pretul acestora sa scada cu pana la doi lei pe kilogram.
„Am cumparat cu 4,5 lei kilogramul rosii de Curtici. Pe langa faptul ca sunt mult mai gustoase decat cele turcesti, sunt mai ieftine si in plus nu sunt atat de nocive. E pacat sa uitam de legumele si produsele romanesti pentru cele de import, mai ales ca aici stim cum sunt crescute, iar numai ei, agricultorii stiu cat este de lucru”- spune Isabela Puscas, o aradeanca.
Desi au un aspect foarte atragator, legumele si fructele din import sunt din ce in ce mai proaste la gust, dovada fiind faptul ca in ultima perioada tot mai multi aradeni au pus ochii pe cele autohtone.
Comerciantii in schimb, sunt multumiti ca vanzarile au inceput sa creasca. „Vindem zilnic peste 50 de kilograme. La sfarsit de saptamana vanzarile cresc, mai ales ca atunci oamenii au mai mult timp pentru cumparaturi. Cu toate acestea, ne luptam cu importul de fructe si legume, pentru ca sunt multi care dau un produs proaspat si gustos pentru altul care arata mult mai bine, e mai aratos desi gustul cam lasa de dorit. Ne dorim totusi o piata de desfacere mai mare pentru ca munca noastra nu o pune nimeni la socoteala. Toata ziua, de la primele ore ale diminetii suntem in gradina, iar la piata venim cu randul”, explica Costin M.
Cat privesc lucrarile in solarii, unul dintre comercianti a binevoit sa ne explice cateva dintre etapele cultivarii tomatelor: „Se folosesc circa 250 g seminte pentru 1 hectar, din hibrizii timpurii. Semanatul se face in ladite in ultima decada a lunii ianuarie. La 8 - 10 zile de la rasarire se face repicatul in ghivece din plastic, cu diametrul in partea superioara de 8 cm, sau in cuburi nutritive cu latura de 7 cm. Se aplica intregul complex al lucrarilor de ingrijire, astfel incat in jurul datei de 20 martie rasadurile sa fie gata de plantare. Plantarea se face incepand cu data de 20 martie. Desigur, datele de plantare se coreleaza cu conditiile concrete de temperatura din primavara respectiva. Intre randuri se lasa 70 cm, iar intre plante pe rand 30 cm, pentru un ciclu scurt si 35 cm pentru unul lung. Tomatele se pot planta mai adanc, ele emitand radacini adventive”, completeaza Costin.
Desi este o munca titanica, si chiar daca profitul nu este cel asteptat, cei care detin solarii spun ca este o munca pe care o fac cu placere.

Adrian Todor - Glasul Aradului

  • Aradul are o noua generatie de aur: CS Atletico 97

Grupa fotbalistilor nascuti in 1997 de la CS Atletico a castigat titlul de campioana a RomanieiGrupa fotbalistilor nascuti in 1997 de la CS Atletico si-a vazut visul cu ochii, odata cu castigarea titlului national. Marius Demian, unul dintre antrenorii acestei echipe, „ameninta” inca din urma cu doi ani ca poate pune pariu cu oricine ca in scurt timp echipa va deveni campioana, iar la terminarea junioratului cativa jucatori vor evolua la cluburi puternice. Iata ca, dupa un parcurs excelent, inceput la faza judeteana, CS Atletico 97 a intrat in posesia celui mai ravnit trofeu pe plan intern: titlul de campioana a Romaniei.
„Nu credeam ca acest turneu va fi unul atat de puternic. La un moment dat, dupa ce am terminat pe prima pozitie in clasamentul fazei judetene, ma gandeam sa nu onorez cu prezenta urmatoarele faze ale competitiei. Aveam o invitatie la un puternic turneu international si ma gandeam ca ar fi mai bine pentru copii. In cele din urma am decis sa mergem mai departe si acum nu regret. Mi-am dat seama ca aceasta competitie interna a fost pregatita de organizatori foarte bine din toate punctele de vedere. S-a vazut ca Gheorghe Hagi s-a implicat si nu putea iesi decat o competitie profesionista. De la cazare, hrana si celelalte conditii, toate au fost excelente. Dimineata am avut parte de un bufet suedez, cu mancare speciala pentru sportivi. Fara carne de porc si alte mancaruri nerecomandate sportivilor. Am avut parte de o cazare la un hotel de patru stele, am avut autocar la scara si am primit doua randuri de echipament”, a declarat Cristian Pacurar, antrenorul principal al acestei grupe de varsta.

Inceputul...
Asa cum spuneam, grupa 97 de la CS Atletico a castigat mai intai faza judeteana, organizata de AJF Arad, prin Comisia de copii si juniori. Lupta principala s-a dat intre Atletico si UTA, sau mai precis si intre antrenorii celor doua echipe, Cristi Pacurar si Romeo Vurdea. In cele din urma, Atletico s-a dovedit a fi cea mai bine pregatita si a castigat finala disputata chiar pe stadionul rivalei. Faza zonala s-a disputat la Timisoara, acolo unde au participat echipe din sase judete. CS Atletico a castigat, in grupe, partida cu Jiul (9-5) si a pierdut in fata Banatului Timisoara (0-1). Dupa ce s-a impus cu 6-2 in fata Drobetei Turnu Severin a urmat marea finala contra rivalei Banatul Timisoara. Aradenii si-au luat o binemeritata revansa si s-au impus cu 2-1, iar cele doua echipe s-au calificat la brat la turneul final.

Aventura de la Constanta
14 fotbalisti si doi antrenori au plecat spre Constanta, pentru a ataca titlul national. „Nu cunosc celelalte formatii si nu pot spune care sunt sansele noastre. Ne vom bate la fiecare meci si sper ca noi sa fim cei care sa ridicam deasupra capului cupa Hagi”, spunea la plecarea la Constanta Cristi Pacurar. CS Atletico a fost repartizata in Grupa A, alaturi de Poli Iasi, Steaua Galati (campioana en-titre), si Cautis Bucuresti. Cu 4-1 s-a castigat primul meci (Iasi), s-a continuat cu 3-2 (Galati) si s-a incheiat participarea in grupa cu un nou succes, 1-0 in fata bucurestenilor de la Cautis. „Abia acum incepe greul si trebuie sa ne demonstram valoarea”, a spus la iesirea din grupe Cristi Pacurar. A urmat sferturile de finala, in care CS Atletico urma sa dispute meciul cu Dinamo Bucuresti. Debutul partidei a fost unul nefavorabil aradenilor, care s-au vazut condusi pe tabela. Cu toate acestea, a intrat in rol Popa David, care a marcat trei goluri si a calificat echipa in semifinale, acolo unde Atletico urma sa intalneasca o noua echipa cu nume, Steaua Bucuresti. Si acest meci a inceput la fel ca si precedentul, aradenii fiind condusi cu 1-0. Tot Popa David avea sa marcheze golul victoriei in chiar ultimul minut de joc. „Dupa ce am fost condusi cu 1-0, Gheorghe Hagi a recunoscut ca a facut un pariu cu un prieten ca noi vom fi cei care vom castiga partida. Acum, nu stiu daca Hagi a tinut cu noi, deoarece a jucat atatia ani la Steaua si a realizat performante deosebite acolo. Ma bucur ca a avut dreptate si a castigat pariul iar noi meciul”, a spus Cristi Pacurar.

Marea finala: Arad - Timisoara 2-0
Astfel, CS Atletico s-a calificat in marea finala acolo unde avea de intalnit Banatul Timisoara, echipa cu care a mai jucat la faza zonala de doua ori. Se prefigura un nou duel intre judetele rivale, Arad si Timis. „Nu prea avem cum sa pierdem finala. Ii cunoastem pe cei de la Timisoara si, fara sa-i jignesc pe timisoreni, spun ca Steaua este peste Banatul”, spunea inaintea finalei Cristi Pacurar. Aradenii au inceput timid partida si se anunta un meci mult mai greu decat se asteptau antrenorii aradeni. „Am inceput cu trac. Fotbalistii s-au intimidat de camerele de luat vederi si de atatia reporteri care i-au abordat. Profesorul Demian, dupa cateva minute de la inceperea meciului, mi-a si spus ca nu vom castiga meciul. Treptat, ne-am revenit si in cele din urma am controlat jocul si am castigat”, a spus antrenorul de la CS Atletico.

Demian si Pacurar, trimisi in tribuna
Este cunoscut faptul ca ambii antrenori de la CS Atletico au un comportament coleric pe banca de rezerve si traiesc la intensitate maxima meciurile. Asa s-a intamplat si la Constanta, iar urmare a manifestarilor de pe banca au fost trimisi in tribuna. Mai intai, la partida din „sferturi” cu Dinamo, Marius Demian a fost trimis in tribuna, urmare a unei polemici cu arbitrul intalnirii. „Nu imi da tu mie lectii. Sunt profesor universitar. Poate ai treaba la DNA Pitesti si noi te retinem aici la Constanta”, i-ar fi spus Demian arbitrului intalnirii cu Dinamo. Si Pacurar a vazut meciul cu Steaua din tribuna, dupa discutii aprinse cu „fluierasii”. „Nu imi apre rau ca am fost trimis in tribuna, dar nu puteam sta indiferent cand am vazut ca unii incearca sa fure si la acest nivel. Oricum, in opinia mea, meciul Atletico-Steaua a fost cel mai frumos meci al turneului final, un joc foarte greu pentru noi”, a concluzionat Cristi Pacurar.

Generatie de exceptie
CS Atletico 97 nu este la prima isprava de acest gen. Trupa aradeana a castigat turnee mult mai puternice in strainatate, acolo unde a facut o reclama frumoasa fotbalului romanesc. Lotul avut la dispozitie de Cristian Pacurar si Marius Demian (antrenorul care i-a descoperit pe Marius Tucudean, Marius Cheregi sau Roland Nagy) a fost urmatorul: Nica, Iacob - portari, Moza, Vasiu, Pruna, Covaci, Nedea, Vasi, Man, Popa David, Sold, Zdremtan, Bobeiciuc, Petrache - jucatori de camp.
La finalul competitiei de la Constanta, in afara faptului ca au urcat pe prima treapta a podiumului, Emanuel Vasi a fost declarat cel mai valoros fotbalist al Cupei Hagi, David Popa a devenit cel mai bun marcator, iar Cristian Pacurar si Marius Demian au fost declarati cei mai buni antrenori. In urma acestui rezultat de exceptie, aradenii vor beneficia de o excursie in strainatate la un meci din cadrul Champions League si un cantonament de zece zile pe plan intern. „Am mai primit DVD-uri cu Gheorghe Hagi, zece mingi pentru castigarea titlului national, in plus fiecare fotbalist a primit o minge, tricouri de campion, tricouri cu care s-au jucat meciurile de la Constanta si cate un rucsac cu surprize din partea sponsorului BRD”, a spus Cristian Pacurar.

„Galacticii” Aradului
Cristian Pacurar a acceptat provocarea venita din partea „Observatorului aradean” si i-a „botezat” pe campioni cu nume de fotbalisti din Champions League. Astfel, portarul Nica s-ar asemana cu Valdes (Barcelona), iar Iacob cu Casillas (Real Madrid). Fundasul dreapta Moza se aseamna ca stil de joc cu Alves (Barcelona), capitanul echipei, Vasiu, cu Gerrard (Liverpool), fundasul stanga, Pruna, cu Patrice Evra de la Manchester United. Covaci parca este copiat dupa modelul lui Marius Lacatus, iar Nedea e un fotbalist care impune respect la mijlocul terenului ca si Gennaro Gattuso (Milan). Emanuel Vasi, purtatorului tricoului cu numarul 10, este un posibil urmas al lui Gica Hagi. Atacantii Denis Man si Popa David se aseamana cu Andres Iniesta (Barcelona), respectiv Fernando Torres (Liverpool).

Daniel Berar - Observator


Cautare in arhiva Virtual Arad

   Search this site                 powered by FreeFind
 


Publicitate

  Imobil de vanzare


Colectivul de redactie: Draghi Puterity, Gheorghe Puterity, Trutiu Florin.


O parte din stirile Virtual Arad News au fost preluate si din urmatoarele surse: Agentia Mediafax, Ziarul Jurnal aradean, Ziarul Observator, Ziua de Vest, Evenimentul Zilei (Editia de Vest), Romania Libera, Ziarul in limba maghiara Nyugati Jelen, Astra Aradeana, Ziarul Glasul Aradului, Informatia Aradului,TV Arad, Info TV.


 

[Home] [Stiri] [Jurnal TVA] [Arhiva de stiri] [Agenda telefonica] [Advertising] [Multimedia] [Galeria foto] [Catedrala] [Harta orasului]
[Informatii] [Istorie] [Link-uri] [Guest book] [Message board] [Localitati din Arad] [Despre noi]